Şimdi Ara

9800X3D Ana Konu (226. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: vhmproject Daha Az
1 Kayıtlı Üye ve 2 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
4.557
Cevap
105
Favori
182.055
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
14 oy
Sayfa: önceki 224225226227228
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Öncelikle montaj hatasını kontrol edin. temizleyip ince macun sürün. soğutucu bloğun tam oturduğundan emin olun.

sonra anakartın biosunu yeniden güncelleyip sıfırlayın. hava sirkülasyonunu intake outtake olarak yeniden ayarlayın.

yine de olmazsa amd ile iletişime geçin.

Ghost of Tsushima DC’yi yaklaşık 30 dakika 4K full ayarlarda oynadım. CPU en fazla 70°C gördü. Oda sıcaklığı 27°C, kasa dolabın içinde çok hava alacak yeri olmamasına rağmen.

Cinebench R23 testini tamamladığında ise sıcaklık 85°C civarına çıktı; bu sırada -30 +200 ayarıyla yaklaşık 156W güç çekiyordu.

Benzer bir soğutucuyla oyunlarda 65–66°C, sentetik testlerde ise 78–82°C aralığını görmen gerekir. Eğer daha yüksekse, pompa motoru %100 çalışmıyor olabilir ya da fan profili yeterince optimize edilmemiştir. hwinfo ile oyun oynarken veya cinebencte test yaparken ekteki şekilde sensör verilerini takip edersen kaçak nerede ortaya çıkar.

oyundaki 30 dakikalık durum ve kapattıktan 40 saniye sonraki anlık veriler. burada benim verileri okuyan kişinin dikkatini muhtemelen SOC ve VDDIO voltajlaır çekecektir.

9800X3D Ana Konu
    AMD Ryzen 7 9800X3D / MSI MAG B850M Mortar WiFi / Asus ROG RYUO III 240 ARGB 240 mm / PNY GeForce RTX 5080 OC / PNY CS3030 500GB (Sistem) + WD Blue SN5000 2TB NVMe (Depolama) / Kingston Beast Expo Black 32 GB (2X16) 6000 MHz CL30 / ASUS Prime AP201 mATX / ENERMAX Revolution D.F. X 1200W / 4K UHD 65inç TLC 65C755 Monitör
    Steam/Origin/Live/PSN : hhcig

• -30 ve +200 ayarıyla işlemci çok boğulmuş silikon kalitesine bakmaksızın yüklenmişsiniz ama ppt limiti %40 kadar avansı olmasına rağmen yetmediği için kendisini doldurmuş ezber olmuş ama bu haliyle de kullanılır o +200ü devamlı göremediğiniz sürece süs gibi gözükür :D

Üstadım, cevabınız banaysa; yorumunuz teorik açıdan değerli olsa da metodoloji olarak küçük bir yanlış anlaşılma mevcut. Paylaştığım veri bir stres testi değil, oyun içi kullanım verisidir.

Burada PPT limitinin 'yetmemesi' gibi bir durum söz konusu değil; işlemci oyun senaryosunda sadece 55W civarı güç çektiği için limitin tamamını kullanmaya ihtiyaç duymadı. Yani ortada bir 'kısıtlanma' veya 'boğulma' durumu yok; aksine yük hafif olduğu için efektif hızlar dinamik yönetiliyor. Dilerseniz akşam Cinebench R23 veya OCCT (saatlerce tüm kategorileri ayrı ayrı ve kombo olarak test ettim ama ekran görüntüsü almadım belki 10-15 dakikalık referans olacak şekilde) verilerini de paylaşayım; o zaman Core Clock ile Effective Clock'un birebir örtüştüğünü, yani +200 MHz ayarının 'süs' olmadığını ve sistemin limitlere takılmadan çalıştığını daha net göreceksiniz.

