Şimdi Ara

Akım neden skaler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
17
Cevap
0
Favori
8.873
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Şimdi elektrik akımına skaler bir büyüklük diyorlar.Lakin bir + dan - ye doğru gitmiyo mu bi yönü yok mu nası skaler oluyo vektörel olması gerekmez mi?

• Vektör tanımı gereği yönü ve şiddeti olan büyüklük. Akımın da belirli bir noktada yönünden ve şiddetinden bahsedebiliriz. Sıkıntı burada değil.

Buna ek olarak bir vektörün, vektörel toplama kuralına uyması gerekiyor. Akım için bu doğru değil. Birbirine dik iki akımı birbiriyle toplayıp bileşke akım gibi bir şey elde edemezsiniz.

Aşağıda vektörün wikipedia sayfasındaki tanımından bir alıntı paylaşıyorum. Sarıyla çizdiğim nokta buradaki sıkıntıyı ortaya koyuyor.
    https://prnt.sc/qbrqxq
    Yapay Zekanın Yanıtı

Başlık: Elektrik Akımı: Skaler mi Vektörel mi?

Giriş: Elektrik akımı, elektrik yüklerinin bir iletken içindeki hareketidir. Bu hareket, elektrik devrelerinde çeşitli uygulamalarda kullanılır. Elektrik akımının özellikleri, doğru bir şekilde anlaşılması için önemlidir. Bu metinde, elektrik akımının skaler mi yoksa vektörel bir büyüklük mü olduğunu inceleyeceğiz.

Skaleler ve Vektörler: Fizikte, skalerler yalnızca büyüklükle tanımlanan niceliklerdir. Vektörler ise hem büyüklük hem de yönle tanımlanan niceliklerdir.

Elektrik Akımı Skaler midir? Elektrik akımı, genellikle bir devredeki yüklerin akış hızı olarak ölçülen bir skaler büyüklüktür. Akımın yönü yoktur, sadece büyüklüğü vardır. Bu nedenle elektrik akımı bir skalerdir.

Akım Şiddeti Vektörel midir? Akım şiddeti, birim zamanda bir iletkenden geçen yük miktarıdır. Akım şiddeti, hem büyüklüğü hem de yönü olan bir vektörel büyüklüktür. Yön, yüklerin hareket yönünü gösterir.

Sonuç: Elektrik akımı bir skaler büyüklüktür, yani yalnızca büyüklükle tanımlanır ve bir yönü yoktur. Akım şiddeti ise bir vektörel büyüklüktür, yani hem büyüklükle hem de yönle tanımlanır. Bu kavramları anlamak, elektrik devrelerini doğru bir şekilde analiz etmenize ve tasarlamanıza yardımcı olacaktır.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • akım yönü hiç değişmediği içinmiş.
  • Trident Of Poseidon kullanıcısına yanıt
    Hocam ağırlıkta hep aşağı doğru ama vektörel
  • kapow kullanıcısına yanıt
    Çok tartışılan bi konu bu aslında. Düz teller gibi ifadelerde vektörel kabul etmek lazım ama normalde skaler olarak kabul ediliyor. Açıklaması ise diferansiyel kavramından geliyor ama benim anlatacak bilgim yok malesef. Bu arada nerde çıktı bu soru

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • + dan - ye gidiyo tamam da + akımdan - akıma gitmiyo ki. çünkü öyle bi şey yok
  • LesAnders kullanıcısına yanıt
    Hocam sözel konuları şu fiziğin doğasına falan tekrar ediyim dedimda aklıma takıldı yani vektörel daha mantıklı geldi ne bilim
  • bi deneme yaptığımızda bende vektörel demiştim.Yanlış doğrumu kontrol eden bi kız da hocanın böyle dediğini söylemişti.
    Akım kesit alanda geçen yük miktarı diye tanımlanıyor ya debi gibi.Sayısal bi büyüklük olarak kabul ettim ben de.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Direnç ve Waat Hesaplama
    17 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • kapow kullanıcısına yanıt
    Hocam tanım olarak skaler kabul etmemiz gerekiyor. Çok fazla düşünmeyin dediğim gibi diferansiyel kavramından aciklaniyorda bende bilmiyorum tam :)

• quote:

Orijinalden alıntı: kapow

Hocam ağırlıkta hep aşağı doğru ama vektörel

Hep aşağı doğru değil. Şimdi sana göre aşağı doğru fakat dünyanın öbür ucunda sana göre yukarıya doğru.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben hep 3i+4i =/= 5i
    3i+4i = 7i

Diye düşünerek skaler diyorum.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Skaler büyüklüklerin sayısal değeri ile birimi verildiği zaman büyüklük hakkında yeterli bilgiye sahip olunur. 8i dendiğinde büyüklüğünü biliriz ama kuvvet dendiği zaman başlangıç yönü, doğrultusu, büyüklüğünü bilmemiz gerek. Elektrik akımının doğrultusunu sürekli değiştirip bu + dan - ye gidiyor o yüzden vektörel diyemezsiniz. Elektrik akımının net bir doğrultusu yoktur bu yüzden vektörel değildir. Kuvvetin ise net bir doğrultusu vardır. Ek olarak temel büyüklüklerin tamamı skalerdir çünkü skaler büyüklüğün tanımı yukarıda belirttiğim tanımdır. Bir de akım skaler olarak toplanır (4i+3i=5i değilde 7i dir).

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-7F03B9AEC -- 15 Ocak 2016; 9:24:24 >
  • +'dan -'ye gittigi KABUL EDILIR.

Zaten hesaplama yaparken de vektorel olarak degil, skaler olarak toplariz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi limons -- 15 Ocak 2016; 9:00:28 >
  • Kabloyu kendime doğru çekince akım değişiyor mu o zaman +- bir yön değil ki

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ff_07 -- 15 Ocak 2016; 9:56:53 >
  • Harbi nasıl skaler

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Akım aslında o noktadan birim zamanda geçen pozitif ve negatif fark etmeksizin geçen, aynı zamanda yön fark etmeksizin geçen yük miktarıdır, + dan - ye gider muhabbeti ise kabuldür.

Yer çekimi ise, dünyanın merkezinin cisme uyguladığı etki kuvvetidir. Ve kesinlikle yön belirtir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jasonn Bourne -- 16 Aralık 2019; 16:13:21 >
  • Ertan hocam ?

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Vektör tanımı gereği yönü ve şiddeti olan büyüklük. Akımın da belirli bir noktada yönünden ve şiddetinden bahsedebiliriz. Sıkıntı burada değil.

Buna ek olarak bir vektörün, vektörel toplama kuralına uyması gerekiyor. Akım için bu doğru değil. Birbirine dik iki akımı birbiriyle toplayıp bileşke akım gibi bir şey elde edemezsiniz.

Aşağıda vektörün wikipedia sayfasındaki tanımından bir alıntı paylaşıyorum. Sarıyla çizdiğim nokta buradaki sıkıntıyı ortaya koyuyor.
    Lightshot
    Screenshot
    https://prnt.sc/qbrqxq

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.