Şimdi Ara

AMD APU teknolojisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
2.349
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

AMD'nin hem merkezi işlem ünitesi hem de grafik işlem ünitesi olarak çalışan APU adında bir işlemci serisinin olduğunu duydum. Ayrıca computing core denen bir teknoloji kullanıyormuş bu APU'ların bazıları. Bu teknoloji ise anladığım kadarıyla CPU ve GPU'nun ortak çalışmasını sağlıyormuş. Bu 2 teknolojiyi detaylı bir şekilde açıklarsa bilen birisi sevinirim.

Edit: Vereceğim linkteki adam BF4'ü ekran kartı olmadan A10 7850K'nın içindeki GPU ile oynuyor medium ayarlarda bir de üstüne bunu oynarken kayıt edebiliyor. Gerçekten şaka gibi intel'e enayi parası veriyoruz gibi geliyor bana. Bu işlemci tek başına bile BF4'ü böyle kaldırabiliyorsa R9 270 ya da 280 falan atsan bilgisayara crossfire yapsan GTX 980 gücünü geçer bile belki de.

https://www.youtube.com/watch?v=C9FIDwA0Ymk

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Krapcher -- 23 Temmuz 2015; 12:43:08 >

• kendimden söylüyeyim benim eskiden A8 5600k APU işlemcim vardı içindede 7560D vardı GPU olarak.
    Bu pcye hd 6570 takınca işlemcinin içindeki 7560D ile hd 6570 birleşiyor DualGraphics oluyor ve performans artıyor
  • https://www.youtube.com/results?search_query=technopat+a10+7850

Burda yeterli inceleme var,özellikle hsa devreye girdiğinde i7 leri bile 3e 5 e katlıyor böyle bişey işte apunun gücü,photoshop vidyosuna mutlaka bakın.
  • ucuz yollu bir oyun yada multimedya pcsi için çözüm olabilir.
  • Krapcher K kullanıcısına yanıt
    A10 7850K ya maximum R7 250 takabilirsin yani r9 280 gibi bir kart takıp apunun içindeki gpu ile dual graphics yapma şansın yok.

Dual Graphics performansıda ortalama şöle olur ;2 tane 4 gb 2400 Mhz ram alsan A10 7850K yı oclesen güzelce birde r7 250 takıp dual graphics olayını yaparsan sanırsam bu sistemin verceği performans (sadece ekran kartı performansı olarak) r7 260x üstüne çıkmaz çıksada max r7 265 performansı verir ki her oyunda dual graphics benzer performans vermiyor ve dual graphics yapınca işlemci gereksinimi artıyor işlemcileri 4 ghz veya üstüne oclemek gerekiyor.

İlk yazdığın satırdaki anlatmak istediğin şeyler Apu'nun mimarisiyle ilgili birşey.Bunun pek anlatılacak tarafı yok bizi daha çok oyun performansı ilgilendiriyor. A10 7850K nın Gpusu Eski Hd7750 Gpusunun R serisi hali 512 Shader olmasından dolayı.İşlemciside Fx serisinden tek çekirdek performansı daha yüksek olduğu sanılan sanırsam adı Kaveri mimarisine sahip fakat 4 çekirdekli. Bunun oyundaki etkisini sorarsan diyelimki 2 tane sistem topladın;

Fx4300 + R7 250 Gddr3 = A10 7850K + 2x4 gb 2133-2400 Mhz Ram

Yukardaki 2 sistemde birbirine yakın fps alır. Hatta A10 7850K %10 daha fazla fps alabilir bazı durumlarda belki Fx4300+R7 250 Gddr3 ikilisinden.Yani kısacası APU nun esprisi budur bir tarafta Fx4300+r7 250 gibi bir konfigürasyonu sadece İşlemcinin içine gömülmüş bir gpu ile alabilmesi.

Bu arada Apu alcaksan 2 adet ram almalısın ve tavsiyem 2133-2400 mhz ram alman çünkü ne kadar ekmek o kadar köfte 1600 mhz ram ile 2400 mhz ram arasında Apu'da %25-30 Fps farkı oluşabiliyor.Ayrıyetten 2 adet ram yerine tek modül ram alırsan bazı oyunlarda %50-80 kayıp yaşıyabilme ihtimalinde var.

