3 4 gündür yoğun bir araştırma içersinideyim. Buradan elde ettiğim bilgileri bu tercih ve sonraki tercihlerdeki arkadaşlara yol göstersin diye hazırlıyorum. Kendime bunu borç bildim, forum olmasa milletin lafı ile beykent eve yakın diye yazıp gitmiştim çoktan. Bu rehber sıralaması 5-6k aralığındaki kişilerin daha çok işine yarayacaktır.
SIRALAMA: Türkçe olan 5101 düşüş eğilimide olduğundan 5.3 olan hocalarıma kesinlikle geleceğini düşünüyorum. 5.7 5.8e kadar düşüş olabilir diye tahmin ediyorum. İngilizce olan 5681 o da düşüş eğiliminde 5 6k aralığındakilere kesinlikle geleceğini düşünüyorum Türkçe ile başlayalım: EKSİKLERİNİN ÇOK NET ŞEKİLDE İFADE EDİLDİĞİ BİR YAZI: Gazi eskiden kolay bir okuldu, çıkmış soru oranları yüksekti sonra 2015'ten sonra aşırı zorlaştı fakülte, hem ilk 3 senede, hem de stajlarda. Öncelikle çıkmış sorma oranları çok azaldı, Tıp Eğitimi Anabilim dalı bilerek azalttıklarını söyledi. Ardından Klinik Bilgileri Eğitimi dersi geçme notuna etki ederken bunu kaldırdılar bu dersten herkes 90-100 alırdı o yüzden bu durum kalma oranlarını arttırdı. Eskiden klinik eğitimi iyi, temel bilim eğitimi kötüydü. Temel bilimi hala kötü, Tıp dışından gelen (veteriner, mikrobiyolog vs.) çok öğretim görevlisi var, bunların tıbbi bilgisi olmadığı için tıp eğitimleri de zayıf. Adam anatomide en alakasız yapıları sorarken cerrahi olarak en kritik yapıları sormaya dahi tenezzül etmezdi. Klinik eğitimse epey kötüleşti, özellikle kontenjanların aşırı artması, bir vizitte 10 öğrenciyle dolaşıldığı için hasta odasına dahi sığamıyorsun, en çok öğrenmen gereken vizitlerden hiçbir halt öğrenemiyorsun bir de maalesef en iyi hocalar ya özele gidiyor, ya da emekli oluyor bazıları da artık derse bile girmiyor. Hastanenin yeri ise merkezi ulaşımı çok kolay, dolmuş, otobüs, metro her şey var. En gıcık kaptığımız özellik öğrencilere özel alan olmaması, kare çarşı denilen bir yer var, güya burası öğrencilere özel tasarlanmış ama gelir olsun diye hasta ve yakınlarına da açıldığı için oturmaya dahi yer bulamıyorsun öğle aran çöp oluyor resmen. İntörnlüğü de aynı hacettepe ve ankara gibi rezalet sanırım Ankara'da o konuda en iyisi YBÜ, onlar şehir hastanesinde oldukları için herkesin iş tanımı belli, kimse o iş tanımının dışına çıkamıyor. İntörlüğü kötü derken mesela gece genel cerrahi nöbetçi personeli kapısını kilitler uyur, tüpleri sana götürtürler, hemşireler biz sabah kanı almıyoruz derler, kanları sen alırsın, hemşireler biz covid hastalarına bakmıyoruz der, covid hastalarının kan şekerine dahi sen bakarsın vs. Gidip de memnun bir şekilde mezun olan bir elin parmağını geçmez, zaten TUS sonuçlarında da İstanbul Medeniyet Üniversitesi ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi zaman zaman Gazi'yi geçiyor, normalde bu kadar yeni iki üniversitenin Gazi'nin yanına dahi yaklaşamaması gerekirdi ama durum bu maalesef. Başka bir yazı: Gazi kolay yata