Şimdi Ara

abs aracın durdugunu nerden anlıyor.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
1.074
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • arkadaşlar merhaba bu konuda teknik bilgisi olan birine ihtiyacım var frene basıldıgında tekerlekler kızaklamaya başladıgı anda abs devreye girer. girer de ne zaman ve nasıl devreden çıkar. tam olarak teknik olarak bunu açıklayabilecek arkadaşları bekliyorum. akslarda bulunan devir sensörleri tekerlegin kızakladıgını beyine iletiyor yani durdugunu peki zaten araç duruncada aynı şey olmuyor mu . bunun ayrımını beyin nasıl yapıyor. örneğin buzda abs neden çalışmıyor.



  • tahminimce tekerlekler kilitlendiyse ve araç hala belirli bir hızın üzerindeyse; atıyorum 10 kilometre abs devreye girip kilitlenmiş tekerlekleri pompalamaya başlar.


  • ABS sistemi temel olarak üç parçadan oluşur. Bunlar:
    1.) Teker hız algılayıcıları:
    Tekerlerin üzerinde bulunan ve tekerlerin dönüş hızını algılayan parçalardır.
     abs aracın durdugunu nerden anlıyor.


    2.) ABS hidroliği:
    Fren pompasından gelen hidrolik borular bu parçaya bağlıdır. Fren pedalına sürücünün ne kadar kuvvetle bastığını da ölçmeye yararlar. Aynı zamanda bu parçanın içindeki valfler her bir tekere giden fren basıncı miktarını ayrı ayrı kontrol edebilir.
     abs aracın durdugunu nerden anlıyor.


    3.) Elektronik kontrol ünitesi (ECU):
    ABS hidroliğinin bir parçasıdır. Teker hızlarını, fren basınçlarını analiz ederek ABS’yi devreye sokar ve çıkarır.

    NASIL ÇALIŞIRLAR?

    Öncelikle bilmemiz gerekir ki ABS’nin devreye girmesi için tekerlerin herhangi birinde frenleme esnasında durma eğilimi (veya kilitlenme) olmalıdır.

    Örneğin ani bir fren yaptınız. Fakat arabanızın sol ön tekeri yol üstündeki buzlu veya ıslak kısma denk geldi. Bu durumda sol ön teker diğer tekerlere göre daha çabuk kilitlenecek ve kaymaya başlayacaktır değil mi? Sol ön tekerde bulunan hız algılayıcısı tekerin hızının düştüğünü ve durma eğilimi göstermeye başladığını ECU’ya (elektronik kontrol ünitesi) bildirir. Bu sırada fren pedalına uygulanan basınç miktarı da ECU tarafından bilinmektedir. ECU hemen sol ön tekerin kilitlenmesini engellemek ister ve fren basıncını o teker üstünde azaltmak için ABS hidroliğini devreye sokar ve anında devreden çıkarır. Sol ön teker yine kilitlenme eğilimi gösterince ABS hidroliği yeniden devreye girer ve devreden çıkar. Bu işlem saniyede yaklaşık 16 defa tekrarlanır ve siz fren pedalında bir titreşim hissedersiniz. Bu titreşim arabanızı güvenli bir duruma getirinceye kadar devam eder.

    Yukarda örneğini verdiğimiz durumlar gibi tekerlerin kilitlenmesini gerektiren her fren uygulamasında ABS devreye girmektedir.

    ABS’nin size en büyük avantajı ise bu ani frenlemeler esnasında aracınızı istediğiniz gibi sağa sola yönlendirebilmenizdir.



    soylenasil.com dan alıntıdır




  • Aslinda devir sensorlerinden gelen devir sayilari arasinda belirgin bir fark var ise ABS o zaman devreye girer. Yüksek hizla arac yol alirken aniden frenler devreye girdiginde frenleme etkisi dort lastik icin de tamamiyla ayni olmaz, farkli hizlarda donmeye baslarlar bu da arabanın kontrolunu kaybetmene yol acar. ABS, fren sistemini acip kapayarak bunu onler.
  • arkadaşlar ne zamana kadar yani abs ünitesi frenlere giden hidroligi ne zaman kadar acıp kapatır. bunu nerden algılar örnegin yolda bastınız frene tekerlekler kaymaya başladı ve abs devreye girdi. otomotik olarak hızınız düştü ve durdunuz. peki abs nezaman devreden çıktı. abs aracın durdugunu nerden anlıyor. km saatine baglı oldugunu düşünelim hızle giderken frene bastıgınızda tekertlekler kilitleniyorsa zaten km göstergesi 0 gösterir. bu durumda arac durmuş demektir. ve abs çalışmaz. ama çalışıyor. ne zaman ki gerçekten durdunuz o zaman devre dışına çıkıyorsa bunu nerden anlıyor. ya ben çok uçuk düşünüyorum konu o kadar karışık değil, ya cidden burda başka bi durum var:))
  • galiba ivme sensörü var ; araç durduğu an ivme de olmayacağından sistem devreden çıkıyor sanırım
  • ivme sensörü , olayını bende düşündüm ama yok böyle bir şey araç hızını tekerleklerin dönüşünden başka algılayıcı bi sistem de yok . hala tatmin olmuş değilim . abs ile ilgili bi çok şey okudum, ama hiç biri bu soruma cevap vermiyor. bi nokta var teker dönüş hızlerı yada durdukları an eşit ise abs devreden çıkar. diye bi yorum yapıyorum ama frene basıldıgında zaten tekerler kitlenince dönüş hızı ve durma anları eşit olmuyor mu. bu konuda açıklayacı bilgiye sahip arkadaşların yardımını bekliyorum. örneğin buzdaki olayı açıklamaya çalışalım neden buzda abs çalışmıyor. abs aracın durdugunu sanıyor.neden. kafayı yoran arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
  • aracının tekerlerin hızını algılayan ve differential olarak çalışan ABS hız sensörleri vardır.Bunlar tekerin dönüp dönmediğini algılarlar.

