Şimdi Ara

akü şarj bağlantısı (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
57
Cevap
4
Favori
21.987
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • çok güzel anlatımlar ilginize teşekkür ederim

ifadelerden anladığım kadarı ile o günkü şarj miktarı yetersiz kalmış hava biraz bulutlanınca ,
    kullanmaya devam hayata devam

saygılarımla

akü şarj bağlantısı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bilatl -- 12 Ağustos 2012; 0:06:39 >
  • Sayın boşyok; şu sözünüze katılmıyorum yada yanlış bilgi diyorum.
    Yazınızdan alıntı;Akülere diyot koymak sizin durumunuzda gereksizdir. Güç kaybını artırır diyotlardan çekilen akım arttıkça gerilim düşümü 1 voltlara yaklaşır 20 amper geçse 20 vat boşa gider.
    Burada diyotlarla dirençleri aynı kategoriye aldığınız anlaşılıyor.Bilinmesi gereken diyotlar gerilim düşümüxamper=kayıp şeklinde kayıplı çalışmazlar.Sadece gerilim düşümü oluşur.
    Ör;50 amper akım çekelim,burada 0,7Vx50A=35W kayıp vardır diyorsunuz ya işte o kayıp yoktur hocam.Sizin hesap rezistans yani dirençler için geçerlidir.

farklı kapasiteli yada farklı imal edilmiş(sulu,kuru,jel)akülerin bir beslemeden şarj edilmeleri yanlıştır,zaten yukarda bunu söylemiştim.
    Kolay gelsin.
  • Kardeş;tavsiyem,diyotlar ve dirençler konusunu bir kez daha gözden geçirmeniz.
    Siz 0,7 V. gerilim kaybı yaşattıran bir dirençle diyodu karıştırıyorsunuz.Çünkü dirençler akım sınırlayıcı özelliktedirler.Ya diyotlar?

Haa bir zamanlar Rüzgar türbini bölümünde ben diyot gerilim kayıbını genel kayıplar olarak anlatmıştım. Dikkat edin generatör ile akü farklı olaydır.Hele hele rüzgâr üretiminde evet diyotlar kayıp yapar.Çünkü o andaki üretim geçicidir ama aküde güç mevcut yani geçici değil kullanıma hazır bekliyor.

Vel hasıl;.Sizin hesabınız dikkat çekiyorum;
    50 amper akımda 0,7V gerilim düşümü yaşatan dirençler için geçerlidir.Kısaca;direnç harcar diyot belirli gerilimin(0,6-0,7 V.) geçmesine engel olur.Sevgi ve saygılarımla.
  • quote:

Orijinalden alıntı: malisert32

Kardeş;tavsiyem,diyotlar ve dirençler konusunu bir kez daha gözden geçirmeniz.
    Siz 0,7 V. gerilim kaybı yaşattıran bir dirençle diyodu karıştırıyorsunuz.Çünkü dirençler akım sınırlayıcı özelliktedirler.Ya diyotlar?

Haa bir zamanlar Rüzgar türbini bölümünde ben diyot gerilim kayıbını genel kayıplar olarak anlatmıştım. Dikkat edin generatör ile akü farklı olaydır.Hele hele rüzgâr üretiminde evet diyotlar kayıp yapar.Çünkü o andaki üretim geçicidir ama aküde güç mevcut yani geçici değil kullanıma hazır bekliyor.

Vel hasıl;.Sizin hesabınız dikkat çekiyorum;
    50 amper akımda 0,7V gerilim düşümü yaşatan dirençler için geçerlidir.Kısaca;direnç harcar diyot belirli gerilimin(0,6-0,7 V.) geçmesine engel olur.Sevgi ve saygılarımla.

Mehmet Ali Abi iyi geceler;
    Diyotun daha yüksek akımda daha fazla ısındığını biliyoruz.
    @boşyok arkadaşın yaptığı hesap doğru.