Ayrıca o görseli paylaşmamdaki asıl amaç; hem sorun yaşayan arkadaşın hangi verileri paylaşması gerektiği konusunda bir referans oluşturmak, hem de performans limitlerinden ziyade sistemin yük altındaki SOC ve VDDIO voltaj davranışlarına dikkat çekmekti. Forumda sorun yaşayan arkadaşlara ezbere 'şunu dene, bunu dene' demek yerine; baştan HWiNFO ve ZenTimings gibi somut veriler istense, yani doğru metodoloji izlense, kimse mesaj kirliliğinde boğulmadan nokta atışı çözüm bulabilir. Sonuçta varsayımlar yerine verilere bakarak yorum yapmak her zaman daha sağlıklı.

Özellikle vurgulamak istediğim ve o ezberi bozmak adına paylaştığım detay şuydu: Normalde 6000MHz CL30 veya sıkı zamanlamalarla stabilite için 'SOC 1.25V ver, VDDIO 1.35V çek' şeklindeki (ezber) ayarlar tavsiye edilir. Ancak benim işlemcim 1.20V SOC ile tamamen stabil çalışıyor. VDDIO'nun 'Auto' kilidi sebebiyle 1.41V'a çıkmasına rağmen —ki muhtemelen geçmişteki yanma vakaları yüzünden kilitlendiğini düşünüyorum, neyse ki güvenli seviye olan 1.45V'un altında— sistemin bu kadar düşük SOC voltajıyla ağır yükleri kaldırması; sanırım 40 yılın başında şansımın yaver gittiğini ve nihayet ömrü hayatımda silikon kalitesi iyi bir CPU yakaladığımı gösteriyor.

Tabii en başta sadece oyun içi değerleri paylaşıp, stres testlerinin sonuçlarını eklemediğim için sizi yanıltmış olabilirim; o konuda haklısınız. 9800X3D Ana Konu 

Ayrıca sıcaklık konusunda da kafasında soru işareti olanlar olacaktır, sistemim zor koşullarda neredeyse bir ısı kapanı içinde çalışıyor, onu da aydınlatmak adına iki paylaşım yapayım;

9800X3D Ana Konu
    9800X3D Ana Konu
    AMD Ryzen 7 9800X3D / MSI MAG B850M Mortar WiFi / Asus ROG RYUO III 240 ARGB 240 mm / PNY GeForce RTX 5080 OC / PNY CS3030 500GB (Sistem) + WD Blue SN5000 2TB NVMe (Depolama) / Kingston Beast Expo Black 32 GB (2X16) 6000 MHz CL30 / ASUS Prime AP201 mATX / ENERMAX Revolution D.F. X 1200W / 4K UHD 65inç TLC 65C755 Monitör

• SonForum kullanıcısına yanıt

silikon kaliteniz iyi değil 1.41v amperaj değerinde 1.45v için son düzlük gibi bir şey 1.50v+ yanma olayı da hepsi sürekli olarak sıçramalardan oldu ama genel olarak yeterli bir sistem.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Üstadım yorum için teşekkürler. Ancak sanırım küçük bir detay gözden kaçtı; bahsettiğiniz 1.41V VDDIO değeri, işlemcinin silikon kalitesi sınırda olduğu için 'ihtiyaç duyduğu' bir değer değil. Kullandığım Beta BIOS sürümünde VDDIO voltajı kilitli olduğu için anakartın 'Auto' algoritması gereği mecburen bastığı bir değer. Yani işlemci 1.20V ile çalışacak olsa bile BIOS buna izin vermiyor, mecburen 1.41V görüyoruz.

Benim referans aldığım nokta; 6000MHz CL30 gibi sıkı bir profili, standartların çok altında olan 1.20V SOC ile stabil tutabilmesiydi.

