Şimdi Ara

Acaba PSU mu yetersiz kalıyor ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
27
Cevap
0
Favori
854
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • İşlemci: Intel Core 2 Duo E6400 2.13MHz 1066
    Anakart: Gigabyte P35-DS3R
    Ekran kartı: Powercolor HD3850 512MB PCS 256bit 720/1800 MHz
    Bellekler: Kingston 2×1GB DDR2 1200 MHz
    Sabit disk: Seagate 160GB
    Kasa : Aopen 400 w.

İşlemci standartda 2.13 ghz de. Günlük O.C lu 3.2 ghz de kullanıyorum. İşlemci soğutucusu olarak 12 cm lik zerotherm nirvana fan var.

Oyunlarda sanki istediğim performansı alamıyorum. Kasanın içinde bunlara ek olarak birde dvd wr var. Başkada birşey yok.
    Sıcaklık değerleri gayet güzel. Yüksek değil. Bilgisayara yeni format attım. Hani sürücü sorunuda değildir.
    Son olarak aklıma psu gelde.
    Başka biri aynı sistemle "1280×1024 " çözünürlükde full detay oynan bir oyun, benim sistemde "1024x768" full detay çözünürlükde oynanmıyor.

Sizce sorun neden kaynaklanıyordur.

• hocam o sisteme psu gitti gidecek yani...

psu ile ilgili birşey değil psu sistemi kaldırmasa zaten makinayı açmaz yada ilkten açar sonra keser..ama psunuda deiştir genede 500 watt veya üstü bir psu almanı öneririrm fsp bluestorm olabilir...
  • Selamlar,

Bence ileriye dönük olarak en az 600 watt üstü biri ürün alın, tavsiyem 750 wattlık bir ürün.
  • Bence almışken 2-3 kilowatt'lık bir şeyler alın, 2040'ta ihtiyacınız olur belki.

Arkadaşlar, o sistem taş çatlasa, meteor yağsa 250 watt ya çeker ya çekmez.
    Eh, Aopen markalı bir PSU da 'gerçek' 250 watt'ı havada, karada, suda, vakumda bile verir.

Sorununuz yazılımsal olabilir. Belleği veya sabit diski sürekli meşgul eden programlar olabilir. Veya HDD'nizin kendisinde problem olabilir.
  • Selamlar,

Öncelikle arkadaşın sorunu tabi ki PSU dan kaynaklanmıyor olabilir ama şebekenden mak. 250 çeken bir cihazın sizce 12 volt railli mak. kaç amper olabilir.
    Yeni nesil ekran kartlarının sadece 12 voltta 230 wattlara kadar güç çektiklerini yük altında ise çok daha fazlasına ulaştıklarını ,http://techreport.com/articles.x/11211/16
    Dört çekirdek işlemcilerin yük altında 100 wattın üstüne çıktığını OC yaptığınızda 200 wattları bile geçtiğini.
    Yeni nesil ramlarde de ekstra besleme kullanılacağını biliyorsunuzdur.Benim tavsiyem linklere bir bakmanız okumanızdır.
    250 watt yeter derken biraz durup, ilersinide düşünerek hareket etmek gerekir.
    Şimdi 400 wattlık yerine 500 wattlık mı alsın, sonraki yılda 600 lük mü alsın doğru olabilir tercih sizin.
    Benim eskiden kullandığım 256 mb 1950 pro kartın 12 volttan çektiği akım yük altında 18 amp ulaşabiliyordu.
    Bununla ilgili hesaplama tabloları vardır, onlardan yaklaşık değerler alabilirsiniz.
    http://www.extreme.outervision.com/PSUEngine
    http://net.cizgi.com.tr/site/psu.aspx
    Ayrıca imzamdaki sistemde eski tagan2 530watt da 12 volt raillinde gerilim düşümünü defalarca yaşadım. Tek fark eskiden 2 adet 1950 pro crossfire modda (16x+4x) idi.Benim kendi pc im için çekilen güç 618 watt çıkıyordu. Aynı şekilde oyun oynarkende buna benzer sorun oluyordu. Sistem ve Psu ısısı arttıkça güç düşümüde yaşanmaya başlıyor, bu da tüm kompenentleri etkiliyor.
    Arkadaşın sorduğu yazdıklarına göre 318 watt çekiyor.Diğer bileşenleride eklediğinizde bu değer artabilir. Kendi hesabınızı yapın bakalım ne çıkacak.