yata geçeriz devri bitti. Havadan puanlar, Kolay komiteler yok. Çıkmış sorular baya az en azından Türkçeler için. İngilizcelere arada bir kıyak geçiyorlar galiba. Hatta büyük konuşacağım ama Ankara Tıp daha kolay kalıyor dedirttiler neredeyse. Bulunduğu konum diğer tüm fakültelerden iyi ama kampüs berbat-yok- Hastalarla iç içersiniz, özel bir alanınız yok, bina dökülüyor. Ders çalışmak için bile yeterli alan yok okulda. Merkez kampüs iyi ama 20dk yürürsen. Hocaları bazısı iyi, bazısı kötü. Hepsi dolu dolu ama artık aşırı bilgiden dolayı mı nedendir bilinmez çoğu güzel ders anlatamıyor. Ha siz hakkını verirseniz, önden çalışıp giderseniz mutlaka birşey alıyorsunuz ama yorucu oluyor tabi. Tabi çoğu arkadaş teorik derse de girmiyor, gerek yok, yoklama da yok. Yoklama durumu hala bu şekilde mi bilmiyorum aldığım yazı 2017'ye ait Gazide kadavra olmaması gibi bir durum da var onu da ekleyelim. 2019'a ait bir yazı Arkadaşlar gazi tıpın 400 öğrencisi var 4 tane kadavrası var. Yani kadavra başına 100 öğrenci düşüyor. Akdenizde bu sayı 8, dokuz eylülde 11 öğrenci. Hatta gazide kadavrayı geçin maketin bile yetersiz olduğunu duydum. Gazi tıpın binası dökülüyor, restorasyon lazım. Laboratuvarlardaki eksikliklerden dolayı çoğu deney yapılamıyor. Mikroskopların yarısı kırık/bozuk. Buna karşı tez olarak 4 kadavrası olsa bile sanki kadavrayla içli dışlı olmayacaksın yıl içinde max göreceğin sayı zaten 8-9 tane ilk yılda kaslarda gösterir bir şey katacağını fazla sanmıyorum 2. karşı tez Bu arada Gazi’den bir profesörle tanışma fırsatım oldu. Kadavra sayısı burada yeterli değilmiş hocam dediğim zaman “Üniversiteye geldiğinde kadavra sayısını bu kadar takmayacaksın, ilk girişteki hevesin bu” dedi. Geçen sene çapa mı Ege tıp mı yazsam diye düşünen arkadaşım mikroskop sayısına kadar araştırmıştı sonra derslere gitmedi ilk sene misal. Akdeniz gazi deü karşılaştırmasından bir yazı: Ben antalyada da yaşadım . Eskişehirde de istanbulda da ankarada da . Burada okuyan arkadaşlarımın ders notlarını inceledim . Derslerine girdim . İntern arkadaşlarla konuştum vs her şey aynı. Akdenizin bir tık üstte olduğuna ben de katılıyorum . Hem baya da güzel bir fakültesi var . Keşke yazsaymışım diyorum . Ama genel olarak bir şeyleri yapan ünlü hocalar her yerde var . Akdeniz mesela nakiller konusunda 1 numara . Gazi estetik alanında bir numara . Amma velakin bu 1 numara olan hocalar öğrencilere ne veriyor . Hiçe yakın . Öğrenci asistanla falan takılıyor hocayı görmesi içten bile dğil . Bazı hocalar farklıdır tabii ama genel durum böyle . İnternler amele gibi kullanılıp getir götür yaptırılmasından inanılmaz şikayetçi . O yüzden pek fark yok . İnsanlar istediği şehirleri yazsın diyorum ondan da . Gaziyi çok güzel özetlemiş başka bir yazı: 1-Gazının ilk iki sene eğitimi berbattır, ne kadar berbat olduğunu anlatamam, yani temel bilimlere bir sıfır geriden başlamış oluyorsunuz. Temel bilimcilerde tıp dışı bölümlerden gelme çok kişi var. 2-Gazinin bütçesi çok kısıtlandı özellikle üniversite bölündükten sonra diğer fakültelerden az çok bütçe aktarılıyordu artık o da yok. Hatta öyle ki arkadaşın yanına 2kuleli hastahane yapıyorlar dedigi bina 2017de bitmeliydi ama daha diğer kule için tek bir tuğla bile koyamadilar. 