Şimdi Ara

AMD Ryzen 7800X3D Kullanma Rehberi (69. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
2.403
Cevap
127
Favori
112.587
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
62 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 6768697071
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Hocam biosa güncelleme gelmiş, işin garip tarafı daha önceden yüklediğim F5c sürümü kalkmış, f30 sürümünü indirip kurdum, bios ayarlarımı da sıfırladım. Daha sonra tekrardan ayarlamaları yaptım.

AMD Ryzen 7800X3D Kullanma Rehberi

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• La Ley del Diamante kullanıcısına yanıt

Selamlar hocam evet hatırladım,nasılsınız?

Ayarlar genel olarak yapılması gerektiği gibi sadece iki yerde Soc voltajı çıkarmış.

SOC voltajı 1.25 alın diğer VCORE SOC:autoda bırakın,autoda ne verecek ona biosdan bakın 1.25 üzeri ise onuda 1.25e çekin.

Sonra birde zen timings den soc voltajınıza bakın.

Memory context restore açmışsınız o yüzden power down mode da açmalısınız,oda normalde bellek ayarlarının altında olur.

• Digital Reaction kullanıcısına yanıt

Hocam selamlar, iyiyilik sağlık, siz nasılsınız nasıl gidiyor hocam??

Sistemden fazlasıyla memnunum, çok şükür hiç sorun yaşamadım.

Daha uzun ömürlü olsun diye de, hız aşırtma yapmadan, sadece ideal ısıtmalarda tutmak istiyorum.

bu arada önceki ayarları sıfırladım hocam, bios update gelmişti çünkü. Son yaptığım değişiklikleri tekrar konuya yanıt olarak vermiştim, sizin mesajın bi önceki oradan kontrol ederseniz sevinirim hocam.

Bende iyiyim hocam teşekkür ederim.

Yeni paylaşımınıza baktım ayarlarınız gayet güzel,herhangi bir sıkıntı yok,sistemde stabilse keyfini çıkarın.

Teşekkür ederim hocam, watt sınırı koymak istedim işlemciye onu beceremedim. Tdc ve edc ayarını herkes otomatikte bırakırken, bende manual yapınca direk bu ayarlarda aktif oluyor. Ppt limit aşırı yüksek olunca 85000 e düşürüp kaydedicektim ama tdc ve edc de çok yüksektir diye karışmadım.

Hocam,işlemci zaten düşük güç tüketiyor.

Intel 14900K olurda anlarım, zaten işlemci kuş kadar güç tüketiyor,birde sizin işlemci 7600,sınır koyarak performansını öldürüyorsunuz.

PBO idi LLC idi bunları autoda bırakın hocam,işlemci ihtiyaç anında yani yük altındayken gerekli voltajı alsın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Digital Reaction -- 23 Haziran 2024; 1:53:24 >

Tamamdır hocam, çok hakim değilim bu konulara, mesajlarda genelde 85w güç limiti koyulduğunu görünce, bende aynısını uygulayayım dedim. Tüm çekirdeklere -15 curve, 85w ısı sınırı koydum. Sanırım çok fazla da performansı baltalamış sayılmam… Ani sıcaklık artışı olabiliyor bazen, bir anda, en azından bunun biraz önüne geçmiş oldum sanırım :)

Cpu Vcore : CPU Core and integrated GPU voltage supply.

VCORE SOC : CPU system uncore voltage, It controls memory controller (UMC), north bridge 10 etc.

sanırım ben diğer bileşenlerin voltajını 1.25v olarak sınırladım, cpu vcore ayarını da 1.25v yapıyım mı hocam? Burada sanırım genelde bahsedilen voltaj sınırı cpu voltajı, bileşenlerin voltajı değil?

Ramleri oc yapmak istemedim, gördüğüm kadarıyla çok zahmetli iş, ilk sistemi toplarken aşırı hevesle toplamıştım, şuan o kadar hevesli olmadığımı, oyunlardan eskisi gibi zevk almadığımı farkettim :) Evdeki liseli genç kullanıyor ara sıra, o yüzden zorlamaya da gerek diye düşündüm.

Yine de expo 1 ayarında timming değerlerini yarın paylaşabilirim

Hocam Cpu Vcore işlemci voltajıdır ona dokunmayın,soc ayrı voltajdır.