İşlemciyi OC yapmadan kullanarak bir deneyin, ya da daha düşük OC yaparak. 3850 100watt üstünde güç çekiyor. bu da 12 volt railden 8,33 amp yük çekimi demekdir, birde cpu dediğiniz şekilde oc ettiğinizde yaklaşık 150 watt güç çekersiniz, 12,5 amp +8,33 =21 amp bir yük oluşur.Bunu da dikkate almak lazım.Başka biri dediğindeki PSU ne marka ve kaç watt.

Yazılımsal olarak sistem yönetiminde çalışan uygulamarı ve cpu kullanımlarınıda kontrol edin, memory üstünde yer tutan uygulamarada bakmak lazım bunlarda etkendir.Hatta o anda açık virüs programı bile ciddi olarak etkilyor olabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maxfocus -- 10 Nisan 2008; 12:10:10 >

• sistemi formatlayın.. yeniden kurun .. güncel driverlar yükleyin.. sizin psu sizin sisteme yeter..
    birde çözünürlük kadar oyun çalışmasına etki eden diğer unsurlar var..

3dmark 06
    3dmark 05
    orthos (yarım saatten fazla olsun)

gibi testleri yaparsanız ve sonuçlarını karşılaştırırsanız daha kolay çözüme ulaşırsınız..
  • Aopen dedğin psu aslnda FSP üretimi diye biliyorum ve eğer öyleyse sorun psu yetmezliği değil...
    diğer bileşenlerin detaylıca test edilmesi gerek..alternatifleriyle deneyerek olabilir...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    PSU yeterli olur mu ?
    geçen yıl açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: maxfocus

Selamlar,

Öncelikle arkadaşın sorunu tabi ki PSU dan kaynaklanmıyor olabilir ama şebekenden mak. 250 çeken bir cihazın sizce 12 volt railli mak. kaç amper olabilir.
    Yeni nesil ekran kartlarının sadece 12 voltta 230 wattlara kadar güç çektiklerini yük altında ise çok daha fazlasına ulaştıklarını ,http://techreport.com/articles.x/11211/16
    Dört çekirdek işlemcilerin yük altında 100 wattın üstüne çıktığını OC yaptığınızda 200 wattları bile geçtiğini.
    Yeni nesil ramlarde de ekstra besleme kullanılacağını biliyorsunuzdur.Benim tavsiyem linklere bir bakmanız okumanızdır.
    250 watt yeter derken biraz durup, ilersinide düşünerek hareket etmek gerekir.

Nasihat verirken linke tıklayıp grafiği okusaydınız keşke...
    http://techreport.com/articles.x/11211/16

"System Power Consumption" bir şey ifade ediyor mu?

Ama sizi ikna etmek için, incelemelere bir bakalım

Core 2 Duo 6850'li, 250 GB HDD'li bir sistem

Acaba PSU mu yetersiz kalıyor ?

Yetmezse şu linke de bakalım mesela; Core 2 Duo X6800, WD Raptor, su soğutma vs. kullanılan bir sistemin çeşitli ekran kartlarıyla güç tüketimi.

/>

http://www.guru3d.com/article/Videocards/516/3/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilker.d -- 10 Nisan 2008; 15:53:29 >

• Yardımlarınız için teşekkür ederim.
    Dediklerinizi dikkate alacağım.

O.C edilmemiş standart değerlerde de aynı durum söz konusu.
    Benim XP işletim sistemi biraz farklı.
    Ryanvm nin sitesinde yayınlanan sürümü standart sp2 nin üstüne entegre edip kuruyordum.
    Bu sefer yamasız sadece sp2 kurup deneyeyim. Sonrada 3dmark testlerini yapar sizlerle paylaşırım.
    Oda olmadı farklı hdd de denerim.

Bu arada aşağıdaki testlerde faydalı oldu.
    Unutmadan, ekran kartına herhangi bir hızaşırtma uygulamadım.
    Standart haliyle duruyor.
  • Selamlar,