• quote:

Orijinalden alıntı: bilatl

çok güzel anlatımlar ilginize teşekkür ederim

ifadelerden anladığım kadarı ile o günkü şarj miktarı yetersiz kalmış hava biraz bulutlanınca ,

saygılarımla

akü şarj bağlantısı

Size bir kaç soru soracağım;
    1)Aldığınız inverter buzdolabı çalıştırabiliyor mu?Karavanınızda kullanıyor musunuz?
    2)Gittiğiniz kamp yerleri karavancıların yoğun olduğu bölgeler mi yoksa herhangi bir yerde konaklıyor musunuz?
    3)Elinizdeki ekipmanların(elektrikli 12 veya 220 volt) tam listesini yazar mısınız.
    4)Karavanınızda redresör veya jeneratör var mı?

Bu soruları cevaplarsanız daha iyi cevaplar verebiliriz.İyi geceler.

• iyi geceler sayın alpernbugra hocam,
    Hocam,o zaman şöyle bir hesap yapalım;
    Biz kullanımda 1 amper akım geçirelim.Yük akımı 1 amperde olsa 50 amperde olsa gerilim düşümü 0,6-0,7V değilmi arkadaşlar?

Şimdi,180 amper-13V stabil gerilimli aküden 1 amper diyot sonu akım çektik,diyot sonrası gerilimi yani voltajı 12,3V gerilim okuruz değilmi?
    İşte sizin hesapta 1 amper akım çekince bile kalan güç=13Vx180A=2340W akünün toplam gücü(akü kapasitesi şu kullanılır bu kullanılır tartışmaya girmiyorum)Evet diyot sonrası kalan güç=12,3Vx180A=2214Watt 2340-2214W=126Watt kayıp oldu sizin hesapla.1 amper akım çekeceğim 126W kayıp.Oldumu?Yok abi bence olmadı.

Yukardaki yazımı bir daha okumanızı istirham ediyorum.Akü ve anlık üretimli olan generatörden akım almak ve diyot kayıbı farklıdır.
    Haa rüzgar türbini için olsaydı eyvallah kayıp olacaktı çünkü,üretimi yinede harcamıyoruz ama dikkat edin o anda diyotlardan dolayı değerlendiremiyoruz da.Sevgi ve saygılarımla.

• quote:

Orijinalden alıntı: malisert32

iyi geceler sayın alpernbugra hocam,
    Hocam,o zaman şöyle bir hesap yapalım;
    Biz kullanımda 1 amper akım geçirelim.Yük akımı 1 amperde olsa 50 amperde olsa gerilim düşümü 0,6-0,7V değilmi arkadaşlar?

Şimdi,180 amper-13V stabil gerilimli aküden 1 amper diyot sonu akım çektik,diyot sonrası gerilimi yani voltajı 12,3V gerilim okuruz değilmi?
    İşte sizin hesapta 1 amper akım çekince bile kalan güç=13Vx180A=2340W akünün toplam gücü(akü kapasitesi şu kullanılır bu kullanılır tartışmaya girmiyorum)Evet diyot sonrası kalan güç=12,3Vx180A=2214Watt 2340-2214W=126Watt kayıp oldu sizin hesapla.1 amper akım çekeceğim 126W kayıp.Oldumu?Yok abi bence olmadı.

Yukardaki yazımı bir daha okumanızı istirham ediyorum.Akü ve anlık üretimli olan generatörden akım almak ve diyot kayıbı farklıdır.
    Haa rüzgar türbini için olsaydı eyvallah kayıp olacaktı çünkü,üretimi yinede harcamıyoruz ama dikkat edin o anda diyotlardan dolayı değerlendiremiyoruz da.Sevgi ve saygılarımla.

13 Volt aküden 1 Amper çekerseniz diyotta 0,7 x 1 =0,7 Watt ısı enerjisi açığa çıkar.
    13 Volt aküden 180 amper çekerseniz diyotta 0,7 x 180 = 126 Watt ısı enerjisi çıkar.
    Siz 180 Amper akıma göre hesap yapmışsınız Mehmet Ali Abi.

