Şimdi Ara

AMD PII X4 940 - İzlenimler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
38
Cevap
0
Favori
3.798
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Merhaba arkadaşlar;

AMD PII X3 710 dan sonra X4 işlemcileri denemek ciddi anlamda istiyordum. Bunun birinci sebebi X3'ün gerçekten de fiyatına göre gayet iyi bir performans sergilemesiydi. Diğer sebebi ise bu güne kadar hiç 4 çekirdekli işlemcim olmadı. (Küçük Emrah tripleri atmak değildi amacım ama benzemedi değil )

Kutusundan acaba değişik bir soğutucu çıkarmı düşüncesiyle kutuyu açtığımda tahminimin doğru olduğunu gördüm. AMD soğutucu konusunda genelde hep çok basit kalırdı. Aslında AMD nin AThlon 64 bit işlemcileriylede daha fazlası gerekmiyodu. Buz gibi işlemcilerdi... Ancak AMD artık ısı konusunda biraz daha sorunlu...

X3 soğutucusunun ortasında eski P4 Prescott işlemcilerin soğutucularındaki gibi bakır bir tabaka vardı.
    X4 de ise olay çok daha farklı bir boyut kazanmış.

4 adet ısı iletim borusu(Bakır)

komple bakır taban

Tabi işlemciyi kullanmaya başlayınca bu soğutusunun gereksinimini anladım. X4 gerçekten soğumak için bu soğutucuyla bile yüksek fan devirlerine ihtiyaç duyuyor.
    Fanın 1500 devirde iken CPU nun beklemedeki sıcaklığı 50 derece iken yük altında kendi yaptığım fan ayarı ile 70 derecede 2500 devirde sabit kalabiliyor. Eğer fan devri 1500 de sabit kalsa muhtemelen işlemci 77 dereceleri falan görecektir ki bu X4 işlemcimizin oldukça ısındığını gösteriyor. Fan hızını 3200 de sabitlersek beklemede 44 dereceleri gören işlemcimiz yük altında 58 derecede sabit kalıyor... Fan sesi 3200 RPM de bile çok rahatsız edici değil bunuda belirtmek isterim. INTEL gibi değil. Ama şuna eminim ki INTEL 3.0 GHz hızında çok daha soğuk çalışan işlemciler üretiyor... INTEL işlemcilerde fan devrini 1500 de tutarak gayet serin çalışma ortamı sağlayabiliyorduk...

Windows 7 nin CPU driver'ı biraz gelişmiş olduğundan beklemedeyken AMD PII X4 CPU'muz 1.0v gerilim ile 800 MHz hızına düşüyor. Ayrıca yük altında direk bütün çekirdekler tam güç çalışmıyor. Gerekli olduğu kadar çekirdek gerekli olduğu hıızda çalışıyor.

(Örneğin 1. çekirdek 800 MHz, 2. çekirdek 1800 Mhz ve 3. çekirdek 800 MHz ve 4. Çekirdek 3000 MHz de çalışıyor)

Yani her çekirdek işlem gereksinimine göre bireysel olarak hızlanabilip yavaşlayabiliyor. Voltajlarıda aynı şekilde bireysel olarak değişebiliyor. Buda müthiş bir ısı ve elektrik tasarrufu anlamına geliyor... Windows 7 de iken bekleme sıcaklığı 38 derece. Yük altında değerler aynı...

X3 ile de X4 ile de WINDIWS 7 işletim sistemi kullandım. X3 2.6 GHz, X4 ise 3.0 GHz. Aralarında GHz farkı olsa da yinede 4 çekirdekli bir işlemci komplike işletim sistemlerinde farkını gösteriyor. Her ne kadar WINDOWS 7 sadeleştirilmiş olsada XP den daha hafif bir işletim sistemi değil. Birde o güzel görselliğe GADGETS leri ekleyince fonda oldukça ıvır zıvır programlar oluyor. Sizlerde benim gibi 15 pencere birden açık bilgisayar kullanıyorsanız X4'ün farkını masa üstü kullanımda dahi anlayacaksınız demektir.(15 pencere dediğim 9'u program kalanları explorer v.s...)