    bazı araçlar için bakın.

    http://www.autopartswarehouse.com/replacement_sm/bosch~abs_speed_sensor~replacement.html

    birçok araç için abs hız sensörleri ve yedek parça fiyatları

    http://www.prostreetonline.com/oem/abs_speed_sensor.html



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vezir -- 23 Şubat 2007; 13:45:43 >




  • aracın durup durmadığı bilgisi ile abs sensöründeki hız bilgisi ECU gider.ECU aracın gidip gitmediğine karar vererek duruma göre ayarlama yapar.Tam elektronikçilerin işi biz mekanikçiler bunun alt detayları bilemeyiz.Ama merak ederseniz detaylı araştırabilirim.

    quote:

    Orjinalden alıntı: denizusta

    ivme sensörü , olayını bende düşündüm ama yok böyle bir şey araç hızını tekerleklerin dönüşünden başka algılayıcı bi sistem de yok . hala tatmin olmuş değilim . abs ile ilgili bi çok şey okudum, ama hiç biri bu soruma cevap vermiyor. bi nokta var teker dönüş hızlerı yada durdukları an eşit ise abs devreden çıkar. diye bi yorum yapıyorum ama frene basıldıgında zaten tekerler kitlenince dönüş hızı ve durma anları eşit olmuyor mu. bu konuda açıklayacı bilgiye sahip arkadaşların yardımını bekliyorum. örneğin buzdaki olayı açıklamaya çalışalım neden buzda abs çalışmıyor. abs aracın durdugunu sanıyor.neden. kafayı yoran arkadaşlara şimdiden teşekkürler.




  • sayın vezir işte sorunun tam kaynagı bu aracın durup durmadıgı bilgisi. nerden çıkıyor.
  • sanırım aşagıdaki ivme sensörü .Ancak bu aynı zamanda airbag için de data veriyordiye biliyorum.ama en iyi elektronikçiler bilir. Ancak teorikte bunu anlamak çok kolaydır.Gyro bu işi yapar.

    http://rb-k.bosch.de/en/fieldsofapplication/safety/sensors/passivedrivingsafety/accelerationsensor.html

    yukarıdaki parça ile aşağıdaki parça olunca biri tekerden diğeri gerçekte aracın haraket edip etmediğini ölçer.

    http://rb-k.bosch.de/en/fieldsofapplication/safety/sensors/activedrivingsafety/wheelspeedsensor.html



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vezir -- 23 Şubat 2007; 14:00:00 >




  • sürücünün bakislarindan
    quote:

    Orjinalden alıntı: denizusta

    sayın vezir işte sorunun tam kaynagı bu aracın durup durmadıgı bilgisi. nerden çıkıyor.

    sürücünün bakislarindan acaba durmayacakmi gibi
  • araç durunca zaten ayağimizı frenden çekmiyor muyuz?

    şaka bir yana bu sistem saniyede 16 kere hidroliği devreye alıp çıkarıyor her bir devreye giriş ve çıkış arasındaki hareket farkını ecu ya bildiriyor,araç durunca bu fark "0" olacaktır bu bilgiyle sistem devreden çıkacaktır.
  • quote:


    şaka bir yana bu sistem saniyede 16 kere hidroliği devreye alıp çıkarıyor her bir devreye giriş ve çıkış arasındaki hareket farkını ecu ya bildiriyor,araç durunca bu fark "0" olacaktır bu bilgiyle sistem devreden çıkacaktır.