Yine de bilmediğim veya yanlış yorumladığım teknik bir detay muhakkak vardır. Bu bağlamda; VDDIO voltajının BIOS tarafından zorla atandığı ve değiştirilemediği böyle bir senaryoda, silikon kalitesinin 'iyi' veya 'kötü' olduğuna hükmederken başka hangi spesifik verilere veya hangi 'Amperaj' değerine odaklanmam gerekir? Bu konuda teknik olarak aydınlatırsanız sevinirim, ben de doğrusunu öğrenmiş olurum. 9800X3D Ana Konu 

Aslında benim tavsiyem şu: 7200–8000 MT/s civarında RAM overclock yapıp, üstüne bir de -30 CO +200 MHz gibi değerler hâlâ verilebiliyorsa ve buna rağmen tekli çekirdek performansında bu seviyeler korunabiliyorsa, o işlemciyi bence duvara asıp sergilemek lazım; yıpratmaya değmez. Şu ana kadar ne kendi sistemimde ne de birebir kullanan arkadaşlarımda, normal silikonun ötesine geçen bir örnek görmedim.

Ben kendi sistemimde 7200 MT/s’de zar zor stabiliteyi yakalayabildim. Bir ton ayar, ince ayar, deneme yanılma derken birkaç gün ciddi mesai harcadım. X670/X870 anakartlarda VDDIO başta olmak üzere bazı değerlerle oynayabiliyorsun ama bunun da kendi içinde alt menüleri, bağlı ayarları, etkileşimleri var; iş iyice kafa karıştırıcı hâle geliyor. Bir noktadan sonra uğraştığıma değmediğini fark ettim.

Sonunda 6400 MT/s, -25 CO ayarına geri döndüm ve bıraktım. “Suyunu sıkayım” derken insanın kafası ağrıyor, bir yerden sonra da açıkçası uğraşmaktan sıkılıyor. Intel tarafında zaten yeterince terbiye olmuştuk; bir de AMD tarafında “şu ayar, bu alt ayar” derken kendimi delirtmek istemedim.

Özetle: Kağıt üzerindeki maksimum değerleri kovalamak mümkün ama pratikte stabil, sorunsuz ve kafayı yormayan ayarlar çok daha mantıklı. Bu noktadan sonra benim için kazanç değil, huzur önemli.

• pek fazla cpu bound oyun oynamıyorum 2k da 5070 ti kullanıyorum -22 CO verdim ama 200 mhz verince 20 derece ısı artışı ve 30-40w tüketimden başka bir faydası olmadı bu normal mi ?

cinebench skorları aynı oyunlarda 1 fps bile artış hissetmedim bence 200 mhz override etmeye gerek yok

Üstadım tecrübelerinize ve sürecin zorluğuna hak veriyorum. Stabiliteyi yakalamak adına harcanan zaman gerçekten yorucu olabiliyor. Dediğiniz gibi günün sonunda sistemin verdiği huzur her şeyden önemli.

Bahsettiğiniz 'duvara asmalık' senaryoyu biraz da kasanın bulunduğu ortamın getirdiği termal kısıtlamalar sebebiyle kendimce başardığımı düşünüyorum. Bu dar alanda hem +200 MHz Boost verip hem de serin çalışmak için 1.20V SOC değerini yakalamak benim için bir nevi zorunluluktu. Şayet ezbere 1.25V SOC verseydim işlemci en az 3-4 derece daha ısınacak ve bu kapalı alanda ısı tahliyesi zorlaşacağı için işlemci kendini korumaya alıp frekans kısacaktı.

Asıl mesele şu ki RAM'i 7200–8000 MT/s hızlarına çıkarıp SOC voltajını yükselttikten sonra o silikonun kalitesinden bahsetmenin pek bir esprisi kalmıyor. Bana göre asıl silikon kalitesinin göstergesi 1.20V gibi düşük bir SOC voltajıyla hem -30 CO hem +200 MHz Boost hem de 6000 MT/s hızında sıkılaştırılmış zamanlamalarla tüm ağır sentetik testlerde ve uzun süreli kullanımda stabiliteyi bozmadan çalışıyor olmasıdır. Ben bunu Hynix M-Die gibi standart bir RAM kiti ve X serisi olmayan B850 bir anakartla yani arkamda üst düzey donanım desteği olmadan yapıyorum.

