Şimdi Am klavyede bütün beyaz tuşlardan oluşuyor. C-majör'ün ilgili notası, aynı zamanda G-majör ve E-minör ile de ilgili nota, hissiyat olarak ve nota olarakta benzer. Şarkı bestelerken tüm beyaz tuşlar ile Am akoru yazıyorum. Beyazları kullanarak yazmam gerekiyor ama dediğim gibi G-majör ile de ilgili nota olduğu için G# (diyez) notasını da kullanıyorum. Yani müzik teorisine fazla girmeden Am notası ile şarkı bestelemek bu kadar basit mi? < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-8FB5351A6 -- 16 Ocak 2022; 2:20:39 > |
A-Minör yani La Minör Bu Kadar Kolay mı?



-
-
-
Aslında evet bu kadar basit. Teorinin amacı bence birbiri ile uyumlu sesleri açıklayabilmek olsa gerek. La minor gamı kullandığınızda neden bir siyah tuşa bastığınızda ses alakasız geliyor onu açıklıyor aslında. Bu arada G majör gamında G# değil F# bulunuyor ama attığınız görseldeki notaları ben de denedim G# gayet uyumlu geldi. Hatta F# çok alakasız bir ses veriyor.
Bir de bir yorum yapayım. A minor gamı kullandığınızda yukarıda belirttiğiniz akorları bastığınızda siz aslında A minor gamının kök notası olan A notasını I kabul ederseniz, sırası ile I-VII-VI-V dizilimi uygulamış oluyorsunuz.
Ben de ilk teoriye çalışırken Blinding Light müziği ile çalışmıştım. Anlaması çok basit bir şarkı. Direkt C minor gamı kullanılarak çalınıyor. Akorlar da IV-I-III-VII diziliminde. Yani burada demek istediğim C minor gamının birinci akoru C minor, ikincisi D diminished, üçüncüsü E major, dördüncüsü F minor gibi gibi devam ediyor ve siz bu gama ait akorlardan istediğinizi istediğiniz sırada dizerek uyumlu bir beste oluşturabilirsiniz. Sizinki de çok güzel olmuş bence. Ya da bu dizilimi A minor gamına uyguladığınızda da aynı şarkıyı farklı bir tonda çalmış oluyorsunuz.
Bu şekilde yaptığımız çalışmaları paylaşarak birbirimize katkıda bulunabiliriz diye düşünüyorum. Ben de yukarıda bahsettiğin şarkıya ait kendi kaydımı paylaşıyorum aşağıda. Ableton projesini kaydetmemişim galiba bulamadım. Ama youtubedaki videolardan öğrenmiştim notalarını.
we.tl
blinding lights (piano).wavhttps://wetransfer.com/downloads/eafd24a8a89cb5204463228cdf50ce0e20220118131329/5bab33
-
Değerli yorumunuz için teşekkür ederim hocam
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X