Şimdi Ara

Adam Fawer - 'Empati' kitabı hakkında

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
21
Cevap
2
Favori
2.009
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  Adam Fawer - 'Empati' kitabı hakkında


    Arkadaşlar bu kitabı okuduğumdan beri aklımda arka kapağı kaldı hep.Sizinle bu konuyu tartışmak istedim.Umarım herkes kendi seviyesine göre mesaj atar konuya.Tartışma çıkmasın.

    Sormak istediğim şey şu.Evet bugün moralim çok bozuk.Böyle düşünmem de bunun da etkisi var.Fakat genel anlamda hep aklımda bu soru var.

    Özgür irade gerçekten var mı ? ve Özgür irade ile Kader arasındaki ilişki sizi hiç düşündürmüyor mu ?

    Edit:Anlatmak istediğimi bir filozof daha iyi anlatmış bende onu alıntılayım.

    alman pesimist filozof schopenhauer'in çok güzel de bir sözü vardır. "istediğinizi yapmakta özgürsünüz fakat ne isteyeceğinizi öngörmek elinizde değildir."

    Mesela şöyle ki ben portakalı seviyorum.Fakat x arkadaşım hiç sevmiyor.Ya da ben esmer bayanlardan hoşlanıyorum x arkadaşım sarışınlardan.Ya da ben Galatasaray'ı tutuyorum.x arkadaşım Fenerbahçe'yi.Bu dinen fıtrata giriyor.Bilim adamları da artık insanların karakterlerinin ve kişilik yapılarının doğuştan geldiğinde hem fikir.Allah'a inanmıyorsanız gen diyebilirsiniz ya da inanıyorsanız fıtrat diyebilirsiniz.

    Özetle durum şu ki boşa kürek çektiğimi düşünüyorum bu hayatta.23 yaşındayım ve ne kadar çabalarsam çabalayım hayatın savurduğu yere gidiyorum.Ayrıca özgür iradenin var olduğuna inanmıyorum.Var olan kısmi bir özgür irade.Keşke mutlu olabileceğimiz şeyleri seçebilseydik ya da seveceğimiz insanı biz seçebilseydik...Ne bileyim boşa kürek çekiyormuşum gibi geliyor işte.Bitse de gitsem diyorum oda olmuyor.Bende oturup konu açıyorum.

    Edit:Yarın sınav sebebiyle bu gece erken yatacağım.Fakat yarın sınavdan geldiğimde herkesin mesajını okuyacağım.Umarım konu silinmez.Dertleşmeye ihtiyacı oluyor bazen insanın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Allen Ezail Iverson -- 14 Aralık 2013; 23:46:57 >







  • spoiler olmasın diye bakmadım ne yazıyo en kısa zamanda okuyacağım bu kitabı bayadır aklımda
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Auckland

    spoiler olmasın diye bakmadım ne yazıyo en kısa zamanda okuyacağım bu kitabı bayadır aklımda

