Şimdi Ara

af noktası kavramı ??

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
1
Favori
13.131
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    nikon d60 da 3 olan, d90 da 11 olan netlik noktası kavramını açıklayabilirmisiniz? Ayrıca 1 adet çapraz netlik noktası ne demektir. dslr like- kompakt makinelerde bu af noktası 1 adet midir??
    cevabınız için teşekkür ederim.

• Kadrajda odaklamak istediğin bölgeyi bu noktalarla seçersin.

af noktası kavramı ??

Merkez af noktasını seçersen ağacı netlersin, sağ üst köşedekini seçersen bisikleti.

11 tane af noktası sana daha geniş imkan tanır ama 3 tane olması da büyük eksiklik değil bence, yetmediği yerde odak kilidini kullanırsın(odağı kilitleyip kadrajı ayarlamak).

Çapraz netlik noktasına gelince, sensörler odaklanma yapabilmek için kontrast kullanırlar. Yatay sensörler yatay kontrastı, dikey sensörler dikey kontrastı ölçer.Çapraz sensör ise her iki yönde ölçüm yapar, bu da daha hızlı fokus demektir.

Like makinalar hakkında yorum yapamıycam hiç kullanmadığım için.Yanlışım varsa affola.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elektroniker -- 28 Eylül 2009; 0:59:39 >

• Hareketli konularda calısmak icin AF noktasının fazla olması onemlidir.
    Mesela kus fotografı cekeceksiniz ucan bir kusu takip edip kadrajda af noktalarına denk getirmek cok zor olacaktır. AF noktası az olursa bu daha da zor olacaktır. Ama 11 yada ustu af noktası varsa makina konuyu cok daha kolay yakalama ve netleme imkanına kavusur. Ust segmentlerde af nokta sayısı 50 nin uzerindedir.
    50 nokta af si olanla, 3 nokta af si olan makina ile hareketli cekim sonucları cok farklı cıkar. 3 nokta ile ugrasır durursunuz denk getirmek icin ama 50 nokta neredeyse kadrajın tamamını kaplar, cok kolay yakalar ve netlersiniz.
  • Cross-type sensorler kontrastı iki yönde birden algılarlar ve Standart sensörlere göre
    çok daha hızlı fokus yaparlar..
    Makinaların vizörlerinden bakıldığında görmüş olmuş olduğumuz AF noktalarında bu algılayıcılardan (cross-type sensörler) bulunur.Bunların sayısı, makinanın fokus hızını, düşük ışıkta ki fokus performansını ve doğru noktayı fokuslama başarısını doğrudan etkiler.
    Bu tip sensörlerin sayıca fazlalığı makinanın yatay ve dikey konumdaki çekimlerinde de aynı oranda kontrast algılama yeteneğini arttırır.Çünkü normal’de fotoğraf makinaları yatay konumda daha başarılı kontrast algılama yeteneğine sahiptirler.

Cross-Type sensörlerinin sayıca fazla olmasının bir faydasıda F/2.8 veya F/4 diyaframa sahip makinalarda fokus hızının çok iyi bir noktaya çıkmasına sebeb olur.Tabi bunun üretim maliyetlerine doğrudan etkisinide unutmamamız lazım.

1 cross type sensor
     af noktası kavramı ??

9 cross type sensor
     af noktası kavramı ??

• cevaplarınız için teşekkür ederim.
  • Hort

Af seçimi auto, 11 nokta ve merkez olarak 3 seçenekli. Auto yada 11 nokta seçili olduğu zaman yanlış yerleri netleyebiliyor. Özellikle manzara çekimlerinde sapıtabiliyor. Ben de merkezde kullanmak zorunda kalıyorum.

11 nokta kullanırken seçim yapabiliyorum ama yerine göre zaman kalmıyor.

Bu AF noktalarının kullanımını tam kavrayamadım.Sağ üst nokta yandığı zaman sol taraf hiç net olmaz mı?
  • Canon 7D ve nikon D7000 arasında kaldım , AF noktalarıyla ilgili detayları bu konudan öğrendim emeği geçenlere teşekkür ediyorum ama kafamda hala birkaç teknik sorun var .

Canon 7D Focus Point 19 cross-type focus points 19

Nikon D7000 Focus Point 39 cross-type focus points 9

7D daha fazla cross-type focus points noktasına sahip yani buradan anladığım daha hızlı odaklama sağladığı fakat D7000 9 tane cross-type focus points e sahip olmasına rağmen focus point noktası 20 daha fazla .

