yeni biosla geniş ram desteği gelcek diye biliyorum yenilikler de vardır. |
AMD Ryzen 7000 Zen 4 [ANA KONU] 5nm, DDR5, PCIe 5.0 (213. sayfa)

-
-
Yeni chipset sürücüsü gelmiş ama asıl 2 CCD X3D kullancılarını ilgilendiren arkaplanı güncellemişler, 2 CCD X3D'de performans artışı olabilir.
https://www.amd.com/en/support
-
Arkadaşlar merhaba, Gigabyte b650 ds3h anakart , ryzen 7700x işlemci ve lian li galahad 360 sıvı soğutulu bir sistem aldım. sıvı soğutucunun fanların masa üstünde dahi çok ses çıakrdığını düşünüyorum. Oyunda olsa sorun yok. Biosdan fan hızlarını belli derecelere düşürdüm ancak bu kez işlemci masaüstündeyken ısısı artıyor. Bu sorunu nasıl aşarım.
-
Kaç gibi masaüstü? 50 60 arası gezerse normal gibi .
Oyunda ne kadar birde?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
rog x670e-e ye yeni bios gelmiş. neler yeni bilmiyorum ama agesa 1007c gelmiş.
-
Denerseniz bilgi verirsiniz hocam bende güncellemeyi düşünüyorum duruma göre
Ben güncelledim. Gözle görülür değişen bir şey yok.
Hâlâ favorim versiyon 1415 bu arada. Açılış hızı daha iyiydi o sürümde. Sakladım kenara.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E502C764D -- 19 Ağustos 2023; 17:23:21 >
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Çok mu arttı boot süresi.Birde en merak ettiğim boşta ve oyunda cpu sıcaklıklarında değişim var mı
Nowayour 2ccd ler için chipset diver çıkmış yazmış.X3d ler için bizim x3d olmayan 2ccdleri işlemcilere bişey katar mı merak ettim.Yerine oturunca format atıcam aldığım bilgilere göre beklemedeyim.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Trakyacus -- 19 Ağustos 2023; 18:2:36 >
biosta pbo yu enhanced level1 80 derece alın hocam. curveyi de -25 yapın. bende gözle görülür fark oldu.
yeni bios ile cpu voltlarını aşağı çekmişler. 1.4xx küsürlerde gezen bir voltu 1.2 lere çekmişler. 7800x3d var bu arada.
hala memory contex i enable yapmazsam 1 dk da boot süresi var. enable yaparsam 15 sn lere düşüyor. ne eksisi var bu olayın anlamadım ama artısı boot süresine artısı büyük. rog logosu gelmeden monitor yetişemeden masaüstü geliyor.
bazen post ekranında 64 yazıp öylece kalıyor boot etmiyor. expolarla oynayınca düzeliyor. xpg 6400 c32 ramlerin uyumsuzluğu mu başka birşey mi anlayamadım.
işlemcim zaten ne yaparsam yapayım 80 dereceyi geçmiyor. 420mm arctic var bende. fanlar maxe gelmiyor hic. öyle ayarladım. yüzde 70 geçmiyor. ses az ısı az. performans düşmüyor.
h110i soğutucu fanları ile arctic arasında dağlar kadar fark varmış. 3 adet arctic p14 pwm pst a-rgb daha sipariş ettim. gelince 2 adet fanlarını değiştireceğim. (2. sistemim için bu işlem 7600x var.)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ugacomtr -- 19 Ağustos 2023; 20:40:12 >
-
Cooler master pl flux 360 ın fanları söktüm bende noctua nfa12 Egzoz fanınada nfa-14 Oyunlarda 65-73 derece fanlar 1200 1300rpm geziyor.Masaüstü ve oyun ses farkı pek yok pc de gibi bişey.
Bu arada ben 1 aydır eco 65w eco modde oynuyorum.58 59 derece oyunda.90w ile sınırlıyor tüketimi mhz 5500 ü görüyor gene.Daha dalgalı sadece.Bunu yapmamın sebebi oda güneş görüyor holdeki klima bile zor yetiyor odaya hamam yapıyor.
Birde 4080 var ekran kartı cyberpunk 2k ful ayar rtx ne akla gelirse. Aynı noktada eco mode ve normal mod birebir aynı fps yi veriyor.Yani eco kapattığımda 2 fps bile artmıyor ama 10 12 derece sıcaklık artıyor. 7900x işlemcim.Oyun dışı ve Web dışında kullanmadığım için cpu 90w limitlemesi bana bir eksisi olmuyor.
Oyunda 59 derece masaüstü boşta 55 derece cpu
Oyunda 90w masaüstü 67w çekiyor boşta.Gereğinden fazla yakın geliyor ondan bios vs sorup format düşünüyorum.
40 derecelere felan inse boşta odamı az ısıtır diye.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Trakyacus -- 19 Ağustos 2023; 21:38:28 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
bende klima da yok oda güneş görüyor. boşta 40 civarlarına düşüyor derece. film dizi izlerken 50 55 falan. oyunda bakmadım.
fazla yormayan bir programla eco moda performans moduna alabilsek iyi olur. asusun programları bende yüzde 10 15 gücü alıyor. sevmiyorum.
noctua alacaktım aslında fanları ama argb yok o yüzden yanaşmadım.
-
Ben biostan aldım dedim tekleme drop yaşarsam çekerim eski ayara öyle kaldı 0 sıkıntı.evet noctuada rgb yok malesef.chromax aldım siyah bari kötü durmuyor.Önde kasa fanı 3 tane toughfan 12 taktım kuvvetli rgb var o idare ediyor o işi.Tasarımı noctuadan çarpmışlar sanırım birebir aynı gibi ama 3300 vermiştim 3 fana çok pahalı.Noctua 500tl Di tanesi
3 tane 140 pwm pst argb 2000 tl sipariş verdim gelsin bakcam. jumbun mudur nedir ordan aldım.
-
Ben çok araştırdım fanları globalde.En çok noctua ve arctic öneriyorlar sonuçları yakın hatta fiyattan dolayı arctic daha fazla öneriliyor ve bir marka daha vardı bakmıştımda satılmıyor bizde amazonda da yoktu onu hatırlamıyorum.Doğru bir tercih olmuş güle güle kullanın.
-
Geçen gün 7900x3d aldım, mesajınızdaki değer ikiye katlanmış durumda maalesef.
-
Merhaba,
Sanırım ram konusunda sorun yaşıyorum.Ram kaynaklı olduğunu ben kendim yorumluyorum. Yardımcı olabilecek var mı?
İşlemci :R9 7900
Anakart : Asrock B650E PG Riptide Wifi
Ram: 2x16GB Gskill Flare x5 6000MHz Cl30 Expo
Görüntü çıkışı dahili üzerinden.
Expo aktifken gün aşırı mavi ekran alıyorum. Hataların hepsi "ırql not less or equal" şeklinde.
Expo aktifken SOC voltajı 1.25v. Ram voltajı 1.35v. Bunları artırmak mı gerekli ya da zamanlamalar ile mi oynamalı?
En son bios kurulu da denedim ancak fayda etmedi.
Ne yapmak gerektiğinden tam olarak emin değilim benzer bir durum yaşayan veya bilgili birileri yardımcı olabilir mi?
-
hocam malesef benzer bir sorun bende de vardi. bios guncelledikten sonra expoda problem cikiyordu. expodaki timing degerlerini manual girin voltaji da 1.35 yapin kaydedin ben oyle cozmustum ama son bios guncellemesi ile o problemim de kalmadi su an sorunsuz kullaniyorum. bir de ramleri seri numarasina gore a2 b2 mi taktiniz ?
-
-
Ramler a2 b2 şeklinde takılı ancak seri numaralarına göre takmadım. Yani takarken dikkat etmedim. Bir bakmam lazım.
Anladığım kadarıyla Expo timing değerlerini Expo açmadan Manuel olarak girip voltajı 1.35v yapıp kaydedin diyorsunuz. Doğru mu?
-
hocam valla bu amd kartlar biraz manyak biliyorsunuz o yuzden ben seri numarasina gore sirayla takmistim.
diger sorunuz icin de aynen o sekilde, hatta benim anakartta profil kopyalama ayari vardi dimm slotlarina. expo to dimms tarzi bir ayar, expo ayarlarini direkt slotlara kopyaliyor boylece expo acmadan tum expo degerlerini ayarlamis oluyorsunuz. voltaji ve frekansi da ayarladiktan sonra kaydedip cikabilirsiniz.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X