Müzisyenlerin aylarca uğraşıp yapacağı şarkıları 1 dakikada vereceğin promp ile yapıyor, grafikerlerin saatlerce emek vereceği görselleri saniyeler içinde hazırlıyor, yazılımcıların saatlerce yazacağı kodu kısa sürede efektif bir biçimde sana veriyor, problemleri çok iyi çözüyor, video oluşturma mevzusu hollywood'u bile korkutmuş. bir psikolog kadar iyi konuşuyor, aklıma gelen her soruya mantıklı ve düzgün cevaplar veriyor. İnsan emeği ve bilgi birikimi çöp olacak bununla birlikte. 2 sene önce bu zamanlar chatgpt çıktı, o zamandan bu yana gelişim inanılmaz. İstisnasız tüm meslek grupları tehlikede. Bu meret geliştikçe bir şeyler öğrenme ve okuma hevesim kaçıyor. |
AI mevzusu çığrından çıktı
-
-
Şeytan diyo bırak okulu ticarete atıl, kazandığın para ile sürekli arsa al. Ama yemiyor tabii.
-
güzelim ülkemizde daha sağ sol kavgası var sence yapay zeka bizi ne kadar etkileyebilir :D
-
Siyasi mevzularla ilgilenmiyorum, beni etkilediği de yok.
-
benim demek istediğim şu, zaten gelişmiş bir ülke değiliz AI istediği kadar gelişsin burada kimseyi işinden edemez
-
olay sadece işinden etmeye indirgenmemeli. kalifikasyon ve emek gerektiren işlerin değeri çok azaldı. yarın öbür gün, yıllarca uğraştığımız bir şeyin değeri sıfır olabilir. Gelecek kaygısı olan biri değilim zaten ama ulan o kadar çalış çabala her şey çöp olsun. insanın zoruna gider.
-
-
AI aslında çok maliyetli. Dediğin işlemleri gerçekleştiren sunucuların ne kadar enerji harcadığını tahmin bile edemezsin. Hatta sana bir tavsiye: Kendi bilgisayarına Llama indir ve kullanmayı dene. Sistem gereksinimi olarak CUDA bulunduran 16 GB VRAMli bir NVIDIA kartı ve 64 GB RAM istiyor.
-
Bu adamın manifestosu gayet mantıklı ve iyi düşünülmüştü. En akıllı ve zeki suçlulardandın bence; dediklerinde haklı olma ihtimali çok yüksek. Kendisine kesinlikle adi bir suçlu olarak bakılmamalı. Gelmiş geçmiş tüm dünya liderlerinden daha zeki olduğu da bir gerçek zaten...
Tarihin sıradan akışına ters giden bu tarz fikirler veya eleştiriler karşısında, hiç oturup düşünüyor musunuz hangisi doğru acaba diye?
Gerçi; şu anda AI'ın tüm insanlığı yok edeceğini bilsek yine de bir şey değişmezdi; AI geliştirilmeye devam edecek. AI'ın getireceği potansiyel karı düşündüğümüzde, kapitalizmin durma ihtimali yok.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikigai -- 20 Aralık 2024; 12:48:8 > -
Ülke özelinde şöyle bir durum var; UBI (Universal Basic Income) çıkarsa, gelişmemiş ülke vatandaşları sefilleri oynayacak, sürünecekler. Gelişmiş ülkelerden olanlara, ülkeleri yine insanca yaşayabilecekleri miktarlarda para verir.
En büyük yanılgılardan biri bence; yazılımcılarla diğer meslekleri ayırıp; daha zorlu eğitim alanları daha az etkilenecek demek oluyor. Yazılım işinde olanlar aşırı derece etkilenecek, diğer meslekler de genel olarak benzer durumdalar.
Bence etkilenme düzeyinin, ilk aşamadaki belirleyici kriteri; o işin ne derece dijitalleşmiş olmasıdır. İşin icrasında fiziksel boyut azaldıkça, bunun tamamen AI'a verilme ihtimali o derece artıyor.
Mesela; kömür madencisinin işini AI'a vermeniz için çok büyük yatırım ve robot alımı gib şeyler gerekirken, bir çevirmenin ya da yazılımcının işini hiçbir altyapı yatırımı yapmadan AI'a yaptırabiliyorsunuz.
-
Yani, beyaz yakalıları düşündüğümüzde bence AI'ın getireceği olumsuzluklardan en az etkilenen meslek grubu yine mühendisler olacak. (Aldığı eğitimin hakkını verenler tabi, chatGPT kanzi tayfa değil) Kafa yapımız fakültede aldığımız mühendislik derslerine göre şekilleniyor, bu vesileyle de analitik düşünme becerimiz diğer meslek gruplarına kıyasla çok daha yüksek oluyor. Baktığımızda, şu anda AI'nın en iyi kullanıldığı noktalar analitik düşünme becerisinin pek gerekmediği/az olduğu şeyler (basit fonksiyon yaz, şunu hesapla vs.)
