stk4048 ile power amplifikatör yaptım fakat devreden çıkış alamıyorum... devrenin beslemesine 2x48voltluk bir trafo bağladım köprü ve kondansatörden geçtikten sonra ortalama 2x68V u buluyo... stk4048 in devresini datasheet deki bilgilere göre yapıcaktım fakat piyasada devrenin hazır baskı devresi varmış bende onu aldım ve inceledim bütün çizgiler doğru bir şekilde konumlanmış, fakat baskı devrenin üzerindeki elemanların değerleri datasheet e göre farklı ben datasheet değerlerini değilde baskı devredekileri kullanmayı daha uygun buldum... ama devre çalışmadı... çıkışına subwoofer(4ohm) bağladığımda subwoofer de bir gerilme gördüm hemen çıkarıp çıkışı voltmetre ile ölçtüm çıkıştaki değer 20 küsür volt tu... sanırım entegre yandı dedim hemen gidip adamla konuştum adamın bana verdiği cvp; 2x70V o entegre için çok kesin yanmıştır(ki ben 2x70 ile basleyeceğimi sölemiştim) ben sana Stk4050 vereyim onun bacak bağlantıları aynı çalışma gerilimi ve çıkış gücü daha fazla fln filan dedi... bende sinirlenip kendimi dükkandan dışarı attım bide elimde yanık entegreyle adamı gırtlaklamiim diyerek...
elimdeki entegrenin yanık olup olmadığını anlayabilir miyim? stk4050 almalı mıyım? birde bu devreyi yapan ve çalıştıran birisi war mı?
arkadaş eğer voltajı ters uygulamadıysan entegrenin yanması çok zor ihtimal çünki zaten datasheet inde VCCmax ±87V diyor. yanmamıştır. kolonu taktığında gerilme görüyosan çıkışında dc bir gerilim var demektir 4.7 ohm luk direncin üzerine sardığın 3mh lik bobine dikkat et orda sorun var gibi. sen yinede her ihtimale karşı denerken çıkışına birde 100mikro.f civarında bir kondansatör bağlaki kolonun yanmasın. ayrıca bu entegrenin en iyi çalıştığı gerilim 60V galiba datalarda öyle göstermiş. çıkış empedansıda 8ohm. kolonun 8ohm olursa daha iyi ses alırsın.
bobinde sorun olduğunu sanmıyorum çünkü o devrede kullanılan önceden hazırlanmış bir bobin kullanıyorum ayrıca dediğim gibi çıkışında 22_24V arasında bişiy görüyorum... kolan bağlasamda ses gelmiyo onun yerine bi gerginlik oluşuyo... eğer entegre gidik diilse çıkışında neden 20V olsun ki
çıkışında dc bir gerilim olabilir o bobin onu engellemek için kullanılıyo zaten. orda bir sorun olabilir datasheet lerde görülüyo max vcc 87V. çıkışına kondansatör koy dememin sebebi eğer booinde falan bir sorun varsa o şekilde ses alamazsın kondansatörle süz bi bak.
Selamlar... Bobin konusuna katılmıyorum. O bobin sadece osilasyon ihtimalinde çıkışa bağlanabilecek olan hoparlörü ( özellikle de tweeter ı !!! ) yüksek seviyeli sinyallere karşı korumaya yarar. Bir bobin DC de direkt olarak iletimdedir ve düşük dirençlidir. Ama kondansatör konusunda tamamen haklısınız. Çıkışa seri bir değil ama bipolar oluşturacak şekilde iki adet seri mesela 1000uF lık 2 adet C bağlanırsa en azından hoparlör garanti altına alınmış olur devre norma olarak çalıştırılana kadar. Bu STK o voltajda yanamaz. bence ya pcb de ya da malzemelrde bir yanlışlık var. Bu STK lar yandığında genelde !!! aşırı akım çekerek sigortayı attırırlar. Şayet çıkışta hoparlör yokken aşırı ısınıyorsa zaten yanmıştır. Ayrıca bu entegre 8Ohm empedansa sahip yükler için üretilmiş olup , 4 Ohm luk bir yükte çalışamaz. Muhtemelen ya kendini ya da hoparlörü yakar. Yukarıda bahsettiğim kondansatör şeklini uygulayıp emaneten , bir mesela 1k-2k2 arası bir dirençle bir kulaklığa çıkışı bağlayıp , devrenin çalışıp çalışmadığı öncelikle anlaşılır ve kondansatörlerle birlikte hoparlör bağlanır ve çalıştığı görülüp bu kondansatörler devreden çıkarılırsa isabetli olacaktır. http://home.eunet.cz/rysanek/pdf/stk4050ii.pdf linkte belirtildiğine göre besleme voltajı ile ilgili olarak satıcı haklı. Ancak pin bağlantılarını bir kontrol ediniz bakmadım çünkü. Yine de tekrar belirteyim , şemaya göre komponentleri , yolları ve bağladığınız voltajların polaritelerini kontrol ediniz. Saygılar.
tmm söylediklerinizi bir bir deneyip tekrar dönücem, teşekkürler...