Şimdi Ara

500 watt ile 2.700 watt almak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
62
Cevap
0
Favori
7.032
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Kesinlikle imkansız olduğu söylenen bir konu ile ilgili bilgisi olan arkadaşlara bir sorum olacak.

1. Elimizde 500 rpm ile döndürüldüğünde 180 volt ve 15 amper elektrik üreten bir alternatör olduğunu varsayalım.

2. 500 watt ile çalışan ve 1400 rpm'lik bir elektrik motorumuz olsun.

Soru şu: şebekeden alacağımız 500 watt ile elimizdeki 1400 rpm'lik motorumuzu çalıştıralım ve bu motora 1/2 oranında bir redüktör bağlayarak devrini 700 rpm'e düşürerek gücünü arttıralım ve bu motorla 180 volt / 15 amper güç üreten alternatörümüzü min. 500 rpm (sürtünme v.s. gibi kayıpları kabaca düşerek) dönderelim. Bu durumda 500rpm ile dönen alternatörümüz 180 x 15 = 2700 watt gibi bir elektrik üretecektir. Yani bu 500 watt güç harcayarak 2700 watt güç kazanmak demektir. Sizce bu mümkünmüdür? Eğer mümkün değilse neden?

(Not: Bu olay Hollanda'da yaşayan bir arkadaşın bizzat şahit olduğunu İDDİA ettiği bir deney. ve bunun mümkün olduğunu söylüyor)
    (Not 2: Kullanılan alternatör bilmem kaç kutuplu xxxx (adını hatırlamıyorum) mıknatıslı bir alternatörmüş.)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dz219 -- 20 Ekim 2005, 0:02:22 >

• Guc ve Torku iyi anlamaniz gerekir. Yukaridaki yazinizda bu hatayi yapmis ve gerceklesmesi mumkun olmayacak bir sisteme kafa yormussunuz.

Motorlarin verimleri %100 olsun. Verdiginiz degerler de motorun nominal degerleri olsun.

T = P / w olduguna gore motorunuz 500W / (6.28 * 1400/60) 3.41 Nm tork uretecektir.

1/2 Reduktorle torkunuz 6.8Nm devir sayinizda 700 dev/dak olur.

Simdi bu devir sayisi ve torkla elde edilebilecek gucu hesaplayalim.

P = T x w dan

P= 6.8 x (700 /60) x 6.28 = 500W dir.

Gordugun gibi hic bir kazancin yok.

Aksine reduktorde, motorda ve dinamo yada alternatorde verim %100 olmadigindan bu guc degeri daha da dusecektir.

Ancak soru basliginda 500w ile 2700w almak demissin bu mumkundur. Ancak guc ve enerji yi anlamis olmaniz gerekir.

500W lik sarj cihazi ile akumulatoru 1 saat sarj edersek 500Wh enerji kullaniriz.

Bu akumulator ile 500Wh / 2700W= 0.18 saat yani 11 dakika boyunca 2700w lik elektrik yukunu besleyebiliriz.

Gordugun gibi 500w ile 2700w elde edilebilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bunalmis -- 20 Ekim 2005, 0:43:34 >

• 500W ile çalışan bir motorun döner aksamını bir mengene ile sabitlersem ve bu motor hala 1400RPM ile dönmeye devam edebilirse olur. şayet ben 500W bir motordan 2700Watt a tekabül edecek bir gücü asılırsam bu motor değil 1400 , 500 RPM bile dönemez ve aşırı ısınarak yanar. Otolarda motor belli bir devirde dönerken klimayı açınca veya bir jeneratörden belli bir güç çekerken daha fazla yani jeneratörün gücünün çok üzerinde bir güç çekersek ne oluyorsa ona , ona benzer bir durum da 220 ye bağladığımız motorun başına gelecektir hiç şüpheniz olmasın...
    bunalmis dostum çakışmışız...
    Saygılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi untayk -- 20 Ekim 2005, 0:46:54 >
  • Yani Bunalmış ustanın hesapları doğru ve o hesaba göe tork ve deviri yükseltmek lazım ve çıkışta ona uygun bir üreteç kullanmak lazım, mator ve üreteci bulduk desek ,, nerde o redüktör?kim yapacak?kaça yapacak? mesele odur bence..Redüktör sorunu..
  • Ustalara teşekkürler. Vakit ayırıp cevap yazmışlar.