Overclok anlamında işlemci zaten yüksek bir saat hızında olduğundan çok fazla bişey beklememek lazım. Hem AMD de INTEL kadar bu konuda başarılı değil. 3500 MHz de fan devri 3200 deyken 67 derecede max yük altında ısı sabitleniyor. Prime95 testiyle 3 saat bekledim ve hata almadım. Ancak 3600 MHz de CPU mavi ekran vermeye başlıyor. Masa üstünü en yüksek 3800 MHz de görebildim. Overclok'u Black Edition işlemci olduğundan çarpanla yaptım. Yani işlemcinin sonu bukadar belli. Ayrıca PII X4 940 hiç voltajı sevmiyor. 1.35v VID değeri olan işlemc 1.4v da derhal mavi ekran vererek reset atmaya başlıyor.

SONUÇ:
    Gerçekten 340 TL gibi bir fiyata 3.0 GHz hızında 4 çekirdekli ve 8 MB cache li, dahili ram kontürolcüsü barındıran bir işlemciye sahip olmak zor. Muadil INTEL tarafındaki işlemcilerin fiyatına bakarsanız ne demek istediğimi daha iyi anlayabilirsiniz. Aynı cache belleğe sahip daha düşük hızlarda X4 olsaydı onun alınması daha mantıklı olabilirdi. Düşük hızlarda alınan işlemcilerin her zaman daha iyi overclok kapasitesi olduğu bir gerçek...

AMD, INTEL'e yetişebilmek için INTEL'e göre biraz daha işlemcilerini çalışabilme sınırına yakın üretiyor... Buda daha sıcak işlemciler üretmesine sebep oluyor. INTEL'in ise işlemcilerini çalışabilme sınırına kadar zorlayacak bir sebebi olmadığından işlemci hızlarını gidebileceğinden çok daha aşağılarda tutuyor. Buna örnek verilebilecek en güzel işlemcisi E5200. X4 işlemcimiz VID değerinden 0.05v daha yüksek bir voltajda çalışamazken E5200 ün 1.15v VID değerinden ne kadar yukarıda bile çalışabildiğine bakın! (Burayı yanlış anlayan arkadaşlar var. Maksadımız burada eşit kulvarları kıyaslamak değil, INTEL işlemcilerin fabrika çıkışı voltaj değerlerinden çok daha yükseklerde bile çalışabilmesi. 1.15v değerinden 1.65v da çalışan E5200 yaklaşık 0.5v daha yüksek değerde masa üstünü açıp süper pi sonucunu alabiliyorken AMD PII X4 940 0.05v da bile masa üstünü açıp super pi de mavi ekran veriyor. Düşünün farka bakın birisi 0.5v diğeri 0.05v, aralarında 10 kat fark bulunmakta.)

Dediğim gibi AMD çalışma sınırına daha yakın işlemciler üretmekte. Bunu HD4870'de de gördük. Bende dahil HD4870 ilk çıktığında alan bir çok kişi muhakak bir yerlerde sorun yaşamıştır. GPu Recovry'si oyundan atması. Reset atması. Daha sonra çıkartılan driver larla ekran kartı performansını düşürmüşlerdi. Şimdiki Ekran kartlarının durumu ise ilk çıkan HD4870 den çok daha iyi bunuda görmedim değil.

Temennim umarım AMD daha soğuk çalışan ve overclok performansı yüksek olan CPU lar üretir de INTEL bu konuda tek el olmaktan biraz daha uzaklaşır... AMD şu anda ancak fiyatıyla INTEL ile yarışabiliyor.
    Bunuda gayet iyi yapıyor

STOK FAN (değerler bana aittir)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Menow -- 22 Temmuz 2009; 4:48:04 >

• abi eline sağlık inceleme için yalnız soğutucunun yenilenmesi hoş olabilirmiş,zira benim 3.0'lık 6000'de aynı soğutmaya sahip.
  • Eline saglık , güzel olmuş gercekten ,, izleimler.
    Amd güzel bir fan tasarlamış sıcaklıkla başı dertte demeyelimde ( Bu sorun son zamanlarda aşılıyor ) , intele göre daha sıcak işlemciler üretiyor.Belki güzel bir sogutma ile 4.0ghz görülebilir ama voltaj sevmiyor nedin nasıl olacak o iş bilemiyorum.
    Stok halinde kullanılmak için bile güzel bir işlemci , oyun bilgisayarları için biçilmiş kaftan olabilir fiyatları ile. ( Ki önerilerde çok yerini alıyor )

Elinde aynı hızlarda intel c2d işlemci varsa bazı uygulamalarda karşılastırmalı test yapabilirsin aslında , böylece herkez görebilirdi c2d işlemcilerinin daha çöp olmadıgını.

Son resimdeki E5200 ün o degeri stok fanla aldıgınıda belirtelimde , yapan yapıyor.

Kolay gelsin,iyi forumlar.

• 130 watt TDP ye sahip core i7 işlemcileri unutmayalım lütfen onlardada ısınma sorunu var phenom II 940 ın fazla tdp ye sahip olmasının nedenlerinden birisi L3 cache ve dahili bellek kontrolcüsünün işlemcinin içinde olması AMD yakında Athlon II X4 L3 cache belleği olmayan işlemci serisini çıkaracaj tdp değeri ise 45watt olacak ısınma sorunu istemiyorsanız o işlemcilerden alır kullanırsınız.Ayrıca core temp vs programlar işlemci sıcaklığını doğru olarak göstermiyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Razor Crest -- 21 Temmuz 2009; 9:12:26 >
  • acıklama için tesekkurler
    bende yeni aldım ve 3800 den sonra gercekten yer uçağı
  • Selamlar!

Genel olarak inceleme güzel olmuş, bu işlemciyi kendim kullanıdım. Dediğin sıcaklıkları sadece hava çok sıcakken gördüm, yani 32-33 derece oda sıcaklığı ile. O zaman tam tükte 58C, boşta 38. Kış aylarına girince bu değerler bir müddet düşecektir . Bence incelemede bazı çelişkiler mevcut, onları da belirteyim dedim...

-
    quote:

Ayrıca PII X4 940 hiç voltajı sevmiyor
    - Seviyor, soğutmayı stok fanla değil, daha iyi bir çözümle sağlamak lazım.
    -
    quote:

Bu X4 ün birde 955 modeli var ancak alınmasının hiçbir mantığı yok. Aralarında sadece 200 MHz fark var ve 45$ daha pahalı.
    DDR3??
    -
    quote:

Buna örnek verilebilecek en güzel işlemcisi E5200.
    - Orada q9550-q9650 olmalı, tavuk ve elma karşılaştırmanın bir anlamı yok.
    -
    quote:

AMD şu anda ancak fiyatıyla INTEL ile yarışabiliyor
    - Performans?? Düşük fiyat - yüksek performans, daha ne olsun?

• İnceleme çok güzel ellerine sağlık öncelikle ....

Bende yukardaki arkadaşın dediği çelişkilerden sadece 1 ini onaylıyorum..

P II X4 955 konusunda yanılıyorsun bencede kesinlikle aradaki 45$ farka değer DDR3 ve AM3 platformuna CPU değişimine gerek kalmadan geçebilmek adına kesinlikle X4 940 yerine tercih edilebilir, 7 ghz rekorunuda kıran işlemcidir X4 955 bunuda hatırlatayım, yanlış olmasın sanıyorum X4 940 ile 6.5 ghz olmuştu max...

@Alx

3. maddeki INTEL & AMD OC potansiyeli karşılaştırmasında arkadaş E5200 ü örnek göstermesindeki amacı yanlış algılamışsın stok fan ile çıkılabilen max değeri göstermek adına verilmiş bir örnek, İntel cephesinden ben şöyle bir örnek sunayım

Q6600 CPU voltajsız ve stok fanla 2.4ghz den 3.2ghz sınırlarına rahat çıkabiliyor sorunsuz, 800mhz fark var, voltaj ile 4.0 ghz de kullananlar bile var ama stabil ve ortalama en iyi değeri diyelim 3.6ghz gibi bir değerde ortalama OC bilgisi olan bir kullanıcı bile çıkabilir, %50-60 gibi bir oranda OC potansiyeli var Q6600 CPU nun, AMD cephesine bakıyoruz, X4 940 3.0ghz den, 3.6 ghz de aynı şartlarda (yani stok fan ve stabilite) OC oluyor, 3.8ghz de biraz daha detaylı bilgi gerektiriyor stabil tutabilmek adına, yani OC potansiyeli % 15-20 de kalıyor, hatta çoğu forumda sağlam CPU soğutucuları ile bile görebildiği (hava soğutmadan bahsediyorum) 4.0ghz sınır olduğu yönünde yorumlar okudum ve gördüm yani pahallı bi CPU soğutucu ile zorda olsa 4.0ghz (%100) olabiliyor, Core 2 lar kesinlikle daha serin daha iyi OC potansiyeline sahip, daha kullanıcı dostu (ekstra fan masrafı açmadan) performans sergiliyor...Ayrıca biri Black Edition çarpan kilidi yok İntel cephesinde ise çarpan kilidi olana CPU lardan bahsediyoruz bunuda dikkate alın lütfen..

