Şimdi Ara

Amd Athlon ve Athlon II Overclock Kulübü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
1.372
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar gerek fiyat konumlandırması gerek teknik özellikleri nedeni ile bu işlemci en çok tavsiye istenen ve soru sorulan işlemcilerden birisi. Zaman zaman aynı konu defalarca açılıyor. DH bünyesinde bu mesajların toplanabilmesi daha kısa sürede daha etkin ve hızlı bir şekilde bilgi paylaşımı yapMak, konu kirliliğini azaltmak için bu konuyu açtım. Eğer sizlerinde desteği olursa amacımıza ulaşacağımıza inanıyorum

    İşlemci sıcaklıklarını oldukça güvenilir bir şekilde veren core temp programını buradan indirebilirsiniz. 64 bit işletim sistemi için 64 bitlik versiyonu kullanmalısınız.

    Amd oVerdrive işlemci sıcaklıklarını gösteren stabilite ve performans testleri yapabilen yararlı bir program buradan indirebilirsiniz.

    Çekirdekleri %100 yükleyen ve stabilite testi yapmanızı sağlayacak prime 95 programı buradan indirebilirsiniz.

    İşlemci ile bilgisayar bileşenlerinizin sıcaklıklarını görmenizi sağlayan hardware monitor programını buradan indirebilirsiniz.

    İşlemci, ram ve ekran karınızı ayrı ayrı test edebileceğiniz OCCT "yi buradan indirebilirsiniz.

    Super Pi 1.1 Testi indirmek için buraya tıklayınız.

    CineBench 11.5 testini buradan "I Agree" diyerek indirebilirsiniz.

    not: programların tamamı ücretsizdir.


    Hız Aşırtma (O.C.) Hakkında Sık Sorulan Sorular ve Doğru Bilinen Yanlışlar


    Overclock ya da Türkçe ifadesiyle hız aşırtma, bir bilgisayar bileşenini üreticisinin belirlediği hızlardan daha yüksek seviyelerde çalışacak hale getirme sanatı olarak tanımlanabilir.

    Intel ve AMD gibi şirketler tarafından üretilen bilgisayar parçaları çeşitli testlerden geçer ve ne kadar hızlı olduğu belirlenir. Ancak çoğu parça, sorun çıkma olasılığı düşsün diye potansiyelinin daha altında hızlarla piyasaya sürülür.

    İşte hız aşırtma olayı da bu potansiyeli ortaya çıkarmaya yarar. Hız aşırtma sayesinde bilgisayar bileşenlerini üretici firmanın düzgün çalışma garantisi veremediği hızlarda kullanabilirsiniz.

    Üretici firmanın garanti vermemesinin sebebi ise belli seviyeler geçildiğinde bileşenlerinin ömrünün azalması, bozulma ve hatta yanma gibi olayların yaşanabilmesidir.

    Hız aşırtma konusunda insanların aklında birçok soru var. Çoğu kullanıcı bu gibi riskler yüzünden hız aşırtmadan uzak duruyor.


    1.Hız Aşırtma Sadece İşlemciye Yapılır

    Hız aşırtma denilince akla hemen işlemciler geliyor. Hız aşırtma ilgili rekor denemelerinin çoğunun işlemci hızına yönelik olması, bu işin uzmanlarının daha çok işlemci frekanslarını artırmaya odaklanması, insanların kafasında hız aşırtma sadece işlemciye yapılır gibi yanlış bir düşünce oluşmasına neden oluyor.

    Her Bileşenle Olur

    Aksine doğru araçlar ve yazılımlarla sadece işlemci değil, ekran kartından RAM"lere kadar neredeyse tüm bileşenlerin hızını bir şekilde arıtmak mümkün.

    2. Hız Aşırtma Bilgisayarınızı Yakar

    Bir donanım bileşeninin frekansını ya da voltaj seviyesini artırırsanız dışarıya yaydığı ısı da aynı oranda artacaktır.Eğer bu ısı artışına dikkat etmezseniz, ortaya çıkan sıcaklık donanımızda fiziksel hasar bırakabilir, hatta kullanılmaz hale getirebilir.

    Hız aşırtma ile bileşenlerinize fiziksel hasar verebilirsiniz

    Patlamaz Korkmayın

    Ancak bu sıcaklık artışının bilgisayarınızı yakacak ya da patlatacak bir seviyeye ulaşması neredeyse imkansız. Bunun sebebi ise günümüzdeki donanım bileşenlerinin çoğunda termal alıcıların olması. Bunlarsa sorun olmadığı sürece sıcaklık tehlikeli seviyelere ulaştığında sistem ya kilitlenir ya da kendi kendini kapatır. Hız aşırtma ile bilgisayarınızın yanmasından korkmayın.