Bu arada İntel almak enayilik değil ama İntel'i ekran kartı kullanmadan Apu mantığıyla kullanıcam dersen Apu tercih etmek daha mantıklı tabikide içindeki GPU güçlü olduğundan.Bu arada Apu alacaksan a10 7650K almanı tavsiye ederim a10 7850K ile arasındaki performans farkı %10 civarı arasında 200 TL fark var pahalı olmayan bir soğutucu alıp A10 7650K yı oc yaparsan (Hem CPU+GPU) daha mantıklı ve daha f/p olur. Birde 1080P de performansı bazı oyunlarda yetmeyebilir Apuların ama 1366x768-1440x900 gibi monitörün varsa daha iyi fps alırsın umarım anlatabilmişimdir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi qaanx -- 23 Temmuz 2015; 14:46:46 >

• quote:

Orijinalden alıntı: qaanx

A10 7850K ya maximum R7 250 takabilirsin yani r9 280 gibi bir kart takıp apunun içindeki gpu ile dual graphics yapma şansın yok.

Dual Graphics performansıda ortalama şöle olur ;2 tane 4 gb 2400 Mhz ram alsan A10 7850K yı oclesen güzelce birde r7 250 takıp dual graphics olayını yaparsan sanırsam bu sistemin verceği performans (sadece ekran kartı performansı olarak) r7 260x üstüne çıkmaz çıksada max r7 265 performansı verir ki her oyunda dual graphics benzer performans vermiyor ve dual graphics yapınca işlemci gereksinimi artıyor işlemcileri 4 ghz veya üstüne oclemek gerekiyor.

İlk yazdığın satırdaki anlatmak istediğin şeyler Apu'nun mimarisiyle ilgili birşey.Bunun pek anlatılacak tarafı yok bizi daha çok oyun performansı ilgilendiriyor. A10 7850K nın Gpusu Eski Hd7750 Gpusunun R serisi hali 512 Shader olmasından dolayı.İşlemciside Fx serisinden tek çekirdek performansı daha yüksek olduğu sanılan sanırsam adı Kaveri mimarisine sahip fakat 4 çekirdekli. Bunun oyundaki etkisini sorarsan diyelimki 2 tane sistem topladın;

Fx4300 + R7 250 Gddr3 = A10 7850K + 2x4 gb 2133-2400 Mhz Ram

Yukardaki 2 sistemde birbirine yakın fps alır. Hatta A10 7850K %10 daha fazla fps alabilir bazı durumlarda belki Fx4300+R7 250 Gddr3 ikilisinden.Yani kısacası APU nun esprisi budur bir tarafta Fx4300+r7 250 gibi bir konfigürasyonu sadece İşlemcinin içine gömülmüş bir gpu ile alabilmesi.

Bu arada Apu alcaksan 2 adet ram almalısın ve tavsiyem 2133-2400 mhz ram alman çünkü ne kadar ekmek o kadar köfte 1600 mhz ram ile 2400 mhz ram arasında Apu'da %25-30 Fps farkı oluşabiliyor.Ayrıyetten 2 adet ram yerine tek modül ram alırsan bazı oyunlarda %50-80 kayıp yaşıyabilme ihtimalinde var.

