Şimdi Ara

Alman Çoban Köpeği (Alman Kurdu,K9,GSD)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
17
Cevap
2
Favori
58.085
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Alman Çoban Köpeği başlığı altında bilgilerimizi paylaşalım diye bu konuyu açtım.Sağdan soldan bulduğum,çeşitli klüp sitelerinden aldığım dökümanları alıntı olduğunu belirterek yazıyorum. Tek amacım ilgisi olanlar/besleyenler yararlansın zaten başka ne amacım olabilir ki alıntıdır diyerek.. Herkes elindekileri paylaşır ve yanlışlarımızı düzeltirsek daha güzel olacağını düşünüyorum.Bilgi paylaştıkça çoğalır diye klişe bir laf var ama doğru.
    Saygılar.


    TANIMI Alsasian olarakta bilinirler. Yakışıklı, dengeli ve çok güçlü köpeklerdir. Kürkü genellikle siyah sarı, gri(Sable) veya tamamen siyahdır,bazen mavi,ciğer,beyaz renkleride görülsede tüm standardlar için bu renklerhata sayılır. Beyaz Alman Çoban Köpeği için kabul edilebilir bir renk değildir, ama bu aralar ayrı bir ırk gibi kabul edilmektedirler(Amerikan Beyaz Çoban Köpeği). Burun tamamen siyah olmalıdır fakat mavi veya kahverengide bazen olsada standard dışı kabul edilirler ve yarışmalara katılamazlar. Sıkı,kaslı,hafifçe uzun bir beden ve ince fakat güçlü kemiklere sahiptir. Kafası bedene orantılı ve alnı biraz konveks olmalıdır. Güçlü bir makas ısırığı, tabanda geniş kulaklar, ucu sivri, dik ve öne dönük (6 aylıktan küçük köpeklerin kulakları biraz düşük olabilir.)olmalıdır. Gözler badem şeklinde, koyu, zeki,canlı bir bakış taşımalıdır. Çalı gibi tüylü kuyruğu aşil tendonona kadar uzanmalı ve dinlenme anında aşağı sarkık olmalıdır. Ön ayakları ve omuzlarıda kaslıdır; baldırları kalın ve sıkıdır. Oval ve sert tabanlı bir ayak yapısı vardır. Alman Çoban Köpeğinin 3 çeşidi vardır: Kısa tüylü, orta tüylü ve uzun tüylü.

    KARAKTERİ Sıklıkla iş köpeği olarak kullanılan Alman Çoban Köpekleri direkt ,korkusuz, meraklı ve dikkatlidirler. Cesur, neşeli, itaatkar ve öğrenmeye çok isteklidirler. Bağlılık ve cesaretleriyle ünlüdürler. Sakin,kendilerinden emin fakat saldırgan değildirler. Ciddi ve çok zekidirler. Çok yüksek bir öğrenme kabiliyetleri vardır. Ailelerine yakın olmayı çok severler, yabancılara karşı çok dikkatli ve uyanıktırlar. Bu ırk ailesine çok bağlıdır ve uzun süre izole edilmemelidir. Bir neden olduğunda havlarlar. Alman Çoban Köpeklerinin çok gelişmiş bir koruma içgüdüsü vardır, bu nedenle ergenliğe ulaştıklarında çok aşırı bir koruma içgüdüsü taşımamaları için çok iyi sosyalleştirilmiş olmaları gerekir.Asabiyet ve insana saldırma eğilimi genellikle zayıf üretim, bakım ve eğitimin sonucudur. İyi üretilmiş, iyi davranılmış ve eğitilmiş köpek genellikle diğer köpeklerle ve çocuklarla iyi geçinir. Genç yaşta dikkatlice itaat eğitimine tabi tutulmaları gerekir. Sıkılgan ve korkak olanlar korkunca ısırmaya meyillidirler.İyi birer aile köpekleri olabilmeleri için genç yaşta sevgi ve otorite sahibi biri tarafından eğitilmeli ve sosyalleştirilmelidirler. Sinirli ve sert eğitim bu köpeklerde işe yaramaz. Mutlu olabilmesi için Alman Çoban Köpeğinin bir görevi olmalıdır. Bu ırk çok zeki ve çok kolay öğrendiği için çobanköpeği, bekçi köpeği, polis köpeği, körler için öncü köpek, arama ve kurtarma köpeği,ve aşkeri amaçlı olarakta kullanılmaktadır. Schutzhund, iz takibi, itaat, çeviklik, frizbi, ve çember sporlarında da kullanılmaktadır. Hassa burnu uyuşturucu ve diğer maddeleri aramada ,madenlerdeki gaz kaçaklarını ve yerin 5m. Altındaki borulardaki gaz kaçaklarının saptanmasında da kullanılmaktadır. Alman Çoban Köpeği ayrıca çok iyi bir gösteri ve aile köpeğidir.

    BOYU , AĞIRLIĞI Yükseklik: Erkekler 60-65cm. Dişiler: 55-60cm.
    Ağırlığı 35 - 40 kg

    SAĞLIK SORUNLARI Kalça ve bilek çıkığı gibi kalıtsal hastalıklar, kan hastalıkları, sindirim problemleri,epilepsi, kronik egzema, keratitis (korneanın yangısı), cücelik ve pire egzaması.

    YAŞAM ŞARTLARI Eğer yeterince egzersiz yaptırılırlarsa bir apartman dairesinde de yaşayabilirler. Ev ortamında kısmen daha az aktiftirler.Geniş bahçeli bir ev onlar için en idealidir.

    HAREKET İHTİYACI Alman çoban köpekleri düzenli hareketi çok severler,özelliklede bu bir çeşit eğitimle desteklenecek olursa.Çok zekidirler ve sahiplerini memnun edici hareketleri yapmak onlar için zevktir.

    ÖMRÜ 13 yıl civarı.

    KÜRK BAKIMI Sürekli bir miktar ve mevsimsel olarak çok miktarlarda olmak üzere tüy dökerler. Günlük fırçalamalar yeterli olabilir.Sık sık yıkanmamaları gerekir(Yağ dengesini bozmamak için senede 2-3 kere).

    ORİJİNİ Wurtemberg, Thurginia, and Bavaria bölgesindeki uzun orta ve kısa tüylü çoban köpelkleri von Stephanitz ve onun gibi bu işe değer veren üteticilerin katkıları ile dikkatli ,itaatkar,ve yakışıklı Alman Çoban Köpeğini üretmişlerdir. Nisan 1899 de , Capt. Max von Stephanitz , Horan adındaki bir köpeği ilk Alman Çoban Köpeği olarak kaydettirmiştir. 1915 yılına kadar uzun ve orta tüylü çeşitleri yarıştırılmıştır.Bugün ülkelerin çoğunda sadece kısa tüylüsü yarıştırılabilir kabul edilmiştir. Kısa tüylü Alman Çoban Köpeği İlk olarak Berlinde 1889 yılında tanıtılmıştır.

    GRUP Çoban Köpeği,Çalışan Köpekler





    _______ALINTIDIR_________




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi risendark -- 6 Ağustos 2008; 21:42:45 >







  • Alman Kurdu nun özellikleri
    * Safkan German Shepberd'e baktığınızda(Alman kurdu-gsd): çok güçlü, çevik, iyi adaleli, dikkatli, hayat dolu ve coşkulu bir ifade ile karşılaşırsınız. Birbirine çok uyumlu hareket eden ön ve arka bacaklar.

    * (Alman kurdu-gsd) Boyu uzun, vücudu iri ve gösterişlidir. Ana hatları düzgün, oldukça kavisli ve açılıdır. Haraketli veya hareketsiz kas yapıları sağlıklı ve kusursuzdur. İdeal bir kurt köpeğinin nitelik ve karakterine bakıldığında üstün ve soylu bir ırk görülür.

    * (Alman kurdu-gsd) İkinci derecedeki özellik ise gücündedir. Her tür hava koşuluna uygun, dayanıklı kürk yapısına sahiptir. Ama en önemlisi o çok yönlü bir görev köpeğidir. Güçlü, yetenekli, dayanıklı yapısı ve görev duygusu ile çevresine, hatta uzaklara kadar yürür, kovalar, aman vermez. Gelişmiş esnek, vücut yapısıyla çok uzun süre rahatça iz sürebilir. Dahası onun için şöyle demek olası; çok geniş bir araziyi, en az enerji ile koruyabilir.

    * (Alman kurdu-gsd) Karakteri dengeli, özgürlüğünü abartmadan kullanan, dikkatli, her an tetikte, esnek ve inanılmaz bir sadakatle bağımlı ve uyumlu. Kendine fazla güvenen, korkusuz geniş bir alanı koruma gücü ve zekasına sahip. Asla heyecanlı, aşın saldırgan ya da ürkek, değil. Yüz ifadesi ise seri ve sağlıklıdır.

    * (Alman kurdu-gsd) Başı vücudu ile orantılı ve kabalıktan uzaktır. Önden bakıldığında kulaklarının arası oldukça geniş, alın elli ve hafifçe tümsektir. Ancak burada, en önemli nokta, küçükte olsa kırışıklığın izi bile olmamalıdır. Yanak oluşumu tatlı bir kavisle yuvarlanmalı, ama asla sarkmamalıdır. Kafatası kulaklardan burun köprüsüne doğru kademeli ve düz bir şekilde gittikçe incelir.

    * (Alman kurdu-gsd) Kama, formundaki güçlü ağız, burun kemiğinde fazlaca keskinleşmeden son bulur Kafatası genişliği baş uzunluğunun % 50'si kadardır. Erkeklerde baş dişilerden daha iridir. Ağız-burun kemiği uzun, sağlam ve alna paraleldir. Burun kesinlikle siyah olmalıdır. Dudaklar sağlam, düzgün ve sıkıca kapanır. Kısa, küt, güçsüz sivri uçlu burun kesinlikle islenmez.

    * (Alman kurdu-gsd) Orta irilikteki badem gözleri asla dışarı çıkıntı yapmamalıdır. Koyu kahve tercih edilir. Kulakları başıyla orantılıdır. Orta irilikte, sağlam yapılı, geniş tabanlı ve yüksekliği belirgindir. Önden bakıldığında kulakları birbirine paralel, öne doğru açık ve dik dururlar. Kulaklar dipten uca doğru ılımlı sivrilirler. Dikkat kesildiğinde ise kulaklar tam anlamıyla dikledir. Hiç bir zaman kulaklar içe çekilmemeli neva vana yatmamalıdır. Ancak hareket halinde arkaya kıvrılmasına izin verilebilir. Kesik, kırık yada eğimli kulaklar istenmez

    * (Alman kurdu-gsd) Ağzı sıkı,çene yapısı gelişmiş ve sağlamdır. Dişleri sağlam, düzenli ve makas ısırıcıyla kapanmalıdır(Üst dişlerin alt yüzeyi ile alt dişlerin üst yüzeyi birleşmelidir). Dişlerin toplam 42 (üstte 20, altta 22) adettir.

    * (Alman kurdu-gsd) Boynu oldukça uzun, güçlü ve gelişmiş kasları ile serbestçe hareket eder. Yatay çizgiye göre boynunu 45°'lik açıyla taşır. Heyecanlandığında basını daha da kaldırır. Hızlı hareket ederken de aşağıya doğru indirir. Omuzlar yassı ve uzun görünümdedir ve vücuda yatay çizgiye göre 45° açı yapur.

