Şimdi Ara

AKARYAKIT’TA ZAM ANAYASAYA AYKIRI MI?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
628
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

1 liralık akaryakıtın vergiler ile 3 liradan da fazlaya satılamak istenmesine bir engelde anayasadan...Anayasa’nın 73. maddesinde ’Herkes mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür’ hükmüne göre açıklama yapan, Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Nazım Kaya konu için sunları söyledi;

"Vergisiz perakende fiyatı 1,01 lira olan benzinden yüzde 236 vergi alınması, insaf ve izanla izah edilmeyeceği gibi anayasa’nın 73. Maddesindeki hükme açıkça aykırıdır"

Kaya ve beraberindeki grup zammın iptali için bugün itibariyle Karaköy’deki Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Grup Başkanlığı önünde "7/24 indirim nöbeti" başlattı.

Nazım Kaya, burada basına yaptığı açıklamada, bu eylemin bir uyarı eylemi olduğunu, vergiler ve özellikle akaryakıt ürünlerinden alınan yüksek oranlı vergiler düşürülmediği sürece yeni kitlesel eylemlerin devam edeceğini vurguladı.

Kaya, tüm tüketicileri "indirim nöbeti"ne beklediklerini söyledi. Akaryakıt ürünlerinde fahiş dağıtıcı karlarının düşürülmesinin ardından iktidar tarafından, akaryakıttan alınan ÖTV bedellerine zam yapıldığını hatırlatan Kaya, 95 oktan kurşunsuz benzinden alınan verginin 20 kuruş zamla 1,6915 lira, dizel motorindeki ÖTV’nin 15 kuruş zamla 1,545 lira olduğunu kaydetti.

Pompa fiyatlarına zammın benzinde 23,6 kuruş, dizel motorinde ise 17,7 kuruş olarak yansıdığını söyleyen Kaya, "3,19 lira olarak satılan 95 oktan kurşunsuz benzin için tüketicinin ödediği vergi 2,18 lira yani vergisiz perakende fiyatı 1,01 lira olan benzinden yüzde 236 vergi alınması insaf ve izanla izah edilmeyeceği gibi Anayasa’nın 73. maddesinde yerini bulan ’Herkes mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür’ hükmüne açıkça aykırıdır" diye konuştu.

Tüketicilerin eylemin yapıldığı yerde üzerinde "Dikkat bu araç dünyanın en kazık yakıtını kullanıyor" yazılı bir araç bulundurulurken, gruptan bir kişi elinde bir kazık taşıdı.

http://arabam.milliyet.com.tr/haber.aspx?haberID=287222&baslik=AKARYAKIT’TA%20ZAM%20ANAYASAYA%20AYKIRI%20MI?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi K.MARX -- 22 Temmuz 2009; 16:13:34 >

• Nolcak yav, para var çare var. Ne kadarsa gider alırız.

Dünya bize güzel, ona iyi bakalım.
  • tabi yaa.. geçenlerde hummerla geziyodum bi ferrari yanaştı ışıkta. hacı ne kadar yakıyo bu performansta dedi. 20 25 litrenin altına düşmez dedim. adam hadi yaaa, hiç bişey değilmiş. bi tanede ben alayım güzel duruyo 8. arabam olur dedi. bende al tabi hatta bunu sana satayım. benim garaj 10 arabalık ama yer kalmadı bu dışarda duruyo dedim. gülüştük, gitti...

• açmayın şöyle konular kardeşim, adamın asabını bozmayın, zaten iş güç sinir stres tepede. bide benzine verdiğim paracıklarım aklıma geldikçe delirecek gibi oluyorum...

bak demişti dersiniz, bigün bu forumdan süresiz uzaklaştırma alırsam bu sırf, benzin fiyatlarıyla ilgili açılan bir konuda kendimi tutamayıp ettiğim küfürden dolayı olacak...zor tutuyorum kendimi vallahi billahi
  • hukukçu değilim ama o madde gelir vergisi için geçerli şeklinde yorumlanır sanırım. yoksa zaten şu ana kadar orda bulundurmazlardı.
    ötv ve kdv zaten bu cümleye aykırı. anayasa mahkemesi aptal mı? değil. hülleci mi? değil. bu da bir aragazı. herkes arabasını evinin önünde tutup servise otobüse binmeye başlarsa o zaman eylem yapılmış olur. sıkıntı çekmeden refaha ulaşılmaz. biz alışmışız rahata, rahatımızın litresine 3 değil 5 lira da veririz. her arabada 1 kişi. içim acıyor trafikte dururken. yazık günah.

