Şimdi Ara

Ağrı ile Acı arasındaki fark?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
9.562
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bence ağrı birazdaha kemikler ve iç organlardan , acı ise daha yüzeysel hissedilen histir sizin görüşleriniz nedir? Mesela karnım acıyor demeyiz veya başım acıyor.Ama biyerimize bişey sertçe vurdumu onun verdiği etki acıdır canımı acıttı deriz.

• Yapay Zekanın Yanıtı

Ağrı ve Acı Arasındaki Fark

Sizler, "ağrı" ve "acı" terimlerini genellikle birbirinin yerine kullanıyor olabilirsiniz ancak bu iki kavram arasında belirgin bir fark vardır.

• Ağrı: Doku hasarı veya iltihaplanma sonucu ortaya çıkan fiziksel bir duyudur. Sinir uçları uyarılır ve beyne ağrı sinyalleri gönderir. Ağrı, genellikle keskin, sızlayan veya zonklamadır.

• Acı: Ağrının duygusal veya psikolojik yönüdür. Ağrının neden olduğu rahatsızlık, sıkıntı ve üzüntüdür. Acı, öznel bir deneyimdir ve kişinin duygusal durumu ve başa çıkma mekanizmaları tarafından etkilenebilir.

Acı ve Ağrı Arasındaki Temel Farklılıklar:

• Ağrı fiziksel bir duyudur, acı ise duygusal bir deneyimdir.
    • Ağrıyı ölçülebilirken, acıyı nicel olarak değerlendirmek zordur.
    • Ağrı geçici olabilirken, acı kronikleşebilir.
    • Ağrı genellikle doku hasarının bir belirtisidir, acı ise daha karmaşık bir deneyimdir.

Ağrı ve Acı Arasındaki Farkın Önemi:

Ağrı ve acı arasındaki farkı anlamak, şunlar için önemlidir:

• Teşhis: Ağrı, altta yatan bir tıbbi durumun bir belirtisi olabilirken, acı psikolojik bir sorun veya stresin bir sonucu olabilir.
    • Tedavi: Ağrı genellikle ilaçlar veya cerrahi ile tedavi edilirken, acı için psikoterapi veya stres yönetimi teknikleri gerekebilir.
    • İletişim: Hangi duyguyu yaşadığınızı doğru bir şekilde ifade etmek, başkalarının desteğini ve anlayışını kazanmanıza yardımcı olur.
    Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Ağrı sürekli olur acı anlık da olabilir.Ağrıyan yer acı verir ama acı anlıksa ağrıya yol açmaz
  • Benim fikrime göre;
    Acının ağrıdan tek farkı duygusallıkla bağdaştırılabilir olmasıdır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ßy Spécops. -- 11 Haziran 2009; 13:01:15 >
  • Tdk sözlüğü:

Ağrı: Vücudun herhangi bir yerinde duyulan şiddetli acı

Acı : Herhangi bir dış etken dolayısıyla duyulan rahatsızlık, ızdırap
  • upp !
  • Bence acı anlık ağrı süreklidir arkadaşın dediği gibi , yada dilimizdeki kullanımı bu hale getirmiştir diyebilirim.
  • quote:

Orjinalden alıntı: avukatkemal

Tdk sözlüğü:

Bu mesaj olaya son noktayı koysa da,konudan bağımsız soracak birşeyim var:

Ağrı kelimesi acı kelimesinden daha yoğun bir anlam taşıdığı halde neden duygusal durumları belirten ifadelerde (Kalbim acıyor,içim acıdı...vs) "Acı" kelimesi kullanılır?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: ANDREI

quote:

Orjinalden alıntı: avukatkemal

Tdk sözlüğü:

Bu mesaj olaya son noktayı koysa da,konudan bağımsız soracak birşeyim var:

Ağrı kelimesi acı kelimesinden daha yoğun bir anlam taşıdığı halde neden duygusal durumları belirten ifadelerde (Kalbim acıyor,içim acıdı...vs) "Acı" kelimesi kullanılır?

sen ölmemişmiydin

• quote:

Orjinalden alıntı: ANDREİ

Ölmedim de öyle bir karşılama yapıldı "keşke ölseydin" der gibi...

Foruma giremeyeceğim süre zarfı içerisinde arkadaşlar tarafından yapılan ufak bir Şaka(!) biçiminde özetlenebilir.

İzahını yapalı 5 ay oldu,5 aydır forumdayım.Bu süre zarfında 400 civarı mesaj yazıp,bunun yanı sıra konu dışında durumu özetleyen bir konu açmama rağmen;her mesajımın ardından "ölmedin mi" sorusunu duymak üzücü.

