Şimdi Ara

allahı bilmek için sadece akıl yetermi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
435
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • insan inancı doğrultunda yaşar ve kendini diğerlerinden başka sanır.bir çok gölgede yani inanç gölgesinde olan insanların allahı bilmesi kendileri gibi olduğunu görüyoruz.fazlasıyla keyifli ve zevk sahibi inançlılar var aramızda,dünya görüşü yüksek metaryalist karşıtı oldukların her cümle içinde geçirmeden kendilerini ifade edemeyen insanların inanç komedisi..algılayamadığım herşeyin var olduğu bir yaşam standartı içinde kendilerini başka sanan,paylaşım ve samimiyeti kendi oluşumunun içinden çıkartıp başka anlamlar yükleyen ,bir çok inanan insana ters gelecek bir yaşam şekilleri olan bu kişilerin neden bu kör inanca sarıldıklarını anlayamıyorum,kolaycılık yada işine geldiği için sarıldıkları bir inanç mı bilmiyorum..bir fikrin içinde yokoluşu,sadece tek bir doğruya rağmen yan doğrular üreten insanları savunup gözümüze sokmalarını anlamıyorum..ateistlik ve meteryalistlik karşıtı olduklarını bağırırken kendi içlerinde insanlık dışı ilişkiler yaşayan bu insanlar allahı gerçekten tanıyormudur?

• Balık için en önemli şey nedir diye sorsam kuşkusuz su cevabı gelir. Evet su balık için hayat demektir. Ne var ki balık için her şey sudan ibarettir. Balık suyun dışını hiç düşünemez. Kendisini çepeçevre saran su onun tek gerçeklik örgüsüdür. Balık kendi gerçeklik örgüsünün dışında bir gerçeklik örgüsüne geçtiği anda yaşamını yitirir. Nedir bu farklı gerçeklik örgüsü? Tabii ki oksijen. Aslında balık da su içinde oksijeni işler ancak suyun içerisinde olması koşuluyla. Balığın arkadaşları kimlerdir? Diğer balıklar, belki küçük su kaplumbağaları veya diğer su içinde yaşayan canlılar.

Gelelim insana. İnsan ise Dünya denen gezegende bir tür akvaryum hayatı yaşamaktadır. Etrafı hava ile çevrilidir. İnsan için her şey oksijenli bir dünyadan ibarettir. İnsan uzaya çıktığı anda farklı bir gerçeklik örgüsü ile karşılaşınca hayatını devam ettiremez. Nefes alamaz. Düşünsenize bu dünya bir tür hapishane. Günün birinde toprak mahsul vermese, gökyüzü yağmur dökmese, yapacak hiç bir şeyi kalmayacak insanın. O zaman uzayda kendimize yeni bir gezegen bulmak için ne kadar vaktimiz olacak?

Arkadaş yukarıda renkli yazı ile verilen örnek sana kel alaka gelebilir. Ancak bunu şunun için yazdım. Yukarıdaki yazıyı etkileyici bulanlar olacaktır. Bu yazıdan "manevi" bir anlam çıkartanlar da olacaktır. Ancak bana "Sen bana baksana arkadaş bazı hayvanlar hem suda hem de karada yaşarlar sen uyuyon herhalde" diyebilecekler de olabilir. Bunu anlayışla karşılarım. Ayrıca bazıları da bana " Arkadaş insanlık bilim ile yücelecektir bunu unutma bir gün insanoğlu farklı gezegenlere de gidecek ve bilim sayesinde insanlar uzayda da rahatlıkla yaşayacak hale gelecekler" diyebilirler. Anlayacağın insanların dünyaya bakış açıları bir parçayı dahi hangi şekillerde algılayacaklarına yön verir. Bir parçadan çıkan anlam (discourse) kişinin bilgi birikimi ve geçmiş deneyimleriyle şekillenebilir. Özetle çeşitlilikler arz eden bir dünyada yaşıyoruz. İnsanlar farklı düşüncelere sahip olabilirler. Yeter ki her insan başka insanların özgürlük sınırlarına, yaşam haklarına, inançlarına ve değerlerine saygı duysun. Mühim olan bu bence.