3-Kampüs yok, öğrencilere özel tek bir alan var o da Kare Çarşı denilen küçük bir çarşının üst katı, üst katında sadece mescit ve çalışma salonu var. Öğrenciler teneffüste ve öğle aralarında hastalarla aynı bahçede vakit geçirmek zorunda bu bahçe o kadar yoğun oluyor ki oturacak bank bile bulunmuyor hatta daha kötüsü genç arkadaşlar eğlenmek falan istese hemen hasta yakınlardan tepkiler geliyor herhalde bir üniversite öğrencisi için daha berbat bir durum olamaz. 4-Gazının intornlüğü aşırı aşırı zordur, zatenhttps://yokatlas.yok.gov.tr/mezun-basari-atlasi-tablo.php?s=3 siteden bakarsanız TUS başarı sıralaması epey geridedir. 5-Gazinin amfileri berbattır, esasen okulda bir Amfi yok, normal lise sınıflarının daha uzun ve yükseltilmiş halini düşünebilirsiniz, küçük sınıflar bu çakma amfilere göre daha iyi ama o sınıfları klinikte kullanabiliyorsunuz. 6-okulun çok büyük bir yurt sıkıntısı var, çünkü 1926 yılında kurulan bu üniversitenin kendine ait bir yurdu yok ve öğrenciler genel olarak kyk yurtlarından memnun değil, yemeklerin aşırı yağlı olması, kalabalık odalar, kaba - torpilli öğrenciler, küçük çalışma salonları, en geç girişin 11de olması gibi bir çok şikayet duydum. Özel yurtlar ise aşırı aşırı pahalı, üstelik iyi yurt sayısı bir elin parmağını geçmez. 7-Okulun çok büyük bir çalışma salonu sıkıntısı var, okulda 2 adet çalışma salonu var 1.si kare çarşı dediğim yerde ancak orası bir döneme ancak yeter herhalde bir de hastahane içinde var ancak orada da 60 kişi ancak var zaten bir dönem 350 kişi İngilizceyle beraber 460 kişi.bu yüzden arkadaşlar üniversitenin Merkez Kütüphanesinde ders çalışıyorlardı ancak o kütüphane tadilat nedeniyle artık kapalı üniversite 1 yıla açılır diyor ama bence daha uzun sürecek bunun yerine yemekhane gibi bir yeri çalışma salonuna çevirdiler ancak tipci arkadaşlar burayı genel olarak sevmiyorlar. 8-laboratuvarlar maalesef çok küçük, anatomi labartuvarlarinda bir masaya 10-12 düşüyor ama masada sadece 1-2adet maket oluyor hatta bazı maketler az olduğu için dönüşümlü maket kullanılıyor, bazen sınavda görüp de '' aa labaratuvarda böyle bir maket mi varmış'' dediğiniz durumlar oluyor. Ayrıca anatomi pratik derslerinde Asistanlar konu anlatmiyor sadece soru sorarsanız cevap veriyor, son öğrendiğimde de bu sene okulun ellinde kadavra kalmadı en son kadavra arıyorlardı ne oldu bilmiyorum. Histoloji pratik derslerinde her öğrenciye bir mikroskop düşüyor tek iyi labartuvar histolijide diyebilirim, biyokimya labaratuvarlarina öğrenciler sığamıyor. Patoloji labaratuvarı ise yok arkadaşlar, pratik dersleri maalesef ki sınıfta işleniyor. 