    * (Alman kurdu-gsd) Ön bacaklar uzun adaleli ve çok güçlüdür. Vücuda 90° açı ile dik basar. Ön bacaklar dirseklerden bileklere kadar düz ve acısızdır. Kemikyapısı yuvarlak değil ovaldir. Bilek eklemleri güçlü, esnek ve açılıdır. Dikey çizgiye göre yaklaşık 25° açı yapar.Dirsekler içe veya dıya dönük olmamalıdır. Ön bacakların, uzunluğu göğüs kafesinin derinliğini aşar.

    * (Alman kurdu-gsd) Yükseklik dişilerde 55-60 cm, erkeklerde 60-65 cm'dir. Bu ölçümde vücudun en üst noktası ki kürek kemiğinin (omuzların) de en üst noktası baz alınır. Vücut uzunluğu ise, önde göğüs kafesinden başlayıp, arkadaki en uç nokta olan leğen kemiğinin sonuna kadar olan mesafedir. Alman Çoban Köpeğinde en önemli nokta vücut uzunluğu yüksekliğinden fazladır. Doğru orantı 10'a 9 ya da 8.5'dir. Yüksekliği normal ölçülerin altında olanlar bodur sayılır ve sırt uzunluğu istenen ölçünün üstüne çıkanlar, uzun arka bacaklı köpekler, çok ağır ya da çok hafif yapılı olanlar, ön tarafı aşın gelişmiş ya da çıkıntılı olanlar hatalı sayılırlar. Bunlar yürüyüşteki mukavemeti azaltan özelliklerdir.

    * Alman çoban köpeğinin (Alman kurdu-gsd) tırıs tarzı bir yürüyüşü vardır. Tırıs, çapraz bacakların ikisinin ( ön sol, arka sağ) aynı anda yere vurmaları halidir. Ayni yanda bulunan bacakların ortada, sırası ile birleşiyormuş izlenimi veren bir kosu tarzıdır.Yürüyüş tarz˘ diagonal bir hareket şeklindedir yani zıt taraflardaki ön ayak ve arka ayak aynı anda hareket ederler. Ekstremiteler bu yüzden birbirlerinin boyut ve açı olarak tamamen aynı olmalıdır,hareket esnasında sırt çizgisinin değişmeden kalabilmesi için bu önemlidir. Arka kısmın açılarındaki en ufak artış hareketteki gücünün ve dayanıklılığın azalmasına neden olur. Yükseklikle uzunluğun doğru oranı ,buna uyumlu bacak kemiği uzunlukları ile birleşince sanki yere yakın bir şekilde kayıyormuş gibi bir hareketin ortaya çıkmasını sağlar Biraz kaldırılmış kuyruk ve hafifce öne uzatılmış bir kafa ile harekert esnasında kulak arkas˘ndan kuruk ucuna kadar çok düzgün hatlı bir kıvrımla hayvanın hareket etmesini sağlar.

    * (Alman kurdu-gsd) Göğüs derinliği, omuz yüksekliğinin %4.5 yada %48'i kadardır. Göğüs, geniş değil uzundur ve iyi gelişmiştir. Bu özellikler yürüyüş sırasında dirsek hareketlerinin rahat ve serbest olmasını sağlar.

    * (Alman kurdu-gsd) Beli nispeten dar ve karnı içe çekiktir. Kürek kemiği üst ucu ile kuyruk sokumu arasındaki kısım sırttır. Sırt düzgün, sağlam ve iyi gelişmiştir. Çok uzun olmamalıdır. Omuzun üst noktası belirgin olarak yüksektir ve arkayla bağlantısı kusursuz, düzgün bir hat oluşturur. Bu hat önden arkaya doğru alçalır.

    * (Alman kurdu-gsd) Kalça geniş, güçlü ve iyi adalelidir. Kısa, dik. ya da düz kuyruk istenmez. Arka bacakları ve butlan sağlam, güçlü, adalelidir.Yandan bakıldığı zaman omuzlardan kalçaya doğru bir alçalma görülür. Arka bacaklardaki eklem açılan onun zahmetsizce ileriye doğru hareketini sağlar. Topuk sağlam ve kısadır. Biraz meyille ayaklarla birleşir. Ayakları yuvarlak, ayak parmaklan kapalı ve kemerlidir. Yastıklar kalın etli ve dayanıklıdır. Tırnaklar kısa, sağlam ve koyu renkli olmalıdır.

    * (Alman kurdu-gsd) Çalı gibi sert ve gür tüylü kuyruğu neredeyse topuğa kadar uzanır. İdeal bulunan uzunluk, topuk kemiğinin ortasıdır. Dinlenirken kuyruk hafifçe eğilir ve kılıç gibi kavis çizer. Hareket halinde ise biraz yukarı kaldırır. Ancak kuyruk sırtın yatay çizgisi üzerine çıkmamalıdır. Doğuştan kısa, yuvarlak kıvrılan, kötü taşınan, sırt çizgisinin üstüne çıkan kuyruk makbul değildir. Kesik kuyruk diskalifiye nedenidir.

    * İdeal bir Alman Çoban Köpeği (Alman kurdu-gsd)orta uzunlukta duble kürke sahiptir. Dışkürk olabildiğince sık ve kalın olmalı, tüyler düz, sert ve bütün vücudu yatık olarak kaplamalıdır. Baş, kulakların arkası, yüzün önü. bacakların altı ve ayaklar kısa tüyle kaplıdır.Kürk hataları; yumuşak, ipeksi, çok uzun dış kürk. kıvırcık ya da bukleli kürktür. Kürk renginde ise, siyaha ya da siyaha yakın sırt ne ten rengi, altın rengi veya açık gri lekeler tercih edilir. Göğsün üstünde ne bacakların iç yüzünde daha açık renklere izin verilir. Ancak boş karşılanmaz. Tırnaklarda veya kuyrukta gizli kırmızılık, vücutla cansız, soluk açık renkler ve pigmentasyon noksanlığı istenmez.Mavi. bordo, beyazımsı renkler ise san derece istenmeyen renklerdir. Beyaz bir kurt köpeği kulüplerce henüz kabul görmemiştir.
    (Alman kurdu-gsd) İstenmeyen özellikler:

    * Kesik veya yatık kulaklar

    * Beyaz köpekler

    * Kesik kuyruk

    * Alttan kapanan çene

    * Burun renginin siyah olmaması



    ______ALINTIDIR_____




  • biraz da fotoğraf koysaydın tam süper olurdu...

    ama yine de alıntı olsa bile bilgi için saol... teşekkürler...
  • Elimdeki dökümanı paylaştım bir siteden kopyala yapıştır değil aslında ama bilgi benim olmadığı için alıntıdır dedim.Daha çok döküman var eğitimleri ile alakalı,bakımla alakalı vs. fotoğraf önerin için teşekkürler güzel bir fotoğraf arıyorum.
  • Bizim alman çoban köpeği de 20 gun sonra felan doğacak. 1 ay annesi emzirdikten sonra bizim eve alacaz. Ben de bunlarla ilgili ne bulursam okumaya çalışıyorum fakat bu köpeği besleyenlerden de bir kaç tüyo almak isterim. Bakarken özellikle dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir, aşıları felan nasıl olacak ?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: altugaaa

    Bizim alman çoban köpeği de 20 gun sonra felan doğacak. 1 ay annesi emzirdikten sonra bizim eve alacaz. Ben de bunlarla ilgili ne bulursam okumaya çalışıyorum fakat bu köpeği besleyenlerden de bir kaç tüyo almak isterim. Bakarken özellikle dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir, aşıları felan nasıl olacak ?



    Aşı konusunu vetere gidersen halledebilirsin.Tarihlerini falan o söyler.Alman çoban köpeği çok hassas bir ırk.Yavruyken hayatta tutmak zor olabiliyor.Bu yüzden adını unuttuğum bir aşısı yapılana kadar sokağa çıkarılmamalı.AÇK'lerin sahip olduğu bir genetik hastalık var.Adı hip dysplasia(kalça çıkığı).Bu hastalık belirttiğim gibi köpeğin önceki kuşaklarından gelir.Nedir?Arka bacakların kalça kemiğine tam oturmamasından kaynaklanır.Yavruyken belirlenmesi zordur.Genelde 7 aylıkken kendini gösterir.Tavşan gibi zıplayarak koşan, çabuk yorulan, arka bacaklarına elleyince ya da zorlayınca ciyaklayan köpeklerde hip dysplasia olabilir.Bu hastalık genetik olma dışında çevre faktörlerine de bağlıdır.Küçükken beton zeminde atlatılıp zıplatılırsa, merdivenlerden in-çık yaparsa...vb köpek bu hastalığa yakalanabilir.Erken teşhis ile ilaç tedavisi yapılmakla beraber, ileri derecede hasta köpeklere ameliyat yapılmaktadır(Üç çeşit ameliyat var ama ayrıntısına girmeyeceğim).


    Bu bilgileri verdikten sonra tavsiyelerde bulunayım:

    -Yukarıda bahsettiğim ve adını hatırlamadığım bir aşı var.O aşı yapılana kadar yavrunun dışarı çıkmaması gerek.Çabuk hastalanabiliyor.Aşıyı veterinere sorarsanız size zamanını söyleyecektir.
    -1 ay emzirme süresi çok az.En az 45 günlük olduktan sonra yavruyu almak gerek.Hatta mümkünse 60 güne kadar bekle derim.Ama 45 gün şarttır.
    -Köpek yaklaşık 4-5 aylık olduğunda dişleri çıkmaya başlayacak.O dönemde kulakları dik ise sallanmaya başlar.Dişlerin oluşumuna harcanan kalsiyum kulakların sertliğini azaltır.Dokunmazsan kulaklar kendiliğinden eski halini alır.
    -Kulak dikilmesi işlemi 2 aylıktan sonraki dönemde başlar.Normalde kulakların 4 aylık olana kadar tam olarak dikilmesi gerekmektedir.Fakat 8 aya kadar kulaklarının dikilmesi tamamlanmayan yavrularda vardır.
    -Kulaklar tam şeklini alana kadar asla ve asla başını sevmeyiniz, sevdirmeyinizi.Kulaklarıyla oynanmasına izin vermeyiniz.
    -Mama ile besleyecekseniz başka besin vermenize gerek yok.Çiğ yumurta, kabuğuyla ezilmiş haşlanmış yumurta, kalsiyum...vs kulaklarını diker diyen olursa inanmayınız.Kaliteli bir mama her ihtiyacını karşılar.
    -

    Soru:
    -Alacağınız yavruyu nerede besleyeceksiniz?Ne tür özellikler arıyorsunuz?Her AÇK yavrusu hayalinizdeki karaktere sahip olmaz