Kısaca D7000 10 tane daha az olan cross-type focus noktasını , Focus point'i 20 arttırarak dengeye getirmişmidir . Yoksa önemli olan sadece cross-type focus points midir ?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Erkeğin G noktası
    9 yıl önce açıldı
    Odak noktaları sorunu
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Odaklama sistemi sadece odak noktasi ya da capraz odak noktasinin sayisina bagli degil. Arka planda calisan algoritma ve objektifin hizi da onemli. 7D'de 19 capraz nokta olmasina ragmen odak sistemi D7000'den daha hizli ve daha tutarli calisir. Bunun bircok sebebi var, bunlardan biri de 7D'de odaklama ve pozlamaya ayri bir islemcinin bakmasi. D7000'de tek, 7D'de cift islemci var.
    Benzer odak sistemine sahip D300 ve D700'u karsilastirirsan da D700'un daha basarili oldugunu gorursun (gerci tamamen ayni degil ama sonucta ikisinde de 51 odak noktasi ve ayni sayida capraz odak noktasi var).
    Farki anlamanin tek yolu kullanici tecrubelerini okumak.
  • konuyu hortlatıyorum ama
    merak ettigim bu cross typlerin netlige bir katkısı var mı?
    9 af noktasinin 9uda cross type olursa, her noktada netlik garanti olur mu?
    550D de sadece orta cross type, digerlerinde netlik sıkıntılı gibi.
    yanlışsam düzeltin lütfen.
  • Çapraz odak noktaları kontrast farklarına hem düşeyde hem yatayda bakıyor. Normal noktalar genelde sadece düşeyde kontrol ediyorlar, bu yüzden çapraz noktalar daha tutarlı sonuç verir.
  • lütfen yardım....nikon d90 kullanıyorum ne yaptıysam af noktası sol tarafta kaldı hareket etmiyor af-s modundayım point seçili single center focus point normal zone de anlamadım gittiiiii.
  • quote:

Orijinalden alıntı: goknuryag

lütfen yardım....nikon d90 kullanıyorum ne yaptıysam af noktası sol tarafta kaldı hareket etmiyor af-s modundayım point seçili single center focus point normal zone de anlamadım gittiiiii.

Makinenin LCD kısmında ki L ve nokta olan kısmı çevirin, sonra OK'a basarak AF noktasını ortalayın. Sorununuz çözülecektir
  • Tesekur ederim sorun cozuldu. Iyi gunler

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Paylaşım için teşekkürler arkadaşlar :) Af noktası kavramı ile ilgili bir bilgim olustu çok şükür

Pek fotoğrafçılık kültürü olmayan biri olarak birşey danışıcam ama gülmek yok tamamen bilgisizliğimden soruyorum.

Hani fotoğraflar da bir noktaya odaklanarak diğer noktalar daha bir flu gösteriliyor ya. O tam olarak nedir? Olayı nedir abi onun? forumları okuyarak kısmetse de ilk makinamı alarak fotoğrafçılığa ilk adımı atmak istiyorum da.
  • quote:

Orijinalden alıntı: us2ra

Paylaşım için teşekkürler arkadaşlar :) Af noktası kavramı ile ilgili bir bilgim olustu çok şükür

Pek fotoğrafçılık kültürü olmayan biri olarak birşey danışıcam ama gülmek yok tamamen bilgisizliğimden soruyorum.

Hani fotoğraflar da bir noktaya odaklanarak diğer noktalar daha bir flu gösteriliyor ya. O tam olarak nedir? Olayı nedir abi onun? forumları okuyarak kısmetse de ilk makinamı alarak fotoğrafçılığa ilk adımı atmak istiyorum da.

Bahsettiğin konu sığ alan derinliği (DOF-deep of field) diye geçiyor. Bu şekilde aratıp istemediğin kadar sonuç bulabilirsin. Diyafram açıklığı yüksek (f1.8 gibi) lensler daha iyi sonuçlar verebiliyor. Lensin odak uzaklığı ve fotoğrafta odaklanacak noktaya olan uzaklığa göre fotoğrafta net olan kısım daralıp genişleyebiliyor. Onu da basitçe formüle etmek gerekirse:

Lensin max odak uzaklığı/diyaframın en açık f değeri/konuya olan uzaklık. Crop makinelerde odak uzaklığı crop faktör ile çarpılabilir.
    Sonuç ne kadar büyük çıkarsa net olan o kadar daralacaktır.

Örnek olarak 18-55 f3.5/5.6 lens ile 55mm f5.6'da 18mm f/3.5'e göre daha dar net alan elde edebilirsin. (55/5.6>18/3.5). 50mm f/1.8 gibi portre lensinde net alan daha da azalacaktır düşük f değerinin etkisi olarak. Temel mantik diyafram açıklığının yüksek olması üzerine. Keza konuya olan uzaklığın azaldıkça da net alan azalacaktır.

Google da çıkacak olan sonuçlardan istediğin kadar teknik bilgi edinebilirsin:)

• valla az birşey yakalamıştım, anlamıştım gibi de senin formülasyonlardan sonra oda gitti abi :D

neyse ben mesajını kaydedip forumda incelemelere devam edeyim. İp ucum "sığ alan derinliği" olacak tekrardan çok teşekkür ederim.

Bu arada hayırlısı ile ikinci el Canon 450D alıyorum normal belediye lensleri ile. Artık öğrendikce aşağıdaki fotoğraftaki duyguyu yakalayabilecek bi lens alırım.

bu arada fotoğrafa bayıldım!
     af noktası kavramı ??

• Canon 5D mark3 te AF ayarları nasıl yapılır
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.