Şimdi Ara

Almayı planladığım parçalar uygun mu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
263
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

İşlemci: AMD Ryzen 5 5500 MPK (3.6GHz / 16MB Önbellek)

Anakart: ASUS Prime B450M-K II (DDR4 / AM4)

Ekran Kartı: ASUS DUAL GeForce RTX 3060 Ti OC 8GB (GDDR6X)

RAM Bellek: XPG Gammix D35 16GB (2×8GB) 3600MHz CL16

M.2 SSD: 1 TB Kingston NVMe (3500MB/3000MB)

SATA SSD: 240 GB SanDisk Plus

Kasa: FSP CMT212A Mid Tower

Güç Kaynağı: FSP Hyper Pro H3-650 650W 80+ Bronze

Almayı planladığım parçalar:

Anakart: MSI B550-A Pro

RAM Bellek: XPG Gammix D35 16GB (2×8GB) 3600MHz CL16

M.2 SSD: 1 TB Kingston NVMe (3500MB/3000MB)

İsteğim Ram ve SSD için daha fazla girişi olan bir ana kart almaktı. Onun dışında SATA SSD'mi uygulamasından kontrol ettim. %40 health diyiyor. Onu çıkartacağım muhtemelen. Bana verebileceğiniz tavsiye var mı? Ram için D30 modelini alsam daha mı iyi olur, yoksa aynı modeli mi alayım? Arada 1K fark var da. Bütçem yaklaşık olarak aylık 6K. Yani sırasıyla: Anakart, Ram ve SSD almayı planlıyorum.

Ben oyun geliştiriyorum ve Unreal Engine için 16GB yetmiyor fakat anakartımda şu anda 2 slot var. O yüzden geliştirmek için önce anakarttan başladım. Güç kaynağı fln sorun çıkarmaz di mi yeni parçalarla?

Teşekkürler <3

• 1000 TL kadar daha ucuza bu anakrtı alın Ryxen 5500 ,bu anakrta oyuncak gibi gelir Yani full besler.Anakart ısınmaz ve gayet stabil çalışır.

Ramleri aynısında alın .Yoksa ,uyum sorunu olabilir.

Powerde hiçbi sorun olmaz.

Teşekkür ederim cevabınız için. Şimdi kontrol edince Anakart tahminimden 700 lira daha ucuzmuş. O farkla aynı model ram alabilirim. İleri de daha güçlü bir işlemciye geçersem diye MSI B550-A Pro alsam mı? Yoksa MSI B550M PRO-VDH de yeterli olur mu? Değiştirirsem 5600 veya 5600x fln alabilirim gibi. SSD'yi bi ay sonraya atabilirim. Yani anakart->Ram->İşlemci->SSD olarak alabilirim 4 ay içinde.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi metin abi 65 -- 25 Ocak 2026; 12:33:28 >

Şimdi fiyat farkına bakınca 5600 almayı biraz daha mantıklı buldum. Ztn performans olarak fazla fark yokmuş aralarında. Umarım ben alana kdr fazla zamlanmaz 😹 tekrardan teşekkür ederim.

Rica ederim.5600 ün ,dediğiniz gibi 5600X den farkı,yok denecek kadar az. Düz 5600 alın,geçin.Ryzen 5500 ve Asus B450m anakrtıda bu arada, satın gitsin Üç beş de oradan gelir.

Ayrıca,Pro V -Dh' ı ne zamandır ,bende almayı düşünüyorum zaten. 

Anakart ile işlemciyi almadan da direkt satılığa koyayım şimdi ben 😸 Satılırlarsa işlemciyle anakartı beraber almaya çalışırım. Dediğim gibi ram'ler yetmiyor diye yükselticektim anakartı. Ama baktım işlemci de değişmesi lazım. Bi de 2. m2 girişi olduğunu görünce, ondan da alayım, Sata ile uğraşmayayım dedim 🤣

Yani M.2 işini, en sona bırak.

Orası doğru, 120 gb'lık hardisk ile büyüdüm ben :D ama artık sata ile M.2'lerin fiyatı hemen hemen aynı. En azından 1 TB'larda. Umarım bi kaç aya iş bulurum da, 2tb fln alırım. %50 fiyatı artıyor çünkü sadece. Herhalde herkes 1 TB aldığından ve 4 TB az üretildiğinden, en uygun olanlar 2TB aslında.

1 TB da işinizi görür.

Görürde, 1 TB 6K, 2 TB 9K. O yüzden 1 tb'ı 2. el satıp sıfır 2 TB'ta alabilirim belki demek istedim.

https://www.tomshardware.com/reviews/amd-ryzen-5-5600-and-ryzen-5-5500-review/3

Teşekkürler. Gerçekten değiştirmek lazımmış. Zamanında alamam diye acele ettim. Çok pişmanım. 2 sene güzelce kullandım ama şimdi çoğu parçayı değiştirmem gerekiyor. Anakart ile işlemciyi bi 5K'ya satılığa koyacağım sanırsam. Garantisi fln yok. Gerçi düşük modda kullandım hep. Yine de zor satılır gibi geliyor. Hayırlısı artık.