  • Yavru Köpek Hakkında bilgi

    Yavru köpeği büyütmek sadece onu beslemek, oynamak, burnunu sevmek ve onu evde yaşatmak demek değilir. Eğer yavru köpeğinizin doğru dürüst büyümesini sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmesini istiyorsanız yüklenmek zorunda olduğunuz bazı sorumluluklar olacaktır. Onun bazı özgün davranışları vardır. Ve sizin onlarla başa çıkmanız gerekecektir. Örneğin yavru köpeğinizin sizin evinizde geçireceği ilk iki haftanın onu ve sizi tamamıyla strese sokacağını bilmeniz gerekir. Mama vakitleri ve geceleri ağlayıp sızlanma bekleyebilirsiniz. Onu terbiye ederken uyuma alışkanlıkları, egzersiz ve oyun alışkanlıkları konularında bazı problemlerle karşılaşabilirsiniz.
    • Evcilleştirme: Yavru köpeğinize ismi çağırıldığında size gelmesini öğretirken en önemli ve ilk derslerden biri de evcilleşme olmalıdır. Yavru köpekler de bebekler gibidir. Ve uzmanlar kötü bebek olmadığına inandıkları gibi kötü bir yavru köpek olamaz. Sadece kötü alışkanlıklar, umursamazlık veya bilgisizce bir eğitim sözkonusudur. Kısacası ortada sadece kısmen evcilleştirilmiş bir köpek diye bir şey olamaz. Bir köpek ya evcildir yada değil. Bazı hayvan sahipleri köpeklerinin zamanın %80'inde evcil davrandığını öne sürerler. Ya da sinirlendiği ya da yalnız bırakıldığı zamanlar dışında evcildir. Bazı kişiler evcil dedikleri zaman onun kağıtla eğitilmiş olabileceği akla gelir. Ama arada bir fark vardır. Bir köpek hiç ama hiçbir zaman evini tuvalet olarak kullanmazsa evcilleşmiş sayılır. Profesyonel köpek terbiyecileri eğer kurallara uyarsanız köpeğinizi evcilleştirmenin kolay olduğunu size söyleyeceklerdir .Ancak bazı köpek cinslerinin de evcilleştirilmesinin çok zor olduğunu onlar da kabul ederler. Eve alıştırılmaya başlamadan daha önce yavru köpeğinize şunu öğretmelisiniz. Kendi ev dışında bir tuvalet bölgesi seçmelidir. Aynı zamanda parazitlerden de temizlenmiş olmalıdır. Çünkü parazit almış bir yavru köpeğin altını tutması imkansızdır. Evcilleştirmek için en insancıl ve verimli teknik yol yuva metodudur. Bunun için hem uyuma hem de eve alışma yeri olarak bir yer ve yuva gereklidir. Derhal böyle bir yer hazırlayınız. Ve orayı bu iş için kullanınız. Dört ana adım atacaksınız.
    1. Doğru Rejim ve Zamanlama:
    Anahtar sözcük devamlılıktır. Mama verme ve zamanı hakkında hep ısrarlı olunuz. Yavru bir köpeğin midesi mama değişikliklerine karşı epey hassastır. Rejimini değiştirmeyiniz. Ve ona özellikle evcilleşme dönemi süresince yemek aralarında bazı ufak tefek yiyecekler de vermeyiniz. Onu her gün aynı zamanlarda beslemekle hazım sistemini alıştırmaktasınız. Her yemekten kısa bir müddetten sonra dışarı çıkmak isteyecektir.
    2. Koku Giderme Nötralizatörü
    Yavru köpeğinizin koku alma hassasiyeti sizinkinden çok daha kuvvetlidir. Evin içinde bir yere yapmışsa ve kokusu hala oradaysa aynı noktaya geri dönecek demektir. Orasını temizlerken kullandığınız havluyu alıp asıl gitmesi gereken yere koyunuz. Bildiğiniz ev içi temizlik malzemeleri bu konuda pek bir işe yaramaz. Bu iş için uygun değillerdir. Ancak bir çok ev hayvanı malzemesi satan dükkan yararlı koku giderme nötralizatörleri bulundururlar.
    3. Gerekli Yer
    Uyku, eve alışma ve yuvası bu aşamada önem kazanacaktır. Yavru köpeğin evde geçireceği ilk haftalarda önemli bir konu yuva metoduna alıştırılmasıdır. Yuvasının veya kulübesinin onunu uyuyacağı, mamasını yiyeceği ve yalnız kalması gerektiğinde kıvrılacağı kendi evi olduğunu öğrenmelidir. Kısa zamanda şuna alışmalıdır. Sabah ilk iş olarak onu yuvasından alıp kollarınızda ev dışındaki tuvalete götürünüz. Onunla orada durup "hadi bakalım, çabuk ol" gibi sözlerle onu cesaretlendirip işi bittiği zaman da "cici köpek" diyerek mükafatlandırmalısınız. Bırakınız yemekten bıkıp yemek kabından uzaklaşana kadar mamasını istediği gibi yesin. Birkaç dakika da suyunu içmesi için zaman tanıyıp onu tekrar dışarı çıkarınız. Eğer yavru köpeğinize belirli bir zamanlama ile günde iki - üç kez mama veriyorsanız her mama vaktinden sonra onu dışarı çıkarmanız gerekmektedir. Yavrunun her zaman yeterli maması ve temiz suyu olmasına dikkat ediniz. Uyku yuvasına yerleştirilmeden önce geceleri de bir veya iki kere dışarı çıkarılması çok önemlidir. Evcilleştirme devresi süresince köpeğin siz yanında olup da dikkat etmeden evin içinde dolaşmasına izin verilmemelidir. Siz evde yokken onu ya kulübesine ya da belli bir odaya (mutfak, çamaşır odası veya banyoya) kapatmanız gerekir. Ancak siz evdeyken serbestçe dolaşabilmelidir, siz onu gözetlediğiniz sürece... Evin içinde hiç dolaşmasına izin verilmezse bu bir cezalandırma gibi olacaktır. Ki yavru köpek, yuvasını ve kulübesini kesinlikle bir ceza yeri olarak algılamamalıdır. Yavru köpeğiniz biraz büyüdükten sonra onu sürekli olarak ev dışındaki yerine tuvalete alıştırma ve eğitim maksadıyla götürmelisiniz. Ama ilk birkaç haftada en iyisi onu kucağınıza alıp oraya götürmek, onu övmek ve alıp oyalanmadan şaşırtmadan tekrar eve getirmektir. Kısa zaman içinde onu neden oraya götürdüğünüzü anlayacak ve şansınız iyi giderse kısa bir müddet sonra ihtiyacı olduğunda kapıyı tırmalayacaktır. Yuva metodunu takip ederseniz yavru köpeğiniz 4 veya 6 hafta içerisinde evcilleşmiş olacaktır. Bazı köpeklerinki daha az zaman alır. Kimileri de 3 veya 6 aya kadar sürer. Yavru köpeğiniz 2 yaşına gelmiş ama hala evcilleşmemişse siz bir yanlışlık yapmışsınız demektir. Birçok kişiler evcilleşme dönemi süresince kulübe, bebek oyun kafesi gibi yerlerde tutarlar. Diğerleri kulübeyi yavrunun uyuma yeri olarak kullanırlar.
    4. Düzeltme
    Elbetteki köpek seven hiçbir kimse bir yavruyu bağırmakla eliye veya gazete ile dövmekle terbiye etmez. Yavru köpek hiçbir zaman evin içinde tuvalet yaptığı için cezalandırılmamalıdır. Neden cezalandırıldığını da zaten anlamayacaktır. Bu yüzden yapılacak olan şey davranışının düzeltilmesidir. Sakın, herkezin köpeği cezalandırma şekli sandığı gibi yavrunun burnunu yaptığı pisliğin içine sürmeyiniz. Yada "utan utan" veya "kaka çocuk" diye bağırıp ona bir kağıt parçasıyla vurmayınız. Kızgın veya tehditkar davranışlardan ziyade onu şaşırtacak ve etkileyecek bir şekilde "HAYIR" demelisir. Profesyonel terbiyeciler, bir atma tenekesi kullanmayı önermektedirler. Bu bir takma isimdir. Ve atmakla bir ilgisi yoktur. Kaynana zırıltısına benzer. Ve yavru köpeği şaşırtmaya ve derhal dikkatini çekmeye yarar. Yavru köpeğin evcilleştirilmesi ve terbiyesi için en önemli malzemelerden biridir. O kadar da basittir ki bütün yapacağınız şey boş bir kola tenekesi ve birkaç bozuk para edinmektir. Paraları tenekeye koyunuz. Yukarı aşağı sallayınız ve ciddi bir sesle "HAYIR" deyiniz. O anda yavru köpek kemirme, zıplama, havlama veya sizin evde en sevdiğiniz koltuğun arkasını ıslatma gibi ne yaparsa yapsın hemen duracaktır. Bu şaşırtıcı gürültü "HAYIR" sözcüğüyle beraber aklına gelecek ve yavru köpek ıslatmayı bırakacaktır. Siz de onu yaptığı şeyi bitirmesi için hemen dışarı çıkartmalısınız. Bu, ondan ne yapması gerektiğini beklediğinizi göstermek için en uygun yoldur. Yavru köpeği suç işlediği yere götürüp yaptığı pisliği ona gösteriniz. Tenekeyi sallayarak ve ciddi bir sesle "HAYIR" deyiniz. Sonra onu dışarı çıkarak uygun bir yere götürünüz, tenekeyi biraz daha sallarsanız ne demek istediğinizi anlayacaktır.
    • Kemirmek, Ağlamak, Sızlanmak
    Teneke, bir yavru köpek sahibinin karşılaşacağı en zararlı ve maliyeti yüksek problemlerden birisi olan kemirmeyi önlemek için de yararlıdır. Piyasada ayrıca yavru köpeğin koku hassasiyetini rahatsız eden ancak zarar vermeyen ve güvenle mobilya, perdeler, duvar kaplamaları, yer halıları, elbiseler ve yavru köpeklerin severek kemirebilecekleri eşyaların üstüne sıkılabilecek spreyler mevcuttur. Ancak bunların ev eşyalarına zarar vermediklerine dair etiketlerinde not olduğundan emin olunuz. Ya da bir köşede deneyiniz. Yavru köpekler özellikle de diş çıkarırken herşeyi kemirmek isterler. Ve yetişkin bir köpek olduklarında da bu alışkanlığın devam etmesi istenmiyorsa da derhal durdurulması gerekmektedir. Buz parçaları diş çıkartma problemlerine yardımcı olurlar, soğukluk diş etlerini uyuşturu ve ağrıları azaltırlar. Bir çok durumda yavru köpeğiniz ağlayıp sızlanıyorsa size bir şey deme ihtiyacındadır. Karnı aç olabilir, dışarı çıkmak isteyebilir veya oyun istemektedir. Ne istediğini anlarsanız ona istediğini verebilirsiniz. Fazla ağlayıp sızlanıyorsa ona biraz da içi paralı tenekeyi sallayınız. Terbiye ederken ciddi ama şevkatli olmalısınız.


