Şimdi Ara

ABD’den Çin’e yeni yıl darbesi: ASML’nin satışları durduruldu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
341
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • ABD’den Çin’e yeni yıl darbesi: ASML’nin satışları durduruldu
    Dünyanın en stratejik ve kritik teknoloji firmalarından Hollandalı çip makineleri üreticisi ASML, yaptığı açıklamada, Hollanda hükümetinin ABD'nin ihracat kısıtlamalarını takiben bazı çip üretim ekipmanlarının Çin'e sevkiyatına ilişkin ihracat lisansını kısmen iptal ettiğini söyledi. Bu vesileyle Çin’in ASML’den almayı planladığı DUV (Derin Ultraviyole) makineleri iptal edilmiş oldu.



    ABD ve Çin arasındaki çip gerilimi sürüyor



    ASML’nin yeni Hollanda kısıtlamalarının tam olarak yürürlüğe gireceği Ocak ayına kadar Çinli firmalara üç adet üst düzey derin ultraviyole litografi makinesi gönderme lisansı vardı. Ancak ABD'li yetkililer ASML'ye ulaşarak bazı makinelerin Çinli müşterilere önceden planlanmış sevkiyatlarının derhal durdurulmasını istedi. DUV makineleri için ihracat kontrolleri geçtiğimiz yıl duyurulmuştu ancak 1 Ocak’a kadar süre verilmişti. Çin, o zamanlardan beri bu makineleri stoklamak için acele ediyordu.



    ABD’den Çin’e yeni yıl darbesi: ASML’nin satışları durduruldu
    Bilmeyenler için DUV, halihazırda 3nm gibi gelişmiş çiplerin üretilmesini sağlayan EUV makinelerinin önceki nesli konumunda. EUV makinelerinin Çin’e satışı bir süredir yasak. Şimdi de bunlara DUV (Twinscan NXT1930Di) makineleri katıldı. ASML, halihazırda tanesi 400 milyon doları bulan yeni nesil High NA EUV makinelerinin sevkiyatını sürdürüyor. High NA EUV ve ASML hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki özel makalemizi okuyabilirsiniz.



    Ayrıca Bkz.Bu makinenin tanesi 400 milyon dolar ve dünyanın geleceğini şekillendirecek



    ASML'nin litografi makineleri akıllı telefonlardan sofistike askeri teçhizata kadar her şeye güç veren yarı iletkenlerin oluşturulmasını sağlıyor. ASML, EUV ve High NA EUV üretimi yapan tek firma konumunda. DUV litografi makinelerini ASML haricinde Japon Nikon ve Canon da üretiyor. Japonya da Çin'e yönelik ihracat kısıtlamalarında taraf konumunda ve buradaki makinelerin satışı da kısıtlı.



    ABD’den Çin’e yeni yıl darbesi: ASML’nin satışları durduruldu
    ASML yaptığı açıklamada iptal edilen siparişlerin firmanı mali görünümünde önemli bir etki yapmayacağını duyurdu. DUV makinelerinin tanesi birkaç on milyon dolar kadar. Son yıllarda ASML'nin Tayvan ve Güney Kore'den sonra üçüncü büyük pazarı olan Çin, 2023'ün üçüncü çeyreğinde şirketin satışlarının %46'sını oluşturarak en büyük pazar olmuştu. Çin gümrük verilerine göre, Temmuz ve Kasım ayları arasında Çin'in litografi makineleri ithalatı beş kattan fazla artarak 3,7 milyar dolara ulaşmıştı.




    Kaynak:https://www.reuters.com/technology/asml-says-dutch-government-revoked-some-export-license-2024-01-01/
    Kaynak:https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-01-01/us-pushed-asml-to-block-chinese-sales-before-january-deadline?embedded-checkout=true







  • Tayvan'a satış serbest ise sorun yok. Çin Tayvan'ı alır. İş tamam. Tüm teknolojiyi de Çin'e aktarır. Sonrada kendisi daha fazla geliştirir. Çin elindeki 3 trilyon dolarlık ABD tahvili ile ortalığı karıştırırsa o zaman ABD düşünür. Çin zamanını bekliyordur. Çin'den bir darbe muhakkak gelecektir.
  • Dünyayı yönetmek böle bişi. Satmıcaksın der. Satmazsın. Uzuuuunca bir süredir amerikanın istemediği bi adam gelişmemiş ülkelerde yönetemez, istediğiyse, seçimlerde dahi kaybetmez.