EDIT : İmla Hatası

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TURK-ŞAD -- 22 Temmuz 2009; 8:49:38 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Isı konusunda Core 2 duo daha başarılı demişsiniz bir tarafta dört çekirdekli L3 ü ve dahili bellek kontrolcüsü olan bir işlemci var diğer tarafta çift çekirdekli L3 ve dahili bellek kontolcüsü olmayan bir işlemci var karşılaştırma yapmak adil olmaz.Q6600 de aşırı ısınması ile tanınan bir işlemci arkadaşım 3 Ghz hızında kullanıyor boştayken 60 ın altına inmiyor diyor stok fanla biosu güncel termal macunu yeniledik zalmanın ürünü ile sonuç pek değişmedi biraz para biriktirip düzgün bir cpu fanı alıcak.AMD nin watt başına sergilediği performans intele göre daha iyi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Razor Crest -- 21 Temmuz 2009; 11:58:05 >
  • inceleme güzel olmuş eline sağlık..testleri bekliyoruz..
  • Q6600 bahsettiğin değerlerde 3.0 ghz de boşta 39-45c, sen daha bir bütün olarak sistem bileşenlerinin soğutma üzerindeki etkisini hesaplayamıyorsun, Overclock başlığında pek çok görsel kanıt var Q6600 başlığı altında, Q6600 alıp Zalman fan koyup hava sürkilasyonu zayıf bi kasada kullanırsan tabi boşta 60c görürsün.. Aynı şey benim başıma gelmişti, boşta 60 larda gezinen işlemci yüzünden INTEL e baya kızmıştım ama hatanın ayaklarını tam oturmadığım fanın sadece iki ayagının yuvasına oturduğunu farklettiğimde ve doğru şekilde montajı yaptıkdan sonra sıcaklığın 39c ye düştüğünü gördüğümde INTEL' e değil kendime kızdım....

Elindeki sistemi tam yaz, bide arkadaşın ağzından değil kendi tecrübelerine göre kendi kullandığın ürünler hakkında fikir yaz bence daha sağlıklı olur adam neyi nasıl, hangi bileşenler ile kullanıyor onu bile bilmiyoruz...

Al sana bir örnek; adam 3.4 ghz de kullanıyo, sıcaklıkları kaçmış bi bak..... İşkembeden sallamıyolarmı bide 60C diye

http://forum.donanimhaber.com/m_31338116/tm.htm

EDIT: Resim ve bilgi ekleme

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TURK-ŞAD -- 21 Temmuz 2009; 12:51:27 >

• quote:

Orijinalden alıntı: TURK-ŞAD

@Alx

3. maddeki INTEL & AMD OC potansiyeli karşılaştırmasında arkadaş E5200 ü örnek göstermesindeki amacı yanlış algılamışsın stok fan ile çıkılabilen max değeri göstermek adına verilmiş bir örnek, İntel cephesinden ben şöyle bir örnek sunayım

Gayet her şeyi doğru algıladım. Adam kocaman tankeri ufacık tekne ile karşılaştırıyor. Tanker tabi daha yavaş olur, tekne uçar gider, yalnız tanker binlerce varil petrol taşırken, o küçük bot 2 insan alabiliyor.

Q9550-Q9650 stock fan ile kaç GHZ yaparsın ki? Maalesef aynı şekilde 3,6 ancak, OC %-si ne kadar oluyor?? X4 940'tan fazla uzak değil. Ayrıca testlere bakarsanız Q9550-Q9650li sisremler daha fazla güç tüketiyorlar, ısınması önemli değil. Denk işlemcilere bakmak lazım. AMD 2,2-2,5Ghz x2 2xx serisi çıkarsaydı onlar da çok yüksek OC %sine sahip olurdu, çünkü standart hızları daha düşük olurdu.

• Bendede bu işlemciden var. İmzamdaki sistemle kullanıyorum ancak işlemci 70C Görüyor yük altında bu nedenle yeni bir cpu fanı almayı düşünüyorum. Sizinde önerilerinizi bekliyorum beyler siz bana hangi fanı önerirsiniz fazla sesli olmayan?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Alx

quote:

@Alx

Gayet her şeyi doğru algıladım. Adam kocaman tankeri ufacık tekne ile karşılaştırıyor. Tanker tabi daha yavaş olur, tekne uçar gider, yalnız tanker binlerce varil petrol taşırken, o küçük bot 2 insan alabiliyor.