parayı indiragandi yapıyor olmasalar diyeceğim ki vergi 2 katına çıksın benzinde, belki trafik rahatlar, toplu taşıma teşvik edilir.
    ama vatana millete hayır yapmıyorlar ki aldıkları vergilerle. o yüzden eyleme hep destek tam destek
  • Kuveyt'te istediğin kadar benzin alıyorsun, aynı fiyatı ödüyorsun. Adamlar miktar, litre, fiyat, birim hepsini kaldırmışlar, hangi arabayla gelirsen gel, depo doluyor, 10 dolar veriyorsun...

Kuveyt'te benzincide FİKS FİYAT var, istediğin kadar alıyorsun, tek fiyat ödüyorsun. "VİZİT" gibi bişi yani, bir vizitte otomobiline, SUV, aracı taşıtı vb. aracına ne kadar alıyorsan (abartmamak kaydıyla) tek fiyat ödüyorsun. Amerika'da lokantalarda ve kafeteryalarda da kahve bu şekilde satılıyor, istediğin kadar fincan dolusu iç, aynı tek ücreti ödüyorsun. Herhalde bizde öyle birşey ancak 5000 sene sonra olur, yani otomobil ve petrol ortadan kalktıktan sonra...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Taner Göde -- 22 Temmuz 2009; 16:54:27 >
  • 8.12.2000 günlü Resmi Gazete’de yayımlanan 2000/1699 sayılı bakanlar kurulu kararı ile motorlu taşıtlar vergisini, oto gaz kullanan otomobiller için, akaryakıtlılara göre, beş katına kadar arttırdı.

Bu vergi artırımı, mahkemece çatır çatır iptal edilmişti. Şimdi, millet sindirildi. Muhalefet ise esas oy getirecek bu gibi konuları gündeme getireceğine, laf kalabalığı yapıyor. En azından, muhalefet liderleri bu benzin fiyatlarını sürekli gündeme getirseler, halk en azından kendini ilgilendiren bir şeylerle, ilgilenildiğini anlayacak.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Şirketler de zam ...
    7 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Bizde forumda Protesto topiği açsak ta destekmi olsak acaba.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Cüneyt Aykaç

Bizde forumda Protesto topiği açsak ta destekmi olsak acaba.

bu veya başka bir şey...ama mutlaka bir şeyler yapmalı...
  • quote:

Orijinalden alıntı: Taner Göde

Herhalde bizde öyle birşey ancak 5000 sene sonra olur, yani otomobil ve petrol ortadan kalktıktan sonra...

Abi bu kez de sana katılıyorum malesef ...
  • Biraz gaz bir haber olmuş bence.

Evet, benzindeki vergi çok fahiş ama Anayasa'ya aykırılık biraz uzak bir iddia.

Bu durumun vereceğim şu örnekten hiç bir farkı yok: Vergi rekortmeni adam ve karnını zor doyuran adam ekmek alırken aynı vergiyi ödüyor.

Ekmeğin vergisi zengine daha mı fazla olmalı?

ÖTV, KDV, ÖİV vs vergilerin yüzdeleri bellidir. Kişilerin mali güçlerine göre alınmaz.

Anayasa m. 73'ün asıl uygulama alanı gelir vergisidir.
  • Anayasaya aykırı görünmemekle birlikte aykırı daha olsa RTE bir gecede değiştirir o anayasayı
  • quote:

Orijinalden alıntı: son_samuray

Anayasaya aykırı görünmemekle birlikte aykırı daha olsa RTE bir gecede değiştirir o anayasayı

O kadarda değil, oy sayısı yetse, çoktan anayasa mahkemesinide kapatacak da, yetmiyor.

En büyük anayasa mahkemesi halktır, eğer memnun değilse, hemen davasını cezasını keser.
  • ANAYASA... THE CONSTITUTION, DE GRONDWET, DAS GRUNDGESETZ. Bazı ülkelerin anayasası yok, gerek de yok. Bazı ülkelerin anayasası olmadığı gibi BAŞBAKAN'dan başka kimse de yok, mesela CANADA, AUSTRALIA gibi İngiltere Kraliçesini devletin başı olarak görenler. Aslında birçok şeye gerek yok.

Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakan, Müsteşar, Başkan, Müdür, Şef... Too many cooks spoil the broth! Çevirisi: Fazla aşçı çorbayı berbat eder. Türkçesini bilenler kendine saklasın lütfen, buraya yazmasın. Devlet bu kadar mülkiyeli ve bu kadar karmaşık, işlevsiz ve zayıf yönetim yapısından ötürü Osmanlı İmparatorluğunun son günlerindeki hasta adam görüntüsünden kurtulamamış, sürekli değiştirilen Kanunlar, arka kapı işlevi gören Kanun Hükmünde Kararnameler, ne işe yaradığı belli olmayan Kararnameler, durmadan çıkartılan Tebliğler, fabrikada üretilmiş gibi Yönetmelikler, yan gel yat, adamını bul emekli ol, hortumla ve hüplet, ye, çok ye...

Tepeden tırnağa kadar DEVLET denilen yapının çok acilen silkelenmesi, asalakların ayıklanması, Almanya'yı bile geçen girift bürokrasi, anlaşılmaz onlarca düzenleme ve devletin SAYGINLIĞINA GÖLGE DÜŞÜREN kanun değişiklikleri ve kendi halkı tarafından değil de başka bir gezegenden zorla gönderilmiş gibi davranan bir hükümet kendini düzeltmeli, tamir etmeli, onarmalı, aklını toparlamalı...

Umut ediyorum, her sabah, umut ediyorum, her akşam, bir bakıyorum ki yaş uçmuş, hayat erimiş, ben ne için mücadele etmişim, sorarım kendime, sonra yataklarında uyuyan çocuklarıma bakarım, cevabı alırım...

Taner Göde

• Aslında bu zamlar ıcın neden anayasa mahkemesı tarafından ıptal davası ve ya tuketıcı derneklerı tarafından yasal bır basvuru fılan yapılmıyor merak edıyorum.
  • Anayasa Mahkemesi neyi iptal edecek? Otu boku iptal etme yetkisine sahip değil ki Anayasa Mahkemesi.

Anayasa Mahkemesi'nin görev alanı Anayasa'da gayet net şekilde çizilmiştir.

Tüketici dernekleri nereye, neye dayanan bir başvuru yapacak peki?

Bizler nazik kıçımızı arabamızın koltuğundan kaldırmadıkça, toplu taşımayı kullanmadıkça bu zamlar sona ermeyecek.

Toplu taşıma kargodan beter ben de her gün kullanıyorum ama bu işin başka çaresi yok.

Kriz dendi, para yok dendi, benzin pahalı dendi. İstanbul'da trafik zerre azalmadı.

Ayranımız yok içmeye atlı gideriz sıçmaya.

Bunun aksini bana kimse anlatamaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Polemik -- 22 Temmuz 2009; 23:32:19 >
  • Mazota gene zam yaptılar.Benzinle aynı düzeye çekin de rahatlayın
  • Anayasayı bilmem de insanlığa aykırı.
  • bunun için açılacak iptal davası anayasa mahkemesine açılamaz sonuçta bu bir kanun veya kanun hükmünde kararname değil. muhalefet birtek anayasa mahkemesinin yolunu bildiği için bunu görmüyor heralde
  • quote:

Orijinalden alıntı: joushkun

Anayasayı bilmem de insanlığa aykırı.

Haklısın Coşkun.

Ama atladığımız bir nokta var: Hukuk her sorunu çözemez.

Şimdi ben hukuk her sorunu çözemez diyince akla hemen hukuk dışı çözüm yolları ve malum abiler gelmesin kimsenin aklına.

Sağduyu, mantık, bilinç gibi şeyler hukuku tamamlar. Hatta geniş anlamda sorun çözerler.

Bu zamlara karşı kaç kişi kontak kapattı?

Yok forumda başlık açalım, yok arabamıza yazı asalım, hatta sivrisineklere de söyleyelim sayımız çok olsun tırışka işler bunlar.

Tepki her zaman için masumlara zarar vermeyecek kadar ölçülü ve sorumluların canını yakacak kadar sert olmalıdır.

Forum olarak 1 ay kontak kapatmayı deneyelim, bak bakalım kaç kişi destek oluyor, kaç kişi geri vitese takıp hızla uzaklaşıyor?

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.