Şimdi Ara

Ağda 1 swich 1 hub uyuzmazlık?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
370
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • 17 makineli bir ağ mevcut. elimizde 1 adsl modem (airties), 1 swich (16'lık) , 1 hub var. ve şimdi yazacağım sorun aşağı yukarı 3-4 senedir yoktu diyebiliriz.

internet kablosu modeme, modemden çıkan kablo (16'lık) swich'e ve bu swichten 1 kablo da hub'a gidiyor. 1'den 14'e kadar swich'e takılı. geriye kalan swichteki 2 boş slotun 1 'si modemden gelen kabloya ayrılmış, diğeri de hub'a giden kabloya ayrılmıştır. 15-16-17 no lu pc lerin ağ kablosu da dolayısı ile hub'a takılı vaziyette. Şimdi 1'den 14'e kadar ki pc'lerde ağ ortamında veri transferi, multiplayer oyunlar, vs vs, hiçbir sorun yok. ama hub'a takılı olan 15-16-17 pc lerde ise aşırı derecede yavaşlık sözkonusu. Bu yavaşlık şöyle misal ile anlatayım. 5 mb'lık dosya transferi bile yapamıyorum. pc'leri görüyor ama 5 mb'lık bir dosyayı bile kopyalamada yavaş hatta kopyalama yarıda kesiliyor diyebilirim. o da 10 dakika falan beklememe rağmen yavaş yavaş ancak bu kadar oluyor. sorun 15-16-17 pc'lere has bir sorun değil. Çünkü denemek için misalen 5-7 gibi pc'lerin ağ kablolarını çıkartıp deniyorum onlarda da aynı yavaşlık sözkonusu. bu 15-16-17 pc'leri hubdaki ağ kablolarını swich'e takıyorum bu yavaşlık ortadan kalkıyor herhangi bir sorun oluşmuyor.

Bir ara kablolarda karışıklık olmuştu. Galiba onları takarken yanlışlık yapılmış olabilir mi acaba? Yani swich'ten hub'a giden kabloyu swich'in hangi slotuna takmalıyım? Hub'ın hangi slotuna takmalıyım? Bu kablo diğer ağ kablolarından farklı şekilde mi yapılmıştır acaba. yani aklıma ya bu swich ile hub arasındaki kablo bozulmuştur düşüncesi geliyor, ya da hub artık miadını doldurdu. başka bir swich almak gerekiyor diye düşünüyorum.

Bu sorunu nasıl halledebilirim?

• birincisi hublar eski sistemdir ve gelen sinyali tüm cliantlara göndererek erişim yapar. cswitch ler ise hangi pc ye gönderilecekse ona gönderirler. en öncelikli tavsiyem hub yerine başka bir switch alıp takmanız. kablolarda sorun olabileceğini düşnüyorsanız sorunsuz 2 pc de (switch e bağlı) bulunan kabloları swtch ten çıkarıp hub a takarak deneme yapabilirsiniz.
    birde kabloları kontrol etmelisiniz aynı grup kablolar mı ve bağlantı şekilleri birbirine uyuyor mu mesela A tipi kabloyu B tipi bağlantı sırasıyla bağladı iseniz de böyle sorun oluşabiliyor. ağdaki kablo tiplerinin aynı tip kablo olmasına dikkat etmek lazım.
  • Daha önce yaşadığım probleme benziyor, switch'ten hub'a giden kablonun uzun olması, switch-hub arası kablonun düz olması bu soruna yol açıyor.

Kısa bir cross kablo çakıp switch-hub arasında deneyin yine hub'a bağlı bilgisayarların ağ bağlantıları yavaşsa hub'ı değiştirmenin vakti gelmiş demektir.

(Niye nasıl olduğunu bilmiyorum ama ağda sorun yaşayan bilgisayarların ethernet hızlarını 100MBit'ten 10Mbit'e indirince genelde çözülüyor, geçici bir çözüm ama anı kurtarıyor.)
  • cross kablo temin edip deneyeceğim. ama sorun yine devam ettiğini düşünecek olursak 24'lü bir swich almayı düşünüyorum. Marka/model olarak ne tavsiye edersiniz?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.