Şimdi Ara

5816 Türkiye’nin elini zayıflatıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
704
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • çok ilginç bir haber. lütfen forum kuralları çerçevesinde hakaret etmeyerek tartışalım.


    AİHM’nin “Atatürk’e yönelik eleştirilerin düşünce özgürlüğü kapsamında olduğu ve suç teşkil etmediği” yönündeki kararının ardından; 5816 sayılı kanunun Türkiye’nin AB üyeliğine de engel olduğu ortaya çıktı.
    Binlerce vatandaşın tutuklanmasına sebeb olan, AİHM nezdinde kabul görmeyen 5816 Sayılı Atatürk’ü Koruma Kanunu’nun AB’de de Türkiye’ye takoz olduğu ortaya çıktı.

    Türkiye’yi yıllardır kapısında bekleten ancak Kemalist zihniyetin üye olabilmek için can attığı AB’nin İlerleme Raporu’nda, 5816 ile düşünürlerin baskılandığına vurgu yapıldı.

    Fikir ve ifade hürriyetini çiğneyen, AİHM nezdinde yok sayılan, dünyada emsali bulunmayan 5816 Sayılı Atatürk’ü Koruma Kanunu’nun Avrupa Birliği’nde de Türkiye’ye takoz olduğu ortaya çıktı. Türkiye’yi yıllardır kapısında bekleten AB’nin yayınladığı İlerleme Raporu’nda 5816 sayılı kanunun Türkiye’de düşünürleri baskıladığının ve oto sansüre neden olduğunun vurgulandığı belirlendi.

    Millet istemiyor, Avrupa Birliği'ne de uymuyor
    Gazetemiz Akit’in Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’nden elde ettiği verilere göre 1994 ile 2017 arasındaki son 23 yılda 4 bin 852 kişinin yargılanmasına, 1.772 vatandaşın tutuklanmasına neden olan 5816 Sayılı Atatürk’ü Koruma Kanunu, uluslararası arenada Türkiye’nin elini zayıflatıyor. Geçmiş yıllarda 5816 dolayısıyla mahkum olan emekli deniz subayı Ömer Fuat Özçelebi ve Murat Vural isimli vatandaşların dosyaları taşıdıkları AİHM’de Türkiye’yi mahkum edebildiği söz konusu kanunun, Avrupa Birliği (AB) kriterlerine de uymadığı saptandı.

    AB'nin İlerleme Raporu '5816 düşünceye pranga' diyor
    Türkiye’yi yıllardır kapısında bekleten ancak Kemalist zihniyetin üye olabilmek için can attığı AB’nin, Türkiye’nin üyeliği süreci kapsamında her yıl yayınladığı İlerleme Raporu’nda, fikir ve ifade hürriyetini yok sayan etkisiyle tarihçilerin ayak bağı, Mustafa Kemal istismarcılarının ise rant kapısı olan 5816 sayılı kanunun yıkıcı etkilerine vurgu yapıldığı tespit edildi. AB’nin 2009’da yayınladığı İlerleme Raporu’nda 5816 kanunu kapsamında mahkemelerdeki yargılamaların düşünürleri baskıladığına vurgu yapıldığı kaydedildi.
    94 sayfalık İlerleme Raporu’nun 19’uncu sayfasında 5816 ile ilgili şu ifadelerin yer aldığı saptandı: “Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun uyarınca kovuşturmalar ve mahkûmiyet kararları devam etmektedir. Bu hukuki belirsizlik, gazetecileri, yazarları, yayıncıları, siyasetçileri, akademisyenleri ve diğer meslek gruplarını soruşturma, kovuşturma, mahkûmiyet ve hapis tehlikesiyle karşı karşıya bırakmakta ve dolayısıyla oto-sansüre neden olabilmektedir.”

    Madem AB'ye üyelij isteniyor, 5816 sayılı kanun değiştirilsin
    Yıllardır Avrupa Birliği’ne üye olabilmek için çıkarmadığı yasa, uygulamadığı sistem kalmayan Türkiye’nin 5816 sayılı kanun dolayısıyla da AB müktesebatı çerçevesinde düzenlemelere gitmesi bekleniyor. Milletin talebi ile AB’nin isteklerinin nadiren örtüştüğü konular arasında yer alan 5816 sayılı kanunun değiştirilmesi veya kaldırılması konusunun parlamento gündemine taşınması isteniyor. 5816 Sayılı Atatürk’ü Koruma Kanunu’nun; belgeler ışığında fikrini beyan eden tarihçi, yayıncı ve vatandaşlara değil, Mustafa Kemal’i istismar eden Yılmaz Özdil, Can Dündar gibi simsarlara karşı uygulanması talep ediliyor.