Bu arada İntel almak enayilik değil ama İntel'i ekran kartı kullanmadan Apu mantığıyla kullanıcam dersen Apu tercih etmek daha mantıklı tabikide içindeki GPU güçlü olduğundan.Bu arada Apu alacaksan a10 7650K almanı tavsiye ederim a10 7850K ile arasındaki performans farkı %10 civarı arasında 200 TL fark var pahalı olmayan bir soğutucu alıp A10 7650K yı oc yaparsan (Hem CPU+GPU) daha mantıklı ve daha f/p olur. Birde 1080P de performansı bazı oyunlarda yetmeyebilir Apuların ama 1366x768-1440x900 gibi monitörün varsa daha iyi fps alırsın umarım anlatabilmişimdir
    Teşekkürler bilgiler için. Benim zaten şuan kullandığım sistem yeni ve yeterince iyi i7 4790 ile birlikte R9 390 kullanıyorum duruma göre GTX 970'e değişebilirim PSU sorunu oluşursa kartı yeni aldım henüz zorlamadım. Konu hakkındaki sorularım tamamen meraktan yani yeni sistem yapmak için bilgi aradığımdan değil :) Şimdi iki şey dikkatimi çekti yazdıklarınızda birinde A10 7850K ile R9 280'in CFX olmayacağını söylemişsiniz. CFX ve SLI teknolojilerine hakim değilim. 2 kartın CFX olması için aynı seriden olması mı şarttır yani? Ayrıca A10 7850K'nın içindeki GPU tek başına bile yeterince güçlüyken R7 250 ile birlikte kullanıldığında nasıl R7 260X'in üstüne bile çıkamıyor 2. olarak o dikkatimi çekti. Mesela APU falan değil CPU kullanarak 2 tane R9 270 taksam bu 2 kartın gücü R9 serisinde hangi karta eşdeğer olur? Yani uzun lafın kısası bu çift ekran kartı olayı tam olarak nasıl çalışıyor düz mantık direk kapasiteleri toplanmıyor mu?

Intel'e enayi gibi para veriyoruz derken de sadece AMD'nin APU teknolojisinden bahsederek söylememiştim. Genel olarak intel ile karşılaştırıldığında AMD işlemci fiyatları neredeyse yarı yarıya. İstediği kadar iyi olsun intel amd'nin kalkıp da (yaklaşık) 2 katı para harcayıp intel almaya değecek kadar kötü olduğunu düşünmüyorum.

Elinde hangi psu varsa yada yeni hangi psuyu aldıysan psunun etiketini çekersen yada bilindik marka model ise sölersen yetip yetmeyeceğini söleyebilirim r9 390 a gtx970 alma boşuna.

Cf ve SLİ olması için evet aynı seriden olması gerekiyor.Gerçi Apularda durum biraz karışık ama onlardada sanırsam aynı gpu ailesinden olanların dışında olmuyor.(Yani mesela a10 7850K nın içindeki gpu 512 Shader li fakat r7 250 384 Shader li bir kart normalde olmaz ama sanırsam aynı gpu ailesinden olduğundan dolayı oluyor ona bir bakmak lazım ama r7 250 üstü bir gpu dual graphics olmuyor orası kesin.

Şimdi bu r7 260x üstüne çıkmıyor konusu ya testlere bakıp anlaşılır yada tahmini bir hesap yapılarak değerler elde edilir. Şimdi zaten A10 7850K içindeki Gpu ortalama r7 250 gücünde.Eğer oclenirse r7 250 yi %20 civarda geçebilir. Genelde piyasadaki r7 250 ler gddr3 bellekli. Gddr5 r7 250 ile Gddr3 r7 250 arasında %40-50 performans farkı var.Birde Dual Graphics yapıldığında performans ortalama %70-80 civarı artıyor.Şimdi elimizde belli başlı %lik hesaplar var.

A10 7850K içindeki Gpuyu ocleyerek %15-20 kazansak Dual Graphics ile kazansak %70-80 Ortalama %100 civarı fps artışı olur. %50 civarı fps artışı r7 250 Gddr5 bellekliye eşit olur ortalama.Ortalama r7 260x ile r7 250 gddr5 arasında %50-60 fark olduğu için ortalama öle bir performans alır diye tahmin çıkar ortalamada böledir zaten. Yani ekran kartlarının performanslarını bilmekte gerekiyor zaten testlerde var bunlarla ilgili oralarada bakınırsan ortalama böle bir değer çıkar.