10-Kulüpler son bir kaç yılda faaliyetlerini arttırdı ancak maalesef ki bütçe yetersizliği nedeniyle kulüpler organizasyon yapmakta çok zorlanıyor öyle ki okul artik kulüplere otobüs verdiğinde mazot parası talep edebiliyor. Velhasıl kelam Gazi Üniversitesini iyi yapan tek şey klinik hocalarıdır klinik hocalarını çıkardığınızda geriye sadece bir lise kalıyor. Hatta bazı liselerin labaratuvarları, sınıfları, sosyal olanakları çok daha iyi durumda, bir üniversite düşünün ki 1926 yılında kurulmuş olsun ama bahar bayramı olmasın... Biraz da gazinin avantajları: Hasta yelpazesi çok geniş küçük şehirdekilerin derste görmediği hastalar sizin önünüze tedavi için gelecek. Klinik imkanları görece iyidir, klinik hocaları alanında uzman kişidir klinikcilerde boş bi hoca goremezsiniz. Topluluklar iyi çalışıyor aktifler ve etkinlik yapıyorlar, üniversitenin destek göstermemesine rağmen. Konum olarak Ankara'daki en iyi tıp fakültesidir. Çoğu yere tek vasıta gidebilirsiniz ve metronun hemen dibinde. Popüler yerler olan 3. Ve 7. Caddeye yürüme kolayca gidersiniz. Yemekhane yemekleri iyidir 1.40 TL fiyatı var tek sorun porsiyon biraz az. Hocalar öğrencilerini sever, yardım isterseniz yardımcı olurlar acile gidip nobet tutmak istiyorum dersiniz ayni gun aksama nobettesinizdir. Hocalar in geneli Hacettepe ve Ankara tip mezunu deneyimli yaşı büyük ve saygıdeğer insanlardır. Çoğu isim yapmış aranan adamlardır. Özetle temel bilim eğitimi eksikliğinden açıkça bahsedilmiş. Derslere veteriner biyolojicilerin girmesi olayı birazdan göreceğiniz gibi bu sıralama ile olan bazı diğer ünilerde de geçerli bir durum. Özellikle dikkat çeken olay sınavlarda gerekli kısımların hocaların tıbbi bilgi yetersizliğinden dolayı tam olarak sorulamaması. Ona göre değerlendirmeye alın. Okulun dış/iç yapısının da berbat olduğunu çok yerde okudum. Eğer kampüs hayatı düşünüyorsanız gaziden uzak durun. Tus başarısı için yine uzak durun diyenler var. Eğer ki Tus çok umrumda değil klinik olarak mükemmel bir doktor olacağım + ben Ankara'dayım Ankara istiyorum başka yere gitmeyeceğim Ankara'da da köklü ve sıralamama yetecek bir üni istiyorum diyorsanız Gazi mükemmel bir seçenek. İngilizcesi: İngilizceyi yazmayın. Yazacaksanız Türkçe yazın. Ben 1 tane Gazi İngilizce yazın diyen görmedim. İngilizce tıp okuyacaksanız top üniler dışına çıkmayın. Hem hocaların İngilizceleri yetersiz geliyormuş hem de bu yetersizlik sınavlara da vuruyormuş. Bununla ilgili yeditepe tıpta daha detaylı bir yazı olacak. 