    ____ALINTIDIR____




  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Balkonda belçika kurdu bakmak
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim öncelikle, her zaman aklımda bulundurucam bu bilgileri.

    quote:


    1 ay emzirme süresi çok az.En az 45 günlük olduktan sonra yavruyu almak gerek.Hatta mümkünse 60 güne kadar bekle derim.Ama 45 gün şarttır.


    aslında 1 ay dememin nedeni doğacak yavrunun annesi daha önce de doğumlar yapmış ve en fazla 1 ay emzirmiş o yuzden dedim yoksa kesilene kadar tabi annesinin yanında kalacak

    quote:


    Alacağınız yavruyu nerede besleyeceksiniz?Ne tür özellikler arıyorsunuz?Her AÇK yavrusu hayalinizdeki karaktere sahip olmaz


    Alacağımız yavruyu dublex bir apartman dairesinde besleyecez, fakat oldukça geniş bir terasımız ve hemen evimizin dibinde de bir park var. Bol bol gezdirebiliriz yani. Köpekteği, bir evcil hayvan değil de evin yeni bir ferdi olarak görüyoruz açıkcası bize karşı sevecen, itaatkar yabancılara karşı da temkinli. Ha bir de apartmanda olduğumuz için sonuçta çok havlamaması en iyisi tabiki




  • Linkteki karakter testini incelemenizi tavsiye ederim:

    http://www.farkliyiz.com/forum/f742/rottweiler-karakter-testi-80521/


    Benimde dişi Alman kurdum var.Ama koruma yapacak özelliklere sahip değil.Tabi ki gerektiğinde beni korur.Fakat bahçede yanlız iken yabancılara karşı çok sevecen davranıyor.Eğer bahçeden köpeğin uçmasını istemiyorsanız karakter testi uygulamanız tavsiye edilir.Genelde köpek sahipleri cinse göre değerlendirme yaparlar.Aslında karakter daha önemlidir...Testin sonunda ısırabilir falan yazıyor.Siz o kısmını boş verin.Köpeği kontrol altında büyütürseniz sorun yaratmaz.Bahçede beslerken nelere dikkat edileceğiniz akşama yazarım




  • DOĞRU EĞİTİM


    BAŞLANGIÇ :

    Otur komutu itaat eğitiminin en önemli komutudur. “OTUR” komutu köpeğinize itaat etmeyi ve söz dinlemeyi öğretir. Bu komutla köpeğinizi kontrol altında tutabilirsiniz.

    Örneğin; köpekler yürüyüşe çıkmayı çok severler, yürüyüşe çıkmaya hazırlanırken tasmayı elinize aldığınızda köpeğiniz hoplayıp zıplamaya, sağa sola koşuşturmaya , hatta havlamaya başlayabilir. Bu durumda tasma takmak imkansızlaşır. Köpeğinizi sakinleştirmek, tasmayı rahatça takabilmek için “OTUR” KOMUTU şarttır. Bu komutla oturan köpek sakinleşir ve durup düşür ve zihnine şu notu alır.
    ”Gezintiye çıkmadan önce oturup sahibimin tasmamı takmasını beklemeliyim”.

    Bir süre sonra siz tasmayı elinize alır almaz köpeğiniz kapının yanında oturarak sizi beklemeye başlıyacaktır. (Oturarak sizi beklediği zaman ödüllendirmeyi unutmayın). Tasmayı taktıktan sonra mutlaka önden siz çıkın (liderler önde yürür) ve “GEL” komutuyla köpeğinizin sizi takip etmesini sağlayın.

    Bir veteriner kliniğine gittiğinizde,yürüyüşe çıkmadan önce , yemeğini vermeden önce, oyun oynamaya başlamadan önce ve oyunu bitirdikten sonra “OTUR” komutu ile köpeğinizin aşırı reaksiyonlarını engeller, sizin lider olduğunuzu ve itaat etmesi gerektiğini hatırlatırsınız. İyi bir eğitim için öncelikle kimin lider olduğunu köpeğinize ispat etmeniz gerekir.

    Yeni eğitmeye başladığınız yavru köpeğinize oturmasını öğretmek için öncelikle tasması mutlaka boynunda olmalı. Tasmasını tutup net ve yumuşak bir ses tonuyla köpeğinize “OTUR” deyin, bu esnada hafifçe kalçalarından bastırarak oturmasını sağlayın. Burada unutmamanız gereken iki önemli nokta var :
    1. Oturduktan sonra mutlaka köpeğinizi ödüllendirin.
    2. Ses tonunuz mutlaka yumuşak , sevecen ve net olmalı.
    LİDERLİK :

    Köpekler doğada sürüler halinde yaşarlar. Her sürünün olduğu gibi köpekler de bir lidere ihtiyaç duyarlar. Liderlerin sürü içerisinde belli görevleri vardır. Sürü için barınacak yer bulmak, yiyecek bulmak, sürüyü korumak v.b liderin görevleridir. Lider önde yürür, önce yer, en iyi yerde lider uyur, oyun vaktini lider başlatır ve bitirir. Bunlar köpek dünyasının değişmez kurallarıdır.

    Ev ortamında yaşayan bir köpek aileyi bir sürü olarak kabul eder , kendiside o sürünün bir bireyidir. Bu sürü içerisinde de bir lider olmalıdır. Eğer köpek aile içinde bir liderin varlığını hissetmezse kendisi lider olmaya karar verebilir. Bu da ileride aile fertleriyle köpek arasında önemli sorunlara yol açabilir.

    Bazı köpekler doğuştan liderlik karakterine sahiptirler. Bu yüzden bazıları sizin liderliğinizi hemen kabullenirken bazılarına da her gün (hatta bazen daha sık) hatırlatmanız gerekir.

    Köpeğinize kimin lider olduğunu öğretmek için asla şiddet kullanmayın. Ancak katı, kararlı ve adil olun. Aşağıdaki birkaç küçük ip ucu bu konuda size yardımcı olacaktır. Ancak unutmayın liderini tanımak ve kabullenmek yavruyken başlar. Aşağıdaki kuralları ASLA yetişkin bir köpeğe uygulamaya kalkmayın.

    1. Köpeğinizi belli saatlerde besleyin, mama kabını 20 dk. dan fazla köpeğin önünde tutmayın.
    2. Önce siz yiyin sonra köpeğinizi besleyin.
    3. Kapıdan önce siz çıkın.
    4. Asla köpeğinizle güce dayalı oyunlar oynamayın (bir halatı iki ucundan asılmak).
    5. Göz göze geldiğinizde ASLA önce siz gözlerinizi kaçırmayın.
    6. Köpeğinizin sizi ,başkasını veya bir eşyayı ısırmasına izin vermeyin.
    7. Köpeğinizle ASLA aynı yerde yatmayın.
    8. Yanınıza gelip kendini sevdirmeye çalıştığında onu sevmeyin.
    9. Oyunun başlama ve bitiş zamanına siz karar verin.
    10. Yavru köpekler veya küçük ırk köpekler kucağa alınmak veya kucaktan inmek istediğinde hemen kucağınıza almayın veya hemen kucaktan bırakmayın. Önce iyice sakinleşmesini bekleyin.
    11. Köpeğinizle aynı boya gelecek şekilde yanına oturmayın veya yanında yatmayın.
    12. Koltuk, kanepe gibi eşyaların üzerini çıkmasına izin vermeyin.
    13. Köpeğinizi küçük çocuklarla veya köpeklerden korkan insanlarla aynı odada yalnız bırakmayın.
    14. Köpeğinizin yatma ve uyuma yerini mutlaka siz belirleyin.
    15. Köpeğiniz geçeceğiniz yol üzerinde yatıyorsa etrafından dolaşmayın,üzerinden atlamayın,onu kaldırın ve yolunuza devam edin.
    16. Evdeki tüm eşyalar, hatta onun oyuncakları bile size aittir,siz onları köpeğinize yalnızca ödünç verirsiniz. Köpeğiniz bunu bilmeli ,siz izin vermeden herhangi bir eşyayı veya oyuncağını ağzına alırsa “BIRAK” veya “HAYIR” komutuyla bırakmasını sağlayın. Bıraktıktan sonra ödüllendirin.
    17. Sizin istemediğiniz bir şey yaptığında ensesinden tutup hafifçe sarsın ASLA elle veya başka bir cisimle ona vurmayın.
    KÖPEĞİNİZE GEL DEYİNCE GELMEYİ ÖĞRETMEK :

    Köpek sahipleri çoğu zaman aynı hatayı yaparlar ve köpeklerine GEL deyince GELMEMEYİ öğretirler. Şu örneğe bir bakalım :

    Daisy, yeni evine ve yeni sahibine alışmaya çalışan 4 aylık bir Golden Retriwer. Evin yeni sulanmış arka bahçesinde üstü başı çamur içinde, bütün çiçekleri ezmiş, yaptığı yanlışın farkında olmadan koşturup oynuyor. Birden sahibi geliyor, manzarayı görüyor ve sinirli bir şekilde bağırıyor.
    ”DAİSY SENİ YARAMAZ KÖPEK GEL BURAYA”

    Daisy sahibinin ses tonundan bir şeylerin ters gittiğini anlıyor, biraz mahcup, biraz üzgün sahibinin yanına gidiyor. Sahibi Daisy ’yi tasmasından hızla asılıyor ve bağırıyor :
    “SENİ TERBİYESİZ HAYVAN NE YAPTIN BÖYLE”.

    Daisy insanlarla yaşamayı yeni öğrenen bir köpek olarak zihnine önemli bir not alıyor.
    ”GEL komutu sahibimin sinirli olduğunun işareti, bir daha GEL diye seslendiğinde sahibimden uzak durmalıyım.”

    Bir süre sonra sahibi Daisy ’ye sesleniyor
    ”Dasy buraya gel kızım”

    Daisy hemen hatırlıyor
    “Sahibim yine sinirli yaklaşmasam iyi olur.”

    Sahibi tekrarlıyor
    ”Daisy buraya gel.”

    Daisy’de hiç tepki yok. Sahibi sinirleniyor, gidiyor, tasmasından yakalıyor ve başlıyor şiddetle sarsmaya
    “Sana gel deyince geleceksin tamam mı aptal hayvan?”

    Daisy hemen zihnine önemli bir not daha kaydediyor
    ” GEL komutu cezalandırılacağım anlamına geliyor.”

    Sahibi Daisy ’ye GEL komutunu öğretmeye karar veriyor ve onu arka bahçeye çıkarıyor karşısına geçiyor ve derse başlıyorlar.
    ”Daisy GEL buraya kızım”

    Daisy şöyle bir etrafına bakınıyor, kuyruğunu sallıyor fakat gelmeye hiç niyeti yok. Sahibi tekrarlıyor
    “Daisy GEL buraya”.

    Daisy birkaç saniye düşünüyor ve başlıyor bahçenin içinde kaçmaya. Sahibi peşinden koşuyor ve bağırıyor
    “Sana GEL deyince GELECEKSİN . Bunun ne anlama geldiğini bilmiyor musun”

    Daisy içinden cevaplıyor :
    “Bilmezmiyim yine başım belada” .

    KÖPEĞİNİZE GEL KOMUTUNU ÖĞRETMENİN DOĞRU YOLU :

    1. Eğitime yeni başlanıyorsa, köpeğinizin tasması mutlaka boynunda , tasmanın kayışı elinizde olsun. kullandığınız tasmanın kayışı çok uzun olmamalı, köpeğiniz size doğru gelirken arkasından sürüklenen kalış köpeğinizi ürkütebilir. Bu iş için en iyisi FLEXI tipi tasmalardır.
    2. GEL komutunu verdikten hemen sonra komutu tekrar etmeyin köpeğiniz komutu GEL-GEL olarak öğrenir. Komutu her zaman yumuşak bir ses tonuyla söyleyin, köpeğinizi gelmeye zorlamak veya disipline etmek için bağırarak tekrar etmeyin. Köpeğiniz bu komutun kızgınlık ifadesi olduğunu düşünebilir.
    3. Köpeğinize GEL komutunu yeni öğretiyorsanız, komutu tek olarak kullanın “BURAYA GEL, YANIMA GEL” şeklindeki komutlar köpeğinizin kafasını karıştırabilir.
    4. Eğitim süresini kısa tutun, bu işi köpeğiniz için sıkıcı hale getirmeyin 5-15 dakikalık periyotlar halinde günde 3 kez yapılan eğitim idealdir.
    5. Eğitimi boş alanlarda yapmaya çalışın. Etrafta oyun oynayan çocuklar, diğer köpekler, araba gürültüsü v.b. köpeğinizin dikkatini dağıtır.
    6. GEL komutundan sonra gelen köpeğinizi mutlaka ödüllendirin. Ödüllendirme köpeğinizin sevdiği bisküvi, kraker gibi bir yiyecek olabileceği gibi sevip okşama şeklinde de olabilir. Onu ödüllendirirken bir yandan da sevecen ve yumuşak bir ses tonuyla onunla konuşun.