    Bu da olabilir ama daha mantıklı gelen ivme sensörü.
    quote:


    ivme sensörü , olayını bende düşündüm ama yok böyle bir şey araç hızını tekerleklerin dönüşünden başka algılayıcı bi sistem de yok

    Buz konusunu hiç bilmiyorum ama, aracın hızını algılayıcı sistemler vardır eminim. Çünkü esp sisteminde, sistemin en önemli parçası yanal hız sansörleri. Eğer elektronik kontrol sistemlerinin aracın hızını ölçmek için lastiklerden başka bir çağresi olmasaydı, esp sistemi de aracın yanal hızını ölçemezdi. Sonuçta esp' nin en hayati parçası; yanal hız sensörleri ve bu sensörleer aracın ne hızla, ne açıyla savrulduğunu saptayabiliyor. Bu yüzden eminim, aracın ne hızla hareket ileri doğru hareket ettiğini algılayan sensörler de vardır.
    - Bi de ayrıca, daha ilginç bir soru; eğer araç arabanın hareket hızını lastiklerden başka bir yolla ölçemiyorsa, abs' siz araçlarda ani frene basıldığında ve lastikler kilitlendiğinde hız göstergersinin sıfıra düşmesi lazım. Ama düşmüyor ve hızımızı gösteriyor? Bu neden???




  • Bir konuya aciklik getirmekte yarar var. ABS nin gorevi arabayi durdurmak degil tekerlek devirlerini esitlemektir. ABS arac durdugunda degil tum tekeleklerin devirleri esitlendiginde devreden cikar. Arabayi durdurmak disklerin veya kampanalarin gorevidir. ABS ile ivmelenme sensorlerinin hicbir ilgisi yok. ivme sensorleri ESP sisteminin demirbasidir. Eskiden ESP yokken ABS vardi ve hicbir arabada ivme sensoru yoktu..
    Selamlar
  • quote:

    Bir konuya aciklik getirmekte yarar var. ABS nin gorevi arabayi durdurmak degil tekerlek devirlerini esitlemektir. ABS arac durdugunda degil tum tekeleklerin devirleri esitlendiginde devreden cikar. Arabayi durdurmak disklerin veya kampanalarin gorevidir. ABS ile ivmelenme sensorlerinin hicbir ilgisi yok. ivme sensorleri ESP sisteminin demirbasidir. Eskiden ESP yokken ABS vardi ve hicbir arabada ivme sensoru yoktu..
    Selamlar

    Peki eskiden hiçbir araçta ivme sensörü yoktu diyorsun; biraz daha eskiye yani absninde bulunmadığı dönemlere gidelim:
    Abs' siz araçta yüksek hızlarda fren yaptığında, lastikler kitleniyor ve araç kızaklamaya başlıyordu. Bu durumda, hız göstergeleri aracın hızını lastiklerin dönüşünden hesapladığına göre; ani fren yapıp lastikleri kitleiğimizde hız göstergesinin de sıfıra inmesi lazım.Çünkü hız sensörü diye bişey yoktu diyorsun??? Benim bildiğim hız sensörü vardı; yanal hız sensörleri yoktu.
    --Ayrıca, ivme sensörlerinin abs' yle alakası yok diyorsun; ben de abs sistemi ivme sensörleriyle çalışıyor demedim ki; arkadaşın sorusu; "aracın durmasıyla, kızaklaması arasındaki farkı beyin nasıl algılıyor" du. Ben de hız sensörleri beyne bu bilgiyi tekerleklerin durumundan bağımsız olarak iletiyordur dedim.




  • DENİZUSTA,
    FRENLEME SIRASINDA, TEKERLEKLERDEN EN AZ BİR TANESİ DÖNMÜYORSA, TÜM TEKERLEKLER KİLİTLENMİŞ DURUMDA ARAÇ KAYIYOR BİLE OLSA ABS DEVREDEN ÇIKAR. ARACIN DURDUĞUNU VARSAYAR...
    ANCAK BÖYLE BİR DURUM SADECE ÇOK KAYGAN BİR BUZ ÜSTÜNDE OLABİLİR...
  • Saniyorum yazdiklarimi cok hizli veya muhakeme yapmadan okudun. Dikkatli okursan hiz sensoru yoktur diye birsey demiyorum. Ivme sensoru yoktu diyorum. Hiz ile ivmenin farkli seyler oldugunu biliyorsundur. Araclar hiz bilgisini tekerlek devir sensorunden alir da demiyorum. Bir defa aracta ABS yoksa tekerlekte sensor de yoktur... Arac hiz bilgisi 2 sekilde kadrana iletilir.
    1- Eski sistem; Sanziman cikis miline bir sonsuz disli, ve bu disli tahrigiyle donen bir tel. Bu tel kadrandaki hiz gostergesinin ignesini mekanik hareket ettirir.
    2- ECU lu araclar icin, yine sanziman cikis miline bir enduktif pikap (inductif pickup) koyarsin. Onunede basit bir disli... Enduktif pikap ounden gecen dolu ve bosluklara gore ECU ya sinyal gonderir ve ECU gelen sinyalin sikligina gore hizi biralgortma ile belirler.
    Selamlar
  • Ebd'siz Abs'ler nasıl çalışıyor peki?
  • ABS nin temel calisma prensibini M.C.K. arkadas yukarida cok guzel bir alintiyla aciklamis zaten.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.