Neyse,olmuş bitmiş...

İyi Forumlar

ylpc,

Bu yazıyı yolladığım 71. üyesiniz hocam

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ANDREI -- 23 Haziran 2009; 1:03:48 >

• O üye siz miydiniz sevgili @ ANDREI

Gerçekten üzülmüştüm ilk gördüğüm de, şimdi gerçekten mutlu oldum... Hayat zıtlıklarla güzel ve anlamlı...

Konuya gelcek olursam, sözlüğe bakmak en mantıklısı; çünkü sözlükteki anlamlarla kullandığımız anlamlar zaman zaman farklılık gösterebiliyor...
  • quote:

Orjinalden alıntı: metete

O üye siz miydiniz sevgili @ ANDREI

Gerçekten üzülmüştüm ilk gördüğüm de, şimdi gerçekten mutlu oldum... Hayat zıtlıklarla güzel ve anlamlı...

Maalesef bendim hocam,nereden neyin geleceği belli olmuyor işte

Sizi yanımda görmek gerçekten sevindirici,memnun kaldım

İyi Forumlar,

• Birde ''sızı'' terimi vardır onuda unutmayalım .
  • quote:

Orjinalden alıntı: Bay Wesley

Birde ''sızı'' terimi vardır onuda unutmayalım .

Tam yerinde söylediniz hocam

Hafif ve İnce ağrı denmiş TDK sözlüğünde.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Sayeh-eh Khodah

Ağrı sürekli olur acı anlık da olabilir.Ağrıyan yer acı verir ama acı anlıksa ağrıya yol açmaz

Tebrik ederim güzel tespit, yazdıklarınızı yazmka için konuya girmiştim.
  • Ağrı genelde iç etkenlerden, acı ise dış etkenlerden kaynaklanıyor zannımca..
  • Ağrı çevresel sinir sistemiyle oluşur. Genelde ağrıyan kaslardır. Acı ise sinir hücrelerinin ara sinir yollarıyla iletilip, algılanan bir histir. Ağrının daha uzun sürmesi yukarıda dediğim gibi sistemle algılanıyor olması. Acının ise sinir hücreleriyle daha kısa sürede olması.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ramuli -- 24 Haziran 2009; 2:09:33 >
  • ya bu konu bugün halı sahaya giderken aklıma takıldı ve manasız bir şekilde uzun uzun düşündüm.

acı, o duyguya verilen ad olabilir. ağrı, o acının vücudun bir yerinde ortaya çıkmasıdır.

bu acı, örneğin bacağında olabilir. bacağının bir bölgesindedir bu acı. bacağın ağrır.

mesela baş ağrısı. tansiyondan diyelim, kendimden biliyorum. o damarlar zonklar. damarları zonklatan tansiyon, bir bölgede acılara yol açar ve genel olarak başın ağrır.

bence süre de etkendir.

mesela iğne batırdık elimize, "acıdı" deriz. ama bir iğne batma hissi olabilir, devamlı geliyorsa ağrıyor deriz.

mesela böbrek hastasısındır. ağrıyordur böbreğin. sanki iğne batırıyorlar gibi dersin. kardeşimden biliyorum bunu da

• quote:

Orjinalden alıntı: ANDREI

quote:

Orjinalden alıntı: ANDREİ

Ölmedim de öyle bir karşılama yapıldı "keşke ölseydin" der gibi...

Foruma giremeyeceğim süre zarfı içerisinde arkadaşlar tarafından yapılan ufak bir Şaka(!) biçiminde özetlenebilir.

İzahını yapalı 5 ay oldu,5 aydır forumdayım.Bu süre zarfında 400 civarı mesaj yazıp,bunun yanı sıra konu dışında durumu özetleyen bir konu açmama rağmen;her mesajımın ardından "ölmedin mi" sorusunu duymak üzücü.

Neyse,olmuş bitmiş...

İyi Forumlar

ylpc,

Bu yazıyı yolladığım 71. üyesiniz hocam

yok hocam ölmediğinize sevindim

• Acı denildiğinde aklıma hep bir keskinlik, kılıç yarası gibi bir kesik gelir.

Ağrıdaysa yuvarlağımsı bir şekilde, açık olmadan ama morarmış, zedelenmiş bir his
  • arada bilimsel olarak fark var diye biliyorum.aramızda tıpçı üyelr varsa daha net açıklayabilirler.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.