    TUVALET EĞİTİMİ :

    Başarılı bir tuvalet eğitimi için dört ana kural vardır.

    1. Köpeği kafesine kapatmak.
    2. Eğitim
    3. Ödüllendirme
    4. Zamanlama

    Köpeği Kafesine Kapatmak :

    Yavru köpekleri çok küçük olmayan içinde rahatça hareket edebilecekleri bir kafese kapatarak evin içinde serbestçe dolaşmalarını engellemek, tuvalet eğitimini için en etkili yoldur. Köpekler yattıkları yere tuvaletlerini yapmazlar.

    Eğitim ve Ödüllendirme :

    Tuvalet eğitimi için mutlaka tasması boynunda, kayışı elinizde olmalı. Böylece köpeğinizi kolayca kontrol altında tutabilirsiniz. Tasma sayesinde köpeğinizin tuvaletini yapacağı yeri de siz belirlersiniz. Köpeğinizin her köşeye işaretlemek amacıyla azar azar çişini yapmasına (erkek köpekler) izin vermeyin.

    Köpeğinize tuvaletini yaptırmak için ( “HADİ”, ” TUVALET”, ”ÇİŞŞ” ) gibi bir komut seçin. Köpeğinizin tuvaletini yapmasını istediğiniz yere gelince bu komutu söyleyin ve defalarca tekrar edin. Tuvaletini yapmaya başlayınca onu yumuşak bir ses tonuyla güzel sözler söyleyerek ödüllendirin. Ödüllendirmeyi köpeğiniz tuvaletini yaptığı esnada yapın daha sonra değil. Ödül için yiyecek vererek ve onu okşayarak rahatsız etmeyin. Köpeğiniz tuvalet eğitimi için seçtiğiniz komutu öğrendikten sonra evde :
    “HADİ dışarı çıkalım, ÇİŞ var mı, TUVALET var mı” şeklinde sorduğunuzda size havlayarak, kuyruk sallayarak veya kapıya doğru koşarak cevap verecektir.

    Zamanlama :

    Köpeklerin tuvalet ihtiyaçları yaklaşık olarak yaşlarıyla orantılıdır.

    • 2 aylık = 2 saatte bir
    • 3 aylık = 3 saatte bir
    • 4 aylık = 4 saatte bir

    6 - 8 aylığa kadar bu oran kabul edilir ve köpeklerin dışarı çıkarılma saatleri bu orana göre belirlenebilir.

    Yavru köpekler özellikle uyandıktan sonra, mama yedikten ve oyun oynadıktan sonra tuvalet ihtiyacı duyarlar. Tuvalet eğitimi esnasında küçük kazalar olabilir, köpeğiniz tuvaletini evin içine yapabilir. Eğer köpeğinizi tam tuvaletini yaptığı esnada fark ederseniz sert bir ses tonuyla “HAYIR” komutuyla onu uyarın ve yaptığının yanlış olduğunu anlatın. Tasmasını takarak dışarı çıkarın. Ancak köpeğiniz tuvaletini yapmış işini bitirmiş ise onu cezalandırmanız boşuna olacaktır. Köpeğiniz ne için cezalandırıldığını anlamayacaktır.

    Bazen akşam işten geldiğinizde köpeğiniz sizi kapıda karşılar, sizi görür görmez sağa sola çişini yapmaya başlar. Bu kesinlikle bir eğitim sorunu değildir. Bu davranışıyla köpeğiniz sizin liderliğinizi kabul ettiğini gösterir (Köpek dilinde). Bu yüzden köpeğinize kızıp onu cezalandırmayın. 2 yaşından sonra kendiliğinden bunu yapmaktan vazgeçecektir. Eğer bu davranışından çok rahatsız oluyorsanız bunu engellemek için birkaç yol deneyebilirsiniz .

    1. Eve geldiğinizde köpeğiniz sizi karşılarsa karşısına geçip ona hükmeder şekilde tepesine dikilmeyin.
    2. Bazen yumuşak tonda dahi olsa köpeğinizle konuşmanız onu sevmeniz çişini yapmasına neden olabilir.
    3. Yapmanız gereken tek şey iyice sakinleşene kadar onunla ilgilenmeyin, sevmeyin ve konuşmayın .kapıyı açıp dışarı çıkarabilirsiniz. Çişini dışarı yaptığında ödüllendirmeyi unutmayın.
    4. Bu davranışı nedeniyle asla onu cezalandırmayın. Bu sadece size duyduğu saygının köpek dilinde ifadesidir.


    ___ALINTIDIR_____




  • Köpek eğitimi ile ilgili videolu anlatımlar ve dahası:

    http://www.uzmantv.com/arama?q=k%C3%B6pek+e%C4%9Fitimi&search=ARAYIN
  • TUVALET ALIŞKANLIĞI
    Bunun için çeşitli yöntemler önerilmektedir.
    a ) Yavru köpeklerin uykudan kalktıktan hemen sonra veya yemek yedikten belirli bir süre sonra istenilen yere götürülerek tuvaletini yapması beklenir. Yaptığı taktirde ödüllendirilir. Bu yöntemlerden en basitidir.
    b ) Küçük ve orta yaşlı köpeklerin eğitiminde iyi bir gözlem gerekmektedir. Köpeği sık aralıklarla dışarı çıkartarak, dışarıda tuvalet yapması sağlanır. Tuvaletini yaparken köpek sözlü olarak ödüllendirilir. Ancak köpek tuvalet pozisyonu aldığında köpek sahibinin hareket etmemesi ve köpeğin görebileceği bir yerde olması gerekir. Aksi taktirde köpek vazgeçebilir.
    c ) Evde tuvalet eğitimi: Bu amaçla köpeğin bulunduğu ortamın yarısına gazete kağıdı serilir. Köpek gazete kağıdının üzerine tuvaletini yaptığı zaman ödüllendirilmelidir. Dikkat edilmesi gereken bir konu da bu gazete kağıtlarının bir kaç kat olması ve kirlendikçe üsttekinin alınıp atılmasıdır. Köpek gazetenin üzerinden başka bir yere tuvaletini yapıyorsa, tuvaletini yaptığı yer temizlenirken, köpek temizleyen kişinin yanında olmalı ve temizleyen kişinin yüz ifadesinden ve sesinden yanlış bir hareket yaptığını anlamalıdır. Köpek bu uygulamayı öğrendikten sonra gazete ile kaplı alan küçültülür ve gazete köpeğin tuvaletini yapılması istenilen yere konulur. Ancak bu yer değişimi bir anda yapılmamalı, aşamalı bir şekilde alıştırarak yapılmalıdır. Kimi köpek sahibi köpeği yanlış yere tuvaletini yaparken gördüğünde köpeğin üzerine doğru koşarak veya bağırarak tuvalet yapmasını engellemek istemektedir. ilk bakışta bu uygulama her ne kadar başarılı olursa da kalıcı bir takım sorunlara neden olabilir. Örneğin, yetişkin bir köpeğin heyecanlandığı zaman idrarını kaçırması bu yüzdendir. Özellikle bu tür eğitimler için sabır ve zaman gerekmektedir. Bazı köpekler bu eğitimi çok çabuk bir şekilde kavrar, bazıları ise daha geç kavrarlar. Bu eğitim 5 aylık yaşa kadar verilmiş olmalıdır.
    Bu amaçla uygulanan çeşitli ticari preparatlar bulunmaktadır, ancak bunların başarı düzeyleri tartışmalıdır.
    Bu eğitimde yapılmaması gerekenler;
    a- Köpeğinizin daha az idrar yapacağını düşünerek suyunu azaltmayın ya da kesmeyin, çünkü köpeklerin önünde sürekli su bulundurulması, istedikleri zaman su verilmesinden daha doğrudur.
    b- Köpeğinizin burnunu idrarını yaptığı yere sürmeyin, çünkü bu kötü ve yararsız bir cezadır. Sadece tuvaletini yaptığı yeri koklamasını sağlayıp, dışarı alın.
    c- Kimi köpek kendiliğinden tuvalet yapmak istediği zaman huysuzlanır, köpek sahibi bu davranışa anlam veremez ve köpeği cezalandırır. Bu durumda köpek yanlış bir şey yaptığını düşünerek daha sonra hareketleriyle belli etmeden istenilmeyen yere idrarını yapar.
    Köpeğinizin dışarıda her yere tuvaletini yapmasına izin vermeyiniz ve tuvaletini yaptığı yeri temizleyiniz. Bu şekilde köpeklerin çevreden olumsuz tepki görmesini de önlemiş olursunuz.



    1) Eve Uyum:
    Öncelikle annesinden yeni ayrılmış yavru köpeklerin eve alıştırılması sağlanır. Genellikle bu olay pek sorun oluşturmamakla beraber bazen yavru, annesinin ve kardeşlerinin özlemi içerisinde olabilir. Bu yüzden yalnız kaldığı zamanlar ağlamaya başlar. Burada dikkat edilmesi gereken konu köpekle fazla ilgilenmemektir. Aksi taktirde köpek sürekli aynı ilgiyi bekler, göremediği zaman da mutsuz olur.
    2)Yeme içme Alışkanlığı:
    Küçük yavru köpeklerde gerekli besini alabilmesi için günde 5 öğün verilir. Öğün sayısı köpek büyüdükçe azaltılarak, köpek bir yaşına geldiğinde 1 'e indirilir. Yeme ve içme eğitimi için, köpek önüne konulan besini hemen bitirmeli, bitirmediği taktirde belli bir süre sonra kaldırılmalı ve yemek her gün aynı saatlerde verilmelidir.
    3) çevreye Zararın Önlenmesi:
    Bu amaçla özellikle küçük yaştaki köpeklerin diş değiştirme döneminde alışkanlık haline getirdikleri kemirme eylemi giderilmeye çalışılır. Bunun için küçük yaştan itibaren diş kaşıntıları ortaya çıkmaya başladığı dönemde oyuncak kemikler verilir ve köpeğin çevredeki eşyalara zarar vermesi engellenir. Doğal kemikler de kaynatılarak verilebilir, ancak bunda aşırıya kaçmamak gerekir. Aksi taktirde sindirim bozuklukları görülebilir.
    4) Tasma Alışkanlığı:
    Yavru köpekleri n bu alışkanlığı edinebilmeleri için en iyi yöntem boyunlarına tasmayı çağrıştıracak herhangi bir şeyin takılmasıdır. Küçük yaştan itibaren köpeklerin tasma ile dolaştırılmaları ilerisi için yararlıdır. Kimi köpek sahipleri, köpek üzerinde güzel durduğu için zincirden yapılmış tasmaları kullanmayı tercih ederler. Ancak, ağırlıklarından dolayı taşıyamadıkları için, küçük yavru köpeklerde bu uygulama yanlıştır.
    5) Köpeğin Adını Öğrenmesi ve Alışması:
    Öncelikle tek heceli bir isim seçilmelidir. Yavru köpeklerde yemek verirken, onlarla ilgilenirken, onları çağırırken vb. durumlarda tekrarlanarak köpeğin ismini öğrenmesi ve alışması sağlanır. Dikkat edilmesi gereken bir konu, bu isim seçilirken köpeğin büyüklüğü ve ırkının göz önünde bulundurulmasıdır.
    Kimi köpek sahibi geleceği düşünmeden köpeğe uymayan isimler vermektedir. Bu isimler ileride çevre tarafından yadırganacağı için köpek sahibi bu ismi değiştirmek durumunda kalabilir.
    6) Köpeğin Düdüğe Alıştırılması: Bu amaçla köpeğe adı öğretilirken bazen düdük kullanılır, böylece köpek düdük sesine de alıştırılmış olur.
    7) Köpeğin Havlamasının Önlenmesi:
    Yavru köpekler anneleri ve kardeşlerinden ayrıldığında ve yeni bir yere getirildiklerinde yanlarında sürekli olarak birisine gereksinim duyarlar. Yalnız kaldıklarında ise öncelikle sızlanarak daha sonra sızlanmanın şiddetini arttırarak havlamaya başlarlar. Bunun önlenmesi için köpeklerin bulundukları yere, ya saat ya da açık bir radyo konulması iyi sonuç verebilir. Bunun yanı sıra köpeğin bulunduğu ortama bir zil konularak köpek havladığında zile basılarak havlaması engellenir. Diğer bir yöntem ise köpek havladığında köpeğin bulunduğu odanın kapısını çalmak ya da kapıya ucunda ağırlık bulunan bir ip bağlayarak ipi çekip bırakmaktır. Bu eğitim sabır gerektirir, her ağlayışında sabırsız davranarak köpeğin bulunduğu yere gidilmesi olumsuz sonuç verir.




