Şimdi Ara

7ºC Nedir? | Kış Lastiği Kullanmalı Mıyız? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
89
Cevap
5
Favori
11.185
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
2 oy
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Yazılımcı Online

Çok güzel bilgiler vermişsiniz. Konuya katkınız için teşekkür ederim.

Orijinalden alıntı: medvet

Teşekkürler.
    Benim aracım da 4x4-arazi aracı Suzuki vitara. Bildiğim kadarıyla Lastikteki MT yazısı Mudd Terrain manasında.
    Dediğiniz gibi kış lastiği sembolü de yok.

Sizim lastiğinizdeki MT ifadesi dediğiniz gibi 'mud terrain' ya da 'mud tyre' anlamındaymış. Verdiğim linkte o şekilde belirtilmiş. Dediğim gibi eğer kış sembolü yoksa kış lastiği değildir.

http://www.1010tires.com/Tires/Reviews/Kumho/Road+Venture+MT+%28KL71%29

• quote:

Orijinalden alıntı: sargasso_sea

Rica ederim. Yasaları kendimize göre yorumlamakta üzerimize yok.
  • AT ve MT lastikler daha çok Offroad amaçlı araç kullanım içindir.Normal bir 4X4 sahibi bu lastikleri kullanmaz, kullananda AT olanını kullanır(AT lastiği de kışın kullanabilirsiniz illa S yazmasına gerek yok).MT lastik karda kullanılır özellikle derin karda yine S yazmasına gerek yok.Offroad lastikleri konusu çok detaylı zaten Offroad yapıyorsanız biliyorsunuzdur az çok bu lastikleri.MT ve AT bambaşka bir alan.Ama kısacası yaz kış farketmez yolu olan yerlerde offroad yapanlar(toprak yollarda diyelim) AT, yolumu ben bulurun diyenler gerçekten yol dışına çıkanlar ise MT kullanır(gene yaz kış farketmez).

Eğer aracı offroad ağırlıklı kullanmayacaksanız asfalt yol kullanıcısıysanız 4X4 araçlar için uygun M+S lastikler almanız gerekiyor. Örneğin Kumho'nun I-Zen serisi veya Bridgestone Blizzak gibi.Bu tür lastikleri genelde SUV sahipleri veya aracını SUV gibi kullananlar alıyor( BMW X5,Toyota VX100,Suzuki Grand Vitara vs).

Buz ise çok çok farklıdır.İster AT,ister MT ister M+S alın(buz için yine de ne başarılısı bu tür lastiklerdir diğerlerine göre) eğer buzda kullanacaksanız bu lastikler çivisiz çok fazla işe yaramaz kaydırdığınız anda da hakimiyetiniz biter,lastik sizi yere sabitlemez tekrardan araç nerede duracaksa orada durur(çivili lastik araç biraz kaydıktan sonra aracı durdurur).O yüzden araçta kış lastiği de olsa buz olabilecek yerlerden önce aracın hızı düşürülmeli ve sabit hızla gidilmeli( yokuş inişi ve sonunda virajlar varsa örneğin Uludağ yolu gibi) veya gizli buzlanma riski olan yerlerde( örneğin viyadükler,köprüler) ani hareketlerden kaçınmalı altımda kış lastiği var zaten kuru zemindeki gibi aracı kullanırım düşüncesinden kesinlikle uzaklaşmalı.

• Başımdan geçen bir olayı anlatayım,

Geçen sene babaannem ameliyat geçirdiği için sık sık konyaya gitmek zorunda kaldım. Hemde kışın ortası. Hamidiye , mahmudiye falan oraları bilen vardır geçen sene yollar kapandı 15 gün açılmadı. Neyseki o zamana denk gelmedim kar lastiğide fayda etmez araba boyu kar vardı Ama ondan sonra gçtim oradan tabi hava -13 derece gittim konyaya kaldık bir hafta konya daha da beter konyalılar bilir kültür parkı, kültür parktı sanırım emin değilim kuğuların olduğu havuz tamamen donmuştu fıskiyeler çalışıyordu ve 3 metre boz vardı nerdeyse

Neyse işte ben 1 hafta sonda dönüşe geçtim havalar hafif ısınmış. Gündüz 1 2 derece oluyor ama gölgelerde gizli buzlanma başlıyor ve akşam üstü özellikle 3 den sonrası çok tehlikeli oluyor.