Q9550-Q9650 stock fan ile kaç GHZ yaparsın ki? Maalesef aynı şekilde 3,6 ancak, OC %-si ne kadar oluyor?? X4 940'tan fazla uzak değil. Ayrıca testlere bakarsanız Q9550-Q9650li sisremler daha fazla güç tüketiyorlar, ısınması önemli değil. Denk işlemcilere bakmak lazım. AMD 2,2-2,5Ghz x2 2xx serisi çıkarsaydı onlar da çok yüksek OC %sine sahip olurdu, çünkü standart hızları daha düşük olurdu.

Arkadaşım adam genelleme yapıyo bana PII model önemli değil ne olursa X2 -X4 farketmez stok fanla çıkacakları değerleri söyle o zaman tüm AMD PII ler için geçerli tıpkı X4 940 performansı verecekler aşşağı yukarı, yani orjinal saat hızlarının ancak 600-800mhz yukarsına ya çıkarlar ya çıkamazlar 800mhz i bulanlarda stabil tutmak için biraz OC dan anlamak gerekiyor,

Intel cephesinde hiç böyle değil nerdeyse her model Quad yada Core 2 modellerin tamamı nerdeyse benim ve arkadaşın verdiği örnekdekine yakın performans sergiliyor... yani OC potansiyeli çok daha üst seviyede hemde çarpan kilidli modeller AMD gibi alayı Black Edition da değil sadece CPU üzerinde değil nerdeyse ram CPU kuzey köprüsü alayına dikkat edicen Oc yapabilmek için...

Al sana 2.8 ghz den 4.3ghz e çıkan Q9550

Al sana 4.8ghz de Q9550

buda konu başlığı...

http://forum.donanimhaber.com/m_28808203/tm.htm

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TURK-ŞAD -- 21 Temmuz 2009; 13:26:33 >

• quote:

Q6600 bahsettiğin değerlerde 3.0 ghz de boşta 39-45c, sen daha bir bütün olarak sistem bileşenlerinin soğutma üzerindeki etkisini hesaplayamıyorsun, Overclock başlığında pek çok görsel kanıt var Q6600 başlığı altında, Q6600 alıp Zalman fan koyup hava sürkilasyonu zayıf bi kasada kullanırsan tabi boşta 60c görürsün.. Aynı şey benim başıma gelmişti, boşta 60 larda gezinen işlemci yüzünden INTEL e baya kızmıştım ama hatanın ayaklarını tam oturmadığım fanın sadece iki ayagının yuvasına oturduğunu farklettiğimde ve doğru şekilde montajı yaptıkdan sonra sıcaklığın 39c ye düştüğünü gördüğümde INTEL' e değil kendime kızdım....

Elindeki sistemi tam yaz, bide arkadaşın ağzından değil kendi tecrübelerine göre kendi kullandığın ürünler hakkında fikir yaz bence daha sağlıklı olur adam neyi nasıl, hangi bileşenler ile kullanıyor onu bile bilmiyoruz...

Al sana bir örnek; adam 3.4 ghz de kullanıyo, sıcaklıkları kaçmış bi bak..... İşkembeden sallamıyolarmı bide 60C diye

http://forum.donanimhaber.com/m_31338116/tm.htm

EDIT: Resim ve bilgi ekleme

Merak etme bilgisayar bilgim var neyin ne olduğunu biliyoruz bunları söylemene gerek yok cahil değiliz burda atıp tutup övünenlerden değilim umarım bunu anlamışsındır ön yargılı davranarak milleti bilgisiz olarak görmeyin. Kasa feel hurrıcane hava dolaşımı iyi arkadaki fanı değiştik coolermaster ın ledli fanı var anakart Gigabyte EX38-DQ6 Ramler 2x2 Kingston hyper-x 1066 mhz ekran kartı palit 8800GT HDD 500 GB WD caviar black high power 500 watt psu var boştayken 60 derecelerde geziyor.Kasandaki hava dolaşımı istediğin kadar iyi olsun olay ortam sıcaklığında biter kısaca bunu anlatayım sana.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Razor Crest -- 21 Temmuz 2009; 15:09:12 >

• @TURK-ŞAD

Ya kardeşim, yazdıklarımızı okumadan savunuyorsun. Hem Menow arkadaşımız, hem ben STOCK FAN ile çıkabilecek değerleri konuşuyoruz. Sen çıkardın 4,8Ghz Q9550. Stok fanla mı çıkarmışlar? Anakartın bu FSB ile ne kadar ısındığını biliyor musun? Peki ne kadar güç çektiğini? Sana 6Ghz PH II linkini vereyim mi? OC potansiyelini tartışmıyoruz...
  • Ya senin gibilere laf anlatmak gerçekten insanın ömründen ömür götürüyo, kısa yoldan anlatıyım...