    3. Hız Aşırtmanın Tek Yan Etkisi Isınmadır

    Hız aşırtma söz konusu olduğunda insanların anlattığı hikayelerin çoğu ya ulaşılan yüksek hızlar, ya da yüksek sıcaklıkla ilgilidir. Bu da hız aşırtmanın tek yan etkisinin fazla ısınma olduğu düşüncesini ortaya çıkarıyor.

    Isınmanın dışında başka sorunlarla da karşılaşabilirsiniz

    Beklenmeyeni Bekleyin

    Ancak ısınma sorunu bir şekilde halledilmiş olsa da, hız aşırtılmış bir bileşen beklenmeyen hataların oluşmasına hatta veri kaybına bile neden olabilir. Bu sebeple hız aşırtma yaptıktan sonra bileşenleri mutlaka çeşitli benchmark yazılımları ile stres testinden geçirmek gerekir.

    4. Hız Aşırtma Yapmanın Tek Yolu Vardır

    Gerçeği söylemek gerekirse hız aşırtma genelde deneme yanılma yöntemiyle yapılır. Bu sebebi ise tüm bilgisayar donanımlarının birbirlerinden farklı olmasıdır.

    Hepsi Farklı

    Her bir bileşenin kendi sınırları vardır ve farklı şartlar altında farklı davranışlar gösterirler. Öyle ki aynı firmanın elinden çıkmış, aynı model iki ürün arasında bile farklılıklar olabilir. Bu yüzden hız aşırtma ile ilgili tavsiyeler ya da yöntemler ile bilgi edinirken bu gerçeği göz ardı etmemek gerekli.

    5. Hız Aşırtma Kârlı Bir İşlemdir

    Hız aşırtmanın getirdiği en önemli avantajlardan biri, düşük hızda çalışan ve ucuz bir bileşeni alıp onu daha pahalı modellere yakın hızlarda çalıştırabilmektir. Ancak insanların unuttuğu bir şey var ki hız aşırtma yapmak beraberinde yeni masraflar çıkaran bir işlem. Bu masrafların başında ise daha iyi bir soğutma sistemine duyulan ihtiyaç geliyor.

    Üst seviye soğutma sistemleri ucuz değil.

    Pahalı Bir Uğraş

    Ortaya çıkan sıcaklığı düşürmek için daha güçlü bir fana hatta su soğutma sistemine bile ihtiyaç duyabilirsiniz. Ayrıca, hız aşırtma yapılmış bileşenler daha fazla güç harcayacağı için elektrik faturanızda da artışlar yaşanabilir. Bu yüzden hız aşırtma yapmanın çok kârlı bir işlem olduğunu söylemek zor.

    7. Hız Aşırtma Yapmak Yasaktır

    Bazılarının sandığının aksine hız aşırtma yapmak yasak bir şey değildir. Hiçbir firma hız aşırtma yapmayı şimdiye kadar yasaklamadı ve hiçbir ülkenin kanunlarında hız aşırtma bir suç olarak nitelendirilmiyor.

    Aksine birçok firma kendi ürünlerinin promosyonunu yapmak için çeşitli hız aşırtma yarışmaları bile düzenliyor. Hatta firmalar fabrika çıkışı hız aşırtma yapılmış modellerini bile piyasaya sürüyorlar. Hem de bunu garanti dahilinde yapıyorlar. Donanım firmaları hız aşırtma yarışmaları düzenliyor.

    Garanti Kapsamı Dışı

    Ancak genelde tüm donanım firmaları kullanıcılar tarafından hız aşırtma işleminden geçmiş ürünleri garanti kapsamının dışında bırakıyor. Her ne kadar bunu tespit etmek zor olsa da, hız aşırtma yapmadan önce elinizdeki ürünün garanti şartlarını okusanız iyi olur.

    8. Hız Aşırtmayı Herkes Yapamaz

    Bilgisayar ve donanım teknolojileri ile çok içli dışlı değilseniz hız aşırtma işlemi size çok karışık ve korkutucu gelebilir. Ancak unutmayın ki bu konunun tüm uzmanları da bir zamanlar hiçbir şey bilmiyordu. Yapmanız gereken şey biraz araştırma yapmak.

    Overclock uzmanları da bir zamanlar acemiydi

    Uzmanlar da Acemiydi

    İnternet üzerinde hız aşırtma hakkında çok fazla bilgi bulabilirsiniz. Hız aşırtma yaparken sabırlı olmaya özen gösterirseniz, belli bir süre sonra çok kademe kat edebilirsiniz. Örneğin bir bileşenin frekansını artırırken bir anda 100 MHz yerine 10 MHz artırıp sonuçları görebilirsiniz. Sorun çıkmadıysa bir adım daha ilerleyebilir, sorun varsa durabilirsiniz. Sabırlı olursanız siz de bir hız aşırtma uzmanı olabilirsiniz. (www.shiftdelete.net sitesinden eklemeler yapılarak alıntıdır.)