Öğlenden sonra saat 2 gibi çıktım yola. 2 saat sonra çay'a geldim saptım Eskişehir'e dağlardan falan geçiyorum. Yollar eğimli tabi, bizim yollarımızda süper olduğu için virajlar içe değilde hep dışa eğimli. Karları yığmışlar yana , eriyen su gündüz yola akmış bütün güneş sayesinde siyah asfalt ısınmış güneş dağın arkasına girince yoldaki o su donmaya başlamış, saat 3:30 falan , hızım 80 90 yol kup kuru aslında gündüz vakti birde normal gidiyorum ben ama yazınki gibi de basmıyorum tabi 110 120.

Neyse ben tam virajı bir döndüm buza girdim süpriz gibi resmen. Çok çok ufak bir kayma hissettim soğuk asflatta yazlık lastikle ani dönüş yaparsınızda hafifce savrulur ya onun gibi , panik yapmada hemen toparlayabildim. Benim arkamdan gelen araçta muhtemelen kışlık lastik yoktu, fena şekilde savruldu kıç attı falan zar zor toplarladı aracı kenara çekti falan büyük şok geçirmişti.

Buna benzer çok olayla karşılaştım kışın. Kar lastiğim yani kış lastiğim var diyede tedbirsiz çıkmam dışarı, zincirimde kışın hep bagajdadır bazen kışlıklar bile yetersiz kalabilir.

Uzun lafın kısası, yolculuk yapan ve arabasını sürekli kullanan biri bence mutlaka takmalı .

Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir
    Ne mutlu Türküm Diyene

• quote:

Orijinalden alıntı: LionTech16

Eğer olaya çok geniş bir açıdan bakarsak, mantığınız yanlış. Çünkü siz kışlık lastik kullanmasanız dört mevsim ya da yazlık lastik kullanmak zorunda kalacaksınız. Lastiksiz gidemeyeceğinize göre. Bu nedenle lastik üreticisi bakımından kışlık lastik almışsınız ya da dört mevsim lastik almışsınız çok bir fark yok.

Lastik değiştirirken verdiğiniz ücretler de lastik üreticilerine gitmiyor ki, ya küçük rot balansçı ya da lastikçilere ya da servislere gidiyor.

Yani benim düşüncem bu şekilde.

Aracını sık kullanmayan biri için çok geçerli değil, çünkü bu sefer aşınmadan değil de yıldan eskidiği için çatlamalar vs oluşmaya başlayınca değişecek. Yani her halükarda seyrek kullanıcı 4-5 senede lastiklerini değiştirecek, kışlıkları da hesaba katarsak 2 takım değiştirecek, benim demek istediğim buydu.

Onun haricinde 7°C konusunda ikna oldum, üşenmeden bilgi veren guyverland ve Yazılımcı Online'a teşekkürler. Bahsedilen teknik pdf'leri internet üzerinde bulamamıştım, zaten bakınca genel olarak lastik üreticilerinin reklamsı ticari yayınları var. Sonuçta lastiğin belli bir tutunma sağlaması ve bunun yanında çabuk aşınmaması için hamurunun belli bileşim sınırları içinde olması gerektiği aşikar.

• Rica ederiz, ne demek yararlı olduğuna çok sevindim. Benim eski lastiklerim Goodyear UG6' ıydı. Ondan da çok memnundum, 2005 senesi taktırmıştım Aralık ayında, İlk 3 sene çok iyi tutunuyordu performansını kaybetmedi, 4. sene hafiften tutunma azalmaya başladı, 5. sene artık pek güven vermedi bayırda kalmıştım çıkamamıştım karda. Gerçi altı tamamen buzdu ama ilk aldığımda bukadar değildi yine çıkardım aynı yeri ama o seneside karda faalan beni idare etti. Ondan sonra aracımı sattım zaten lastikleriyle. Yeni aracımı kışın almıştım yazlıkları kötüydü direk kışlık taktırdım UG7+ aldım bu sefer.