Bak arkadaşım konuyu açan arkadaşın bulunduğu tespit son derece yerinde, yani AMD Phenom II ler her modeli X2, X3 ve X4 tamamı stok fanlar ile aynı sikletteki akranları INTEL CPU lara göre çok daha kötü bir OC performansı sergiliyor, benim yukarda verdiğim resimlerde evet stok fan ile alınmış değer değil 4.8ghz ama şu kadarını söyliyim ordaki o örnekdeki soğutma sistemi ile sen AMD X4 940 OC yap o değere yaklaşamaz bile, 4.0 ghz sınırını zor geçersin... Konuyu daha fazla uzatmıyım benim diyeceğim şudur

“Ortalama OC bilgisine sahip, bir PC kullanıcısı bu CPU yu aldığı zaman 4.0 ghz leri rüyasında görür ancak, stabil kullanabileceği değer 3.6-3.8 ghz arasındadır... Ha buna gerek varmı..? bence yok... 3.0 ghz bir ev kullancısının her türlü ihtiyacını rahatlıkla görecektir OC ihtiyacı bile hissetmessiniz, INTEL akranlarına göre çok daha ucuza aynı performansı yakalarsınız, AMD F/P oranı baz alındığında her türlü kullanıcı dostu bu dönemde takdir ediyorum, ve gayet memnun AMD kullanıclarından bir tanesiyim, bunuda belirteyim...
    Bende hem AMD hem INTEL sistem var her ikisinide kullanıyorum ve ev kullanıcısının beklentilerini her ikiside karşlıyor, AMD nin dezavantajı BLACK EDITION yani ÇARPAN KİLİTSİZ olmasına rağmen, INTEL akranlarının ÇARPAN KİLİTLi modelleri kadar OC potansiyeli malesef başarılı değil arkadaşım......”

SENİN GİBİLERİN ORTAK NOKTALARINDAN BİR TANESİNİ ARTIK BU FORUMDA EZBERLEMİŞ OLMAMA RAĞMEN YİNEDE BU ÇILGINLIĞI YAPICAM.. BİR MAKALE YAZMIŞLAR KOCA KOCA DONANIM EDİTÖRLERİ TÜRKİYENİN ÖNDE GELEN DONANIM SİTELERİNDEN BİR TANESİNDE, AYAKLARINA KADAR GETİRECEM BU MAKALEYİ AMA TIKLAYIP OKUMA ZAHMETİNE DAHİ GİRMEDEN YİNE TOZU DUMANA KATICAN BUNADA EMİNİM, ONUN İÇİN BEN SONUÇ KISMINI EKLİYİM BURAYA..

“Sonuç
    Phenom II X4 işlemcileriyle birlikte AMD'nin stratejisinde çok önceden görülen hedef netleşiyor. AMD ekran kartı tarafında da en üst performansa değil, fiyat aralıklarına yayılarak fiyat/performansa önem vermeye meyilli gözüküyordu. Phenom II'lerin önceki nesillerine göre tüm getirilerine rağmen bu durumun işlemci tarafında da geçerli olduğu anlaşılıyor: Phenom II'lerin bugünkü en hızlı temsilcisi normal saat hızında en ufak Core i7'nin karşısında durmakta zorlanıyor.

Overclock meselesi birkaç yönlü. Önce bizim overclock deneyimimizden başlayalım. İlk Phenom II incelememizde kullandığımız Phenom II 940 işlemcimiz bir tür erken üretim örneğiydi. Önceki hafta elimize geçen Phenom II 940 işlemci ise daha sonra üretilmiş, piyasadan satın alabileceğiniz işlemcilere daha çok benzeyen bir model. İlk örnekte 3.65 GHz'in yukarısına çıkamamış ve muhtemelen bizim işlemcinin şanssız bir işlemci olduğunu söylemiştik. Bu seferkiyle 3.8 GHz frekansına çıkmakta zorlanmadık ve eğer 1.6 V gibi limitlere çıkıp, çarpan dışındaki ayarları da kurcalasaydık iddia edilen 4 GHz'i görme şansımız vardı belki de. Herhangi bir Phenom II X4 940 işlemciyle 3.5-3.6 GHz gibi frekansların çok kolay olacağını tahmin ediyoruz. Bu işlemcinin Core i7'ye göre overclock avantajı Intel'in Extreme Edition'ları gibi, çarpanının açık olmasında. Diğer bileşenlerin frekanslarıyla oynamaya gerek kalmadan, sadece çarpan ve voltaj kullanarak overclock edebiliyorsunuz.