  • TEMEL İTAAT

    1.GEL KOMUTU

    Köpeği yanına çagırmak için köpeğin adını söyleyerek, sağ eliyle, avuç içi açık olarak sol cep kapağı üzerine iki kez vurarak gel komutu verilir. Daha sonra sağ elini yumruk şeklinde yaparak kemer tokası üzerine koyar ve işaret parmağıyla yeri gösterir. ALMAN KURDU bu çağrıya uyar ve kullanıcısına doğru gelirse vakit geçirmeden ALMAN KURDU kullanıcısının karşısında yakın bir yerde kullanıcısının yardımıyla oturtulur. ALMAN KURDU hemen ödüllendirilir. otur komutu öğretirken köpeğe tatlı sözler söylenmeli ve ceza vermekten kaçınılmalıdır.

    ALMAN KURDU çağırılmasına ramen kullanıcısına yönelmezse kullanıcı yere çömelerek komutu tekrarlar. Kullanıcı yere çömeldiğinde kullanıcının boyunun kısalmasını kendisinden uzaklaşması olarak yorumlayan ALMAN KURDU kullanıcısına doğru yönelir.

    Kullanıcı yere çömeldiği halde ALMAN KURDU kullanıcısına yönelmezse kullanıcı köpeğin tersi istikamete hızlı adımlarla uzaklaşırken köpeğin adını söyleyerek gel komutunu tekrarlar. ALMAN KURDU kullanıcısının kendinden uzaklaştığını görüp kullanıcısına doğru yönelicektir.

    Yukarda belirtilen tüm uygulamalara rağmen ALMAN KURDU kullanıcısının yanına gelmiyorsa sol elde tutulan uzun sevk kayışı çekilirken köpeğe gel komutu verilir. ALMAN KURDU kullanıcısının önüne geldiğinde kullanıcısının yardımıyla kullanıcının karşısında yakın mesafede oturtulur. Eğitimin başlarında sağ elde yem bulunması ve köpeğin her doğru veya doğruya yakın hareketinde yemle ödüllendirilmesi köpeğin komutu daha çabuk kavramasına sebep olacaktır. ALMAN KURDU komutu öğrendikçe yem verme işlemi kesilmeli ALMAN KURDU sözlü olarak ödüllendirilmelidir.

    2.İZLE KOMUTU

    ALMAN KURDU bu komutla kullanıcısının sol tarafında sağ omuzu kullanıcısının sol ayağıyla aynı hizada yürüyebilecek şekilde eğitlir. Kullanıcı hızlı adımlar ile sol ayağı ile yürümeye başlar. Köpeğin vücudu kullanıcıyla aynı istikamette olmalı ALMAN KURDU kullanıcısından ne ilerde nede geride olmalıdır. İşaret sol el açık vaziyette sol bacağa vurularak verilir. Köpeğin boynunda boğma zinciri veya şok tasma bulunur. Sevk kayışı sağ elde ve belli aralıklarla sol el bacağa vurularak ve izle komutu verilerek köpeğin hem sesle hemde işaretle komutu öğrenmesi sağlanır.

    İzle komutu uygulamasında ALMAN KURDU geri kalmaya başlarsa yürüyüş şekli hiç bozulmadan devam edilir. Böylelikle boğma zincir veya şok tasma sıkılacağı için köpeğe baskı uygulanmış olur. ALMAN KURDU kullanıcısından ileri gitmeye başlarsa sol el ile sevk kayışı çekilerek izle komutu tekrarlanır ve köpeğin pozisyonu düzeltilir. ALMAN KURDU izle komutunu doğru veya doğruya yakın her yapışında ödüllendirilir.

    İzle komutunun öğretilmesine daire düzeninde başlanır. Böylece ALMAN KURDU kullanıcısının yanında hiçbir keskin dönüş yapmadan izlemeyi öğrenir. Bu hareket içe dairesel ve dışa dairesel hareketler olarak devam eder.

    İzle komutunun son aşaması kare düzenidir. Kare düzeninde ALMAN KURDU kullanıcısının yanında sağa veya sola sert dönüşleri öğrenir. Bu hareket içe karesel düzen dışa karesel düzen hareketleri ile devam eder. İzle komutuyla yürüyüşe başlanır. Dönüş yapılacak yerde köpeğe dön komutu verilerek sevk kayışı dönülecek istikamete sertce çekilir ve ALMAN KURDU komutu öğreninceye kadar uygulamalara devam edilir.

    3.AYAKTA KOMUTU

    Vücudu fırlamaya hazır bir ok gibi gergin dikkati yoğunlaşmış bir ALMAN KURDU yabancı şahıslara karşı büyük bir caydırıcılık sağlar. Bu nedenlerden dolayı ALMAN KURDU eğitiminde ayakta komutu çok önemlidir.

    Eğitime izle komutu ile başlanır.beş veya on adım attıktan sonra kullanıcı,sol ayak yere basarken ayakta komutu verilir.sag ayagın geriden gelişi kullanıcıya esneklik kazandırdıgından eğilip köpeğin karın boşluğunu sol eliyle okşamak suretiyle oturmasını engeller.ayrıca sag elde bulunan sevk kayışı köpeğin göreceği şekilde ileri doğru çekilerek hem köpeğin oturma eğilimi engellenmiş hemde komut işaretle öğretilmiş olur.

    Tüm uygulamalara rağmen ALMAN KURDU,ayakta kalmaz oturmaya yönelirse,sol ayak ile ileri bie adım atarken sağ elle sevk kayışı ileri doğru çekilerek ayakta komutu tekrarlanır.köpeğe ayakta komutu verildikten sonra kullanıcısının hareketsiz kalması komutun öğretilmesine faydalı olucaktır.

    Kısa sevk kayışı uzunlugu kadar mesafeden komutun öğretilebilmesi için köpeğin diğer komutları öğrenmiş olması gerekmektedir.kullanıcı köpeğine otur ve kal komutlarını verdikten sonra sağ ayağıyla yürüyüşe başlayarak köpeğin karşısına bir sevk kayışı mesafeye geçer.sevk kayışı elde,el yumruk şeklinde sevk kayışı çekilirken köpeğe ayakta komutu verilir.böylece köpeğin komutu sesle ve işaretle öğrenmesi sağlanır.

    4.OTUR KOMUTU

    Otur komutu,ALMAN KURDU,kullanıcısının sol tarafında ve aralarında boşluk kalmayacak şekilde ayakta pozisyonundayken verilir.kullanıcı,sağ eliyle kısa sevk kayışını boğma zincirin 10-15cm yukarısından tutar.sağ el,avuç içi yukarı doğru açık,köpeğin göreceği şekilde boğma zincirini yukarı doğru çekerken,sol elle köpeğin kalçasını aşağı doğru ittirir ve otur komutunu verir.ALMAN KURDU oturduktan sonra ödüllendirilir.komutu öğrendikçe ve ALMAN KURDU otur komutu verildiğinde pozisyonu doğru olarak yapmaya başladığında fiziki yardıma gerek kalmaz.eğer ALMAN KURDU orurduğu zaman yönü ileri doğru bakmıyorsa kullanıcı ,köpeğin vücudunu doğru istikamete çevirir.

    Yeteri kadar tekrardan sonra ALMAN KURDU,kullanıcısı durduğu zaman kullanıcısının sol tarafında kendiliğinden oturmaya alıştırılır.bunun için kullanıcı izle komutuyla yürüyüşe başlar,her 5 veya 10 adımda bir,sol ayak yere basarken otur komutu verilir ve köpeğin sol yanında oturmasına yardımcı olunur.ilerleyen safhalarda otur komutuyla köpeğin kendiliğinden oturması beklenir fiziki yardımda bulunulmaz.

    Kısa sevk kayışı uzunluğu kadar mesafeden komutların öğretilmesi için köpeğin diğer tüm komutları öğrenmiş olması gerkmektedir.kullanıcı,köpeğine ayakta ve kal komutlarını verir,sağ ayağıyla yürüyüşe başlayarak kısa sevk kayışı mesafesi kadar köpeğin karşısına geçer.köpeğe tekrar kal komutu verdikten sonra kısa sevk kayışı sağ elde,avuç içi yukarı doğru ve kol ilerde olmak üzere otur komutunu sesle ve işaretle verir.böylece köpeğin komutu işaretlede öğrenmesi sağlanır.komut sesle ve işaretle tam olarak öğrenilene kadar eğitime devam edilir.

    5.YAT KOMUTU

    Eğitime ALMAN KURDU kullanıcısının yanında ve oturur pozisyonda başlanır.sağ el kısa sevk kayışını boğma zincirine yakın bir yerden kavrar,el yumruk şeklindedir.yat komutuyla birlikte boğma zincir aşağıya doğru çekilirkensağ el işaret parmağı ile yer gösterilir.sol el ile köpeğin sırt kısmına baskı uygulanarak köpeğin yat pozisyonu alması sağlanır.yat pozisyonunda da kalça otur pozisyonunda olduğu gibi dik ve ön bacaklar parelel şekildedir.

    Kısa sevk kayışı uzunluğu kadar mesafeden komutun öğretilmesi için köpeğin,diğer tüm komutları öğrenmiş olması gerekmektedir.kullanıcı,köpeğine otur ve kal komutlarını verir,sağ ayagıyla yürüyüşe başlayarak kısa sevk kayışı mesafesi kadar köpeğin karşısına geçer.köpeğine tekrar kal komutunu verdikten sonra kısa sevk kayışı sağ elde ve sağ el yumruk şeklinde işaret parmağı yeri gösterirken yat komutunu verir.böylece köpeğin komutu işaretlede öğrenmesi sağlanır.komut,sesle ve işaretle tam olarak öğrenilene kadar eğitime devam edilir.

