Şimdi Ara

AC motor un dönüş hızını düşürmek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
1
Favori
24.463
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar bir proje için elimde bulunan katı meyve sıkacağının içindeki motorukullanacağım ve bu motorun dönüş hızını ayarlayabilmek istiyorum... bu konuda nasıl bir devre elemanı veya elemanlar kullanmam gerekir?

Mesela Pot gibi bir elemanla bunun devrini ayarlayabilirmiyim? (Matkaplarda tetiğe ne kadar basılırsa o kadar dönüş hızı alınıyorsa bende onun gibi bir ayar düğmesi ile hız ayarı yapabilirsem çok iyi olacak)

Motorun etiketindeki bilgiler 220v AC 50Hz, 300W

• Frekansla oynuyolardı galiba yine forumda okumuştum bi aralar
  • en basit olanı..
    elektrikbilim.com
    Triyak ( Triac ) AC Motor Hız Kontrol Uygulama Devresi
    http://www.elektrikbilim.com/480-triyak-triac-ac-motor-hiz-kontrol-uygulama-devresi.html

• Frekansla oynanan devrelerde var snaırım, mesela inverter denilen teknoloji klimalarda var, frekansla motor hız değişimi oluyor ama bana ucuz ve basit bir devre lazım...

Bu arada Kadir bey, devreye baktım, devrede ısınacak ve soğutulması gerekecek bir eleman var mı acaba? ayar 470k lık pot üzerinden oluyor değil mi?
    triyak numaraları çok farklı görülüyor devre yanındaki resimde, aralarında fark yok sanırım değil mi?
  • siz en iyisi açın cihazı adaptör ile 12v verin motor dönüyorsa basit bir dimmer ile kontrol edilir

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bir fazlı motorların momenti düşük oldukları için, gerilimle devir kontrolü, yapılabilmektedir.(ama verimi düşükttür.) ama bunu bir lamba dimmer devresi ile yapamazsın. aşağıdakine benzer bir devre kullanmalısın.

AC motor un dönüş hızını düşürmek

not: bazı versiyonlarında, motora seri bir bobin bağlanabiliyor.(küçük değerde.)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dergul -- 1 Şubat 2012; 9:37:36 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: certy

quote:

Orijinalden alıntı: NEŞELİMEŞEODUNU

siz en iyisi açın cihazı adaptör ile 12v verin motor dönüyorsa basit bir dimmer ile kontrol edilir

220 V AC ile çalışan motor, 12 V DC ile çalışır mı ki? Universal motorsa bir ihtimal...

mikser,blender,süpürge,matkap gibi cihazlarda seri motor kullanılır aslında seri motorlar bazı kaynaklarda dc motor olarak geçer bazılarında ise üniversal.bu motorların en önemli özelliğide çok geniş gerilim sırını vardır 220v seri motor çok rahatlıkla 12v ile çalışır ama o kadarlık çalışır yinede basit uygulamalarda iş görüyor.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    DC motor kontrolü için devre
    19 yıl önce açıldı
    DC motor hız ve kontrol devresi
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • frekansı bobine düşür, motor yavaşlar.
  • quote:

quote:

quote:

quote:

siz en iyisi açın cihazı adaptör ile 12v verin motor dönüyorsa basit bir dimmer ile kontrol edilir

220 V AC ile çalışan motor, 12 V DC ile çalışır mı ki? Universal motorsa bir ihtimal...

mikser,blender,süpürge,matkap gibi cihazlarda seri motor kullanılır aslında seri motorlar bazı kaynaklarda dc motor olarak geçer bazılarında ise üniversal.bu motorların en önemli özelliğide çok geniş gerilim sırını vardır 220v seri motor çok rahatlıkla 12v ile çalışır ama o kadarlık çalışır yinede basit uygulamalarda iş görüyor.

Ben 220 V'luk universal motoru psu ile çalıştıramadım ama.

O şundan dolayı olmuştur şimdi bu motorlar ilk kalkınmada bobinden kaynaklı empedans çok azdır kısadevre gibi davranır bu yüzden psu bu kısadevreden dolayı korumaya geçer.

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Ben 220 V'luk universal motoru psu ile çalıştıramadım ama.

O şundan dolayı olmuştur şimdi bu motorlar ilk kalkınmada bobinden kaynaklı empedans çok azdır kısadevre gibi davranır bu yüzden psu bu kısadevreden dolayı korumaya geçer.

Hayır, psu korumaya geçmedi. Motor dikiş makinesi motoru. 125W

o motorlarda üniversal olur ama demekki değilmiş.3 sene üniversal motor sardım mümkün değil çalışmaması.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NEŞELİMEŞEODUNU -- 1 Şubat 2012; 17:10:23 >

• bu anlattıklarınıza küçük araba motorları dahilmi oyuncak olanlardan
  • onlarda dc motor kullanılır. onları potansiyometre veya transistörlü devrelerle bile kontrol edebilirsin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: boşyok

Kollektörlü AC motorların devir ayarı dimmer ile yapılabilir. dergül ' ün verdiği şemayı yapabilirsiniz. Bir çok elekrikli el aletlerinde kullanılır cihazınız kollektörü ise çalışır. Devir düşürüldüğünde verdiği güçte azalır. Universal motor veya seri motorda denir. İlk kalkış momentini sağlayan voltajda harekete geçer.
    Selamlar.

Bu bahsettiğiniz "kollektör" içerisinde sargı olan motorlar anlamına mı geliyor?
  • elektrik motorların hepsi için değil ama, bir fazlı motorlarda bu tanım kabul edilebilir.
  • eski bir konu ama simdi lazim oldu :)
    su devre elemani bu isi gorecek midir ?

SCR Motor Speed Controller Voltage Regulator Module Modulation Dimmer

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.