Core i7 920 ise yüzde cinsinden daha fazla overclock oluyor -şu anda test merkezimizde 4 GHz ile çalışan bir Core i7 920 var. Ancak Core i7 920 işlemci, 3.8 GHz gibi frekans değerlerinde ciddi şekilde ısınıyor. 80 derecenin üzerindeki bu sıcaklık işlemcinin sürekli çalışmasını önereceğimiz bir sıcaklık değil. Phenom II X4 940 ise onun kadar fazla overclock olamasa da sıcaklığı gayet makul seviyelerde kalıyor. Sebebini henüz net bilmiyoruz ama Phenom II'lerin overclock'u sıcaklık limitli gözükmüyor; sıcaklık bir limit getirmeye başlamadan önce, başka bir yerde limite vuruyor.

Yazının tamamı bu link de ne olur oku ya...

http://www.pclabs.com.tr/2009/01/23/amd-phenom-ii-x4-940-ile-38-ghze-overclock/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TURK-ŞAD -- 21 Temmuz 2009; 18:37:08 >

• Konu kirliliğinden başka bir şey değil... i7'ler de geldi, tam oldu!
  • Haklısın sen yazılanları anlama sıkıntısı yaşadığın için bu konu uzadı, core i7 yazıda geçiyor sadece bunuda anlamadın tabii L3 önbellek yok ya Core 2 CPU larda ondan dolayı L3 önbellekli versiyonları ile de karşılaştırırsın diye onuda dahil ettim.. anlamamakdaki ısrarın yüzünden biraz detaya kaçtım mecburen.. Ev kullanıcısı açısından CORE 2 CPU lar her türlü daha başarılı OC sonucu veriyor bu bu kadar basit....

"Alman meslektaşlarımızın 3.8 GHz'ye havalı soğutmayla rahatlıkla ulaştıklarını ve AMD'nin ekibinin 1.55 V ile 3.9 GHz hızına çıkabildiklerini bildiğimizden elimizdeki X4 940 işlemciye ciddi oranda yüklendik ve sınırlarını zorladık. 3.8 GHz hızında sistemi çalıştırabilmiş olsak da deneylerimizi tam olarak bitiremedik ve hızı yavaş yavaş düşürerek 3.64 GHz seviyesine inmek zorunda kaldık (ki bunun için 1.6 V gerilim kullandık). Bunun dışındaki bütün ayarlar %100 sorunsuz çalışmaktan uzaktı. Bu hızlarla gerçekleştirdiğimiz deneylerde Intel'in giriş seviyesi Core i7 işlemcisi bütün deneylerde AMD'nin en hızlı Phenom II işlemcisinin yanından yürüyerek geçti."

http://www.thgtr.com/cpu/20090114/amd_phenom_2_intel_core_i7_overclock_karsilastirma-09.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TURK-ŞAD -- 21 Temmuz 2009; 18:34:23 >

• Arkadaşlar birbirinizi daha fazla yıpratmamanız adına 1-2 şeyi kendimce açıklığa kavuşturmak istiyorum.

OVERCLOK ve ISI
    Overclok performansı açısından AMD ve INTEL kıyaslaması yaptığımızda ve sikletleri aynı tutsakta ne yazıkki yine de INTEL öne geçiyor. AMD nin elinde X2 olsun tek çekirdekli olsun ne yazıkki stok fanla 2 GHz hız aşırtılarak 4.5 GHz hızına çıkabilen bir işlemci yok. Ben bunu demek istemiştim. Ayrıca INTEL'in Q serisi işlemcileri yine AMD nin PII X4 işlemcilerinden daha iyi overclok olmaktadırlar. Ve yine AMD PII X4 işlemcilerin ısı değerleri INTEL'in muadil işlemcilerinden biraz daha sıcaktırlar. Burada ısı anlamında muadil düşünmek lazım yani INTEL i7 lerle ısı kıyaslaması yapmak daha mantıklı olur.