Burada 1.25v ile sınırlama yaptığımız voltaj Soc voltajıdır. 

Bellek tarafında yaptığımız sadece gecikmeleri iyileştirmek ve EXPO'dan kurtulmak bu sayede çok daha iyi sonuçlar elde edersiniz.

Bellek hızını,voltajları,gecikmelerini elle girerek deneyebilirsiniz tabi sonrasında stabil testi yapmayı da unutmayın.

Oyunlar konusunda haklısınız hocam,yaşda ilerleyince eskiden aldığımız keyfi alamıyoruz.

Sony özel oyunları dışında çoğu hikayeli oyunda 2 saaten sonra sıkılıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Digital Reaction -- 23 Haziran 2024; 12:20:59 >

Teşekkür ederim hocam, geniş bir zamanda ram timming değerleriyle de uğraşırım, bu mesajınızdaki soc voltajını sınırlayın demişsiniz, “vcore soc” ayarı, sizin dediğiniz soc voltajı değil mi zaten? Soc voltajını gigabyte b650 eagle ax anakartımda nasıl sınırlayacağımı bulamadım sanırım…

cs2 oynuyorum bende zaman geçsin diye, 3-4 kişi giriyoruz genelde eğlenceli oluyor. Monitörün adaptif sync sayesinde, g-sync aktif edebiliyorum, v-sync (nvcp aktif - oyun da kapaı) gecikme önleme nvcp aktif, nvidia refleks aktif, bu ayarların hepsi açıkken görüntü pürüssüz oluyor. 172 fps sınırı geliyor refleks aktifken. Gpu ve cpu genelde %30-40 kullanılıyor.

Valorantta oynanıyor ama ben anlamıyorum o oyundan :)

Witcher 3, rdr2, tomb raider serisi, rainbow six siege, gibi oyunlar var ama toplam 10 saatten fazla oynamamışımdır hiçbirini :)

Crysis oyununun ilk çıktı zaman aklıma geldi, her dakikası heyecanla oynardım… Vice city, splinter cell, age of empires, Call of duty…

Neyse konuyu çok saptırmayayım, değerli bilgilerle dolu konu, her zaman güncel kalmalı, upp :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi La Ley del Diamante -- 23 Haziran 2024; 13:25:9 >

Soc Voltage'ı 1.20'ye dahi çekebilirsiniz. Daha düşük dahi kullanan var ama altın oran bu.

Offset Voltage'ı - verebilirsiniz. ile 10 dereceye kadar düşüş sağlamışlığım vardır. Hala da kullanırım. Ve yine söylenenin aksine bu; cpu daha az güç tüketsin diye değil (aynı zamanda daha az güç tüketir), aksine sıcaklık sebebiyle termal darboğaza girip performans kaybetmesin diye yapılır.

Stabilite testi ile verebildiğiniz kadar - verin. Kabul ettiği yere kadar deneyin.

Performans kaybı değil, throttle'a girmeyeceğinden kazanım elde edersiniz..

Termal Limit - Doğru değer vermişsiniz. 7600'de 85 doğru değerdir. Çok elzem değil. Yapılabilir.

PBO - 7800x3d kullanıcısı olarak -30 kullanıyorum. 7600'ler -15,20'lere kadar çıkabiliyor en fazla. Kabul ettiği yere kadar rakamı artırın ve test edin.

Not: Pbo ve Cpu Vcore denemelerini farklı zamanlarda yapın, birbiriyle karışmasın. Keza sistem restartları bol olacaktır. En fazla 1 saat harcarsınız ama serin bir sisteminiz olur. Her 2 ayar da sizi throttle'dan uzaklaştıracak yararınıza dokunuşlardır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Professor X -- 23 Haziran 2024; 15:58:38 >

• Professor X kullanıcısına yanıt

''Cpu Vcore'ı söylenenin aksine - verebilirsiniz. Bu ayar MSI'da Offset Voltage diye geçer ve bu ayar ile 10 dereceye kadar düşüş sağlamışlığım vardır. Hala da kullanırım. ''

Bahsettiğiniz voltaj negatif offset yani voltaj düşürme ki anasayfada zaten mevcut.

10 derece sıcaklık düşüşünü de negatif offset 0.040 veya üzeri ile sağlarsınız,negatif offset 0.010 ile maksimum 3 derece olur.

