Arkadaşlar aktif ile pasif crossover arasındaki fark nedir?
Bu konuda untayk arkadaşımız kadar iyi değilim ama o yazıncaya kadar enazından merakını bir mebze gidereyim . Pasif : Ses'te bir miktar zayıflama yaratır+gücü sabittir. Yani 3 yol birbirinden farklı seviyelerde ayarlanamaz. Aktif : Seste zayıflamaya sebebiyet vermez, ses daha net ve temizdir, 3 yol birbirinden bağımsız olarak kontrol edilebilir.
melih abi bu aktif filtrede ki TL074 dedikleri entegre bildigimiz 741 op-amp diilmi.
Evet biraz daha geniş band ve girişleri Fet'ti yanılmıyorsam.
şimdi bende pioner ın hoparlörü var 170w lık üzerinde 3-way yazıyo. birde stk4048 var. bu aktif filtrenin 3 cıkısının hepsini birlestirip stk ya versem bise olurmu. bu devreyi yapmayı düşünüyorum da. (4 tane de tda 2003 bosta duruyo)
Sanırım olmaz çünkü bu devreden sonra çıkışları amplikatöre gidiyor .Birleşirse mantığı kaybolacak ve devre özelliğini yitirecektir. Tabii bu konuda untayk arkadaşımız çok deneyimli onun fikirlerinide alalım.
Selamlar. Aktif filtrede herbir filtrenin çıkışına ayrı bir ampli bağlandığından melih dostumuzun da belirttiği gibi kayıp az olur ve ampli sadece gereken frekans aralığına tüm gücünü harcayabilir. Pasifte ise tek bir ampliye 2/3 ya da 4 yollu gibi olmak üzere ayrı ayrı hoparlörler takılır.Ampli tüm frekan bandında lineer çalışmak durumundadır ve pasif crossover filtrelerinde de bir miktar güç ısı olarak yitirilmekte ve frekans karakteristiği de ampliden çıktığı halinde kalmayabilmektedir. profesyonel sistemler aktif crossover lar kullanır genelde. Gelelim Pioneer olayına... Şayet aktif bir filtrenin tüm çıkışlarını birleştirecekseniz , niye ayırıyorsunuz ki derim ben. Ancak bahsettiğiniz gibi mesela Bass çıkışını STK ya , mid çıkışını 2 adet tda2003 ün köprü bağlandığı bir ampliye ve tiz çıkışını da tek bir 2003 den oluşan bir ampliye girerseniz , gaayet akıllı ve mantıklı bir seçim yapmış olursunuz. Bir tek STK lı ampliye 3 yollu pasifi bağlamak da mümkün ama muhtemelen empedans tutmayacaktır ve STK niyaazi olacaktır. Pasif crossoverlarda komponent değerleri giriş empedansı ve kullanılacak olan hoparlörlerin empedanslarına göre hoparlörlerin frekans karakteristiklerine göre taayin edildiğinden epey zor ve zahmetli hesaplamalar ve de hoparlörlerin teknik bilgilerine göre yapılmalıdır. Gerçi aynı şey aktif devreler için de geçerlidir ama kocaman bir bobin yerine basitçe bir R veya C değeriyle oynanarak gerçekleştirilebilir olması , tercih edilmesi için yeterlidir. Saygılar.
empedans olayını basit bi izleyici op-amp la halledemezmiyiz. düsündügün sey hosuma gitti. stk yı bass a, tda ları middle fln. ya benim elimde stk4048(200w) ve 4 tane tda2003(10w) var. kac aydır direk pc ye baglı olarak duruyo. elinde varsa saglam bi ton kontrol devresi varsa atabilirmisin.
empedans olayından kastın şayet pasif cross için ise pek de tavsiye etmem... Kim ister ki mesela bir STK4048II nin çıkışına bir opamp ı bağlamayı . Şayet aktif uygulama için diyorsanız da zaten amplilere uygun empedansta hoparlör şart... Stk nın çıkışı 8 Ohm olarak sabit datasheet ine göre. Sen ona bir adet mesela 4Ohm bass , 8Ohm mid ve 8Ohm tweeter ı bir pasif crossover ile bağlayamazsın. Bunları bir nevi paralel bağlamış gibi olursun. Bunu önlemek için filtrelerde bazı dirençler kullanılır. Bu dirençler hem faz hatalarını hem de empedans uygunluğunu sağlamak için hesaplanarak konur devreye. Bu yüzden hiç tavsiye etmem. Tavsiye ettiğim 3 yollu aktif filtre/ampli olayı zaten uygulanan bir sistem ve güçler de işine yarayacak kadar uygun. Sağlam bir ton kontrolden kastınızı tam anlayamadım... normal bir ampli girişine uygulanacak bir devre mi istiyorsunuz , yoksa profesyonel kalitede bir devre mi... Saygılar.
ses kalitesi cok ii olan basit bi devre. ben tda7294 yaptım ton kontrol olarak. bass lar tiz ler fln güzel cıkmıyo. ondan daha ii bi devre istiyorum.
Merhabalar. Bir kere bir konuda anlaşabilmemiz gerek. Maalesef ses kalitesi cok ii olan basit bi devre diye bir şekil maalesef olamıyor. Ya iş görebilecek bir devre , ya çok basit ama iş görmez bir devre ya da iyi , pahalı ve zor bir devre vardır elektronikte. Ben aşağıya bazı linkler verdim. en basit sınıfı klasmana almadım. Bir de TDA7294 bildiğim kadarı ile ton kontrol değil ampli olmalı. .....................