Oradaki değerler sistem powerdan çekilen standart ve yük altındaki değerler.
    Tüm sistemin değil. 65 wattlık bir işlemci bile 12 voltta 5,5 amp yakın güç çeker.Benim kendi Q6600 OC modda 3,53 ghz ulaştığında çektiği güç 150 watt üstünde, aynı anda sisoft sandra, arthos çalıştırdığımda çekilen güç çok daha fazla artıyor..
    Ben kendim defalarca bu değerleri ölçtüm, Zaten ölçümün dışında Orjinal ekran kartının kutusuna bak bakalım kaç amp çektiği yazıyor.
    Sapphire 256 mb 1950 pro nun 12 voltta 18 amp güç yazılmış, bu da 216 watt eder.
    Her şeyden öte fiziksel olarak o kadar az güç çekse üstlerine ekstra besleme girişleri yapılmazdı.Bunları zevk olsun diye yapmıyorlar.
    Bence bunları bir araştır. Bunun dışında her zaman için PSU şeçilerken tüm kompenentlerin mak yükleri göz önünde bulundurulup, aynı anda çekileceği düşünülerek hesaplanır, bunada en az %15-20 telerans payı verilir.
    Bunu dışında PSU ihtiyaç hesaplama programına bir bak bakalım orda ekran kartı ve diğer bazı donanımlar için ne güçler vermişler.
    Düşük gerilimde devreden çekilen güç miktarı her zaman artar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maxfocus -- 10 Nisan 2008; 18:09:17 >

• "12 voltta 18 amper" tüm sistem için önerilen PSU

Buyurun, burada da X1950 Pro'nun çektiği güç.

Ayrıca sanırım bilmiyorsunuz, eklemek isterim, işlemciler güçlerini büyük oranda 3.3 ve 5V kanalından sağlarlar.
  • Madem bu şekilde mesela çizginin sitesinde PSU hesap porgramında 7600 gt için 57 watt değeri verilmiş.Aslında bir çok sitede farklı değerler var.
    Bu değerler yanlışsa o zaman, yada bu seri chipin en fazla tüketimi mi olabilir. Bunun dışında 12 volt tta 18 amp veribilen bir PSU niye önerilsin ki sizin bu kartı nasıl bir sistemde kullanacağınızı nerden bilebilirler, kartın ihtiyaç duyduğu değeri vermek daha doğru olmaz mı.
    CPU için ise PSU nun 12 volt beslemesi kullanılıyor diye biliyorum. 3.3 volt bellek modülleri, 5 ve 12 voltlar, hdd, optik sürücüler ve diğer ekipman içinde kullanılıyor. Zira cpu yanındaki 4 pinli kare form socketten alınan beslemede kullanılıyor. Eğer yanlışsa doğrusunu anlatan bir kaynak varsa linki iyi olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maxfocus -- 11 Nisan 2008; 16:36:53 >
  • arkadaslar imzamdaki sistemi yeni kurdum. anakarti bi arkadastan aldim forumda. psu daha yeni sifir.
    arkadaslar bende de buna benzer bir sorun var.
    sistemim imzamdaki sistem arkadasin sistemiyle hemen heme ayni ve o/c li olarak gunluk kullaniyorum.
    verilen linklerden ez azamisini hesapladigimda 420-450 watt arasi azami cekilen guic miktari cikiyor.

anakartin acilirken 2 defa restart etme huyu var. bu anakartin ozelligi maalesef.
    o bir sorun teskil etmiyor butun ip35 ler boyle zaten.
    benim sorunum sistem bir sure calistiktan sonra idle vaziyette kendi haline birakilirsa
    hatta download yaparken bile 1-2 saat sonra kendi kendine kapaniyor. aslinda tam kapanma sayilmaz
    stand by konumuna geciyor.kasanin power tusuna bir dokununca kaldigi yerden tekrar aciliyor restart etmeden yani sanki sistem uykudaymis gibi. ama download falan duruyor tabi ki. kaldigi yerden tekrar calistirmam gerekiyor.

acaba psu dan mi yoksa anakarttan midir cozemedim.
    bilgisi olan var mi arkadaslar
    aklima psu nun emi korumasi geliyor. acaba psu kendini mi kapatiyor
    bir yerde kisa devre falanmi var. yoksa psu yetmiyor mu.
    mesela assasins creed oynarken oyunun bazi yerlerinde oyun kapaniyor mesela.

sizin gorusleriniz nedir arkadaslar.

• Şu anda çevremde de 500 v + kullanan yok. Olsa hemen psu yu deneyecektim.
    Emin olmadan da kafama göre psu almak istemiyorum.

kizilelma gördüğüm hemen hemen aynı sistemi kullanıyoruz.
    Abit için bir fikrim yok. Bilmediğim bir anakart içinde yorum yapmak istemem.
    Ancak benim kullandığım kartta böyle bir sorun yok.

Merak ettiğim şu ?