• Sevgili Akü arasına Diyot sever arkadaşlar ve araya Anahtar kullanan arkadaşlar.Anahtar konusundan başlayalım Her kullanıcı Teknik bilgi yada beceriye sahip değildir.Alıcıya Ürünler verilirken yada satın alınırken bunlar hesaba katılır.
    Diyot konusuna gelelim.Öncelikle İki akü için başlayalım İki akü paralel bağlandığında Akülerin Amperleri Performansları Aynı düzeyde ise.10A lik bir yük Her iki aküden de 5A Almaya çalışacaktır.
    Ancak Aküden aküye fark oluştuğunda örneğin sıfır bir Jel akü ile 3senelik bir kuru aküyü paralel bağladınız İki akünün de Yük altında belirli bir miktar Düştüğü barizdir malum her akü için geçerli.Örneğin jel akümüz yükte 12.5v a düştü Kuru akümüz 12.3v a Düştü bu durumda Akım Voltajı yüksek olan Yerden Akmak isteyecek yada Kendine yakın enerji kaynağını kullanacaktır.(Aşırı adetli akü paralel bağlandığında geçerli)
    Bizbu voltaj akım anlık olarak fark edebiliriz.Çünkü Diğer aküye yüklendiğinde Yine Paralel bağlı aküler Aynı voltaja düşecektir.Diyot Konusunu Pek tecrübe etmedim Açıkçası etmekte istemem zaten farklı aküleri paralel bağlamakta Bi bizim Türk insanına mahsus

Şimdi bu Konuya Diyottaki voltaj kaybını düşünerek Uyarlasın arkadaşlar En basitini söylüyorum Voltaj düşük gelecekği Bende linetech kullanıyorum akü voltajını 11.5v un altına düşürmeyi pek sevmem ama sanırım invertör kendini 10.4Vta kapatıyordu.İnvertörüne göre değişmekle birlikte.0.7voltaj kaybı ile Akü voltajı daha Düşmeden İnvertör kapanmış olur.

• quote:

Orijinalden alıntı: atakan123123

Sevgili Akü arasına Diyot sever arkadaşlar ve araya Anahtar kullanan arkadaşlar.Anahtar konusundan başlayalım Her kullanıcı Teknik bilgi yada beceriye sahip değildir.Alıcıya Ürünler verilirken yada satın alınırken bunlar hesaba katılır.
    Diyot konusuna gelelim.Öncelikle İki akü için başlayalım İki akü paralel bağlandığında Akülerin Amperleri Performansları Aynı düzeyde ise.10A lik bir yük Her iki aküden de 5A Almaya çalışacaktır.
    Ancak Aküden aküye fark oluştuğunda örneğin sıfır bir Jel akü ile 3senelik bir kuru aküyü paralel bağladınız İki akünün de Yük altında belirli bir miktar Düştüğü barizdir malum her akü için geçerli.Örneğin jel akümüz yükte 12.5v a düştü Kuru akümüz 12.3v a Düştü bu durumda Akım Voltajı yüksek olan Yerden Akmak isteyecek yada Kendine yakın enerji kaynağını kullanacaktır.(Aşırı adetli akü paralel bağlandığında geçerli)
    Bizbu voltaj akım anlık olarak fark edebiliriz.Çünkü Diğer aküye yüklendiğinde Yine Paralel bağlı aküler Aynı voltaja düşecektir.Diyot Konusunu Pek tecrübe etmedim Açıkçası etmekte istemem zaten farklı aküleri paralel bağlamakta Bi bizim Türk insanına mahsus

Şimdi bu Konuya Diyottaki voltaj kaybını düşünerek Uyarlasın arkadaşlar En basitini söylüyorum Voltaj düşük gelecekği Bende linetech kullanıyorum akü voltajını 11.5v un altına düşürmeyi pek sevmem ama sanırım invertör kendini 10.4Vta kapatıyordu.İnvertörüne göre değişmekle birlikte.0.7voltaj kaybı ile Akü voltajı daha Düşmeden İnvertör kapanmış olur.

Ayırma şalteri kullanırsa aküler paralel olmayacak. Kutup değiştirici kullanırsa da olur. ( 1-0-2 )