Anakartın MOSFET soğutması olmadığını göz önüne alarak; r5 5600'e yükseltip sınırları zorlamadan kullanılabilir. Uğraşırım dersen pasif soğutma ekleyebilirsin. Yani uçuk beklentin yoksa, şu an işini görüyorsa yeni işlemci ile işini görmeye devam eder. Yetmediği yerde tamamen sistemi değiştirmek daha mantıklı geldi. Tercih senin tabii.

Yapay zekaya sordum da, alüminyum MOSFET soğutucusu var diyor MSI B550M PRO-VDH için. "Hem MOSFET soğutucusu var hem de birinci M.2 slotu için kendi soğutma bloğu (M.2 Shield Frozr) ile gelir." yazıyor. Gerçi MSI B550-A PRO için daha büyüğü ile geliyor yazıyor da, onun fiyatı arttı baya. 1.5K fark var şu anda aralarında. İleride param olursa, hepten yeni bir kasa alırım artık. Şu anda günü kurtaracak yükseltmeler yapayım yeter.

Hatta elinizdeki anakrt ile de kullanabilirdiniz, ucu ucuna. Ama ram slot sayısı işi bozmuş işte.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi metin abi 65 -- 29 Ocak 2026; 11:22:25 >

Pro-vdh olan temel mosfet soğutucusuna sahip. R5-R7'nin çok güç çekmeyen versiyonları ve pbo +200 mhz kullanımına uygun.

-A pro ise normal soğutma sistemine sahip. Bunu alıp mosfetler serin olsun, uzun ömürlü olsun ya da işlemciyi yüksek frekanslara zorlamak için kullanabilir.

Yüksek Amper değerine sahip mosfetleri soğutmak için daha büyük soğutma bloğu ekliyorlar haliyle. Tabii birde bu mosfetlerden kaç grup var o önemli.

Bunları yeni sistem alırken anakart seçiminde göz önünde bulundurursun diye yazdım. Mevcut anakartın ile r5 5600'ü kullan. Yetmediği yerde sistemi komple değiştirirsin.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

İşte direkt ram yetmiyor bende. Off o zmn neden bakmadım ki sayısına? Yada anakart alacağıma 2x16 gb ram mi alsam? Ram'le anakart 11K ediyor. Direkt benim ram'leri satarım 4K'ya. 8K üstüne koyup Ram alabilirim. Aklıma gelmemişti bu aslında. Sonra işlemci alsam yeter. HDD takarım bi de. Evde 700 gb vardı. Yedekleri ve izleyeceğim filmleri fln SSD yerine HDD'ye yükledim.

Edit: Gskıll 32gb (2X16GB) Ripjawsv Ddr4-3600mhz 1.35v F4-3600c18d-32gvk alsam mı? Yani 3600 ile 3200 MHz arasında fark olur mu? İnternette 3600 olan fazla çeşit yokta. Tavsiye de edebilirsiniz farklı markadan. Linkte atabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kardok_delikaya -- 29 Ocak 2026; 14:13:55 >

Aklıma geldi, 16 gb 2 tane ram alabiliriz :D Ana kart almadığımızdan o parayı Ram için kullanırım. Neden aklımıza gelmedi ki bu daha önce 😹

FHD monitörde 16gb ram ve 12gb vram ultra ayarlarda ucu ucuna yetiyor. Çözünürlüğün daha yüksekse yetmeyebilir.

3600MT/s CL 18 ile 3200MT/s CL16 hemen hemen aynı performans gösterir.

Sarı siteden ikinci el bak demiyorum fırsatçılar doluşmuş, sıfır fiyattan daha pahalıya kullanılmış ürün satıyorlar 

İlla eski sisteme para harcayacağım dersen;

https://www.hepsiburada.com/gskill-ripjawsv-siyah-ddr4-3600mhz-cl18-16gb-1x16gb-single-18-22-22-42-1-35v-f4-3600c18s-16gvk-p-HBCV000036J85X?magaza=Hepsiburada

2x alıp 10.400'e gelir.

Kit olsun dersen;

https://www.hepsiburada.com/gskill-ripjawsv-32gb-2x16gb-3600mhz-ddr4-ram-f4-3600c18d-32gvk-p-HBV00000QN0OC?magaza=Hepsiburada

11.600.

Madem bu sisteme harcama yapıyorsun;

https://www.hepsiburada.com/gskill-ripjawsv-siyah-ddr4-4000mhz-cl18-32gb-2x16gb-dual-18-22-22-42-1-40v-f4-4000c18d-32gvk-p-HBV00001A43ZD?magaza=Hepsiburada

Ek seçenek olarak dursun 

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.