    6.KAL KOMUTU

    Tüm pozisyonlar öğretildikten sonra köpeğe kal pozisyonunun öğretilmesine geçilir.kal pozisyonunun öğretilmesine yat pozisyonunda başlanır.

    ALMAN KURDU,kullanıcısının sol tarafında oturur pozisyondayken köpeğe yat komutu verilir.sağ el açık olarak köpeğin görüşünü engellemeyecek şekilde ve köpeğin gözlerini kırpmasına neden olacak sertlikte buruna doğru indirilir ve kaldırılır.bu hareket yapılırken köpeğe temas etmemeğe dikkat etmelidir.

    ALMAN KURDU kal komutuyla pozisyonunu bozmadan yaklaşık iki dakika kalıyorsa yavaş yavaş köpeğin yanından uzaklaşılır ve ara sıra kal komutu tekrarlanarak pozisyonunu bozması önlenir.

    ALMAN KURDU yat pozisyonunda kal komutunu öğrendikten sonra otur-kal ayakta-kal komutlarıda yat-kal pozisyonundaki gibi öğretilir.ALMAN KURDUten uzakta kal komutunun işareti sağ kol ilerde el açık olarak,avuç içi köpeğe doğru ve parmaklar yukarda olarak öğretilir.


    İLERİ İTAAT EĞİTİMİ
    İleri itaat eğitiminin amacı kullanıcının köpeği üzerindeki kontrolünü daha fazla artırmaktır.köpeğe, kullanıcısından oldukça uzak bir mesafede iken temel komutların hepsini yerine getirmesi öğretilmelidir.ileri itaat eğitimi,uzun sevk kayışıyla ileri itaat eğitimi ve sevk kayışsız ileri itaat eğitimi olmak üzere iki bölümde uygulanır.

    1.UZUN SEVK KAYIŞIYLA İLERİ İTAAT EĞİTİMİ

    Uzun sevk kayışıyla ileri itaat eğitiminde,kısa sevk kayışıyla kullanılan teknikler kullanılabilir.eğer ALMAN KURDU uzun sevk kayışıyla verilen komutlara uymaz ise kullanıcı tekrar kısa sevk kayışı kullanmaya başlar.bu eğitimin yürütülmesinde sabır ve tekrar gereklidir.

    Başlangıçta kullanıcı,7.5metreye kadar uzaklaştığında köpeği verdiği komut doğrultusunda belirli pozisyonda kalacak şekilde eğitilmesi oldukça güçtür.kullanıcı köpeğin 150 cm kadar ötesine gittiğinde,ALMAN KURDU,pozisyonunu bozma eğilimi gösterebilir.bu normaldir.çünkü ALMAN KURDUte kullanıcısına karşı bir sevgi vardır ve bu nedenle onun arkasından gitmek isteyebilir.kullanıcı bütün uygulamaları,köpeğin üzerinde mutlak bir kontrol kuruncaya kadar tekrar etmelidir.bu da sabır gerektirir.

    2.SEVK KAYIŞSIZ İLERİ İTAAT EĞİTİMİ

    Bu eğitim köpeği kayışsız olarak ve kullanıcısından değişik uzaklıklarda çalıştırmak suretiyle yürütülür.temel ve uzun sevk kayışıyla ileri itaat eğitimlerinde öğretilen bütün komutlar kullanılır.eğitimin bu safhasında şayet herhangi bir güçlükle karşılaşılırsa kullanıcı derhal uzun sevk kayışını tekrar kullanmaya başlar.kayışsız oldugundan dolayı,köpeğin bütün komutlara derhal itaat etmesi mutlaka gerklidir.




  • 30-45 gün arası emzirme süresi normaldir...

    ama köpeğinizin 8-9 hafta anneyle kalması şart değildir....hatta mümkünse anneden en geç 45 gün civarı ayrılması lazım ve kardeşleri ile ayrı bi yerde en az 2 aylık olana kadar tutulmaları gereklidir...yavru bir köpeğin 2 aylık olana kadar kardeşleriyle beraber kalması , sürü hiyerarşisini öğrenmesi çok önemli kanımca...böylece yavru seçmeye gittiğinizde daha doğru karar verebilirsiniz...baskın karakterli bir köpek mi istiyorsunuz yoksa daha resesif sakin bir hayvan mı bunun kararı daha doğru verilir...30 günlük bir yavruda bu sürü psikolojisinin gelişimi tamamlanmamış olacağı için bir nevi kumar oynamış olursunuz...yavrunun ilerde bu sebepten ötürü bir takım davranış bozuklukları geliştirme riski vardır...

    ben kendi alman çoban köpeğimi yaklaşık 7-8 yavru arasından seçtim , 3 aylığa yaklaşıyorlardı...nasıl bir karakter aradığımı biliyordum...yavrularla geçirdiğim bikaç saat ve bazı testlerden sonra köpeğimi seçtim ...şu an 6 aylık ve yaptığım seçimden de son derece memnunum...

    kalçaları , dna sı belgelenmemiş köpeklerin yavrularını sakın ama sakın almayın arkadaşlar....eklem problemleri kalça çıkığı gibi sorunlar adamın hayatını karartır...eğer size kalça ve dna ispatı sunamıyolarsa ordan anında uzaklaşın...

    bir diz kapağı sorununun bile ameliyatı nerden baksanız 600-700 ytl dir...köpeğinizin kalçasının çıktığını düşünün...masraf çok büyüktür...işin manevi boyutlarına zaten değinmek istemiyorum...sürekli ağrı çeken bir köpek , ilaçlar ameliyatlar , fizik terapi , masajlar..hastalık yüzünden egzersiz yapamayan ve mutsuz olan bir köpek..ki bu displazi denen illet ne yazık ki geçen bi hastalık değil...sadece etkisi hafifletiliyor...


    üerticinin akraba çiftleştirmesi yapmamış olması da önemli , yapmışsa da ne amaçla nasıl yapılmış bunları öğrenin...yabancı veya yerli kaynaklardan secere okumayı öğrenin...

    secereli , düzgün üreticiden alınmış , kalçalarında 5-6 nesildir sorun olmayan bir anenenin yavrusunda dahi kalça sorunu olmayacak diye bir garanti yoktur...sadece risk daha azdır...o yüzden seceresiz alman çobanı almayın , alacaksanız da oynadığınız kumar sonucu başınıza kötü şeyler gelirse , hayatınızı baştan programlamanız gerektiği gerçeğini kabullenerek bu işe girişin...

    köpeğin eğitimi yat kalk otur gel bekle vs. bunlar tabi ki çok güzel harika ama sağlıksız anatomisi bozuk sakat bir hayvana ne öğretebileceksiniz?....en önemlisi sağlık...sonra eğitimi vs si halledilir bunlar kolay işler...bir profesyonelin yardımı ile halledilecek genel kanının aksine , tutarlı olunduğunda da dünyanın en basit işi...zaten temel itaat her köpeğin alması şart olan bi eğitim...

    kalça vs. gibi konulara bu denli takılmış olmamın sebebi...20 yıldır köğpek besliyorum...bir tane malta terrierim var aynı zamanda....ve felçli arkadaşlar...boyutlaru ufak bir köpek olmasına rağmen inanın çok ama çok zahmetli ,asla şikayet etmiyorum ama insanda derin duygusal yaralar açan bir durum...hele ki felçi olmasına rağmen etrafa ilgisi üst seviyede...acıkınca tuvaleti gelince ortalığı birbirine katıyo...böyle bir hayvanı uyutamazsınız da çünkü hala hayatla bir bağı var ve üst seviyede reaksiyon gösteriyor olaylara...

    bu minik köpeğin başına gelenlerin 35-40 kiloluk alman çoban köpeğinişzin başına geldiğini düşünün....sadece bir düşünün...doğru kararlar alın , bile bile lades demeyin...bu ırkın gelişmesine yardımcı olmak istiyorsanız alacağınız secereli köpeğin kalçalarını onaylatın , çiftleşmesi için gereken minimum eğitim seviyesini almasını ve belgelenmesini sağlayın...kısacası almanya SV sizi onaylasın ve köpeğinizi öyle çiftleştirin...başka türlüsü köpeğe ırka zarar vermekten başka bişi değil...

    ben bir köpek sahibi olmada esasta bu detayların çok ama çok belirleyici olduğunu düşünüyorum....

    kalça çıkılarından ziyade , alman çobanlarında gözler hassastır ...özellikle yavru köpekler yoğun güneş altında bırakılmamalı...derilerihassastır...egzamaya en yatkın köpeklerin başında gelirler...süs köpeği yıkar gibi ayda bir yıkayamazsınız bu hayvanları...bu sebepten ötürü kokarlar...bu kokuları önlemenin çeşitli yolları da vardır elbet....deli gibi tüy dökerler özellikle mevsim değişkliklerinde...her gün taramalısınız evin her tarafının tüy olmasını istemiyorsanız....


    bir de köpeğin yaşam alanı ile ilgili birkaç düşüncemvar....

    bu köpekler 2 ye ayrılıyorlar .... show kanı ve çalışan kan olarak...show kanı olanlar ev köpeği olmaya daha müsaittir...gerekli egzersizi yaptırırsanız , 40 metrakare bir evde yaşarlar....ama sorumlu davranıp günlük egzersizini yaptırmalısınız...

    çalışan kandan gelenler , ki bunlar bildiğimiz siyah kızıl alman çobanından farklı olarak SABLE renktelerdir , işte bu köpeklerin kanı bir deli akar...kendisine sürekli yapacağı bir iş verilmeli ve bu alanda eğitilmelidirler...doğu alman ekolünden gelen bu hayvanların tek bir amacı vardır hizmet etmek...eğer bu imkanı tam anlamı ile sağlarsanız bunlar da evde bakılır ama çoook ciddi bir işiolmalı ve yorulmalıdırlar...yoksa evinize yapabilecekleri dünyadki diğer herhangi bir ırkın yapabişecekleri ile karşılaştırılamaz boyutlardadır...keza kendine yapabilecekleri de...nevrotik davranış sorunları baş gösterebilir vs. vs. arama kurtarma yapılabilir , schutzhund yapılabilir agility yapılabilir frizbi olabilir......ama bi işleri olmalıdır...


    şov kanından gelenler de bunları yapabilir ama kuşkusuz bir çoğu çalışan sınıf kadar üst seviyelere çıkamaz...

    bunlar da bence önemli...köpeğinizle ne yapmak istedşğinize karar verin , ve bu doğrultuda size doğru yavruyu sağlayabilecek iyi bir üretici bulun...ve hayatınız bayrama hatta festivale dönsün...

    umarım yardımcı olabilmişimdir...