• Buğra bey;
    Anlatımım iyi olmadığından yazdıklarım anlaşılmıyor diye düşünüyorum.Şu anda konuyu anlatan kaynağı PC'den bulamadım.Bulunca paylaşacağım.Hayırlı geceler.
  • @alpernbugra Hocam Gece yazılan mesajdan ne kadar hayır gelirse artık.Hatamız olursada Düzeltin.Bu arada arkadaş mini buzdolabı kullanıyor bildiğim kadarı ile bir mini buzdolabıda Günlük 1.2-1.5kw ı rahatlıkla harcar.Üzerinde 0.50kw 24hours yazsa bile üzerinde yazan değerler 25derece oda sıcaklığında kapağı hiç açılmadığında 24saatte harcadığı değerlerdir.20a panel sistemi olduğuna göre Bulutlu havalarda bile Sistemin Kafa kafaya gelmesi gerek.Aydınlatma +Buzdolabı için Anca yeter şuan ki sistem belki bir kaç saatte televizyon.Sanırım Arkadaş daha başlangıç yapmış zamanla Panelinide ekler artık.
    Sistem bilgilerini 3.mesajda yazmış tüm resimleri ile mevcuttur bu arada.
  • quote:

@alpernbugra Hocam Gece yazılan mesajdan ne kadar hayır gelirse artık.Hatamız olursada Düzeltin.Bu arada arkadaş mini buzdolabı kullanıyor bildiğim kadarı ile bir mini buzdolabıda Günlük 1.2-1.5kw ı rahatlıkla harcar.Üzerinde 0.50kw 24hours yazsa bile üzerinde yazan değerler 25derece oda sıcaklığında kapağı hiç açılmadığında 24saatte harcadığı değerlerdir.20a panel sistemi olduğuna göre Bulutlu havalarda bile Sistemin Kafa kafaya gelmesi gerek.Aydınlatma +Buzdolabı için Anca yeter şuan ki sistem belki bir kaç saatte televizyon.Sanırım Arkadaş daha başlangıç yapmış zamanla Panelinide ekler artık.
    Sistem bilgilerini 3.mesajda yazmış tüm resimleri ile mevcuttur bu arada.

Verdiği bilgilere ekleme yapsa daha iyi olur. Yeterli değil çünkü. Ona göre alternatif fikirler üretelim elektronik forumu olarak.

• Yapma dostum adam Panellerini belirtmiş İnvertörünü kontrol cihazını Kullandığı kablonun kesitini akünün markasını ve resimli olarakta eklemiş.
    Bi akünün üretim tarihi yok istersen onuda yazsın
  • sevgili dostlar ,
    en son mesajımdan sonra kısa bir tatil yaptım ve aranızda bulunamadım
    yukarıdaki görüşlerinize cevap vermeden önce yaşadıklarımı anlatarak konuya farklılık ve kullanım bilgilendirmesi vermek istiyorum

bahçemizde, mevcut olan bir adet 180A tek akü olarak ayarladığım sistemimle az şarjlı olarak yola çıktım,
    kamp yerine saat 12 civarı geldim ve konakladık ilk gün vardığımız da yağmur yağdı ve sonrasında hava hep açık ve güneşli idi , ayrıca bulunduğumuz yerde güneş sabah saat 9:30 da görünüyor akşamda saat 18:00 da kayboluyor
    ilk gece sabaha karşı akü bitti ( sabah şarj cihazı akü voltaj değeri = 10,8 volt )
    ikinci gece akü sabaha kadar yetti ( sabah şarj cihazı akü voltaj değeri = 11,2 volt )
    üçüncü gece sorunsuz geçti ( sabah şarj cihazı akü voltaj değeri = 11,8 volt )
    üçüncü gece 40 A akü lambalara dayanamayıp bitince 180A aküyü lambalar için devreye soktum
    dördüncü gece sorunsuz geçti ( sabah şarj cihazı akü voltaj değeri = 11,9 volt )
    neticelendi ve büyük mutluluk duydum
    günlük yaklaşık olarak olarak 85 -100 A yükleme yatığı yazıyordu cihazım

tek akümüz olduğu için televizyon almamıştım yanımıza

güneşlenme zamanımız biraz daha fazla olsa daha verimli olabileceği kanaatindeyim , benim güneş paneli ile ilgili kısa gün çalışma verilerim böyledir saygılarımla

akü şarj bağlantısı

akü şarj bağlantısı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bilatl -- 17 Ağustos 2012; 19:31:37 >

• quote:

Yapma dostum adam Panellerini belirtmiş İnvertörünü kontrol cihazını Kullandığı kablonun kesitini akünün markasını ve resimli olarakta eklemiş.
    Bi akünün üretim tarihi yok istersen onuda yazsın

ağustos 2011 üretim tarihi
  • quote:

Orijinalden alıntı: alpernbugra

quote:

saygılarımla

akü şarj bağlantısı

1)Aldığınız inverter buzdolabı çalıştırabiliyor mu?Karavanınızda kullanıyor musunuz?
    2)Gittiğiniz kamp yerleri karavancıların yoğun olduğu bölgeler mi yoksa herhangi bir yerde konaklıyor musunuz?
    3)Elinizdeki ekipmanların(elektrikli 12 veya 220 volt) tam listesini yazar mısınız.