    Spoilerlık bir şey yok hocam.Kitap hakkında bilgi vermiyordum.Sadece kapakta yazan yazı hayatımda kitabı okuduğum günden beri beni düşünmeye itti.Moralim bozuk.Soğuğu da sevmiyorum.Kafam da biraz dağınık.Hepsi bu.
  • Ne başı boş olarak yaratıldık ne de köle olarak.Evet kısmı bir özgür irademiz var.Bazen hiç hesapta olmayan şeylerle karşılaşıyoruz bazen de tam istediğimiz gibi gidiyor hayat.İşte Kader kavramı bu kavramlar arasına sıkışmıştır..
  • Adam Fawer'in iki kitabınıda okumuş birisi olarak okumamış arkadaşlara, kitap okumayı sevmiyorum diyenlere, kitaplar beni sarmıyor diyenler dahi bu kitapları soluksuz okuyabilir.
    Gelelim ana konuya.Sen ne olduğunun ne kadar farkındasın?Bu hayattaki amacın ne?Basit olarak beyindeki elektrik sinyallerisin.Birşeyler öğreniyorsun, geliştiriyorsun ve merak ediyorsun.Kıyasıya akıl almaz bir merak ki kimi zaman bu merak duygusu ölüm korkusunu dahi yenebiliyor.
    Evrime ne kadar tabisin bilemem.Ama şöyle birşey var.Kendine ne kadar zıt karakterde bir insan varsa, senin aksin şeklinden ziyade senin eksik yönlerini tamamlayacağını düşündüğün kişilere aşık olursunuz.İlk aşklar daha doğrusu.Sonra genel ahlak ve çevre koşulları sizin doğanızda var olan eksik yanınızı tamamlama arzusunu kişisel zevkler alacağından dolayı kendinizi kandıracaksınız ve mantık evlilikleri vs falan filan.Burası çok ayrı bir konu.İlk aşık olduğunuz kişi sizin aynadaki görüntünüz gibi sizi tamamlayacak olandır.Ve bunu sen seçmezsin.Kalbim seni sevdi diye anlatılır ama aslında bilinçaltın onu ister ve sen onu yaparsın.
    Bilinçaltı ise senin asıl zihninin ne olduğunu belirler.Senin içinde sana benzeyen bir canlı vardır aslında.Sadece yaşama içgüdülerini veren senin vicdanını oluşturan şey.Sen buna ilahi bir yaklaşım olarak bakıyorsun çünkü o sana kendini başka türlü anlatamazdı.Onu ancak sen bulabilirdin. İnsanların tanrı yanılgısı da budur temelde.Ha ne kadar kanıtlanabilir tümevarım, tümdengelim vb yollarla kendimce birşeyler açıklarım ama inanmak istemiyorsan inanmazsın.Bu yüzden fazla zorlamıcam.Doğuştan varoluşundan itibaren bir yaratıcı düşünüyorsun ama içindeki bu kişiyi görmekten acizsin.Tutkular aşklar bu arkadaşın eseridir.Aynada kendini ne kadar çirkin bulsanda kendini beğenme ve sevme sebebindir o.Bunlar kitapta yazmıyor tabi.Çoğu araştırmalarım okuduğum kitaplar makaleler denemeler vs. Ki bu kitabı geçen yıl okumuştum.
    Bunlar benim şahsi çıkarımımdır.İyi geceler dilerim. Burdan Adam Fawer'e bir tek lafım var. Hey Adam Fawer "Adamsın!"




  • Birkaç sene önce olasılıksızı okumuştum. Kitabı çok sevdim hatta hayran kaldım. Onun etkisiyle gidip empatiyi de aldım ama ilk 50 sayfayı nasıl okudum bi ben bilirim. Aşırı sıkıldım ve bıraktım. O gün bu gündür de elime almadım hala kitaplıkta durur. Size gelince yazdıklarınızı çok samimi buldum belki de benzeri durumda olduğum içindir. Şu an kitabı okumayı çok istiyorum. Elimdeki kitabı bitirince hemen empatiye dönücem tekrar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhabalar hocam yazdığınız yorumu okudum sanırım felsefi- psikolojik kitaplar okuyan birisiniz. Bunu yorumunuzdan çıkardım. Bende ilgileniyorum kısmen. Bana önereceğiniz kitap varsa bulup okumak isterim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Vikingler hakkında kitap önerisi
    11 yıl önce açıldı
    Felsefe kitabı önerisi
    9 yıl önce açıldı
    Silmarillion kitabı hakkında
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sercelik

    Merhabalar hocam yazdığınız yorumu okudum sanırım felsefi- psikolojik kitaplar okuyan birisiniz. Bunu yorumunuzdan çıkardım. Bende ilgileniyorum kısmen. Bana önereceğiniz kitap varsa bulup okumak isterim.