    CHP’nin cadı avı kanunu
    CHP zihniyetinin yargı sopasına dönüşen 5816 kapsamında 1994 ile 2017 arasındaki 23 yılda 4 bin 852 kişinin yargılandığı, 1.772 masumun hapis cezası aldığını ortaya çıkaran “5816’yı eleştiren yandı istismarcı kazandı”başlıklı haberimiz kamuoyunda geniş yankı uyandırmıştı.

    n Atatürk’ü koruma yasası sebebiyle 4 bin 852 kişi yargılandı... Vatandaş üzerinde Demokles’in kılıcı gibi sallandırılan 5816 sayılı Atatürk’ü Koruma Kanunu ile ilgili çarpıcı bir çağrı geldi. 5816 ile ilgili mağdurlara çağrıda bulunan Avukat Kerami Özdemir, “AİHM’e gidin, kazandığınız tazminatlar bu zulmün bitmesini sağlayacaktır” demişti. Geçmişte 5816 sayılı kanun dolayısıyla hapis cezası alan emekli deniz subayı Ömer Fuat Özçelebi ve Murat Vural’ın AİHM’e taşıdıkları dosyaların her ikisinden de 5816 mağdurlarının lehine karar çıkmıştı.

    n Ayrıca Mustafa Kemal gibi, 30 yıl boyunca Sovyetler Birliği’nin liderliğini yürüten Josef Stalin’in ölümünün ardından hakkındaki sert eleştirilerin hukuk nezdinde cezalandırılmayarak ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirildiği tespit edilmişti. Josef Stalin’i Polonya katliamıyla itham eden Novaya Gazeta gazetesinin Rus diktatöre yönelik, “kana susamış yamyam” tabiri kullandığı gerekçesiyle açtığı “Stalin’i Koruma Davası”nın yerel mahkemelerde reddedildiği, 2009 yılında AİHM’e taşınan davanın da geri çevrildiğini Akit gündeme getirmişti.
    https://www.yeniakit.com.tr/haber/5816-turkiyenin-elini-zayiflatiyor-605353.html



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi T-E-K- -- 8 Şubat 2019; 13:53:6 >







  • Konuyu açan: T-E-K-
    Haber içeriği: AİHM, AB
    Kaynak: Yeni Akit
    Geçiniz.

    Sen, işlemediği nefret suçu kalmamış bir paçavradan başka bir kaynak bulamadın mi? Ayrıca kim demiş Atatürk eleştirilemez diye? Seviyeli bir şekilde olumlu olumsuz eleştirilerini yapan yapıyor, yapar da. Laflara bakar mısın? "Demokles'in kılıcı, zulüm" demişler yahu. Ayıp ayıp. Bırakın bu mağduriyeti.

    Atatürk'e hakaret eden cezasını çeker. Çekmelidir de. Ha günümüzde; örneğin Yeni Akit, Popcorn Fes'los Kadiris gibi isimlere ödül veriliyor! Dokunulmuyor.
  • Konuyu açan: T-E-K-
    Haber içeriği: AİHM, AB
    Kaynak: Yeni Akit
    Geçiniz.

    Sen, işlemediği nefret suçu kalmamış bir paçavradan başka bir kaynak bulamadın mi? Ayrıca kim demiş Atatürk eleştirilemez diye? Seviyeli bir şekilde olumlu olumsuz eleştirilerini yapan yapıyor, yapar da. Laflara bakar mısın? "Demokles'in kılıcı, zulüm" demişler yahu. Ayıp ayıp. Bırakın bu mağduriyeti.

    Atatürk'e hakaret eden cezasını çeker. Çekmelidir de. Ha günümüzde; örneğin Yeni Akit, Popcorn Fes'los Kadiris gibi isimlere ödül veriliyor! Dokunulmuyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E767019CA -- 8 Şubat 2019; 14:10:18 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • gayet sınırlar çerçevesinde kanunu eleştirmişler. neden kaynağa ya da sahsıma çevirme gereği duyuyorsun haberi? habere verecek cevabın yok galiba
  • Her yönden cevabımı verdim. Atatürk'ü eleştirmek serbest. Hakaret ve saldırı yasak. Bu da gayet doğal.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Atatürk her türlü eleştirilebilir. Kendisi bir insandır. Yalnız hiç kimseye olmadığı gibi Atatürk'e de hakaret edilemez. Hakaret etmek suçtur. Bu ülkede her gün yüzlerce belki de binlerce hakaret davası açılıyor.
  • tamam da neden ayrı bir kanun yapılmak zorunda ?
  • AB üyeliğinin tek engeli bu kaldı zaten.