Baya iyi geçti bakalım 2 sene. Bu sene ne alemde olaca merak ediyorum 3. yaşını doldurdu kasım 11 de. Havalar iyi gittiği için taktırmadım daha kışlıkları, serviste durduğu için çok sıra vardır şimdi üşeniyorum açıkcası. Bir ara gidip taktıracağım havalar iyice soğumaya başladı, yazlıklarda ses yapıyor artık :)

Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir
    Ne mutlu Türküm Diyene

• quote:

Orijinalden alıntı: borisgrey

quote:

Eğer olaya çok geniş bir açıdan bakarsak, mantığınız yanlış. Çünkü siz kışlık lastik kullanmasanız dört mevsim ya da yazlık lastik kullanmak zorunda kalacaksınız. Lastiksiz gidemeyeceğinize göre. Bu nedenle lastik üreticisi bakımından kışlık lastik almışsınız ya da dört mevsim lastik almışsınız çok bir fark yok.

Lastik değiştirirken verdiğiniz ücretler de lastik üreticilerine gitmiyor ki, ya küçük rot balansçı ya da lastikçilere ya da servislere gidiyor.

Yani benim düşüncem bu şekilde.

Aracını sık kullanmayan biri için çok geçerli değil, çünkü bu sefer aşınmadan değil de yıldan eskidiği için çatlamalar vs oluşmaya başlayınca değişecek. Yani her halükarda seyrek kullanıcı 4-5 senede lastiklerini değiştirecek, kışlıkları da hesaba katarsak 2 takım değiştirecek, benim demek istediğim buydu.

Onun haricinde 7°C konusunda ikna oldum, üşenmeden bilgi veren guyverland ve Yazılımcı Online'a teşekkürler. Bahsedilen teknik pdf'leri internet üzerinde bulamamıştım, zaten bakınca genel olarak lastik üreticilerinin reklamsı ticari yayınları var. Sonuçta lastiğin belli bir tutunma sağlaması ve bunun yanında çabuk aşınmaması için hamurunun belli bileşim sınırları içinde olması gerektiği aşikar.

Doğru, bu konuda haklısınız. 5 senelik süre zarfı içerisinde bir takım lastik değiştirecekken iki takım lastik değiştirmesi gerekebilir. Ekonomik olarak bir yük getirilebilir. Fakat kış lastiğine ne zaman ve nerede ihtiyacımız olacağı belli olmaz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: etnaxy

quote:

Orijinalden alıntı: TeQuiLaS

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: etnaxy

Benim anladığım bu zorunluluk "Yolcu ve eşya" taşıyan bütün araçları kapsar.Yani binek otoları da.

Biraz kaba olmak zorundayım ancak, etnaxy siz nasıl bir insansınız?

Kendinize gelin,yazılanları iyi okuyun ; yolcu ve eşya taşımadan kullanılan araçlar demiş, binek otomobilleri kastetseydi ayrıca yazardı zaten, teoride bütün araçlar ya yolcu taşıyor ya da eşya taşıyor zaten, tabi insansız kara aracı değilse.

Yukarıda yazdığım tabii ki işin şakası.

Mesajınızın ilk bölümü diğer konudaki üsluba çok güzel cevap olmuş

Paylaştığınız bilgiler için teşekkürler..

Bu kadar içine oturağını,dert edeceğini düşünmemiştim.Neyse daha kaybedilmiş bir şey yok.