3.2 ghz hızda işlemci ve ram voltajın hangi ayarda ?
  • quote:

Orjinalden alıntı: Lowflyer

Şu anda çevremde de 500 v + kullanan yok. Olsa hemen psu yu deneyecektim.
    Emin olmadan da kafama göre psu almak istemiyorum.

kizilelma gördüğüm hemen hemen aynı sistemi kullanıyoruz.
    Abit için bir fikrim yok. Bilmediğim bir anakart içinde yorum yapmak istemem.
    Ancak benim kullandığım kartta böyle bir sorun yok.

Merak ettiğim şu ?

3.2 ghz hızda işlemci ve ram voltajın hangi ayarda ?

islemci ve ram voltajim default, hic oynamadim yani..

ya acayip sekilde psu dan killanmaya basladim.
    acaba belli bir sure sonra kendisini mi kapatiyor.

• kizilelma bahsettiğin olay voltajdan kaynaklanabilir.
    3.2 de kendi voltajında o makine stabil olmaz.
    Belki bu konularda benden daha tecrübelisindir ancak benim görüşüm böyle.

Sanırım normalde 1.3225 voltajdı.
    Ben kendi sistemimde en stabil değeri 1.4 v da buldum. Ramlerde 1200 lük olduğu için 2.3 volt da çalışıyor.
    Bunun altındaki voltajlarda sistem dengesizdi ve oyunlarda kapanma yaşanıyordu.
    İstersen işlemci için adım adım voltaj yükseltip dene..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lowflyer -- 11 Nisan 2008; 19:06:00 >
  • ya ne bileyim voltajdan olsa oyun oynayinca film seyredince falanda kapanmasi lazim oyle degil mi
    ama kapanmiyor meret iste

sadece kendi haline birakinca kapaniyor.
    zaten bu voltajda calismasa sistem hic acilmaz ve saatelerce acik kalmaz oyle degil mi

ama su var assasins creed oynarken bi yarim saat yada 45 dk sonra oyun kapaniyor bak
    ama o da oyunun kararsizligindan kaynaklaniyor
    cunku oyunun son surumu yani asil surumu daha dun cikti piyasaya
    benim kurdugum ise piyasada bulunan kararsiz surumu o yuzden oyun tarafinda hic killanmadim yani
    mesela oglum GTA san andreas oynuyor 2-3 saat bilgisayarda tik yok gayet guzel calisiyor

ama ne zaman kendi haline biraksak yada download a biraksak yarim saat sonra stand by konumuna dusuyor
    yani yanlis anlamayin restar yapmiyor yada tamamen kapanmiyor bilgisayar
    sadece stand by gibi bir konuma dusuyor
    ben kasanin power tusuna hafifce bir dokununca da bilgisayar hemen aciliyor ve kullanici hesaplarinin oldugu ekran cikiyor

• simdi de kasadan killanmaya basladim

cunku kasayi sifir ama spotcudan aldim
    kasa raidmax rx-9 ama dente firmasinin raidmaxe yaptirdigi kasalardan
    arizali olarak aldim kasayi
    lcd ekrani calisiyor ama arizali
    sicaklik degerlerini yanlis veriyor ve surekli biip diye caliyordu bende
    kasanin led baglantisini kasadan cikardim sadece power tusu calisiyor simdi kasanin

acaba kasadan olabilir mi simdi

kafayi yiyecem
  • Bu arada yukarıda ki benim sistem için
    3dmark06 skoru şu şekilde ;

Normal mi ?

1280 x 1024

Genel : 8431
    SM2.0 Score : 2785
    HDR/Sm3.0 Score: 4183
    Cpu Score : 2854

1024 x 768

Genel : 10.183
    SM2.0 Score : 3420
    HDR/Sm3.0 Score: 5391
    Cpu Score : 2854
  • quote:

Orjinalden alıntı: kizilelma

ya ne bileyim voltajdan olsa oyun oynayinca film seyredince falanda kapanmasi lazim oyle degil mi
    ama kapanmiyor meret iste

sadece kendi haline birakinca kapaniyor.
    zaten bu voltajda calismasa sistem hic acilmaz ve saatelerce acik kalmaz oyle degil mi

...

ama ne zaman kendi haline biraksak yada download a biraksak yarim saat sonra stand by konumuna dusuyor
    yani yanlis anlamayin restar yapmiyor yada tamamen kapanmiyor bilgisayar
    sadece stand by gibi bir konuma dusuyor
    ben kasanin power tusuna hafifce bir dokununca da bilgisayar hemen aciliyor ve kullanici hesaplarinin oldugu ekran cikiyor

Windows'ta Güç Denetimi ayarlarına bir bakın isterseniz?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.