Şimdi Ara

ABS FRENLER HAKKINDA!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
134
Cevap
0
Favori
3.733
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Geçen bir arkadaşla muhabbetimiz esnasında ABS frene sahip arabaların karlı ve buzlu yollarda normal frene sahip araçlardan çok daha dezavantajlı olduğunu söyledi. Sürekli abs abs diyoruz. Stabil güvenli durma diyoruz. Gerçekten kaygan yollarda abs nin böyle bir dezavantajı var mı? Eğer öyle ise bunun sebebi ne? Lastiklerin kızaklamamak için tekerleklerin asla kilitlenmemesinden falan mı kaynaklanıyor?
    ABS li araç kullananlardan cevap bekliyorum...

• aynen öyle- arac hem kayar hem gitmeye devam eder,öbür türlü aracın tekerleri onunde birilen kar durmasında yardımcı olur kaymayı kısa sürede keser...
    kaynak :demir bükey
    tutupta iddialaşmayalım onun için yok abs şöle yok bölee
  • Ya bırakın bende ABS yok kırmızı ışık yandı bi kökledim 100km. hızla arabanın kontrolü resmen gitti araba bi sağ bi sol gidiyo, abs olsa hem çabuk duracaktı hem kontrolü kaybetmeyecektim resmen buz pateni yaptım yolda...

Buzlu yolda ABS çok işe yarar, normal frende basınca tekerler kitlenio kitlenince bu sefer kaymaya başlıyo araç kontrol elinden gidio, ABS esas yağışlı mıcırlı yolda yarar...karda fren yapınca nasıl hamle yapacaksın?Yapabilmek için ya demir bükey olacaksın yada Sebastian Loeb... Yani işi bileceksin. Türkiyede işi bilen kaç kişi var? Haberlerdeki komik hersene tekrarlananan kar kazalarından gördüğümüz gibi pek yok...
  • abs aracın fren esnasında direksiyon kontrolünden çıkmamasını sağlar. Tek amacı budur. fren mesafesini kısaltmaz (fren dozajını iyi ayarlayan ayaklar için kıyasım) .
  • quote:

Orjinalden alıntı: okyaypay

abs aracın fren esnasında direksiyon kontrolünden çıkmamasını sağlar. Tek amacı budur. fren mesafesini kısaltmaz (fren dozajını iyi ayarlayan ayaklar için kıyasım) .

Sence kısaltmaz...

AMa arama butonuna bas benim yazım vardı nasıl kısaltıyormuş öğren şimdi buraya yazmaya üşeniyorum...
  • sağol bilader bişey öğrenesim yok sabah sabah
    bildiğim bana yeter.
  • quote:

sağol bilader bişey öğrenesim yok sabah sabah
    bildiğim bana yeter.

Bildiğinle sana mutluluklar o zaman...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    hidrolik disk fren havası alma
    10 yıl önce açıldı
    ABS ve Fren Mesafesi
    8 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • demirbukey den alıntı :

DOğru bilinen yanlışlar :

"- ABS (Antiblokaj Fren Sistemi) mekanik frene göre çok daha kısa mesafede durdurur!
    Yanlış! ABS fren sistemi olan bir araç tekerleklerin kızaklamasını önler ve fren sırasında manevra yapılabilmesini sağlar. Ancak, daha kısa mesafede durdurmaz, daha güvenli şekilde fren yapılmasını sağlar. "
  • Hepiniz de haklı olabilirsiniz
    ABS fren kalitesini artırır diye bişi yok... Sadece tekerleklerdeki kiltlenmeyi önlüyo. Önleyince noluyo, frene basan adam acaba tekerlek kilitlenir de direksiyonu hareket ettiremem mi acaba diye bir derdi olmuyo...Normal frenlerde ise ya kilitlenmeyi önlemek için frene sonuna kadar basmıyosun, yada bastıktan sonra tekrar manevra kabiliyeti kazanabilmek için biraz gevşetmen gerekiyo. Bu da biraz kafayı yoruyo.
    İşte bakın , daha dün direksiyon başına oturan ve hayatı boyunca dün kullanmaya başladığı arabadab başka araba görmeyen birinin yorumları...
    Onun için herkes her şey söyleyebilir.Şahsen ben deneyip öyle ikna olurum.