  • ek olarak...kalça çıkığı sadece genetik bir rahatsızlık değildir arkadaşlar....

    kaygan zemin , parke zemin , çok fazla merdiven inip çıkmak , arka ayakları üzerinde çok fazla durmak veya zıplamak , fazla kilo kalça çıkığı , patella çıkıları gibi sorunlara yol açabilir...

    bunların hiçbiri olmasa da , köpeğiniz secereli olsa da yine de aynı hastalıkları yaşayabilir köpeğiniz....100 de 100 garantisi asla yoktur...

    eğer 1nci katta falan oturuyosanız , köpeği tasma ile kontrol altında tutarak basamakları indirip çıkarmanızda bir sakınca yoktur...

    köpeğinizle frizbi , top veya tut-getir tarzı oyun oynarken 1 yaşına kadar zıplamamasına özen gösterin....

    hatta köpeğinize egzersiz olarak yüzmeyi öğretin duruunuz varsa...yüzme eklemlere baskı yapmayan bir eg<zersiz biçimidir ve kas gelişimi için çok faydalıdır özelikle belden aşağısı riskli olan bu ırk için...

    köpeklerin yatma ihtiyacı vardır...bu sebeple arka ayaklarda tembellik olabilir...bu da bazen kasları kontrol eden sinir uçlarında blokaja sebep olabilir...buna da dikkat edilmesinde yarar var..ama bildiğim kadarı ile bu hastalık açk cinsi köpeklerde dogmasal değil....sonradan ortaya çıkabiliyo..genelde terrier cinsi köpeklerde genetik yapıda bu hastalık....işin özü bellibir miktarda egzersiz köpeğiniz ne kadar sakin ve uslu olursa olsun şart...

    yeni köpek sahibi olacaklar için de şöyle bir önerim olcak...şimdiye kadar hiç köpek kafesi kullanmamıştım....bu tutumum zaman zaman köpeklerimle aramda çekişmeye sebep oldu...çünkü yavruluklarından beri serbestce evde gezebildiler , ve bitakım şeyleri sahiplendiler...oyuncakları , maması vs. bu başta kulağa güzel gelse de esasta öyle değildir....unutmayın ki oyuncaklar sizin ev sizin mama kabı sizin , mama da sizin...siz sadece ona kullanması faydalanması için izin veriyosunuz...bu sebepten ötürü kesinlikle köpek kafesi kullanmalısınız...ben şu an ki alman çobanıma kafes eğitimi verdim eve geldikten 1 hafta içerisinde...

    evde başıboş gezmek yasak ,

    izin vermedikçe oyuncaklarla oynamak yasak

    koltuklara çıkmak eşya kemirmek yasak

    yatakta benle yatması yasak

    bunları sağlamak köpeğe iyilik yapmaktır...ona insan muhamelesi yapmak akıl karı bir iş değil...kafese alıştırın...orası işte onun...ona ait...yuvası mamasını suyunu orda verin , oyuncakları ile orda oynasın...yattığı oynadığı yere pisleyemeyeceği için tuvalet eğitimi için inanılmaz yararlı bir gereçtir aynı zamanda...gözünüz üzerinde olacaksa kısıtlı bir alanda oyuncaklarıyla oynayabilir...ama yine kısıtlı zaman dilimlerinde...kuralları baştan koyun...köpek büyüdükten sonra yeni kurallar koymak köpeğin kafasını karıştırır başka da bir işe yaramaz...2-3 saatini kafeste geçirmiş bir köpek dışarı çıktığında öğrenmeye daha istekli olacatır...kafes bazen hayvanı hırslandırıp kızdırabilir , bundan faydalanın ve köpeğinize öğretebildiğiniz kadar şey öğretin...maksat millete hava atmak değil, gelişme çağında hayvanın beyninin de gelişmesini sağlamak , problem çözebilen bir köpek sahibi olmak...


    son olarak oyuncaklarla ilgili olarak...shutzhund veya agility veya french ring tarzı bir spora yönelecek olan arkadaşlar....köpeğinizin oyuncakları ile sürekli oynamasına izin vermeyin ortalıkta bırakmayın...o oyuncaklar ilerde eğitim için en değerli aracınız olcak benden demesi....




  • Tanımı

    Alman Çoban Köpeği, Alsatian olarak da bilinir. Güzel görünümlü, vücudu orantılı ve çok güçlüdür. Kürkü, genellikle kahverengili siyahlı, samur veya tamamen siyahtır ama bazen mavi, ciğer renginde ve beyaz da olabilirse de bu renkler, pek çok standarda göre bir kusurdur. Beyaz, Alman Çoban Köpeği için kabul edilebilir bir renk olmamasına rağmen, artık, Amerikan Beyaz Çoban Köpeği olarak adlandırılan ayrı bir ırk olarak tanınmaktadır. Burnu siyahtır, çoğunlukla siyah olmasına rağmen bazen mavi veya ciğer renginde de olabilmektedir ama bu bir kusur olarak kabul edilir ve sergilenmez. Güçlü, adaleli, biraz uzunlamasına, hafif ama sağlam kemiklere sahip bir vücudu vardır. Kafası vücuduyla orantılı, alnı da öne doğru hafifçe çıkıntılı bir yapıda olmalıdır. Güçlü makas ısırışı vardır ve kulakları da dipte geniş, sivri, dik ve ileri dönüktür (altı aylıktan daha genç yavruların kulakları hafifçe düşük durabilir). Hiçbir zaman dışa çıkıntı yapmayan gözleri gözleri, koyu renkli, badem şeklindedir, canlı ve zeki bir ifadeye sahiptir. Gür tüylü kuyruğu, köpek hareketsizken, neredeyse dizlerine kadar gelir ve aşağı sarkar. Ön bacakları ve omuzları adalelidir; butları kalın ve güçlüdür. Ayakları yuvarlak ve tabanları da çok serttir. Alman Çoban Köpeklerinin üç cinsi vardır: kaba kürklü, uzun kaba kürklü ve uzun tüylü.

    Mizacı

    Genellikle iş köpekleri olarak kullanılan Alman Çoban Köpekleri, dikkatli, her an tetikte, korkusuz ve heveslidir. Cesur, neşeli, itaatkâr ve öğrenmeye isteklidir. Büyük sadakat ve cesaretleriyle tanınırlar. Sakin bir dost gibidir asla düşmanca davranmaz. Ciddi ve neredeyse bir insan zekasına sahiptirler. Büyük bir öğrenme yetenekleri vardır. Alman Çoban Köpekleri, aileleriyle birlikte olmayı severler ve yabancılara karşı da çok ihtiyatlıdırlar. Bu köpek, ait olduğu insanlarla birlikte olmak ister, çok uzun süre yalnız bırakılmamalıdır. Yalnızca gerekli olduğunda havlarlar. Alman Çoban Köpekleri çok güçlü bir koruma içgüdüsüne sahip olduklarından, yetişkin olduklarında aşırı korumacılıklarının önlenmesi için geniş bir şekilde sosyalleştirilmelidir. Agresif ve insanlara saldırma gibi davranışlar, çoğunlukla kötü yetiştirme, eğitim ve ilgisizliğe bağlıdır. İyi yetiştirilmiş, iyi yönlendirilmiş ve eğitilmiş bir köpek, diğer ev hayvanlarıyla ve ailedeki çocuklarla iyi geçinir. Genç yaşlarda sıkı bir itaat eğitimi almalıdırlar. Alman Çoban Köpeğinizi saygın bir yetiştiriciden satın almanız da oldukça önemlidir. Bazıları çekingen, ürkek ve korkudan ısırmaya yatkın olabilir. Bir yavrunun neslini dikkatlice araştırın. Başarılı ev hayvanları olmaları için bu köpekler, genç yaşta ciddi ve sevgi dolu bir eğitimden geçirilerek sosyalleştirilebilir. Zorlayıcı veya sertlikle verilen eğitimler bu köpeklerde pek başarılı olmaz. Alman Çoban Köpeğinin gerçekten mutlu olması için, hayatta bir görevi olmalıdır. Bu köpek çok zeki olduğundan ve çok çabuk öğrendiğinden, çoban köpeği, bekçi köpeği, polis köpeği olarak ve körlere rehberlik etmekte, araştırma ve kurtarma hizmetlerinde ve de askeri alanlarda kullanılır. Alman Çoban Köpeği, schutzund, izleme, itaat, çeviklik flyball ve ring sporları gibi pek çok köpek etkinliğinde de başarılıdır. Hassas burnu, uyuşturucuların ve davetsiz misafirlerin kokusunu alır ve madenlerde patlama riskine karşı önceden uyarıda bulunabilir veya yerin 4.5 m altındaki borularda oluşan gaz sızıntılarını haber verebilir. Alman Çoban Köpeği, ayrıca popüler bir gösteri ve aile arkadaşıdır.

    Boy, Kilo


    Boy: Erkekler 60 – 65 cm, Dişiler 55 – 60 cm
    Kilo: 35 – 40 kg


    Sağlık Sorunları


    Gelişigüzel yapılan üretimler, kalça ve dirsek displazisi (çiftleştirilen eşlerin her ikisinin de kalçalarının iyi durumda olduğunun en azından OFA sertifikasıyla belgelendirildiğinden emin olun), kan uyuşmazlıkları, sindirim problemleri (muhtemelen sinirlerle ilgili), epilepsi, kronik egzama, keratit (kornea enflamasyonu), cücelik ve pire alerjisi gibi kalıtımsal hastalıkların ortaya çıkmasına yol açmaktadır


    Yaşam Şartları


    Alman Çoban Köpekleri, yeterince egzersiz yapmaları koşuluyla, bir apartman dairesinde yaşayabilirler. Kapalı mekânlarda daha hareketsiz olurlar, geniş bir bahçe onlar için çok uygundur.


    Egzersiz

    Alman Çoban Köpekleri, çok zeki olduklarından ve meydan okumayı sevdiklerinden, tercihen bir eğitimle birleştirilen, canlı aktivitelerden hoşlanırlar.


    Ömür

    Yaklaşık 13 yıl


    Tımar


    Bu köpekler sürekli olarak az miktar tüy dökerken, mevsimsel olarak ta büyük oranda tüy dökerler.

    Ev içinde tüy problemi olmadıkça,her gün kısa bir süre fırçalamak en iyi çözümdür. Ciltlerinin yağ kaybına uğramaması için yılda bir iki kez olmak üzere nadiren yıkanmalıdırlar.


    Menşei

    Wurtemberg, Thurginia ve Bavyera’nın uzun tüylü, kısa tüylü ve dalgalı tüylü yerel çoban köpeklerini ve bu işe gönül vermiş diğer yetiştiriciler karşılık veren, itaatkar ve güzel görünüşlü Alman Çoban Köpeklerini üretmiştir. Kaptan Max von Stephanitz 1899 yılının Nisan ayında Horan adında ilk Deutsche Schäferhunde, Türkçedeki anlamıyla Alman Çoban Köpeğini tescil ettirmiştir. 1915 yılına kadar hem uzun tüylü hem de dalgalı tüylü cinsler görülmüştür. Günümüzde, çoğu ülkede, şov amaçlı olarak yalnızca kısa kürklü olanlar bilinmektedir. Bu köpek 1882 yılında Hanover’de ve kısa tüylü cinsi de ilk kez 1889 yılında Berlin’de görülmüştür.


    Gruplar



    Herding, AKC Herding

    CKC, FCI, AKC, UKC, KCGB, CKC, ANKC, NKC,NZKC, GSDCA




    http://www.almankurdu.com
    http://www.almankurdusecere.com
    http://www.petworldturkey.com
    http://www.kopek-egitimi.com


    peteditorial@hotmail.com (msn)
    peteditorial@gmail.com




  • arkadaşlar bende alman kurdu var annesi ve babası narkotikçi köpeğimi tamamen ben eğittim yalnız ev değişikliği nedeniyle yerim olmadığından baka bilecek bir arkadaş arıyorum ismi max tüm aşıları tamamdır eğer ilgilenen olursa yaptığım aşı masraflarını bana versin hemen vereyim köpeğimin şuanki değeri 2500 tl dir ama ben sadece aşı masrafı 700 tl olan miktarı istiyorum yalnız sadece iyi bakacağına emin olduğum bir arkadaşa verebilirim.. resim görmek isteyen olursa 05319054444 eklesin whatsaptan atayım
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.