|
Sizin yerdiğiniz şekliyle agnostisizm bana daha çok akli pusulasızlık ve sezgisellik gibi geldi. Bir akli pusulan yoksa ve sezgilerinin hesabı belirsizlik kanaatinde noktalanıyorsa aynı sezgilerle bir belirsizlik olarak tanrıya da çıkabilirsin. Neden çıkmayasın? Kısaca bu anlamda agnostisizm çok keyfi bir yaklaşımın gelişimine ön ayak olabilir. Özne(nin keyfiliği) merkeze oturduğu için bu da gene materyalizmin zıttı olarak idealizme çıkar. Hani illa çıkmak zorunda değil belki ama çeşitli his ve hazlarla tetiklenen irrasyonel ve sezgisel bir gelişim ona işaret ediyor. Lenin'in sebebi farklıysa da ve ele alışı daha genelse de, - sonuçta eskilerin kavramlarıyla bizimkiler bir miktar farklı ya da biz tanrı merkezli daha dar anlamına başvurmayı seviyoruz - agnostisizme idealizm yakıştırması muhtemelen burada hala geçerli. Geçerli olmasa da çok önemli değil. Agnostisizmden bu arada ben de fazla hazzetmiyorum. Bana deizm, teizm ve ateizm gerçek tavır koyan daha samimi yaklaşımlar olarak geliyorlar. Bu konuda belirsizliği aşan ontolojik bir iraden, kendi sebeplerin olmalı; epistemojik zeminde bir belirsizlik hep baki kalsa bile. Belirsizliği sebepleştirmek, ontolojiyi bulandırmak hayal gücünden yoksun ham bir tavır ya da tanrının doğasına anlaşılmazlık yükleyip tanrı nosyonunun irdelenmesine burun kıvıran mistik dogmatiklerin spekülasyon boğucu kilit vurucu tavrı. Hani çok meraklıysan tavrında "kesinlik" olmadığına özel bir vurgu yapmaya - ki bu bence gerçekten sığlığın ve narsisizmin Allah'ıdır - inanç sisteminin başına agnostik yazarsın: İşte ne gibi, agnostik deist, agnostik ateist vs. Ki bence komik durur. Gereksizdir. Fuzuli bir karmaşanın bulunduğuna işaret eder. Bir iddia veya argüman ortaya atıyorsan zaten kesin doğru olmak zorunda değil. İnsanlar çekinceleri dahil hemen her şeyi vurgulamayı ve zihinlerinde tasavvur ettikleri haliyle karşılarındaki vaziyeti teferruatıyla belirtmeyi seviyorlar. Bu aslında iyi bir şey. Ancak, bazen çok anlamsız, kimi vaziyetlerde de basbayağı çiğlik veya hamlık göstergesi. Eğer vurgu yanlış ve verimsiz bir yerdeyse. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|

Yeni Kayıt

1 Mobil
Konudaki Resimler

önceki
kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt