Şimdi Ara

Açıköğretim Almanya

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
1
Favori
6.378
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • lisede son seneye geçtim sınava daha iyi hazırlanmak için açıkliseye kayıt yapmak istiyorum açık liseden mezun olmam almanyada lisans yapmamı engeller mi ?b1 almancam ve vizem var.



  • Uzun bir yazı, inşaAllah okursun, detaylı bilgiler mevcut.



    Almanya daki üniversiteler yurt disindan gelen her ögrencinin lise egitimini direk tanimaz ve taninmayan lise diplomalari icin Studienkolleg sarti koyar. Genel olarak Türkiye den gelen ögrenciler diger AB ülkelerine göre daha sansli olmasina ragmen yine bir cok durumda Türkiye den gelen ögrencilerin de Studienkolleg yapma durumlari olabiliyor. AB üyesi ülkelerden gelen bütün ögrencilerin lise diplomalari direk olarak Almanya da denklik görürken, AB disindan ise sadece 4 ülkenin lise diplomalari denklik alir: Israil, Japonya, Kamerun ve Türkiye(asagidaki kosullarin saglanmasi sartiyla).







    Asagida tek tek madde olarak hangi durumlarda hangi ögrencinin Studienkolleg yapma zorunlulugu oldugu veya direk egitim sartini sagladigi durumlar belirtilmistir. Öncelikle sunu belirtmekte de fayda var, bu sartlar her yil degisebilir. Maalesef egitim sistemimizin sürekli olarak degismesi, belirli standart düzeyde bir egitim sistemi olmayisi nedeniyle bir cok ögrenci yurtdisina ciktiginda magdur olmaktadir.







    Asagidaki gruplarda dikkat etmeniz gereken husus, Imam Hatip ve Acik Ögretim Liselerinin Almanya da denklik olarak Meslek Lisesi ile ayni denklige sahip oldugudur. Anadolu Lisesi gibi okullar ise Normal Lise olarak adlandirilmistir.







    Ayrica son dönemde Türkiye deki danismanlik firmalarinin verdigi ve hizla yayilan yanlis bir bilgiyi de belirtmemiz gerekiyor: ÖSS kazandi belgesinin Almanya da gecerlilik süresi 2 yil degildir. ÖSS kazandi belgesi 10 yil gecerlidir.

    1- 3 Senelik Düz Lise + LYS den 4 Yillik lisans bölümü kazandi belgesi = Studienkolleg



    2- 3 Senelik Düz Lise + LYS den 4 yillik lisans kazandi belgesi + en az 1 yillik lisans egitimi = Direk Üniversite



    3- 3 Senelik Düz Lise + ÖSYM den 2 Yillik MYO kazandi Belgesi = Almanya da Studienkolleg de dahil hic egitim hakki yok.



    3- 3 Senelik Düz Lise + ÖSYM den 2 Yillik MYO kazandi belgesi + 1 Yil MYO Egitimi = Studienkolleg



    4- 3 Senelik Düz Lise + ÖSYM den 2 Yillik MYO kazandi belgesi + Önlisans Diplomasi = Direk Üniversite



    5 – 3 veya 4 senelik Normal Lise + ÖSYM den YGS ile(LYS olmadan) 4 yillik Lisans kazandi belgesi = Studienkolleg



    6- 4 Yillik Normal Lise + ÖSYM den 4 Yillik bir bölüm icin Üniversite Yerlestirme Belgesi = Direk Üniversite



    7- 4 Yillik Normal Lise + ÖSYM den 2 Yillik MYO Kazandi Belgesi = Studienkolleg dahi yapamaz, 1 Yil MYO derslerini verirse Studienkolleg.



    8- 4 Yillik Normal Lise + ÖSYM den 2 Yillik MYO Kazandi Belgesi + Ön Lisans Diplomasi = Direk Üniversite



    9- MESLEK LISELERI ( 3 veya 4 Yillik ) + 4 Yillik Lisans Bölümü Kazandi Belgesi = Studienkolleg, en az 1 yil okurlarsa direk Üniversite.



    10 – Meslek Lisesi Mezunlari + 2 Yillik Ön Lisans Bölümü Kazandi Belgesi , hic okumamislarsa Studienkolleg de yapamazlar,1 yil okurlarsa Studienkolleg, Ön Lisans Diplomasi = Direk Üniversite



    11- 3 veya 4 Yillik Normal Lise + Acik Ögretim Fakültesi(AÖF ) 4 Yillik Lisans Kazandi Belgesi = Hic okumadilarsa Studienkolleg de yapamazlar, 1 yil okudularsa Studienkolleg , 2 Yil Okudularsa direk Üniversite.



    12 – Meslek Lisesi + AÖF 4 Yillik Lisans kazandi belgesi = 11. Madde deki sartlar ile ayni.



    13- Türkiye de herhangi bir liseden mezun olup, YGS veya LYS ye girmeden herhangi bir ülkede(Ukrayna, Bulgaristan, Makedonya gibi) üniversite okuyan ögrenciler, bulunduklari ülkede egitimlerini tamamlamadan Almanya da direk egitim hakkini saglamazlar ve ne kadar o ülkede okurlarsa okusunlar normal sartlarda Studienkolleg yapmak zorundadirlar. Fakat bir kac üniversite istisna olarak NC olmayan bölümlerde bu ülkelerde en az 2 yil egitim alan ögrencileri direk olarak kabul edebiliyor. Bu durumu tek tek bütün üniversitelere sormaniz gerekiyor. Fakat bilhassa TIP gibi NC olan bölümlerde gecis mümkün degil maalesef.



    Studienkolleg ( STK ) nin sistemine gelince, bölüm olarak 5 kisma ayrilir.



    1- T – Kurs ( technischer Kurs ): Sayisal bölüm okuyacak olanlar icin acilmis olan kurslardir. Ders olarak Matematik, Kimya, Fizik,Informatik, Almanca ve hatta bazi Üniversitelerde Ingilizce de dersi verilir. Bu kursu yapacaklar örnegin asagidaki bölümlerde okuyabilirler :



    Architektur Wirtschaftsinformatik Chemie

    Bauingenieurwesen Informatik Lebensmitteltechnologie

    Verfahrenstechnik Mathematik Metallurgie

    Elektrotechnik Statistik Geologie

    Maschinenbau Physik Lebensmitteltechnologie

    Schiffstechnik Vermessungswesen Geographie

    Landespflege Ton- und Bildtechnik Werkstofftechnik

    Verfahrenstechnik Chemieingenieurwesen Fotoingenieurwesen

    Versorgungstechnik Textil- und Druckereitechnik

    Produktionstechnik Bekleidungstechnik Umwelttechnik

    Mineralogie Meteorologie



    2. M – Kurs (medinizischer Kurs): Biyoloji veya TIP bölümlerinde okuyanlar icin acilmis olan kurstur. Matematik,Biyoloji,Almanca,Fizik,Kimya, Informatik ve bazi Üniversitelerde Ingilizce dersi de verilir. Bu kursu yapanlar asagidaki bölümleri okuyabilir :Medizin Biologie Ernährungswissenschaften



    Zahnmedizin Mikrobiologie Agrarwissenschaften

    Veterinärmedizin Biochemie Sport

    Psychologie Pharmazie



    3. W – Kurs (wirtschaftswissenschaftlicher Kurs): Genelde Ekonomi alanindaki bölümleri kapsar. Matematik, Ekonomi, Sosyal Bilimler ,Almanca ve bazi Üniversitelerde Informatik, Ingilizce ve Siyasal Bilimler dersi de verilir. Bu kursu yapanlar asagidaki bölümlerden okuyabilir :Wirtschaftswissenschaften Sozialwissenschaften Raumplanung



    Wirtschaftsinformatik Soziologie Geographie

    Betriebswirtschaftslehre Sozialpädagogik Sozialarbeit

    Volkswirtschaftslehre Politikwissenschaften Tourismus

    Haushaltswissenschaften Rechtswissenschaften Versicherungswesen

    Hauswirtschaftswissenschaften



    4. G – Kurs (Geistes -/gesellschaftswissenschaftlicher Kurs): Yetenek iceren bölümler, örnegin ressam, Müzik, Opera gibi bölümler icin acilmis olan kurstur. Ders olarak; Tarih, Edebiyat,Almanca ,Sosyal Bilgiler ve bazi Üniversitelerde ayrica Latince ve Ingilizce dersleri de verilir. Bu kursu yapanlar asagidaki bölümleri okuyabilir :Germanistik Rechtswissenschaften Theologie

    Literaturwissenschaften Kunst / Design Archäologie

    Geschichtswissenschaften Kunsterziehung Restaurierung

    Politikwissenschaften Kunstgeschichte Ethnologie

    Pädagogik Publizistik Journalismus

    Philosophie Musikwissenschaften Theaterwissenschaften

    Psychologie Musik Produkt-Design



    5 . S – Kurs (sprachlicher Kurs) : Dil Bilimleri icin acilmis kurstur. Ders olarak okutulan bölümler : Almanca, Ingilizce , Sosyal Bilimler ve Tarih. Okunabilecek Bölümler :



    Moderne Fremdsprachen Theologie Übersetzen/Dolmetschen

    Klassische Philologie Islamwissenschaften

    Rechtswissenschaften



    Studienkolleg e Giris: STK girebilmeniz icin ilk olarak gerekli dil sartini saglayip direk olarak Üniversitelere basvuru yaparsiniz. Studienkolleg yapanlar, normal Üniversite harc ücretlerini veya Üniversite tarafindan belirlenen bir ücret öderler. Ayrica bir kac eyalette STK larin kaldirildigini ve hangi eyaletlerde hangi üniversitelerde STK egitimi verildigini asagida listeleyecegiz.



    STK ya genel olarak sifir Almanca ile giremezsiniz. STK ya giris icin en az B1 veya B2 seviyesinde almanca bildiginizi gösteren sertifika gerekmektedir.



    Basvuru icin gerekli dil sartini sagladiktan sonra ise STK ya giris icin pek de zor olmayan bir sinavi ( Aufnahmeprüfung ) gecmek zorundasiniz. Bir cok üniversite bu sinavi sadece almanca bölümünde yapar ve bazi üniversiteler hem almanca hem de matematik bölümlerinde yapar. Fakat sinav zor olmasa da, cok sayida ögrenci sinava girdigi icin sinavi kazanmaniz icin almancanizin cok iyi olmasi gerekiyor. Örnegin Hannover Üniversitesi Studienkolleg T-Kurs icin senede 30 ögrenci aliyor ve bu 30 kisilik kontenjanda yer alabilmek icin yaklasik 250 ögrenci sinava giriyor.



    STK lar Üniversitelerde genelde Mart / Nisan ya da Eylül / Ekim aylarinda baslarlar. Üniversitelerde 2 dönem süren STK egitimi sonunda aldiginiz bütün derslerden sinava girersiniz. Sinavin adi Feststellungsprüfung dur ve bu sinav sonrasi alacaginiz sertifika alman lise diplomasina(Abiturzeugnis) denktir. FSP den alacaginiz not sizin tabiri caizse Alman egitim sistemine göre Abitur yani bizdeki Lise Diplomasi notu olarak düser. Üniversiteye basvuru yaptiginizda sadece bu sinavdan alacaginiz nota bakilir.



    FSP sinavini verenlerden ek olarak herhangi bir sinav istenmez(DSH, TestDaF veya TestAS gibi). Genelde T-Kurs yapip mühendislik okumak isteyen ögrencilere hemen hemen bütün üniversitelerde %50 gibi bir ortalama yeterlidir. Fakat TIP gibi bölümlerde okumak isteyen M-Kursu ögrencilerinin sinavi en az %90 gibi bir ortalama ile gecmesi gerekiyor. Ayrica her üniversitenin sinav sistemi ve zorlugu farklidir. Örnegin Almanya da en kolay sinavi yapan üniversite Hannover ve Greifswald Üniversitesidir, KIT veya TU Berlin gibi üniversitelerde ise sinav oldukca zordur. Her üniversite yukarda saydigimiz 5 kursun hepsinde de egitim vermez.



    Ayrica Studienkolleg bitirme sinavina(FSP = Feststellungsprüfung) girmeden önce sayet herhangi bir üniversitede DSH-2 veya TestDaF TDN sinavini kazanirsaniz, FSP de almanca sinavindan muaf olma hakkini elde edersiniz.



    STK nin avantajlari ve dezavantajlarina gelince, yukarda da belirtildigi gibi bir üniversitede STK ya girmek biraz zordur. Ayrica bir cok üniversite basvuru icin B1 seviyesinde almanca istemesine ragmen aslinda STK giris sinavini(Aufnahmeprüfung) gecebilmek icin C1 seviyesinde almanca bilmeniz gerekmektedir. Bu yüzden STK yapmak zorunda olan ögrencilerin mutlaka Türkiye de en azindan B1 seviyesinde almanca sertifikasi almalarini tavsiye ederim. Fakat Türkiye de 1 yil lisans egitimi alip gelirseniz STK yapmaktan muaf olacaginiz icin bu zahmetli yolda Almanya da zaman kaybedeceginize Türkiye de herhangi bir üniversitede 1 yil egitim görüp gelmeniz durumunda cok daha karli cikarsiniz. Ayrica 1 yillik egitimde verdiginiz derslerin bir kismini da lisans egitiminde burdaki üniversitelerde tanittiracaginiz icin ayrica yine cok önemli bir oranda zaman ve maddi kaybi da önlemis olursunuz. Fakat bu 1 yillik egitimde almis oldugunuz derslerin %75 ini gecmis olmaniz gerekiyor. Yani sadece 1 yil bir lisans bölümünde kayitli olarak gözükürseniz yine STK yapmak zorunda kalirsiniz. Bunun disinda hazirlik egitimi de yine lisans egitimi olarak kabul edilmiyor ve hazirlik okuyan ögrenciler de STK yapmak zorunda kaliyorlar. STK yapan ögrencilerin tek avantaji ise, üniversiteye basladiklarinda diger yabanci ögrencilere oranla daha hazir olmalari. 1 yil boyunca almanca olarak bölüm derslerini ögrendikleri icin diger ögrencilerin yasadigi sikintiyi yasamiyorlar.

    Hangi eyaletlerde hangi sartlarda ve hangi Üniversitelerinde STK oldugunu inceleyecek olursak :

    BAYERN : STK München, STK FH COBURG



    BADEN – WÜRTTEMBERG : Uni Heidelberg, Uni Karlsruhe, FH Konstanz



    BERLIN : FU/ HU Berlin, TU Berlin



    BRANDENBURG : Uni Potsdam, Uni Hamburg



    HESSEN : STK Mittelhessen, TU Darmstadt, Uni Frankfurt, Uni – Kassel



    MECKLENBURG : Uni Greifswald,HS Wismar



    NIEDERSACHSEN : FH Hannover, Uni Hannover



    NRW : Üniversitelerde direk olarak yok sadece privat olarak veren bir kac dernek ve kurs var.



    RHEINLAND PFALZ : Uni Mainz, FH Kaiserslautern



    SAARLAND : FH Saarbrücken, Uni Saarbrücken



    SACHSEN : STK Glauchau, Uni Leipzig, TU Freiberg, STK Zittau, TUDIAS Dresden ( privat)



    SACHSEN – ANHALT : Uni Halle, STK Köthen



    SCHLESWIG-HOLSTEIN : STK Schleswig-Holstein



    THÜRINGEN : STK Nordhausen

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Türkiyede TM bir bölüm kazanıp almanyada studien kollegde sayısal dersleri seçerek orda mühendislik okuyabilir miyim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Devin Booker

    Türkiyede TM bir bölüm kazanıp almanyada studien kollegde sayısal dersleri seçerek orda mühendislik okuyabilir miyim
    Bildiğim kadarıyla Türkiye'de ne kazanırsan Stuidenkolleg'de bölümüne ait dersleri görüyorsun.
  • swizzz S kullanıcısına yanıt
    Merhabalar, yazdığınız yazıyı okudum. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim fakat bişey daha sormak istiyorum. Ben Türkiye 4 yıl Almanca öğretmenliğini okudum ve atandım. Aynı zamanda çifte vatandaşlığım var. Merak ettiğim şey ise Almanya da öğretmenlik yapabilir miyim? Diplomam denk sayılmadığını biliyorum. Denk sayılabilmesi için neler yapmam gerekir? Ne gibi şartları var? Türkiye de yüksek lisans yaparsam eğer denk sayılır mı? Ya da Almanya da tekrar Üniversite okumam gerekecek mi görmediğim dersleri verebilmek için? Biz öğretmenler için de Fsp var mı? Bir de B1 B2 dil yeterliliği sınavına da girmem gerekir mi?
    Çok teşekkür ederim şimdiden 🙏🙏🙏

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.