R9 270 olayındada öle mesela diyelim bi testte 40 fps alıyor Cf yapılsa tahmini 70 fps civarı alır çünkü CF ve SLİ kurulumlarda performans %100 olmaz genelde %80 civarıdır. 70 FPS yi tek başına gpu olarak sanırsam r9 290 gibi bir kart alır mesela aşağıda verdiğim link testini yapmış.Fakat tabi r9 270 cf yapılınca Ekran kartı vramleri toplanmıyor 2 gb kalıyor toplam olarak bide cf yapmanın sıkıntıları var o yüzden pek yapılcak iş değil açıkcası tek kart her zaman iyidir.

http://www.ocaholic.ch/modules/smartsection/item.php?itemid=1346&page=6

İntele para vererek enayilik yapmadın ama mesela i5 4460 da alabilirdin ucuza kaçıp ama bu i7 4790 alamazsında demek değil dx12 de avantajı olabilir.Amd işlemciler çok kötü değil fakat güçlü ekran kartlarında sıkıntı yaşatıyor hocam elindeki kartı her oyunda tam performansta kullanamazdın o yüzden pek sıkıntı yapmana gerek yok iyi bile yapmışsın Dx12 Amd işlemcilere iyi gelirse belki gideri olacak ama biraz zor gibi

Şimdi apulardaki gpular ister amd olsun ister intel olsun(inteldede igpu var) directx 12 li oyunlarda harici herhangi bir gpuyla -isterse 390 olsun yada 980 farketmez- birleşecek buna multiadapter deniyor,bu sayede fps artacak ama sadece windows 10 ve directx 12 destekli oyunlarda.
    http://wccftech.com/directx-12-multiadapter-technology-discrete-integrated-gpus-work-coherently-demo-shows-big-performance-gains/
  • A8 7600 ü 2400 mhz 2x4 gb ramle kullanmış birisi olarak söylüyorum ki her şeyi low yaparsanız bile 30 fps sınırnda zor oynanıyor. Zaten 7850k ile dahili gpu performansı farkı çok çok az. 1 2 fps oynar en fazla. O tür kurmaca videolar çok var.

Ayrıca 2133 mhz den fazlasını desteklemiyor şu an apular, 2400 e cekince sistem açılmıyordu, yabancı forumlarda da aynı konular konusuluyordu zaten.

Çok fazla sistem istemeyen, ucuz yollu ofis pc si kurmak isteyenler için biçilmiş kaftan 100 liralık apu işlemcisiyle hd film izleyebilir, günlük işlerinizi yapabilirsiniz. Ancak üst seviye apular bu konuda verimsiz. 500 lira 7850k ya vermek yerine g3258 alıp bir ekran kartı ekleseniz daha iyi performans alırsınız.
  • @qaanx

Tekrardan teşekkürler bilgiler için hocam. Yalnız tek kart iyidir diyorsunuz da çok yüksek çözünürlüklerde yüksek fps ile oynamak için 2. bir kart gerekebilir benim ihtiyacım yok tabi öyle bir şeye şuan için 2 tane 1080p monitör kullanıyorum sadece. Zaten 3840*1080 de oynamıyorum tek ekranda oynuyorum diğeri masaüstünü gösteriyor. Oyunun borderless seçeneği varsa işe yarıyor. PSU da Corsair VS serisi 80+ bronze. Bu akşam ultrada skyrim ile gta 5 oynayacağım zaten yetmezse kapanır eğer kapanmazsa 970 almayacağım zaten. Bir de fazla soru soruyorum ama :) CFX ile nasıl bir sorun olabilir anlamadım?

@Suppordle

Hocam yanlışlarınız var. Öncelikle şunu söyleyeyim A8 7600 2400 MHz desteklemiyor olabilir fakat A10 7850K destekliyor. Zaten technopat'ın A10 7850K ile ilgili bir çok videosunu izledim. Youtube kanallarında A10 7850K diye aratırsanız görürsünüz bazı testlerini. Bir çok oyunu orta ayarlarda oynayabiliyorlar ve 500 lira gibi bir fiyata hem ekran kartını hem de işlemciyi getirmiş oluyorsunuz. Tabiki harici ekran kartı kullanmak daha iyi ben burada böyle bir karşılaştırma yapmadım ama A10 7850K ile ucuza ortalama performans gösteren bir bilgisayar yapılabilir gibi gözüküyor. Zaten ben sadece bu APU denen teknolojinin ve CFX olayının inceliklerini öğrenmek için açtım konuyu.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.