Ayrıca konuyu netleştirmek adına şunu da sormak istiyorum; bir önceki yanıtınızda silikon kalitesini anlamak için voltaj ve amperaj ilişkisine dikkat çekmiştiniz. Ben bu değerlerin detayını sorunca kıstas bir anda 7200-8000 MHz RAM hızına evrildi. İlk mesajınızdaki amperaj/voltaj vurgunuza istinaden benim şu anki değerlerimde (1.20V SOC / -30 CO) tutarsız bulduğunuz veya teknik olarak 'bu silikon kötü' dedirten spesifik veri tam olarak hangisiydi? Soruma cevap alamadığım için o kısmı tam anlayamadım.

Neticede herkesin önceliği ve donanımının karakteri farklı. Önemli olan kullanıcısına sunduğu stabilite. Değerli yorumlarınız için teşekkür eder size de sorunsuz ve keyifli kullanımlar dilerim.

İlave:

Ek olarak HWiNFO ekranındaki yüzdelik dilimlere bakarak (örneğin PPT'nin %52 görünmesi gibi) limitlerin tarafımca manuel olarak kısıtlandığı veya stok değerlerin elle girildiği gibi bir yanlış anlaşılma oluşabilir. Ancak durum tam tersi; BIOS üzerinden PBO limitlerini 'Motherboard' seçeneğine alarak limitleri neredeyse tamamen kaldırdım.

Ekteki tabloda ve HWiNFO verilerinden yaptığım sağlamada da görüleceği üzere; anakart işlemciye 288 Watt (PPT) ve 547 Amper (EDC) gibi devasa, teorik olarak ulaşılması imkansız sınırlar tanımlamış durumda. Ancak işlemcim, bu sonsuz özgürlüğe rağmen tam yükte sadece 150 Watt ve 116 Amper çekerek, herhangi bir suni limite veya duvara çarpmadan, tamamen kendi silikon verimliliğiyle bu performansı ve sıcaklık değerlerini (86.4°C) yakalıyor.

Yani sistem limitlere takıldığı için değil, limitlere ihtiyaç duymayacak kadar verimli çalıştığı için bu değerlerde.

9800X3D Ana Konu

İncelemek isterseniz, Cinebench sırasında ve test bittikten 4 dakika sonra alınmış HWiNFO verilerini ekliyorum.

9800X3D Ana Konu

9800X3D Ana Konu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SonForum -- 4 Şubat 2026; 20:41:9 >

• B-2 Spirit kullanıcısına yanıt

Tespitiniz nokta atışı doğru.

Frekans artmasına rağmen Cinebench puanın artmıyorsa işlemcin Clock Stretching yapıyor demektir. Yani voltaj yetmediği için işlemci boş döngü çeviriyor, ekranda hız artmış görünse de performansa yansımıyor.

Yalnız +20 derece ısı ve +40W güç artışı sadece frekansla açıklanamayacak kadar fazla. Bu noktada üç ihtimal var:

1-İşlemcin o frekans için çok dik bir voltaj eğrisine ihtiyaç duyuyor. (Silikon piyangosu dedikleri olay tam bu oluyor)

2-Gözden kaçan bir ayar olabilir: PBO menüsünde 'PBO Scalar' ayarını Auto veya 1x dışında bir değere (5x, 10x gibi) çektin mi? Ya da PBO limitlerin 'Motherboard' seçeneğinde mi? Yoksa manuelmi girdiniz ?

3-SOC-VDDIO gibi voltaj değerlerine elle müdahale ettiniz mi yoksa Auto seçeneğinde mi?

Cevaplara göre durum değişir.

Eğer Scalar kurcalanmadıysa, 2K çözünürlükte yük zaten ekran kartında olduğu için işlemciyi gereksiz yere harlamaya hiç gerek yok. +200'ü iptal edip serin ve stabil kullanman en verimlisi olur.

pbo scalar otomatikteydi bu watt ve ısı artışı olduğunda, 1x yaptığımda %0.1 fps de düşüş hissetmeye başlayınca otoya aldım geri, pbo limitleri komple otomatikte

pbo dışında voltaj ayarına dokunmadım onlarda otomatikte

şimdi all core yerine per core düşüş uyguladım en iyi 2 çekirdeğe -20 diğerlerine -25 yaptım, override kapalıyken 150 puan düşüş oldu cinebench de

cinebench testi esnasında +200 vermeyince 68 derecede takılıyor ama verdiğim zaman 88 sabit

Öncelikle herkese selamlar. Tecrübelerime dayanarak naçizane bir kaç bilgi vermek isterim.