Projenin veya işin büyüklüğü arttıkça AI'nın kullanılabilirliğinin de aynı oranda azaldığını gözlemledim. Neyse aynı şeye çıktı yine konu, analitik zekanıza yatırım yapın işte, denklem basit. (Wage slave mavi yaka olmak dışında)
Vizyonsuz patron sanıyor ki AI'nın yaptığı sistem senior sofeng'den daha iyi, e bunlara gerek yok diye hepsini işten çıkarıyor. AI'nın yaptığı sistem çöp oluyor, hata çıktığında anlayıp düzeltecek insan da yok, günün sonunda senior'u paşa paşa çağırıyor, hem de daha yüksek teklifle. Aslında bu bizim de işimize geliyor bir noktada, bu sistemlerin sadece AI'a yazdırdım yazılımcıları attım kafasıyla yürümediğini anladıklarında karşılaşacakları kabarık fatura günün sonunda nitelikli mühendislerin işine gelecek
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Egon_Krenz -- 20 Aralık 2024; 13:47:45 >
-
Hocam, burada az etkilenecek denilen grup hep yaratıcı, cutting edge işler yapan çok iyi mühendisler. Nerede bu işler, bana da bulun lütfen. Yaratıcı, arge, sansasyonel vs. işleri bulun biz de girelim çalışalım, para vermesinler yine de yaparım...
Dünyada en çok yapılan iş şoförlük mesela, Türkiye'de doğru düzgün teknoloji şirketi bile yok, ama lafa gelince herkes argeyle dünyayı kurtarıyor. Software engineeringde de yaptığınız işin 95%'i bilinen ve daha önce kullanılmış fonksiyonları birleştirmekten ibarettir. Inverse string yapıyorsunuz, login ekranı koyuyorsunuz, ne bileyim appı clouda yüklüyorsunuz, alan adı alıyorsunuz vs. hemen hemen her bir adım, tekrarlanabilir ve daha önceden yapılmış şeyler. Bunları otomasyona ve AI'a çok rahat bağlarsınız.
Şimdi 25 yazılımcı çalıştıran bir şirket, AI'dan da faydalanıp bu sayıyı 3'e düşürse, siz bu 3 kişi içinde kendinizi görebiliyor musunuz? Bu daralmayı şu an yaşasak, hala yazılım işi kovalar mıydı insanlar? Ben mesela iddia ediyorum, artık AI'dan geçmeyen makale, tez yazılmıyordur. O derece üretkenliği arttırıyor ki, elle 3 haftada yapacağınız işi 1 saate indirebiliyorsunuz. İşgücü açısından bakarsanız 10 kişinin yapacağı işi rahat 1 kişi yapar noktasına kadar geliyor durum...
-
dediğin işler için phd yapmak şart oğlu şart. türkiye'de cutting-edge bir şey yok zaten.
-
İşte bu yüzden Ted abi gibi bizim de bid takım eylemler yapmamız zorunluluk oldu artık. AI teknolojisini geliştiren insanları katletmek gibi
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
peki hocam hazır konu açılmışken ödevde AI’dan yakalanmamak için taktikleriniz var mı ben kendim kelimeleri cümleleri değiştirmeye çalışıyorum ama yine de anlaşılıyor turnitinde. akşama yetiştirmem gerek koca essayi :(
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Ciddi ciddi AI mevzusunu düşünmeye hiç anlam veremiyorum.
-
O Phd'nin de Amerika'da veya sağlam bir EU üniversitesinde olması gerekiyor. Hiç akademide kalmak gibi bir hedefim yok, ama sırf bu tarz işlere kapı açsın diye Phd kovalayacağım sonuçta herhalde. Sizin yine işiniz daha kolay Bilkent'ten direkt Phd'ye geçiş var, TR'de top 4 dışında üniversitelerden mastersız düzgün Phd'ye gidilebileceğini pek sanmıyorum. TR'de master deyince +2 sene daha çöpe giden zaman...
AI'ın işsiz bırakacağı code monkey olmayalım diye 4 sene uni + 2 sene master + minimum 4 sene Phd = 10 sene eğitim
-
öyle maalesef.
cutting egde işlerle lisans veya masterlı adamlar uğraşmıyor, uğraştığını söyleyenler de phd tayfanın ameleliğini yapıyor.
benim de akademi hedefim yok researcher scientist tarzı işler için phd yapmak istiyorum.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X