2. BAŞKENT TIP TÜRKÇE Burslusu 4.3 bu sene muhtemelen 5'lere çıkar. Hemen en büyük rakibi gazi ile alakalı: yaklaşık aynı puanlarla gazi üniversitesi tıp fakültesi dururken neden seçildiğini bir türlü anlayamadığım okul… çok kısa özetlersek öyle ya da böyle devlet imkanlarından faydalanamıyor şehirden çok uzak çevresinde sosyal imkanlar sıfır kampüs sıkıcı bina ve ekipmanlar eski… Genel olarak devlet tutuyorken özel yazma gibi bir kalıplaşmış cümle var. Karar sizin ben kişisel olarak da önermiyorum. Gazi varken Başkent yazmayın. BU SIRALAMANIN ASIL EZELİ RAKİPLERİ AKDENİZ VS DEÜ'ye başlıyoruz 3.DOKUZ EYLÜL Geçen sene 5.9 ondan önceki sene 5.3'müş bence 6.2 civarlarıyla kapatacak bu sene. Bilindiği gibi deü'de diğer ünilerden farklı olarak aktif eğitim denilen pdö sistemi vardı: PDÖ (Probleme Dayalı Öğrenim) sisteminde, küçük öğrenci gruplarının(Maksimum 10 kişi), “yönlendirici” bir öğretim görevlisi ile hastalık senaryosu üzerinden insan vücudunu her yönden öğrenmesi esastır. Bu sistem, diğer sistemlere nazaran daha çok öğrenci katılımı ile yürür. 9 eylülü anlatan çok güzel bir yazı: Soru1: PDÖ'lü fakülteye gittiğinden dolayı pişman mısın? Cevap1: Dokuz eylül geçen sene sistem değiştirdi. Artık dersler pdöye göre değil pdöler derse göre işleniyor. Yani eskiden ağırlıklı olan şey pdö iken şu an ağırlıklı olan şey teorik dersler. AYRICA PDÖ SANILDIĞI GİBİ TEORİK BİLGİNİN EKSİK KALMASINA YOL AÇAN BİR UYGULAMA DEĞİLDİR. TAM AKSİNE SLAYTTA OKUDUĞUNUZ BİLGİNİN SADECE KAĞIT ÜSTÜNDE KALMAMASINI, O BİLGİLERİ HOCANIZLA/ARKADAŞLARINIZLA TARTIŞARAK KAFANIZDA DAHA SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE OTURTMANIZI SAĞLAR. Soru2: Yeri kampüsü nasıl ? Eğitimden memnun musunuz? Cevap2: Yeri izmirin merkezine (konağa) 45 dk. Çeşme vs tatil yerlerine 1.5 saat diye biliyorum. Şehirin biraz dışında yani. Manzarası mükemmel. Okulun bir tarafı dağ, bir tarafı deniz. Kampüsümüz ana kampüsten ayrı, ufak bir yer. İçinde hastane, bizim okul, yemekhane, izmir biyogenom enstitüsü, deü teknopark ve diğer sağlık bölümleri var (hemşirelik, acil tıp teknikerliği vs.). Gün boyu kampüste oturup çimlerde milletle takılacağınız bir kampüs hayatı beklemeyin. Biz genellikle sahile iniyoruz okul çıkışları. Ya da civarda 3 tane avm var, oyun oynanan kafeler/kahveler var vs oralara takılıyoruz. Eğitim çok iyi ve diğer fakültelere göre zor. Örn her yerde geçme notu 60 iken bizde 65. Çoğu okulda sınavlarda çıkmış sorular tekrar sorulur, öğrenci son gece çıkmış ezberleyerek 5 10 puan yüksek alır. Bizde çıkmış sormak Y A S A K. Hocalarımız idealist ve başarılıdırlar. Okulun imkanları kaynakları vs son derece iyi. Örn okulun e kütüphanesi sayesinde 1 kuruş para vermeden binlerce kitabın pdf sine ulaşıyorum. Soru3: Okulda yurt dışı imkanları ne denli gelişmiş? Usmle üzerinden ABD’ye gitmeyi planlıyorum. Hocaların referansları kuvvetli mi? Yurt dışı bağlantıları nasıl? Örneğin ABD’de gözlemcilik/staj ayarlanabilirler mi? Sosyal yaşam/ topluluklar nasıl? Sadece sitede yazan topluluklar mı var? Örneğin bir tırmanışçılık topluluğuna sahip misiniz? Dersler/ sınavlar ne zorlukta? Devam zorunluluğu var mı? Slayt üzerinden ders görmek dışında neler yaptınız? Cevap3: Okuldaki turkmsic ve emsa kulüpleri çok iyi çalışıyor, aşşırı