Konu hakkındaki bilgisizliğime karşı anlayışınız için teşekkür ederim.

peki o zaman şu durumu neyle açıklayabiliriz:

1. 370 watt gücünde (üzerinde öyle yazıyor) bir motora (220 volt) kasnak ve kayış ile bir alternatör bağlıyoruz. Motorun devri 1480 rpm.
    2. Motoru çalıştırdığımızda alternatörümüz 1480 rpm civarında bir devir ile dönüyor. Alternatörün AC çıkışına 1 adet 500 watt gücünde projektör lamba ve 1 adet 800 watt gücünde elektrikli soba bağlıyoruz. Bu cihazları bağladığımız anda yani alternatör yüke bindiği anda devir 1250'ye düşüyor. Bu arada projektörümüz ve sobamız çalışıyor. Hem de normal çalışma şekliyle. Yani lambamız az yanmıyor ve sobamız az ısınmıyor. Herşey gayet normal çalışıyor. Bu çalışmanın sağlıklı olup olmadığını test için 2 saat boyunda aralıksız olarak bu düzenek çalıştırılıyor ve sonuçları gözlüyoruz. Neticede 2 saat sonunda da cihazlarımızda gözle görülen herhangi bir sorun yok ve gayet sağlıklı çalışıyorlar.

Benim merak ettiğim ise, eğer böyle birşey söylendiği gibi gerçekleştirilmiş ise benzer bir düzenek kurarak evdeki aydınlatmamızı ve elektrik sobamızı (örn. toplamda 500+800=1.300 watt) rahatça kullanamazmıyız? Eğer kullanabilirsek bu, 370 watt'lık bir motorun harcayacağı elektrik parası ile 1.300 watt'lık lamba ve sobamızı çalıştıracağımız ve (1 kw elektrik = 127.000 tl (tahminen)) günde 8 saat çalıştığını düşünürsek:

8 x 1.300 = 10.400 watt (10.4 kwh)
    10.4 x 127.000 = 1.320.000 tl yerine,

8 x 370 = 2.960 wattt (2.96 kwh)
    2.96 x 127.000 = 375.920 tl ödeyeceğimiz anlamına gelmez mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dz219 -- 20 Ekim 2005, 22:26:30 >

• Motor etiketi uzerinde 370w yaziyor olmasi deney esnasinda motorun 370w urettigini gostermez. Motoru asiri yukledigin icin motor sebekeden daha cok guc asilir ve mumkunse bunu mekanik olarak vermeye calisir.

Siz 2 saat boyunca sorun yok derken olcum yaparak bu sonuca ulasmalisiniz. Lamba parlakligini ve soba sicakligini hissi olarak yorumlamak aldatici olur.

Alternator yuklu iken sebekeden motorun cektigi gucu watmetre ile olc. Alternator cikis gerilimini ve akimini olc ve cikis tarafindaki gucu hesapla. Sebekeden asildigin gucun, urettiginden daha yuksek oldugunu goreceksin.
  • Benimde küçükken seninkine benzer bir projem vardı 12 volt bir motorun ucuna bir alternatör bağlayacaktım alternatörün çıkışlarınıda motorun kutuplarına girecektim sisteme elimle motoru hızlı bir şekilde çevirdiğimde,start verdiğimde bir kaç sene çalışacaktı

Senin projende benim bu eskimiş projemde fizik kurallarına aykırı seninde dediğin gibi imkansız

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bende iki mıknatısı oyuncak arabanın arkasına monte edip sürekli gidebileceğini düşünmüş ve birşeyler yapmıştım ama olmamıştı. (yaş 6-7)

:)
  • aslına bakarsanız benimde şöyle bir projem vardı;
    güneş panelinin üzerine bir mercek koyup bir 3 voltuk ampulle 12 volt akü şarj ederek ve 12 volt ile motor çevirip bir redütörle gücü yükseltip üreteci döndürecek ve 2iki adet kalem pil ile 24 saat 220 v elde edecektim.