PII X4 VOLTAJ SEVMİYOR
    Bir arkadaşım bu konuda yanlış düşündüğümü söylemiş. Aslında hayır yanlış düşünmüyorum. NEden?
    Çünkü bunu düşünürken INTEL tarafı olsun AMD tarafı olsun stok fanları düşünüyoruz. Yani sen eğer özel soğutma sistemleri ile AMD PII X4 ün voltaj sevdiğini söylersen o zaman bende INTEL işlemcilere özel soğutma sistemleri takarım ve deli gibi voltajla işlemciyi kullanırım.

AMD PII X4 0.05v fazla voltajı dahi kaldıramıyor. Oysa stok fanla INTEL i7 ler çok daha fazla voltajı kaldırabilmektedirler. Q serisininden bahsetmeye bile gerek yok ama muadil düşünmek lazım. Çünkü sözkonusu voltaj değeri işlemcinin mühendislik yapısı dışında ısı ile doğru orantılı bir durum. Buda işlemci içersindeki bileşenlerle çok etkili bir durum. Q serisinde dahili bellek kontrolcüsü bulunmuyor. Dediğim gibi i7 ler PII X4 lerden daha çok voltajla çalışabiliyor.

Bu arada O e5200 sonucu bana aittir ve evet stok fanladır. VIDEO'suda mevcuttur...http://www.tuncelailesi.com/E5200.wmv

955 hiç mantıklı değil
    Yanlış biliyorsam düzeltin ama zaten benim aldığım işlemci(940) DDR3 desteklemekte. Yani AM3 anakartlarada takılabilmekte ve DDR3 ramlerle çalışabilmektedir. Sadece bir özelliği vardır oda geriye uyumlu olması. Yani AM2+ DDR2 anakartlarlada sorunsuz çalışabilmesidir.

AMD şu anda ancak fiyatı ile INTEL ile yarışabiliyor
    Bu demek değildir ki AMD rezalet performanslı işlemciler üretebiliyor. Performansı ile de yarışmaya örnek vermek gerekirse zamanında ekran kartı piyasasının AMD ve NVIDIA örneği verilebilir. GTX260 ile HD4870 ve HD4870 x2 vs GTX280(tabi bunlar eskide kaldı)

Şu anda AMD INTEL ile performans yarışına girememektedir. EN iyi i7 işlemci ile AMD PII X4 955 ile aralarında hoş bir fark var.

Özün kısası INTEL performans konusunda kendini hiçde tehlikeli hissetmiyor. Şu anda AMD PII x4 955 işlemcilerINTEL i7 950 lerle kafa kafaya gidebilselerdi INTEL i7 950'nin fiyatları 645$ a piyasada gezemeyeceklerdi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Menow -- 21 Temmuz 2009; 18:54:47 >

• AMD Phenom II X4 920 ve 940

* Kod adı: Deneb
    * Çalışma frekansları: Phenom II X4 920 için 2.8, Phenom II X4 940 için 3.0 GHz
    * Üretim: 45nm SOI (Silicon On Insulator)
    * Soket: AM2+ (940pin)
    * L1 Cache: 128KB x 4
    * L2 Cache: 512KB x 4 (Üç çekirdekli işlemcilerde 512KB x 3)
    * L3 Cache: 6 MB paylaşımlı
    * Çekirdek boyu: 258 mm^2
    * Transistör sayısı: 758 milyon
    * Bellek kontrolcüsü: Dahili çift kanal DDR2 bellek kontrolcüsü
    * Sistem veriyolu hızı: 3.6 GT/s
    * TDP: 125W
    * Phenom II X4 920: 2.8 GHz
    * Phenom II X4 940: 3.0 GHz
    * Voltaj: 0.875 - 1.5V
    * En yüksek sıcaklık: 62 celcius derece

Burda da görebileceğin gibi malesef DDR 3 Ramler ve AM3 anakartlar ile kullanamıyorsun....

quote:

955 hiç mantıklı değil
    Yanlış biliyorsam düzeltin ama zaten benim aldığım işlemci(940) DDR3 desteklemekte. Yani AM3 anakartlarada takılabilmekte ve DDR3 ramlerle çalışabilmektedir. Sadece bir özelliği vardır oda geriye uyumlu olması. Yani AM2+ DDR2 anakartlarlada sorunsuz çalışabilmesidir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TURK-ŞAD -- 21 Temmuz 2009; 19:09:05 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.