AMD X3D işlemcileri 105 watt moduna kullanmanız sizlere fayda sağlayacaktır. Bunun yolu anakarttan kolay mod olan 105 watt moduna alma değil el ile girilmesi gerekir.

Bu değerler 105 tüketim için PPT(Paket Güç İzleme)=142A , TDC(Termal Tasarım Akım)=90A , EDC(Elektrik Tasarım Akımı) = 140A dir. Bu değerleri amper cinsinden gireceğiniz veya watt cinsinden gireceğiniz anakartta bölümler bulunur. Eğer amper cinsinden girilecekse 142000 , 90000 , 140000 olarak girilmesi gerekir. Sıcaklığa doğrudan etkisi vardır. 7-10 derece arası düşüş sağlar ve performans kaybınız yüzde 1 bile olmaz.

Bundan sonra yapacağınız işlem negative curve ayarlarıdır. En uğraştıran iş budur. Sıcaklığı ve performansı doğrudan etkileyen unsurdur. Kullanıcıların yaptığı en büyük hata tüm çekirdeklere aynı değerlerin girilmesidir. Bu yanlıştır. Her çekirdeğin frekans voltaj ilişkisi farklıdır. Bu yüzden değerlerin tek tek girilmesi ve test edilmesi gerekir.

Gelelim SOC konusunda. SOC işlemciden bağımsız olarak 15 watt güç tüketir ve işlemci sıcaklığının sıcaklığını artırır. Kullandığım onlarca ryzen işlemcilerin soc çalışma voltajı 1.15 ile 1.20 aralığında idi. 2000 FCLK için SOC voltajını 1.15 ile başlayın ramlerinizin zamanlamalarını sıkıştırmadan. TM5 ile 1 saat üstü test çoğu zaman stabil olur. Stabilite yakaladıktan sonra sonra soc voltajını sürekli kullanacağınız voltaj olur artık.

Çok fazla uzatmayayım bu anlattıklarım ile ilgili internette birçok rehber bulabilirsiniz. Önerim kesinlikle 105 watt modu ile kullanın ve curve ayarlarını yapınız. 120 watt modu hem fazladan watt hem de yüksek sıcaklık olarak size döner. +200 olayını da tavsiye etmiyorum. Perofmrans getirisi tek çekirdekli oyunlar haricinde pek olmuyor.

ÖNEMLİ OLAN SİSTEMİNİZLE AZ ENERJİ TÜKETEREK MAKSİMUM PERFORMANSI ALMA OLMALIDIR.

Aşağıya eklediğim görsel kendi sistemimden bir görüntüdür. İşlemci ve ram ayarları yapılmış 7/24 full stabil optimize çalışan bir sistemdir. İşlemci soğutması Kule tipi çift fanlı Thermalright royal knight tir.

9800X3D Ana Konu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi berdush42 -- 4 Şubat 2026; 21:25:32 >
    Cpu: 386 sx-2/66 < pentium 166MMX < 200MMX < pentim III 600 < Celeron 733 < Celeron 1000 < athlon 2600(barton) < athlon 3000(s.754) <phenom 8450 < phenom II x3 720BE < phenom II x4 965BE<X6 1090T<FX6100<Xeon e3-1240<xeon E3-1270 V2<i7 3770K<FX 8350<i7 4790K Gpu: Cirrus Logic 1MB < S3 virge dx 4MB < 16MB 3dfx vodoo banshee < 32 mb TNT2 < 64MB Geforce 2 mx400 < 128 MB Geforce 4000 < 128 MB fx5200 < 256 mb 9600XT < 256 MB 6600GT < 256MB X800GTO < 512MB 4830 < 512MB 4770 < 1GB 5770 < HD5850<HD6870<HD5870<2GB HD6950-70<7850<7870XT<hd7950<r9 290<GTX 750ti<GTX970<GTX980<GTX 980ti<RX 480<GTX 1070|

Mesajınızda belirtmediğiniz için anakartınızın modelini, VRM kalitesini veya kullandığınız BIOS sürümünü bilemiyorum. Bu yüzden size şurayı açın, voltajı şöyle yapın demek büyük bir sorumluluk olur.