• ben de insanların birbirlerini anlayamadıklarından neden şikayet ettiklerini anlayamıyorum. neden insanlar birbirlerinin neye neden inandıklarını anlamaya çalışırlar? ne gereği var? adam neye inanıyorsa ya da neye ne şekilde inanıyorsa inanır. bunu analiz etmek neden? neye inandığını merak eder sorarsın ama neye neden inandığının analizini yapmak ne oluyor onu anlayamıyorum. bunun altında sanırım insanların kendisi gibi düşünmemelerini hazmedememek yatıyor.
  • inancı sorgulamak olarak algılamamak gerekir,inancı tek bir gerçekle kabul edip öyle yaşamak gerektiğini savunuyorum. hep birlikte oluşan bu kirliliğin içinde olduğumuzun farkındayım insanlara bazı şeylerin nedenini sormassak ve onlara saygı duyarsak buda gerçek inanca yakışmaz diye düşünüyorum..hayat sadece tek düze olmuyor içinde gel gitleri olan inişleri çıkışları barındıran bir kurgu.ben merak ettiğim bir konuyu acizane paylaşmak istedim kimbilir burdaki düşünceler ışığında kaçırdığım önemli nüansları ve noktaları bulabilirim..
  • @emell

sizi anlayamadım, ne demek istiyorsunuz tam olarak??
  • tek bir inanç dünya için düşünülemez, mümkün değil. peki gerçek inanç nedir? herkes inancının gerçek inanç olduğunu iddia eder. siz ona bunun yanlış olduğunu söylediğinizde olay inanç konusu olduğu için kabul etmeyecektir. çünkü inançlarda somut delillerle karşınızdakini öyle değilde böyle olduğuna ikna etmek gibi bir şansınız yoktur. siz bir atesiti kesin delillerle inanca ikna edebilirmisiniz? yani suyun -0 derecelerde buza dönüşmesini deneyle gösterip ikna etmek gibi bir şansınız var mı? olmadığına göre ve insanların her biri de değişik ruh hallerine sahip olduklarına göre dünya böyle gelmiş böyle de gidecektir.
  • @ trackfind500
    yazdıklarını çok iyi anladım.

@ C4
    aynen katılıyorum.

kendi fikrime gelince,
    insanların neden Allah'a inandıklarını ve neden inanmak istediklerini emell kardeşimden çok, arifler bilir. ki onlarda inanır. bence tartışma konusu olması gereken, dünyada yaşamı ve yaşayan trilyon kere trilyon insanın, inanarak yaşaması ve bundan güç alması bir tarafa, acaba kendini bir taş kadar değersiz görmek, materyalistlerin hangi ihtiyacını karşılıyor?

ne olursa olsun, hangi din olursa olsun, eğer bir amacın varsa, inanıyorsun demektir. sonuçta, materyalistlerin kaybedecekleri birşey olmadan yaşamaları, bir amaç uğruna yaşayanlardan daha mı mantıklı?

ve emell'in son cümlesine değinmek istiyorum;
    "hatasız kul olmaz, hatamla sev beni" gencebay... anlayanlar için bu cümle yeterli. bu cümleye kanmayanlara insanlık diliyorum...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • daha açık yazayım o zaman bir takım insanların ateşli olarak karşı çıktığı oluşumlar bunların içinde en çok geçen meteryalistlik ateistlik, ve buna inanan insanları yerden yere vuran düşüncelerin sahipleri kendi yaşamlarında neden o düşüncelerin içindeki insanlar kadar bile insan olmadıkları halde allahı bilmek vs gibi eserleri hararetle okuyan ve bu düşüncelerini dikte etmek için ülke ülke gezen insanların hiç bir dinde ve kitapta yer almayan yaşantıya sahip olmalarını anlamadığımı söylüyorum..elbette kişiler inançları konusunda özgürdür bu benim inandığım bişeydir sadece anlamakta zorlandığım insan inandığı bir konuyu diğer insanlara anlatmaya ve öğretmeye çalışırken baz aldığı kitaplar ve delliler vardır kuranı kerim en önemli delildir..bu tür inancı savunan insanların hangi kitabı yada hangi delile dayandığını bilmek istiyorum..isim vermem gerekiyorsa hy eserleri ve o oluşumun içinde olanlardır bu kişiler..