    Son olarak herkes kullandığı soğutucu, hızaşırtma ve ısı değerlerini yazarsa işlemcinin gerçek kullanım potansiyelini görmüş oluruz.

    Evet arkadaşlar değerleri tablo olarak yazacağım. Yaşım 15 şuan 2 yaşında vestel veezy pc ile başladım bu işlere overclockla ilgili pek bilgim yok hem bana yardımcı olup hemde değerleri söylerseniz sevinirim
    Yukarıdaki yazi Phenom II Overclock kulübünden alıntıdır.







  • amd athlon ıı X2 250 3.0 ghz işlemcimi stock fanla kullanıyorum bugünlerde 3.5 ghz e oc ettim.prime 95 de 30 dk lık testte 63 dereceye çıktı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi w4nkel -- 12 Temmuz 2012; 10:29:16 >
  • nerde oturuyorsun 63 derece fazla abi biraz ben athlon II X3 460 işlemcimle 3.8 ghz akasa venom voltajsız overclock yapabiliyorum stabil olarak 4.5 e kadar gideri var voltajla
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Cometone

    nerde oturuyorsun 63 derece fazla abi biraz ben athlon II X3 460 işlemcimle 3.8 ghz akasa venom voltajsız overclock yapabiliyorum stabil olarak 4.5 e kadar gideri var voltajla


    Yalnız berkocan9971 , stock fanla ulaşmış bu değere.Bundan dolayı iyi bir değer.
  • İşlemcim Amd athlon 64 x2 dual core processor 5600+ normalde 2.9 ghz Bu soğutucuyu kullanıyorum şuan o/csuz 50 derece o sebeple o/c yapamıyorum Bir aralar 3.2 ghz yapmıştım 1.4 v vererek



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zwanzig -- 24 Temmuz 2012; 20:10:22 >
  • AMD Athlon II X3 460

    3.4 Ghz 40 Derece.Stok Fan 2000 RPM @ 4.5 Ghz 76 Derece.Stok Fan 6000 RPM

    Uçak kalkıyor...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yekterak99 -- 24 Temmuz 2012; 18:30:45 >
  • evet stok fan çok sesli :)))) annemler uyanıyo sesten ama akasa venom var şuan rahat
  • Arkadaşlar bende Athlon II x3 460 3.4 ghz işlemci var. Overclock yapmak istiyorum ama bi türlü yapamıyorum. Gerçi overclock işinde yeniyim. Anakartım gigabyte 990xa-ud3. Yardımcı olursanız sevinirim
  • @deathness666

    Hocam, bios'a girip işlemci fsb hızını kademeli olarak artırın. Mesela benim x2 255 işlemcimin çarpanı 15.5 ve fsb 200 mhz. Sizinkinde de benzer değerler olacaktır. fsb'yi 210-215-220 şeklinde değiştirerek bilgisayarı açın, sıcaklıkları kontrol edin, sistem hata veriyor mu ya da kasma oluyor mu diye inceleyin. Sorun çıkmazsa bu değerleri artırarak ilerleyin. Yalnız, fsb'yi artırınca ram hızı da artacaktır; işlemcinin çıkabileceğini değeri anlamak için ram hızının sabit kalmasına özen gösterin. İşlemcinin üst sınırını öğrendikten sonra ram'in de hızını yükseltebilirsiniz. Diğer bir husus voltajdır. Voltaj ayarlarında işlemci voltajını standart değerine sabitleyin, voltaj vermeyin.

  • < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Evet hocam sonunda yapabildim sizin mesajı görmeden önce ama. FSB 250 duruyor şu anda. İşlemci 3.750 ghz de kullanıyorum. Voltaj vermemeyi tercih ediyorum. Zaten stock fanıyla kullanıyorum o yuzden daha yukarı çıkmamayı düşünüyorum. Ama 4 ghz denicem voltajsız. Anakartım iyi sıkıntı yaratacağını sanmıyorum. Bu arada FSB kısmına gelince sayıyı giremiyordum. Bende biostanmı diye düşünüyordum bu zamana kadar. Klavyeye bi baktım num lock kapalıymış. Klavyenin üst kısmındakilerde mi insanın aklına gelmez. Num locku bi açtım anaaa değerler giriliyor takır takır. Kendimi çok salak hisettim valla. Önemli olan FSB verip çarpanları indirmekmiş o zaman stabil çalışıyor. Çarpan yükseldikçe crash verme olasılığı yükseliyor anladığım kadarıyla.
  • Bu arada 4. çekirdeğide açık kullanıyorum yani şu anda phenom II x4 b60 3.750 ghz olarak. Ramler 1600 lük. O yüzden bu değerin üstüne çıkarsam ne olacağını bilmiyorum. Yani şu anda 1633 olması lazım.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.