• Demir Bükey Fizik kurallarını ne derece biliyordur??

dEMİR Bükey ileri sürüş dersleri alırken Fizik dersi de görmüş müdür??
  • abs fren mesafesini kısaltıyor. internette araştırırsanız pekçok yerde bulabilirseniz. ha 15-20 metre kısaltmaz tabi en fazla 2-3 metre ama o da birşey.
  • Alıntı:::
    ABS ‘siz araçlarda kaygan yollarda fren sırasında ön lastikler kilitlerse direksiyon hakimiyeti ortadan kalkar, arka lastikler kilitlerse aracın arkası savrulur. ABS’li araçlarda fiziksel sınırlar aşılmadığı taktirde bu sorunlar yoktur.Ancak ABS’nin de eriyen buz ve yumuşak kar üzerinde fren mesafesini uzattığı bilinmelidir. Aslında en doğrusu acil frenler dışındaki yavaşlamalarda frenleri kullanmak yerine motorun kompresyonundan yararlanmaktır.Burada dikkat edilmesi gereken ,özellikle arkadan itişli araçlarda , ani vites küçültmelerinden kaçınılması gereğidir.

en gelişmiş araçlardaki en gelişmiş sistemler ( ABS , ASR , ETC, ESP gibi ) sürücülerin kendilerinin ve araçlarının sınırlarını zorlamaları için değil , ani durumlarda araca olan güvenlerini artırarak sterssiz araç kullanmaları için geliştirilmişlerdir. Bu sistemlerin hiçbirisi fizik yasalarını değiştiremez, yani dönemece aşırı hızla girmiş bir aracın merkezkaç kuvvet nedeniyle dönemeç dışına savrulmasın önleyemez.

• Normal şartlarda ABS'li arabaların 100-0 mesafesi normal frenlilerden daha azdır. Bunu tüm araba testlerinde gorebilirsiniz. Yani ABS fren mesafesini kısaltır normal sartlarda.

Sadece kaygan ve mıcırlı(tozlu) yollarda fren mesafesinin bir miktar uzattıgından bahsediliyor. Bu da sagladıgı guvenli duruş (manevra yapabilirsin, spin atmazsın) saglamasının yanında kabul edilebilir bir degerdir.

Cok dik ve karlı yollardan inerken zaten motor freni sarttır. Boşa atar ABS'ye guvenirsiz hata edersiniz. Benim bir arkadasın basına gelmişti bu olay ; eleman artık akıllandı hep motor freniyle iniyor yokuşları.
  • Kusura bakılmasın ama artık neredeyse kızacak hale geldim şu ABS her halükarda iyidir diyerek milleti yanlışa getirenlerden.Kağıt üstündeki rakamların içine tüküreyim ben kağıtla rakamla araba kullanılmıyor malesef.ABS genel durumlarda iyidir, yüksek süratlerde ani frenlerde aracın savrulup takla atmaması için yada öndeki bir objeye çarpmadan yanından geçebilmesi iyidir yani hayatı korur bu tabi en önemli hadisedir önce can mutlaka amma tutupta hiç boşuna demesinlerki ABS her alanda her zeminde her şartta fren mesafesini kısaltır kaza oranını asgariye indirir falan diye.Hikaye bunlar.Kaportacılara gidin servislere gidin sorun. ABS yayıldı yayılalı adamlar o biçim ekmek yiyor sürekli arkadan çarpmalı şehir içi hasarları geliyor diyorlar.Ben bile ABS yokken hiç bir kazam olmamışken ABS yüzünden 2 kez arkadan giydirmeli kaza yaptım şehir içinde.Türk milleti alışkanlığı bilirsiniz işte yakın takip ederiz öndeki aracı,bişey olur adam zınk diye durur sende beklemezsin böyle bir freni sende zınk yapmak istersin ama malesef senin abs zınk yapmaz küt küt küt yapar ve ardındanda bam diye ses çıkarır (çarpma sesi tabi bu).Aksini kimse iddia etmesin düşük sürat şehir içinde hekle yakın takipte ABS çok kelek, aracın ne zaman duracağını tutturamıyorsun tam durdu derken devreye girip son anda 1-2 metre görürüyor aracı ve sonuç küt tabi ve direk hatalısın arkadan vurdun diye.Şimdi tabi çok yakın takip hata ama bu ABS nin şehir içindeki dezavantajını ortaya koyan bir hadise işte.Aynı şekilde kar buz dedinmi ABS li araçla çıkmıcan kesinlikle.iyidir diyenler bence ezbere konuşuyorlar ben neredeyse uçurumdan aşağı gidiyordum ABS yüzünden.ABS yi bilmiyoruz yeni daha uzun yola çıktık hiç bir şey yoktu birden Kastamonu-ılgaz cıvarı kar başladı ve beyazladı ortalık.Çıkarken sorun yoktu ama inmeye başladık frene dokunayım dedim araba uçuyor küt küt küt her fren yapışta araba daha çok hızlanıyor sanki.Halbuki eski ABS siz arabamla freni hafif hafif yoklayarak inerdim sakin bir şekilde.Nerdeyse uçuruma gidiyordum kenara yaslanıp kaldım neyseki.Kartallar bile savrulmadan indiler ben inemedim.Neyseki biri geldi ABS sigortasını çıkardıda öyle indim bende.Bu olaydan sonra ne zaman kar yağsa ABS sigortasını hemen devre dışı bırakırım normal frenli olarak kullanırım aracımı.Kim ne derse desin ABS bu tür durumlarda başa dert.En ufak kayma algılamasında heyecanlanıp sürekli frenleri gevşetiyor ve buda aracın neredeyse hiç durmadan sürekli gitmesi anlamına geliyor buzda karda ve sonuç siz öndeki araca gayet stabil bir şekilde ve düz çizgide hiç savrulmadn net bir şekilde giydiriyorsunuz."Helal ABS be vurdum ama bi gram savrulmadı çizgisi bozulmadı aracın "diyerek avunmakda mümkün tabi.
    Ha birde lastiğede çok duyarlıdır aşınmış lastik hiç sevmez epeyce dişli olacak iyi olacak lastikler eğer biraz silikse hiç durmaz araba ABS li.