• quote:

Orjinalden alıntı: _fisico_

sonuçta, materyalistlerin kaybedecekleri birşey olmadan yaşamaları, bir amaç uğruna yaşayanlardan daha mı mantıklı?

bu da ayrı bir tartışma konusu. bunu hep merak etmişimdir. burada empati yapmakta mümkün olmadığı için merakımı hiç bir zaman gideremedim. ama saygı duymak lazım. her insan düşünce ve inancında hürdür.
  • quote:

Orjinalden alıntı: emell

daha açık yazayım o zaman bir takım insanların ateşli olarak karşı çıktığı oluşumlar bunların içinde en çok geçen meteryalistlik ateistlik, ve buna inanan insanları yerden yere vuran düşüncelerin sahipleri kendi yaşamlarında neden o düşüncelerin içindeki insanlar kadar bile insan olmadıkları halde allahı bilmek vs gibi eserleri hararetle okuyan ve bu düşüncelerini dikte etmek için ülke ülke gezen insanların hiç bir dinde ve kitapta yer almayan yaşantıya sahip olmalarını anlamadığımı söylüyorum..elbette kişiler inançları konusunda özgürdür bu benim inandığım bişeydir sadece anlamakta zorlandığım insan inandığı bir konuyu diğer insanlara anlatmaya ve öğretmeye çalışırken baz aldığı kitaplar ve delliler vardır kuranı kerim en önemli delildir..bu tür inancı savunan insanların hangi kitabı yada hangi delile dayandığını bilmek istiyorum..isim vermem gerekiyorsa hy eserleri ve o oluşumun içinde olanlardır bu kişiler..

vese, olay açığa kavuştu. hy meselesiymiş

bu konuda sana tamamen sana hak veriyorum kardeşim. bunların yaptıklarıyla söyledikleri apayrı şeyler. playboy bozuntusu müridleriyle ve abuk sabuk icraatlarıyla mahkemelere kadar düştüler hala banamısın demiyorlar!!!

• quote:

Orjinalden alıntı: C4

vese, olay açığa kavuştu. hy meselesiymiş

bu konuda sana tamamen sana hak veriyorum kardeşim. bunların yaptıklarıyla söyledikleri apayrı şeyler. playboy bozuntusu müridleriyle ve abuk sabuk icraatlarıyla mahkemelere kadar düştüler hala banamısın demiyorlar!!!

valla, gülelim mi ağlayalım mı?
    karar veremedim.

neyse, herkese iyi geceler...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vese -- 24 Şubat 2006 1:33:47 >

• @ emell
    konuyu bu yönden sorduğunu zannetmemiştim, daha açık sorsaydın doğru cevap alırdın. ama benim cevabım sana yanlış olmuş. kusura bakma...
  • quote:

tek bir inanç dünya için düşünülemez, mümkün değil. peki gerçek inanç nedir? herkes inancının gerçek inanç olduğunu iddia eder. siz ona bunun yanlış olduğunu söylediğinizde olay inanç konusu olduğu için kabul etmeyecektir. çünkü inançlarda somut delillerle karşınızdakini öyle değilde böyle olduğuna ikna etmek gibi bir şansınız yoktur. siz bir atesiti kesin delillerle inanca ikna edebilirmisiniz? yani suyun -0 derecelerde buza dönüşmesini deneyle gösterip ikna etmek gibi bir şansınız var mı? olmadığına göre ve insanların her biri de değişik ruh hallerine sahip olduklarına göre dünya böyle gelmiş böyle de gidecektir.

Ateist olan bir kişiye inanç gibi "soyut" tabanlı bir veriyi bilimsel ortamda veya daha "somut" temele indirgeyerek anlatmak münkün mü? Ben de bunu soru şeklinde ifade ediyorum ancak cevap olarak mümkün değildir diyebilirim. Bu şekilde bir çaba harcandığında bir ateist ise insanların neden inandıklarına kendince anlam veremez. Bir ateistin kendince inanmama nedenleri vardır. Dünyayı çok düzensiz veya adaletsiz bulur vs. İnançlı bir kişi başına gelmiş olan kötü bir vakayı imtihan diye niteleyebilirken inançsız bir insan ise başına gelen kötü bir olay sonrası "ucuz atlattım yahu şanslı adammışım" diyerek geçiştirebilir. Aslında tüm bu yazılarımızı okuyan fanatik bir dindar bile "yav be şu gençliğin haline bak neler de yazıyorlar böyle ezberden, kafadan din elden gidiyor da farketmiyorlar" diye düşünebilir. Ne yapılabilir o halde? Ortak bir paydada buluşmak mümkün mü? Eğer böylesine bir ortak payda var ise hangi safta yer alınmalı? İnananların safında mı yoksa inançsızların safında mı? Tüm dünya ağız birliği yapıp inancı seçse dünya mükemmel bir yer olur mu? Ya da tüm dünya ağız birliği yapıp inançsızlığı seçse dünyada açlık, sefalet, bencillik yerle bir olur mu? Kfa yorulması gereken çok şey var.