Yemedi.
  • Böyle birşey mümkün olsaydı bunu yapan (enerjiyi herhangi bir şekilde çoğaltan) adam Türkiye'nin Bill Gates i, veya 21. yüzyılın Karun u falan olurdu. Motor girişi ile alternatör çıkışı ölçümleri alındığında olay matematiksel olarak da netleşecektir.
  • +1
    . tamamen katılıyorum... ASRIN MUCİZESİ denirdi... Her fen kafalı insanın aklından bunun benzeri birşeyler , çocukken geçmiştir sanırım. benim de motor-jeneratör olayı kafama yatardı.
    saygılar.
  • Arkadaşlar buraya nasıl resim ekleyebilirim? Bu işlemi tarif edebilecek bir arkadaş var ise olayı sanırım daha net tartışabiliriz. "image" butonuna bastiktan sonra resim nasıl eklenecek?
  • cevapla yazan yere tıklıyorsunuz ve mesaj yazdığınız sayfa açılıyor...
    Yazı yazdığınız yerin altında :
    Buraya resim koymak için tıklayın ! Mesajda resmi görüntüle yazısının ortasında bir kutucuk var. oraya tıklıyorsunuz ve yönergeleri izliyorsunuz...
  • 6 yaşında ben bunu düşünmüştüm diyen tüm arkadaşlara selam...

ben bunu 5.5 yaşında düşünmüştüm.....

• arkadaşlar merhaba

ben size 1000 W elektrik enerjisi ile 5000 W ısı enerjisi elde etmenin ısı pompaları ile yapıldığını ve eğer ısı enerjisini elektriğe çevirmeyi becerebilirsek hem dünya atmosferini soğutup hemde elektrik enerjisi temin edebiliriz.
  • Isı pompası dediğin şey daha fazla akım çekmeye yarayan birşey mi? O zaman enerji sabit kalmayacaktır.
  • ısı pompası bir komprosör ile gazı sıkıştırarak ısıttıktan sonra eşanjor denilen ısı aktarıcısından ısısı alındıktan sonra gazın soğuması ile sıvıya dönüşmesi ve bu sıvının tekrar bir eşanjör üzerinde gaza dönüştürülerek bu eşanjör üzerinden ısı emilmesi prensibi ile çalışan sistem.Burada komprosöre verilen elektrik enerjisi 1000Wh ise ısı emilen eşanjörden sıvının gaza dönüşmesi sırasında 5000Wh civarında ısı emilerek diğer eşanjörden 5000Wh ısı verilebiliyor .1000W elektrik enerjisi ile 840 kcal civarında ısı enerjisi üretilirken ısı pompası sayesinde yaklaşık 840*5 kcal gibi bir ısı elde etmek mümkün oluyor.
  • Isı pompası hakkında bilgi alabileceğim bir web sitesi var mı.
    Şimdiden teşekkürler
  • ısı farkından 840 kcal ısıyı 1000w elektrik enerjisine çevirecek olursak ısı pompası ve ısı enerjisini elektrik enerjisine çeviren sistem ile beraber ,üretilen yaklaşık 5000w enerjinin 1000w komprosöre verilirse geriye kalan 4000w ıda kullanılabilir tabi bu hesapta çevrim sırasında oluşabilecek kayıplar hesaba katılmadı
  • esasında tüm soğutucular, buzdolapları,split klimalar bu sistemle çalışıyor
    http://www.alperen.com.tr/kutuphane/toprak_su.htm
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.