Şimdi Ara

ABD’li Micron, Japonya’da yeni nesil AI bellek üssü kuruyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
249
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • ABD’li Micron, Japonya’da yeni nesil AI bellek üssü kuruyor

ABD merkezli bellek üreticisi Micron Technology, Japonya’nın batısında yapay zeka odaklı yeni nesil bellek çipleri üretecek dev bir tesis için 1,5 trilyon yen (9,6 milyar dolar) yatırım yapmaya hazırlanıyor. Konuya yakın kaynakların aktardığına göre tesis, şirketin yapay zeka işlemlerini hızlandıran yüksek bant genişlikli belleklerde (HBM) küresel ölçekte daha güçlü bir konum hedeflediği bir dönemde planlandı.

Micron’dan Japonya’ya dev yatırım

Micron’un çip üretim zinciri ağırlıklı olarak Tayvan’a dayanıyor. Bu yatırım ile Micron, üretim zincirini çeşitlendirmiş olacak. Nikkei’ye göre artan jeopolitik riskler nedeniyle şirket, Japonya’daki tesisi Tayvan’daki seviyeye yakın bir ileri teknoloji üretim üssüne dönüştürmeyi amaçlıyor.

Yeni tesisin odağında yer alacak HBM çipleri, özellikle Nvidia gibi şirketlerin GPU’larıyla birlikte kullanılarak yapay zeka model eğitiminde kritik rol oynuyor. Bu bellekler, yüksek kapasite ve hızlı veri aktarım özellikleri sayesinde üretken yapay zeka sistemlerinin işlem hızını doğrudan artırıyor.

Ayrıca Bkz.Oyuncular RAM fiyatlarını boykot ediyor: Peki işe yarayacak mı?

Şirket, fabrikanın inşasına Mayıs 2026’da başlamayı planlıyor. Hedef ise HBM çiplerinin 2028 civarında sevkiyata hazır hale gelmesi. Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı (METI), proje için 500 milyar yene (3,2 milyar dolar) kadar devlet desteği sağlayacak. Micron’un yeni tesisi, halihazırda mevcutHigashi-Hiroshima bölgesindeki tesis alanı içinde inşa edilecek. Tesisin, tamamlandığında dünyanın en gelişmiş HBM üretim merkezlerinden biri haline gelmesi ve şirketin Güney Koreli SK Hynix ile olan rekabetinde önemli bir ivme yaratması bekleniyor.

Kaynak:https://www.reuters.com/world/asia-pacific/micron-invest-96-billion-japan-build-ai-memory-chip-plant-nikkei-reports-2025-11-29/
    Kaynak:https://asia.nikkei.com/business/tech/semiconductors/micron-to-invest-9.6bn-in-western-japan-to-make-ai-memory-chips

• o fabrika daha kurulacakta üretecekte min 5 yıl fazlasınıda bilmem

• Gidiyorlar gidiyorlar Çin'in burnunun dibine yarı iletken fabrikaları açıyorlar.

Yarın bir gün savaş çıkmasını geçtim üretim üssü olan ülkelerden birisine 1 füze düşse o ülkelerin limanları olduğu gibi sevkiyata kapanır, ellerinde mal olsa bile tedarik zinciri kitlenir.

• O değil de sayfadaki eleştirilere gel, adamlar 9,6 milyar USD'lik yatırım yapıyorlar ki, en ileri teknoloji ile üretim yapacak -bakın burası çokomelli; 3,2 milyar USD'si Japonya devlet destekli-, ve 2 yıl sonrasında HBM çiplerinin sevkiyata hazır hale gelmesi planlanıyor ki, erken bitirir bu Japon'lar geç bitirmez, 5 sn'lik tren gecikmesinde özür dileyen tipler bunlar, yakın zamanda bir makinist istifa etmişti bu nedenle...

O sırada biz; Adıyaman'lı olarak aldığım dairenin olduğu yaklaşık 7-8 yıllık site ağır hasarlı olduğu için kontrollü olarak yıkıldı, TOKİ tarafından daha bu sabah mesaj geldi, kullanıma hazır, efendim şu kadar borcunuz bulunmaktadır diye(5.500 TL gibi onu da bugün soracağım, eksikleri nedeniyle tam teslim yapılmamıştı, sanırım onları da tamamlamışlar), kısaca deprem üzerinden neredeyse 3 yıl geçmiş, 2+1 daire teslimatı yeni yapılıyor, ki ülke olarak en iyi bildiğimiz iş beton dikmek olmasına rağmen...

Bulut işlerinde kafayı sıyırma nedenli ülke olarak teknolojiye tövbeliyiz :) bu adamları herkes eleştirsen de biz eleştirmeyelim bari, uzaktan oldukça komik görünüyor...

Ahmet Polatyoutube
    Bilişime Bakış Açıları - Obama vs. Binali Yıldırım
    https://www.youtube.com/watch?v=x_PJXkRywn4

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.