Konuya gelirsek, ticari araç demiyor,yük ve yolcu diyor,biz binek araç sahiplerine de bu yönetmelik uygulanırsa hiç şaşırmayacağım,çünkü açık kapı var.

bencede yolcu dediğine göre bineğede kış lastiği zorunlu en azından açık kapı var. otomobilin ruhsatında kullanım şeklinde yolcu nakli hususi diye yazıyor. yani eşimiz annemiz çocuğumuz araçta yolcudur bence. yolcu demek illaki otobüs yolcusu ticari yolcu demek değildirki.yolcu deyince bende ilk önce ticari yolcu olarak düşündüm ama burada yolcu diyor ticari yolcu demiyor. bakan açıklama yapmış ticarilere diye ama polis tutup cez kesse binek araca kurala göre hukuksal süreçte haklı olan polis haksız olan biz olucaz diye düşünüyorum.

• Ben anlatabildiğim kadarıyla toparlamaya çalışayım kimse boşuna para harcayıp hatalı lastik almasın : Bu bilgiler tamamen arazi araçları içindir : MT ibareli lastik asla kış lastiği değildir özelliklede kar ve buz performansı çok kötüdür (yukarıda bir arkadaş kar, özelliklede derin kar içindir yazmış) MT ibareli lastiklerin iyi olduğu tek yer çamur olup, asfaltta yakıt arttırır ve aracınız normalden fazla ses alır. AT ler ise MT lere istinaden kar performansı olarak biraz daha iyidirler ama asla bir kış lastiği olamazlar, çamurda kış lastiklerine oranla iyi olup MT lerin çok gerisinde kalırlar, asfaltta ise kış lastikleri kadar performanslı değil ama MT lerin çok üzerindedirler yani arazi aracınız varsa ağır of road yapmıyorsanız ara sıra yol dışına çıkarım birazda karda kullanayım asfaltta da beni üzmesin diyorsanız AT lastik almak daha mantıklı olup, benim arazide hiç işim olmaz ama kar performansım çok iyi olmalı diyenler kış lastiği kullanmalılar.

• Cok aciklayici ve guzel bir bilgilendirme olmus. Emeginize saglik

Orijinalden alıntı: yqtcn

Cok aciklayici ve guzel bir bilgilendirme olmus. Emeginize saglik

Teşekkür ederim.

Teşekkürler bilgilendirmeler için.

Peki neden 7°C seçilmiş de mesela 4°C, 0°C seçilmemiş merak eden yok mu? Acaba bu sıcaklık seçimi ile, dünya üzerindeki en fazla alanı kapsayalım ve daha çok lastik satalım mantığı olabilir mi?

Lastik nominal çalışma sıcaklıklarından bahsedilmiş, peki hamurun yumuşamaması ile kaybettiğimiz tutunmayı, ihtiyacı azaltarak, yani daha yavaş giderek kazanamaz mıyız? Burada pek çok arkadaş kış lastiğim var diye yağmurda da kuru zeminde gittiği hızlarda gidecek, ne kadar tutunma kaybettiklerinin farkında bile olmayacaklar ve sonra kış lastiği takmayanları güvensizlikle suçlayacaklar.

Kış lastiği işi, aracını seyrek kullanan birisi için külfet diye düşünüyorum. Sırf sök tak maliyeti bile yıllık 70-80 TL. Bu işin arkasında ciddi bir ekonomi var.

Katılıyorum ama yine geçen kış gibi olursa ocak-şubat-mart 3 ay kar kalkmamıştı Yurtta ve yaşadığım şehir uşak ta 2012'ilk aylarında kış fena olmuştu

• quote:

Teşekkürler bilgilendirmeler için.

Peki neden 7°C seçilmiş de mesela 4°C, 0°C seçilmemiş merak eden yok mu? Acaba bu sıcaklık seçimi ile, dünya üzerindeki en fazla alanı kapsayalım ve daha çok lastik satalım mantığı olabilir mi?

Lastik nominal çalışma sıcaklıklarından bahsedilmiş, peki hamurun yumuşamaması ile kaybettiğimiz tutunmayı, ihtiyacı azaltarak, yani daha yavaş giderek kazanamaz mıyız? Burada pek çok arkadaş kış lastiğim var diye yağmurda da kuru zeminde gittiği hızlarda gidecek, ne kadar tutunma kaybettiklerinin farkında bile olmayacaklar ve sonra kış lastiği takmayanları güvensizlikle suçlayacaklar.