    Bilmem dejavu oldumu. Matrix ten çıkmak bünyelere iyi gelmez. Sizi mutsuz yapmayalım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jubeii -- 3 Ocak 2024; 14:20:16 >
  • Çin o makineyi de yapar

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • DaggeredByRuhtan kullanıcısına yanıt
    alasini yapacak

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • jubeii kullanıcısına yanıt
    büyütmeyin bu kadar. kimin hangi ülkeyi yöneteceğine de gücü yetmiyor artık. öyle yada böyle devirmeya çalışırlar ama her ülkede sökmez o.

  • Çin'i yavaşlatabilirsiniz ama durduramazsınız.

  • O sırada Xi : Ay kıyamam ben size siz bize mi engel olceniz len :) Oy kıyamam.

    Sonra hacker tabur komutanına dönüp: Öpün bunları

    Komutan: Öpeli çok oldu başkanım. İsterseniz bi de...... :)

  • Tayvan'a satış serbest ise sorun yok. Çin Tayvan'ı alır. İş tamam. Tüm teknolojiyi de Çin'e aktarır. Sonrada kendisi daha fazla geliştirir. Çin elindeki 3 trilyon dolarlık ABD tahvili ile ortalığı karıştırırsa o zaman ABD düşünür. Çin zamanını bekliyordur. Çin'den bir darbe muhakkak gelecektir.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Batılılar nihai sonu ötelemeye çalışıyor ama nafile.

  • Amerikan taparlar da bu haberleri bekliyorlar herhal!


    kardeşim; hani bu asml hollanda markasıydı?


    ne oldu amerikşan taparlar? serbest ehonomi bathı yegenhüm takılıyorduk :D


    yahudi de engel olamayacak bu yükselişe. ABD’den Çin’e yeni yıl darbesi: ASML’nin satışları durduruldu 

  • Geliyor gelmekte olan 2024 savasi çıkartın ki gelecekte hic şansınız kalmayacak eyyy amariga

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Çin bunlara kök söktürür biraz zamana ihtiyaçları var hepsi bu

  • SeniorGrandMaster kullanıcısına yanıt
    Tayvanı işgal etme zorluğunu geçtim hadi ABD direkt fabrikaları bombalarım diye açıklama yaptı o iş sandığınız kadar kolay değil

  • DaggeredByRuhtan kullanıcısına yanıt
    İlk 20nm altı üretim yapabilecek DUV üretmeyi beceremiyorlar...

  • haklı artık abd eski gücü yok , dibe doğru kayıyor lakin elinde hala teknolojiyi tutuyor. şöyle ki abd asml şirketine direktif verebilir. abd asml ye teknoloji aktarımı yapıyor. o makinalarda abd malı ürünler var ayrıca. biz yapsaydık abd kadar katkımız olsaydı bizde istediğimize sattırır ,istediğimize sattırmazdık ,emin ol. o, şirkete. daha 20 senedir teknolojiye askeri araç gereç üretimine hakkıyla (fazlasıyla destekleyerek) yatırım yapıyoruz.. mke neredeyse atıl durumdaydı. aselsan durağanlaşmıştı . lakin recep erdoğanın da eksikleri çok işlemci teknolojisine o kadarda eğilmediler. reis erdoğan daha çok başbakan olmadan önce tespit ettiği eksiklikleri giderdi ufku . umalım yenisi bize tam istediğimiz teknolojiyi hakkıyla kazandırsın. lakin bu eksiklikleri görmüş içine dert etmiş siyasetle uğraşan yükselme potansiyeli yüksek yeni biri lazım...

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.