Şimdi Ara

9 Eylül 1922 ile 29 Ekim 1923 arası meçhuliyeti

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
1
Favori
943
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Tamam 9 Eylül’de İzmir’in geri alınmasıyla boğazlar hariç tüm yurttan düşmanı temizledik. Fakat cumhuriyetin kurulmasına kadar geçen 1 yıl, 1 ay, 20 günde (415 günde) nelerle uğraşıldı? Savaş sonrası sükunette halk devlet diye kimi bildi? TBMM hükümetini mutlak güç olarak kabul etti mi? Üretim ne durumdaydı? Halk nereye vergi ödüyor, nereden hizmet alıyordu? Okullar eğitim-öğretime devam ediyor muydu?

    Tahminimce siyasi olarak boğazlar meselesi konuşuluyordu. Bir ihtimal de Musul meselesi. Diğer önemli soru da halk Musul ve Kerkük’ün anavatana katılmasını umuyor muydu?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • aklı başında halkın çoğu yaraları sarmakla ve mecliste fikir yürütmekle meşguldü savaş sırasında cepheden kaçan %60lık kesimin de zaten hayatı boyunca devletin vergi dağılımının eğitim hizmetlerinin durumu ve misak ı milli umrunda olmadı
  • %40 mtv zammı konuşuluyodu
  • fiili olarak savaş olmasa da resmi olarak ülke savaş içindeydi
  • bu konu buraya agir kacar.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • ali bey amca kullanıcısına yanıt
    Düşünsün arkadaşlar işte. Konu dışı hep aynı: Karı-kız, aşk-meşk.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • birisi yazınca okurum favoriye aldım. TBMM merak etmiyorum da halkın durumu bende de merak uyandırdı
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Vizyondakiler 22 Temmuz 2011
    14 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • favoriye almıştım hala cevap gelmemesi üzücü
  • Hiçbirşey işlemiyordu heralde, kaos vardı ülkede. Günümüzde örnekleri var, Libya gibi düşün. Ya da bilmiyorum.
  • Bildiğim kadarını anlatayım.

    Şimdi 1922 de biliyorsunuz saltanat kaldırıldı. Bundan sonrası meclis ve hilafet arasında siyasi belirsizlik olarak geçti. İstanbuldakiler(memurlar) halifeye hala önem veriyordu hatta halk da. Şimdi sanmayalım ki savaş bitti yeni gelenleri halk hemen kabul etti. Bu yılda Mustafa Kemal'e karşı olanların sayısı da fazla. Çünkü başkent Ankara yapılıyor ve istanbuldaki memurlar işsiz kalıyor. Ayrıca, Cumhuriyetin ilanında Mustafa Kemal başrolde. Bazı olayları geçiyorum, Mustafa Kemal mecliste öneri veriyor cumhuriyet gelsin diye. Oylamayla kabul ediliyor.(bu arada bu oylamalarda demokratik oylamadan bahsetmek güç, çoğunluğa uyuluyor genelde). Bu haber Mustafa Kemalin eski arkadaşlarına gidiyor. Kazım karabekir, ali fuat cebesoy gibi kişiler biraz kızıyorlar. Çünkü o ara onlar ankarada değiller. Ayrıca bu kişilere göre cumhuriyetin ilanıyla demokrasi gelmez. Bu ikili sistemin çözülmesi lazım(hilafet ve meclisten bahsediyorlar).

    Siyaseten devam ediyorum(ekonomi, üretim hakkında bilgim yok). İstanbul barosu başkanı Lütfü bey var(ismi yanlış olabilir), halifeye mektup gönderiyor diyorki daha etkili ol. Sonra ünlü hint Müslümanlar var adları Emir bey ve Ali ağa(yine isimler yanlış olabilir). Bunlar da hem Türk basınına hem de halifeye mektup gönderiyorlar daha etkin olması için. Tabi o zamanın koşullarından mektup daha Ankaraya ulaşmadan istanbuldaki basına gidiyor ve gazetelerde habere çıkıyor. O zamanın başbakanı ismet inönü bunları okuyor, kızıyor. Bu durumdan anlıyoruz ankara-istanbul gerginliğini.

    Neyse 1 yıl sonra yeni yasama yılında halifelik kaldırılıyor ve Osmanlı hanedanına ülkeyi terk etmeleri söyleniyor.

    Bu kadar anlatabildim. Yanlışım varsa düzeltin lütfen

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Dincileri asmakla meşguldü ATALARIM.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.