Arkadaşın bahsettiği direkt cpu voltaj yani Vcore.

Mesela işlemciniz default maksimum Vcore 1.20v ile çalışıyor siz cpu negatif offset 30 verirseniz 1.170 e çekersiniz ama direkt vcore 1.25 verirseniz uçurursunuz işlemciyi.

''Ve yine söylenin aksine bu; cpu daha az güç tüketsin diye değil, aksine sıcaklık sebebiyle termal darboğaza girip performans kaybetmesin diye yapılır.''

Thermal throttle sıcaklıktan dolayı mhz düşürüp performans kısmasıdır.

İşlemci 75 derece maksimum boost hızını tüm çekirdeklerinde görüyor ise sıkıntı olmaz.

Bir diğer senaryoda fazla düşük voltaj ile işlemcinin ihtiyaç duyduğu voltajı kısarda maksimum boost hızını vermezsen,o işlemci 60 derecede çalışsa da perfomans kaybı yaşarsınız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Digital Reaction -- 23 Haziran 2024; 15:56:30 >

Rica ederim hocam,

Soc voltajını genelde ayrı ayrı belirtmezler soc ve vcore soc diye ama evet bahsettiğim voltaj o hocam.

Sakın Vcore voltaja direkt 1.25 vermeyin autoda bırakın.

Arkadaşın bahsettiği negatif offset sıcaklık düşürmek için kullanılır.

- Negatif Offset 0.01 değil 0.05 kullanıyorum. Sıcaklık düşüşüyle ilgili örneği kendi verdiğim değerden verdim.

- ''Cpu daha az güç tüketsin diye değil, aksine sıcaklık sebebiyle termal darboğaza girip performans kaybetmesin diye yapılır.''

Bu cümle görüldüğü üzere offset'le alakalı paragrafta geçiyor. Termal Limit kısmına atıf değil.

Not: İlk paragrafta anlam kargaşası yaratan kısım düzeltilmiştir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Professor X -- 23 Haziran 2024; 16:0:30 >
  • 0.050 ise ozaman tamam ki stabil değildir oda neyse 0.010'la dediğim gibi max 3 derece oynar.

Cpu offset voltaj ile cpu vcore ayrı şeylerdir.

Cpu Vcore statiktir değişmez,offset ise dinamiktir ve yük altında verdiğin değeri işler negatifse voltaj düşürür,pozitifse arttırır.

Arkadaşın bahsettiği ise direkt Cpu VCore.

Değerli bilgiler için sağolun hocam. Markalar arası söylem değişikliğinden o kısımda bir karmaşa old. 0.05 ile problemsiz kullanıyorum aylardır.

• Professor X kullanıcısına yanıt

Rica ederim hocam,teşekkürler.

0.05 stabilse gayet iyi,orada performans ve sıcaklık dengesini iyi yakalamak lazım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Digital Reaction -- 23 Haziran 2024; 16:10:22 >
  • Sohbet heyecanlı ve güzel olmuş, böyle sohbetlerden faydalanılıyor her zaman :)

Curve değeri 15 bence güzel ideal bi değer, belki vaktim olursa 20 denerim…

Vcore Voltaj otomatikte kalacak.
    Vcore Soc 1.25 te kalacak
    Negatif offset 0.05 yaptığımda sistem açılmamıştı diye hatırlıyorum. En azından aklıma öyle geliyor. Burayı otomatiğe alınca tekrar açılmıştı…

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi La Ley del Diamante -- 24 Haziran 2024; 2:13:32 >
  • ya arkadaşlar benim sistemde bir sıkıntı var, bazen saatlerce oynuyorum bir şey olmuyor bazen chrome'da takılırken bilgisayar kendini resetliyor, muhtemelen yaptığım bios ayarlarından. Sorun neden kaynaklanıyor olabilir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ubah -- 24 Haziran 2024; 9:38:56 >
  • ubah U kullanıcısına yanıt
    Muhtemel nedenlerden biri curve optimizer. yaptıysan.

Örnek benim co aşağidaki gibi.

Tek birtanesine -5 daha versem seninle aynı durumu yaşıyorum. Günlerce oyun oyna birşey olmuyor, masa üstünda yada chormede'iken reset atıyor.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 6768697071
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.