Bu yazdıklarımdan ABS ye karşı olduğum anlaşılmasın ben sadece ABS nin her halde Normal frenden daha kısa mesafede aracı durdur palavrasına karşıyım.Yoksa ABS nin hem faydasını hemde tehlikesini bilip ona göre önlem aldıktan sonra mesele yok.Kimse işkembeden sallamasın yaşasın öyle konuşsun milletide yanlış yönlendirmesin.ABS arttıkça şehir içi maddi hasarlı kaza oranı katlamıştır bunu gidin sorun kaportacılara servislere.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sivil -- 15 Kasım 2005, 11:39:13 >

• bende alakasız bir soru sorayım. cep telefonları hala abs yi etkiliyormu yoksa bu bir şehir efsanesimi?
  • İşin bilimsel yanını geçip yok kaportacıya gidin yok bilmemneye gidin diye mantıksız şeyler söylemeyin lütfen...

ABS ile kampana aynı anda fren yapsın ABS daha önce durur düz asfaltta...

Mıcırlı veya yağmurlu havada düz fren köklerse takla atar spin atar falan onu saymıyorum , düz kuru asfaltta ABS ile düz fren aynı anda fren yapsın ABS daha önce durur...

Siz tartışmaya devam edin işin FİZİK KANUNLARIYLA ilgili bilimsel yorumunu ben akşama yaparım...
  • abs ile kampana ne alaka?
    Konumuz ABS nin frenaja etkisi değil mi?
    Kampana frebnler bildiğim kadarıyla arka tekerleklerde tercihe göre kullanılıyo.Bunun aracın abs li olup olmaması ile bir alakası yok? Yanlış biliyosam doğrusu nedir,sinirlenmeden söyleyin lutfen
  • quote:

Orjinalden alıntı: antiochos

Demir Bükey Fizik kurallarını ne derece biliyordur??

dEMİR Bükey ileri sürüş dersleri alırken Fizik dersi de görmüş müdür??

yine antika antika konuşmuşsun antik
    önce bana ders vermeye kalktın sonra demir bükeye fizik dersi almışmı dedin
    sonra abs ile kampanayı kıyasladın ne alakası varsa :)

heralde hakkinen shumi kimi gibi adamlar önce fizik profesörü ünvanını alıyor :)

en iyisi sen bize fizik dersi ver araba kullanmayı öğrenelim biz hiç bilmiyoz :)

• +1

quote:

abs aracın fren esnasında direksiyon kontrolünden çıkmamasını sağlar. Tek amacı budur. fren mesafesini kısaltmaz (fren dozajını iyi ayarlayan ayaklar için kıyasım) .

• kıvırma kardeş,,

yaz işte de okuuyalım, biz senin kadar iyi bilmiyoruz işte bu mereti kullanmayı... :(

quote:

Orjinalden alıntı: antiochos

quote:

Sence kısaltmaz...

AMa arama butonuna bas benim yazım vardı nasıl kısaltıyormuş öğren şimdi buraya yazmaya üşeniyorum...
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.