Akşam can sıkıntısından (birazda stok fanın sesi yüzünden) eski sistemimde AMD cpu stok soğutucu ve Noctua NH D14 cpu soğutucu arasındaki farkı sade bir şekilde inceleyeyim dedim. Aslında eski sistemimde uzunca bir süredir Noctua 'yı kullanmaktaydım ve fakat sistemi güncellerken tak çıkar problemi olmasın diye temizleyip ardiyeye kaldırmıştım. Gerçi bilgisayarı güncelleyeyim derken ipin ucunu kaçırıp yeni bir sistem kurdum o sebeple Noctua'nın ardiyeden alınıp geri eski sisteme takılması şart oldu.
Montaj - inceleme yapılan sistem Cooler Master kasa (önde tek fan çek - arkada tek egzos fan it) AMD X6 1055T @2.8ghz Turbo 3.2ghz Gigabyte Udma 3 anakart 2x4gb kingston hyperx 1333mhz ram evga gtx 660ti 2gb gpu 128gb ssd dvd rw Cooler master 750W GX PSU
Lafı çok gevelemeden konuya geçeyim. Amacım AMD'nin standart işlemcisiyle gelen stok soğutucusunu kullanan arkadaşlar Noctua gibi bir soğutucuya geçerlerse ne beklemeliler o konuda biraz fikir vermek.
AMD Stok Soğutucu artıları + İşlemci satın alınmasında ücretsiz verilmesi + Kurulumunun basit olması + Boyutları
AMD Stok Soğutucu eksileri - Yük altında aşırı sesli çalışması - Düşük soğutma performansı
NOCTUA Soğutucu artıları + Yüksek soğutma performansı + Yük altında dahi çok sessiz çalışması + Kasa içi diğer bileşenlerin ısınmalarına minimum etki
NOCTUA Soğutucu eksileri - Boyutları - Kurulumunun görece zor olması (ilk kurulumdan sonra çocuk oyuncağı gibi gelse de ilk sefer de soğutucunun ebadından dolayı ve anakartın standart mandallı soğutucu tutacağını kaldırmanız gerektiğinden biraz sorunlu gelebiliyor) - Fiyatının yüksek olması (verdiği soğutma ve sessizlik değerleri düşünüldüğünde bu parayı hakediyor ama yine de herkesin kesesine uygun bir soğutucu değil)
Şimdi biraz da Noctua'yı satın aldığınızda neyle karşılaşıcaksınız onu görelim. (Tam bir Unboxing yapamıyorum zira 1.5 senedir kullandığımdan kutusunu attım)
Fotoğrafta göreceğiniz üzere Intel ve AMD (Amd aparatı dışarıda) kart destek muhteviyatı + nt-h1 termal macun + soğutucu destek tutamaç pinleri + vida sıkma aparatı kutunun içerisinde gelmekte. Ekstra bir de Noctua Logosu bulunmakta. Soğutucunun ağırlığı 1.2kilo civarında. Anakartımı eğer mi? büker mi? yokeder mi?! tarzında bir sıkıntınız olmasın. Eğer anakartı kasaya iyi monte ettiyseniz ve soğutucuyu düzgün monte ederseniz sorun yaşamazsınız. Gelelim bahsettiğimiz soğutucunun kendisine ve dolayısıyla boyutlarına. Metreyle göstermeye çalıştım:
Kasa önünden arka egzosa dolayısıyla çıkışlara (usb-hdmi-vga vs..) doğru:
Kasanın eni hesaba katıldığında :
Soğutucunun boyu :
Alt temas tabakasından bir kesit:
Evet arkadaşlar gördüğünüz üzere soğutucu ebat olarak oldukça heybetli ve bu yüzden boyut olarak eksi bir özellik diyebiliriz. Gerçi bu performansın sebebi de bu boyutları. Ama gerçekten soğutucuyu monte ettikten sonra normal bir midi kasa içerisinde pek hareket edemiyorsunuz.
Şimdi de montajı yapacağımız kasaya bir bakalım dilerseniz:
Montajla ilgili yaşayabileceğiniz en büyük problem bence özel Ram leriniz olacak. Misal Corsair Dominator Ram lerimi üzerlerine özel soğutucu fan sistemini takmasam dahi RAM slotlarını bükmeden ve Noctua'nın ön fanını hafif yukarıya almadan kullanamadım. Bu montaj esnasında ise benim emektar Kingston hyperx ramlerimi sorunsuzca monte edebildim. Lütfen bu soğutucuyu alacak arkadaşlar bu duruma dikkat etsinler.
Evde oda sıcaklığını sürekli aynı seviyede tutan bir iklimlendirme sistemi kullanıyorum. Oda sıcaklığı:
AMD stok soğutucu ile aldığım değerler (sistem %30 civarı yükte + son 24 saattir açık)
Görüldüğü üzere bu yük altında CPU 50 derecelerde gezmekte ve buna ek olarak odanın içinde sıkıntı verecek şekilde gürültülü bir fan sesi duyulmakta.
Şimdi bilgisayarı kapatıp Noctua'nın montajına başlayalım. Önce soğutucuyu söküp (mandalı çevirerek) CPU nun üzerindeki termal macunu kulak pamuğu (ucuna alkol veya kolonya sürerek) ile temizledik.
Şimdi anakarta bağlı olan mavi stok tutacağını sökelim.
Bir sonraki aşama anakartın arkasında boşta kalan plakayı Noctua ile gelen Intel/AMD tutamaçlarıyla sabitlemek:
Önce Noctua soğutucumuzun ortasındaki fanı yandaki tutamaçlarıyla bloktan kurtarıp çıkartalım ve termal macunumuzu sürüp Noctua soğutucuyu tutamaçlara vidaları denk gelecek şekilde yerleştirelim. Uzun vidalama aparatıyla soğutucuyu anakarta sabitleyelim ve ortadaki fanı geri takalım (bu kısım en meşakatlisi-çünkü eliniz etli büyükse tutamaçları yukarıdan geçirmek zor olacaktır, eşinizden , çocuğunuzdan veya küçük kardeşinizden yardım isteyin zorlamayın)
Bu da montajın bitmiş hali:
Son olarakta intel burn test te bir deneme yapalım.
Sonuç olarak sistemimiz hem boşta hem yükte inanılmaz sessiz bir şekilde çalışmaya ve boşta 30 yükte ise max 39 derece görerek büyük bir sıçrayış yapmış oldu.
Benim kişisel tavsiyem, eğer kasa içerisinde yer probleminiz yoksa ve hava çözümlerini düşünüyorsanız NOCTUA , kalitesi ve performansıyla kesinlikle NH D14 modelinde sizi mutlu edecektir. Açıkçası bu ürünün tek olumsuz yanı aşırı büyük ebatları. Unutmadan söyleyeyim sahip olduğu iki 120mm fana 1 fan daha ekleyebilirsiniz. Sorularınız olursa cevaplamaya çalışırım.
Şimdilik herkese kolay gelsin , okuyanlara da teşekkür ederim.
güzel inceleme forumda bir cok incelemesi bulunsada yinede aydınlatıcı bilgi
ColomberMan
kullanıcısına yanıt
Teşekkür ederim. İlk incelemem oldu benim de. Umarım faydalı bir konu olur. =)
o nasıl bir soğutucu öyle :D
kasada yer kalmamış yazın odayı da soğutur :D
güzel inceleme.. en çok beceremediğim şey işlemci soğutucusu sökmek takmak ellerim biraz büyük ince iş yapmak zor gelior :D:D:D