    Çok kitap okumam sıkılırım ama işte tam da bu yüzden benim tavsiye edeceğim kitap sarar muhtemelen
    Travenian - Şibumi okumuştum (Olasılıksız ve Empati'den sonra) iyiydi bence onlar kadar olmasa da

    Konuya dönecek olursak, kader dediğimiz şey zaten bizim özgür irademizle yaptığımız seçimler değil mi? Şimdi yaptığımız seçimleri yaşıyoruz.
    Konuyla ilgili Matrix'ten bir alıntıyla bitiriyorum cevabımı

    Neo: But if you already know, how can I make a choice? (Neo: Eğer ne yapacağımız zaten biliyorsan, nasıl seçim yapabilirim ki?)
    The Oracle: Because you didn't come here to make the choice, you've already made it. You're here to try to understand *why* you made it. I thought you'd have figured that out by now. (Kahin: Çünkü buraya seçim yapmaya gelmedin, zaten seçimini önceden yapmıştın. Buraya neden o seçimi yaptığını anlamaya geldin. Şimdiye kadar bunu anlamış olduğunu düşünmüştüm.)




  • bana kalırsa kaderi en iyi anlatan aciklama, ben de boyle oldugunu dusunuyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • konuyla alakası yok ama dün olasılıksız'ı az daha alıyodum da vazgeçtim yine. gerilim kitapları falan okurum genelde ama olasılıksız ı denemek istiyorum, sever miyim sevmez miyim cesaret edemedim. çevremde de kitap tartışacağım insan yok ki
  • Kitabı yeni bitiriyorum.
    Diyebileceğim ve %100 katıldığım nokta şudur:
    "Ne isterseniz yapabilirsiniz ama ne isteyeceğinize karar veremezsiniz).
  • Evde duruyor kitap , olasılığı beğenmiştim. Okusam mı ki acaba
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Meniz
    Çünkü buraya seçim yapmaya gelmedin, zaten seçimini önceden yapmıştın. Buraya neden o seçimi yaptığını anlamaya geldin. Şimdiye kadar bunu anlamış olduğunu düşünmüştüm.

    Sanırım olay bu.

    @Genjuro

    Tavsiye ederim fakat Olasılıksız kadar güzel değildi.Olasılıksız da Nava karakteri hayatımda en sevdiğim kitap karakterlerinden birisiydi.

    @MYılmaz4646

    Kitap okumayı sevmeyen birisi olarak ben bu kitabı okumaya başladım ve şimdi bir kitaplığım var.Sanırım yeterince aydınlatıcı olmuştur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Allen Ezail Iverson -- 15 Aralık 2013; 10:49:22 >
  • olasılıksızdan sonra bunu okumuştum.Olasılıksız kadar iyi olmasada bu da iyiydi.
    Bkz : Cüzi İrade-Külli İrade



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yılmaz058 -- 15 Aralık 2013; 10:58:19 >
  • @Allen Ezail Iverson anladım teşekkürler :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MYılmaz4646

    konuyla alakası yok ama dün olasılıksız'ı az daha alıyodum da vazgeçtim yine. gerilim kitapları falan okurum genelde ama olasılıksız ı denemek istiyorum, sever miyim sevmez miyim cesaret edemedim. çevremde de kitap tartışacağım insan yok ki

    kesinlikle okunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum aldığım gün bitirdim.

    konuyla ilgili sadece ilgi çekmek için yazılmış gayet zekice bir reklam ürünü olduğunu düşünüyorum kitabı almadan önce herkes arka kapağına bakar ve ona göre alır, ilgi çekici bir arka kapak yazar için kitabın satışı olabilir. Bence tüm yaptıklarımız bizim elimizde ama çevredeki etkenler şıkları daraltıyor diyebilirim.
  • https://www.youtube.com/watch?v=MgGE92A4DdQ

    Madem böyle bizim dışımızda yada dışımızda sandığımız durumlar var...
  • mesajım dursun gelcem.
  • @Starce teşekkür ederim. en kısa zamanda okuyacağım
  • Kader ve irade farklı şeylerdir.Kaderinde olan şeyler bellidir ve değiştirilemez.Bunlar 1.doğduğun yer-ülke 2. hangi anne-babadan olacağın.3.Zeka ve gibi şeylerdir Bunun dışında evleneceğin kişiyi seçmen yaptığın işler senin iradenle oluyor.Yani boşa; kuru bir yaprak misali rüzgarın savurduğu yöne gitmiyorsun
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.