    Düne kadar AB'ye demediklerini bırakmayan neferler bugün AB üyelik engellerini konuşur olmuş, yüzsüzsünüz!!!

    Bu arada konu sahibi arkadaş ilgili AİHM kararını da paylaşır mısın merak ettim bir hukukçu olarak. Kaynak zaten ahlaksız Ak-it, ancak yazının içerisinde de hiçbir kaynak yok nasıl bir haberse.

    Bu haberi internete yazdığınızda bu tuvalet kağıdı dışında hiçbir site çıkmıyor. Bulabilen varsa göndersin bir kaynak.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zerathull -- 8 Şubat 2019; 14:31:9 >
  • Zerathull kullanıcısına yanıt
    ben sadece akitin haberini size ulaştıran bir aracıyım efenim

    hesabını akite sorun beni ilgilendirmiyor
  • T-E-K- kullanıcısına yanıt
    Doğruluğunu bilmediğin haberi neden paylaşıyorsun peki? AİHM kararını bulmanı rica ediyorum, sende hukuk öğrencisisin sonuçta.

    https://hudoc.echr.coe.int/tur şuradan bakabilirsin. Türkçe'ye çevrilmiş bolca karar da var.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zerathull -- 8 Şubat 2019; 14:36:35 >
  • dünyada başka kanunla korunan lider varmı acaba
  • Boş yapıyorsun

    Yapma.
  • Akit'in esma sıçratmaya çalıştığı kanunu Chp değil, Menderes çıkarttı ve Celal Bayar onadı. Önce bunu bir öğrensinler. Ayrıca halt etmeden önce Lese Majeste denen kanunun ne olduğunu bir araştırsalarmış hakikaten güzel olurmuş. Dünyada birçok ülkede Lese Majeste kanunu mevcuttur. Uygulaması ve kapsamında ufak tefek farklılıklar gösterir. En azından kağıt veya internette mb. israfı olmazmış. Bugün Avrupa Birliği üyesi olan Hollanda ve Polonya'da devletin başındakilere, kraliyet ailesine vs. hakaret edemezsiniz. Birlikten çıksam mı çıkmasam mı diye ayağını sürüyen İngiltere'de de bu kanun yürürlüktedir ve hakaret etmek suçtur. Almanya'da da başka ülke liderlerine öyle kafanıza göre hakaret edemezsiniz. Yani üzgünüm Akitçikler, öyle kafanıza estiği gibi Atatürk'e küfür hakaret edemeyeceksiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kraven -- 8 Şubat 2019; 14:46:28 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: T-E-K-

    tamam da neden ayrı bir kanun yapılmak zorunda ?
    Çünkü kendisi Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu. Bütün ülkelerde olduğu gibi doğal olarak en çok övgü ve hakaret kendisine geliyor. Devletin bunu ayırmış olması kendi açısından devlete de kolaylık sağlar. İnsanların ülkenin kurucusuna hakaret etmesini engeller. Belki dediğim yanlış anlaşılır ancak kendisi sıradan bir insan değil, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu. Aynı şekilde eski veya mevcut devlet büyüklerine de hakaret korunuyor.
  • Şu akit midir nedir okurken midem bulanıyor cidden. Bu kadar gericilik bünyeme ters geliyor.

    Neyse yasaya gelince bütün hakaret yasalarını tek seferde kaldıracaklarsa kalkmasını desteklerim. Dine, cumhurbaşkanına, bayrağa, devlete, şahsa vs. dahil. Yok sadece bunu kaldıracaksanız desteklemiyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MRTFR -- 8 Şubat 2019; 14:48:9 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: T-E-K-

    tamam da neden ayrı bir kanun yapılmak zorunda ?
    Senin de çokça kendini tanımladığın gibi "asosyal ve düşük IQ'lu" bireylerin cesaret edip hakaret etmemesi için.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: T-E-K-

    tamam da neden ayrı bir kanun yapılmak zorunda ?
    Ticaniler ve benzeri sıfat takarsam ağır kaçacak bazı tarikat ve grupların Atatürk'ün heykel ve büstlerine yaptığı saldırılar, edilen hakaretler sonucu Menderes'in Demokrat Partisi ve CHP ortaklığında çıkartıldı. Yani dünyada en ileri dediklerimiz dahil birçok ülkede mevcut olan Les Majeste kanunun bir türevi yürürlüğe kondu. Bu sayede devleti kuran kişiye hakaret edilemeyecek, büst ve heykel gibi onu hatırlatan şeylere zarar verilemeyecek. Ne kadar da ayıp, değil mi? Halbuki hakaret edilebilmeliydi...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kraven -- 8 Şubat 2019; 15:0:6 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.