Kış lastiği işi, aracını seyrek kullanan birisi için külfet diye düşünüyorum. Sırf sök tak maliyeti bile yıllık 70-80 TL. Bu işin arkasında ciddi bir ekonomi var.

tamamen katılıyorum

• Emeğinize sağlık bilinçli sürücü olmak önemli!!!
    Bende Afyona yerleştikten sonra kışı rezil geçirdikten sonra ikinci kışa girerken ilk işim kış lastiği almak olmuştu,çok doğru bir karar verdiğimi defalarca kez tecrübe ettim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: sfzb67

Emeğinize sağlık bilinçli sürücü olmak önemli!!!
    Bende Afyona yerleştikten sonra kışı rezil geçirdikten sonra ikinci kışa girerken ilk işim kış lastiği almak olmuştu,çok doğru bir karar verdiğimi defalarca kez tecrübe ettim.

Teşekkür ederim. Zaman zaman yanlış bilgiden, zaman zaman da bilgisizlikten kaynaklanan önyargıları yıkmak gerçekten zor. Mantalite değişikliği çok zor.

----------

Kış lastiğine gerçekten ihtiyacı olan birinin almamaya diretmesini anlayamıyorum. Daha henüz kar yağmadı. Siz bir de kar yağdıktan sonra görün. Haberlerde ilk sırayı, lastikçilerin kış lastiklerine yaptığı fahiş zamlar alacak. Mahkumiyetini kullanıyor adam. Önemli olan bu duruma düşmeden önlem almak, lastiği değiştirmek.

• Bilgilendirme için teşekkürler. Güzel ve faydalı bir yazı olmuş..
  • Ortalama sıcaklığa bakarak kış lastiğini taktırırken şuna da dikkat etmek gerekir. Ort. sıcaklık 15 derece de olsa sabah erken saatte işe gideceğimizden günün en düşük sıcaklığına sahip saatlerinde yola çıkmış oluruz. Yani sıcaklık muhtemelen 7 derecenin altında olacaktır. Akşam için de durum benzer. Ortalama sıcaklıktan mutlaka daha düşük olacaktır.

Orijinalden alıntı: QhellThosh

Bilgilendirme için teşekkürler. Güzel ve faydalı bir yazı olmuş..

Rica ederim.

quote:

Orijinalden alıntı: muallim53

Ortalama sıcaklığa bakarak kış lastiğini taktırırken şuna da dikkat etmek gerekir. Ort. sıcaklık 15 derece de olsa sabah erken saatte işe gideceğimizden günün en düşük sıcaklığına sahip saatlerinde yola çıkmış oluruz. Yani sıcaklık muhtemelen 7 derecenin altında olacaktır. Akşam için de durum benzer. Ortalama sıcaklıktan mutlaka daha düşük olacaktır.

Güzel bir noktaya değinmişsiniz. Haklısınız.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: sfzb67

Emeğinize sağlık bilinçli sürücü olmak önemli!!!

Teşekkür ederim. Zaman zaman yanlış bilgiden, zaman zaman da bilgisizlikten kaynaklanan önyargıları yıkmak gerçekten zor. Mantalite değişikliği çok zor.

----------

Kış lastiğine gerçekten ihtiyacı olan birinin almamaya diretmesini anlayamıyorum. Daha henüz kar yağmadı. Siz bir de kar yağdıktan sonra görün. Haberlerde ilk sırayı, lastikçilerin kış lastiklerine yaptığı fahiş zamlar alacak. Mahkumiyetini kullanıyor adam. Önemli olan bu duruma düşmeden önlem almak, lastiği değiştirmek.

Aynen;bazı tabuları yıkmak çok zor,hele bu durum Türkiyede ise daha da zor...
    Lastiğe verilen paraya acımamak lazım yol ile tek bağlatımız o önem vermek lazım

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.