Hatırlarsanız geçmişte Ryzen X3D işlemcilerde kontrolsüz voltaj ve bazı BIOS sürümleri yüzünden fiziksel hasarlar oluşmuştu. Sizin sisteminizde sadece +200 MHz için sıcaklık 68 dereceden 88 dereceye fırlıyorsa, donanımınız o frekansı tutturmak için arka planda voltajı agresif seviyelere çekiyor olabilir.

Eğer donanımı tek tek yazmak zor gelirse, hiç olmazsa bir CPU-Z Benchmark testi yapıp sonuç web adresini (Validator linkini) paylaşırsanız; anakart modelinden BIOS sürümüne, RAM zamanlamalarına kadar tüm detaylara hakim oluruz. O zaman ezbere konuşmak yerine nokta atışı yorum yapabiliriz.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
    9800X3D Ana Konu

9800X3D Ana Konu

+200 override yok sadece en iyi 2 çekirdek -20 kalanlar -25 de scalar oto kalan her şey oto

2026 cinebench de test yapmıştım tekrar R23 yükledim ve sonuçlar

9800X3D Ana Konu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi B-2 Spirit -- 4 Şubat 2026; 22:26:20 >

• berdush42 kullanıcısına yanıt

Hocam selamlar. Paylaştığınız bilgiler, özellikle ısınma sorunu yaşayan veya standart işlemciye sahip kullanıcılar için gayet yararlı, elinize sağlık.

Mesajınız vesilesiyle BIOS ayarlarımı son bir kez daha gözden geçirdim. Fark ettim ki PBO Scalar ayarını testlerden kalma 2xte unutmuşum. Onu düzeltip Auto/1xe çekince sistem daha da rahatladı ve puanım 23.923 seviyesine oturdu.

Önerdiğiniz 105W modu (TDC 90A) konusuna gelince; şu anki testlerimde işlemci tam yükte doğal olarak 104 Amper (TDC) çekiyor. Eğer sizin önerdiğiniz 90A sınırını girersem, işlemcinin istediği akımı yaklaşık %15 oranında kısmış olacağım. Bu da doğrudan performans kaybı demek. Zaten paylaştığınız görseldeki 23.503 puan ile benim aldığım 23.923 puan arasındaki o fark da tam olarak bu kısıtlamadan kaynaklanıyor. İşlemci şu an 150W çekerken bile sıcaklık limitine takılmıyorken, ona 90A sınırı koyup potansiyelini frenlemek bana pek mantıklı gelmiyor.

Curve Optimizer için de dediğiniz doğru, genelde tek tek (Per Core) girmek en sağlıklısıdır ama şansıma benim işlemci tüm çekirdeklerde -30'u sorunsuz kaldırıyor. O yüzden tek tek uğraşmama gerek kalmadı. Sizin yöntem dediğiniz gibi daha çok "maksimum verimlilik" odaklı, benim şu anki ayarlar ise "stabil maksimum performans" odaklı diyebiliriz. Tekrar teşekkürler. 9800X3D Ana Konu 

9800X3D Ana Konu

9800X3D Ana Konu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SonForum -- 4 Şubat 2026; 21:54:34 >

Donanım detaylarına tam hakim olabilmemiz adına CPU-Z ekranındaki Submit and Compare butonuna basınca açılan doğrulama linkini bizimle paylaşabilir misin? Ayrıca işlemci soğutucunu ve PSU modelini de eklersen süper olur.