1- inverterim buzdolabını hiç zorlanmadan çalıştırıyor A+ beko buzdolabıdır , karavanımda da kulanıyorum geçtiğimiz günlerde de çok aktif olarak kullanıldı
    2- şu an için serbest bölgelerde konakladım
    3- şu an için sadece buzdolabı var ilerde tv de yerleştirmek istiyorum ama ikinci yaşam aküsü ilavesi ile olacak
    4- sadece karavanımla gelen 40 A akü ile gelen küçük bir redresör var
    saygılarımla

• quote:

quote:

quote:

saygılarımla

akü şarj bağlantısı

1- inverterim buzdolabını hiç zorlanmadan çalıştırıyor A+ beko buzdolabıdır , karavanımda da kulanıyorum geçtiğimiz günlerde de çok aktif olarak kullanıldı
    2- şu an için serbest bölgelerde konakladım
    3- şu an için sadece buzdolabı var ilerde tv de yerleştirmek istiyorum ama ikinci yaşam aküsü ilavesi ile olacak
    4- sadece karavanımla gelen 40 A akü ile gelen küçük bir redresör var
    saygılarımla

Başka forumlarda karavanla ilgili paylaşımlarım olmuştu. Öncelikle sizin aracınızın daha hoş durduğunu söyleyeyim. Hobi amaçla karavancılık yapanlardan daha iyi duruyor aracınız.
    Öncelikle size tavsiyem küçük bir güçtede olsa jeneratör almanız. İmkanınız elveriyorsa çin malı ürünlerden uzak durun. Ek olarak 20-30 Amper gücünde bir akü şarj cihazı almanızı öneririm.
    Serbest bölgelerde konakladığınıza göre jeneratör ve şarj cihazı sizin için mutlak bir ihtiyaç.
    Mühim olan akü ilave etmek değil, siz akü eklediğinizde şarj sisteminizi kuvvetlendirmezseniz sizin başınıza daha çok sıkıntı çıkarır.

Son olarak güneş paneli sisteminiz sürekli buzdolabını çalıştırmaya yetiyor mu?

Jeneratör olarak şöyle güzel bişey alınabilir;
    Benim gösterdiğim en küçük model sanırım çok sessiz. 1kVA gücünde
     akü şarj bağlantısı

• evet sistem 24 saat çalıştırdı buzdolabını
  • quote:

evet sistem 24 saat çalıştırdı buzdolabını

Şaşırdım desem yalan olmaz hocam. Bu sistemi kendim kursam açıkcası çalıştıracağını düşünmezdim. O zaman şimdilik güneş panelini sayısını artırmanızı tavsiye ediyorum.
    Jeneratörüde yedek olarak bulundurmanız yerinde olur size kalmış, kolay gelsin.
  • quote:

quote:

evet sistem 24 saat çalıştırdı buzdolabını

Şaşırdım desem yalan olmaz hocam. Bu sistemi kendim kursam açıkcası çalıştıracağını düşünmezdim. O zaman şimdilik güneş panelini sayısını artırmanızı tavsiye ediyorum.
    Jeneratörüde yedek olarak bulundurmanız yerinde olur size kalmış, kolay gelsin.

zannedersem sistemde öncelikle akü şarjı sonra aküden inverter aracılığı ile 220 kullanımı olduğu için panelden gelen enerji kaybı minimize oluyor ve akü öncelikle kendini dolduruyor bu sebeble verim alabiliyorum.
    daha önce ki cevabımda akünün fos olduğundan yakınıyordum , açık alanda tam güneşlenme altında halen 180+40 amp akü denemesi yapamadığım için bilgilendiremiyorum saygılarımla
    teşekkür ediyorum ilginize

akü şarj bağlantısı

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.