• böylesine çarpık ilişkiler yaşayan asosyal insanların sosyal hayatlarının dışında inancı savunur pozisyonda gözüküp hala alkışlandıklarını gördükçe üzülmüyor değilim..genç başarılı ve zeki insanların nasıl oluyorda böylesine kör olabildiklerini kendi psikolojik dengelerinin bozulma ihtimalini gözden kaçırarak desteklemeye devam etmeleri anlaşılır gelmiyor...çok fazla yüklendiğimi düşünenler olabilir bu oluşumdakilere ama sebepsiz hiçbir şey olmaz arkadaşlar..
  • güzel tespit Benim veya başkasının inancından kimene ...
    quote:

ben de insanların birbirlerini anlayamadıklarından neden şikayet ettiklerini anlayamıyorum. neden insanlar birbirlerinin neye neden inandıklarını anlamaya çalışırlar? ne gereği var? adam neye inanıyorsa ya da neye ne şekilde inanıyorsa inanır. bunu analiz etmek neden? neye inandığını merak eder sorarsın ama neye neden inandığının analizini yapmak ne oluyor onu anlayamıyorum. bunun altında sanırım insanların kendisi gibi düşünmemelerini hazmedememek yatıyor.
  • quote:

Orjinalden alıntı: trackfind500
    Ne yapılabilir o halde? Ortak bir paydada buluşmak mümkün mü? Eğer böylesine bir ortak payda var ise hangi safta yer alınmalı? İnananların safında mı yoksa inançsızların safında mı? Tüm dünya ağız birliği yapıp inancı seçse dünya mükemmel bir yer olur mu? Ya da tüm dünya ağız birliği yapıp inançsızlığı seçse dünyada açlık, sefalet, bencillik yerle bir olur mu? Kfa yorulması gereken çok şey var.

bence hiç bir şey yapılamaz. çünkü yeryüzünde yaşayan her bir insanın karakteri değişik. cnc den çıkmış parçalar değil ki bunlar, ruh taşıyan insanlar. herbiri elbetteki değişik şeyler düşünecek, değişik şeylere inanacaktır. ama bence önemli olan nokta, her birey diğerine inancından dolayı saygı duymayı öğrendiğinde dünya yaşanacak bir yer olur. ama gene mükemmel bir yer olmaz. çünkü savaşların, açlıkların, adaletsizliklerin, zorbalıkların altında yatan başka nedenlerde var.

mesela bir devişin dünya işleriyle işi olmaz. görünüşte çalışıp kazansa bile onun görüşü dünyanın geçici olduğu, malın mülkün bir şey ifade etmediği, her yaptığından yarın hesap vereceği yanında, dünyadaki manevi terakkiyetine de etki edeceği yolundadır. bu adamdan asla zararlı bir fiil göremezsiniz. diğeri de gözünü karartmış,inanç olsun insan hakları olsun hiç bir değeri takmayan bir adamdır. bundan da herşeyi bekleyebilirsin.

ortak bir payda da buluşmak mümkün değildir. inançlılar dahi kendi aralarında sayısız fikir ayrılıklarına düşmüşlerken, bu nasıl mümkün olabilir?

• ateistlerin inandığı ve bu inancı savunurken kendilerince baz aldıkları insani değerler var..bunlara katılmak yada düşüncelerini kabul etmek denemez ama bazı nedenlerle ve bilimsel olarak bir görüş olabiliyor çoğu zaman, inancın karşısındaki karşıt bir görüşü var eden nedenlerin biri ateistliktir..tartışılır ve çıkan sonuçlar kimi zaman insanları doğruya daha bir hızla götürür yada inancı anlaşılır kılabilir..aslında kendi başına varlığıyla bir şeyleri kabul etmeyen oluşumdur ateistlik..hy oluşagelmiş olan ve inanılan inancın içinde etaistlik kadar bile gerçek değildir..
  • emell
    öncelikle Allah 'ın ismini doğru az....en özel isimdir O.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.