Bu arada bir önceki mesajda Berdush42 hocamın tavsiye ettiği ayarlar tam aspirin niteliğinde, her sisteme varsayılan olarak uygulanabilecek güvenli bir reçete. İstersen kestirmeden gidip doğrudan onları deneyebilirsin.

Senin de bahsettiğin gibi eğer CPU bound oyunlar oynamıyorsan veya bu voltaj işlerinde çok tecrüben yoksa, ince ayarla uğraşmak sana hissedilir bir farktan çok risk getirecektir. Bizim burada yaptığımız derin teknik sohbetin büyüsüne kapılıp durduk yere geri dönülmez riskler almaya hiç gerek yok derim.

Ama yok ben riskleri kabul ediyorum sistemimin limitlerini öğrenmek istiyorum dersen, daha önce paylaştığım şekilde HWiNFO açıkken testleri yapıp hem o sonuçları hem de ilk bahsettiğim CPU-Z linkini paylaşabilirsin. Nasıl yapacağına dair detaylar için önceki mesajlarımdan kopya çekebilirsin.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

Yok sadece pbo da olanlar hakkında yazmıştım zaten. Cpu tabanlı oyunlar oynasam uğraşırdım ama bu tarz şeyleri (ram subtiming, voltaj) zaman kaybı olarak görüyorum.

9800X3D Ana KonuNebi Akgünyoutube
    #overclock anakartı pahalı olmak zorunda değil. #gigabyte B850M Force bunun kanıtı niteliğinde bir anakart. Doğru #ddr5 topolojosi ile neler yapabildiğini görmek heyecan verici. Videodaki anakartlar tarafıma Tebilon tarafından sağlanmıştır. Bu videonun çekilmesine imkan sağladığı için Tebilon' a teşekkür ederim. Ücretli içerik veya #işbirliği değildir. ••• Sosyal Medyada beni takip edin ! ••• https://twitter.com/nebiakgun_ http://instagram.com/nebiakgun_# https://www.youtube.com/@nebi_akgun?sub_confirmation=1
    https://www.youtube.com/watch?v=__huW9ewrKE

Alım gücü düştü bütün konularda sessizlik. DH artık derin derin donanım konuşulacak forum olmaktan çıktı malesef.

Bu arada yanan 9800x3d ler için

Soc voltaj
    Soc voltaj
    Soc voltaj

Diyorum başka bir şey demiyorum. Anakartlar auto ayarlarında malesef bol keseden harala gürele voltajları basıp dururlar. Soc voltajının yanlışlığı geri dönülemez donanım bozulmasına sebep olur. Soc voltajının fazlalılığını azlığını mavi ekranla donmayla reset atmayla anlayamazsınız öyle sıkıntılı bir voltajdır

İşlemcinin kendi voltajı curve optimizer ayarıyla alakası yoktur yanma sebebinin

Bende çok sıkı çalıştırdığım ramlerimi soğutma derdindeyim. Şu kış ayında oyunlarda 36-37 derecelerde geziyor bazen anlık 38 oluyor.

Yazın ne olacak ayvayı yedim diyorum. Şuanlık serin tabiki fakat yazın bu sıcaklıklarda dolaşması mümkün değil. Trfcyi sıkmazsak performans kazanımının anlamı yok. Voltaj vermezsek stabilite sorunu. Çok fazla direnç uygularsakta pcbye zarar. Trfcde akımdan değil direkt voltajla alakalı olduğu için el mahkum

Serinletecek direnç ayarları yapsam bu sefer pcbye zarar vericem ileri vadede (heleki ram krizi varken)

Hadi hayırlısı

soc voltajı stabilliği için bir sürü program var fakat prime95 large fft fclk stabilitesi için en iyisidir. Soc voltajınız ve fclk stabil mi değil mi prime95 large fftyi 1 saat üzerinde çalıştırıp hata whea var mı yok mu kontrol ettirmek en doğrusudur

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MeGaDave06 -- 5 Şubat 2026; 23:20:37 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• 
Sayfa: önceki 224225226227228
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.