aktifler. Bu kulüpler sayesinde yurtdışına giden bir sürü öğrenci var. Erasmusla almanyanın en iyi tıp fakültesine ve ispanya, romanya vs diger ülkelerdeki tıp fakültelerine de gidebilirsiniz. Ayrıca kendiniz staj ayarlayıp da çıkabilirsiniz ülkeden. Ama bunlar tamamen size kalmış, okulun sorumluluğunda değil. USMLE zaten tamamen kendi tercihiniz hiçbir okulda bu sınava yönelik bir eğitim/teşvik olduğunu duymadım. ABD de gözlemcilik/staj da dediğim gibi sizin ayarlamanız gereken bir şey. Hiçbir okulda hocalar ayarlamaz onu. Ancak hocaların referans mektupları bu aşamada çok önemlidir, bu konuda da şanslıyız ki izmir biyogenom enstitüsü gibi önemli bir kurum var okulun dibinde. Burada bilimsel çalışmalar yapan bir sürü hocamız var elbette ki referansları işinize yarayacaktır. Hatta burada çalışan bir hocamız north carolina unide yüksek lisans ya da doktora yapmıştı heralde. Sosyal yaşama gelecek olursak yukarıda yazdığım gibi kampüs hayatı yok, kampüs hayatı olmadığı için diğer ünilerdeki gibi doğa kulübü/bisiklet kulübü/latin dans kulübü vs bulamazsınız. Ancak dediğim gibi turkmsic ve emsa çok etkin bunlara katılabilirsiniz, ya da tiyatro ve müzik kulübü var bunlara katılabilirsiniz. Sınavlar zor. Puanı bizimkinden yüksek olan bir okulda ''polar aminoasitleri yazınız'' tarzı bir soru sorulmuş, çok giriş seviyesi bir soru. Bizim sınavlarımız test usulüdür ve sınıf ortalamasının 55 olduğu bir sınavımız bile var, sorular o derece zor :D Ayrıca çıkmış soru olmaması ve geçme notunun 65 olması da okulu zorlaştıran diğer etkenlerden. Ha tabi pdö ve öçm uygulamalarından ek puan alabiliyoruz onu da söylemek lazım. Devam zorunluluğu teoriklerde %70, pratiklerde %80. Derse gelmeyenler genelde imza attırıyor ama listeden rastgele isim okuyup burada mı diye soran hocalar da var. Zaten derslere gelmenizi öneririm hocaların ağzından çıkan şeyler çok önemli. Hem de çoğu dersimiz zevkli geçer, hoca dümdüz slayt okumaz yani. (üstünü çizerek söylüyorum çoğu derste bu geçerli, dersinde uyuyakaldığım hoca da var :D) Teorik dersler sınıfta slayt üzerinde işlenir. Bunun dışında tartışmalı pdö ve öçm oturumlarımız var. Histoloji pratiklerinde mikroskoba bakarız. Anatomi uygulamalarında kadavra/maket üzerinden ders işleriz. Fizyolojinin küçük grup uygulamaları falan var. Bir de hekimlik becerileri var bu derslerde de temel iğne yapma, tansiyon ölçme, kalp masajı/suni teneffüs gibi şeyler var. Yani dokuz eylül kesinlikle saf teorik eğitim veren bir okul değildir, öğrenciyi sahada tutmak aktif görev vermek için elinden geleni yapar. Soru4: kadavra imkanı nasıl Cevap4: yukarıda da yazdığım gibi kadavra, maket, mikroskop, kütüphane vs her açıdan okulun imkanları çok iyi. 2. bir yazı Yeri izmirin merkezine (konağa) 45 dk. Çeşme vs tatil yerlerine 1.5 saat diye biliyorum. Şehirin biraz dışında yani. Manzarası mükemmel. Okulun bir tarafı dağ, bir tarafı deniz. Kampüsümüz ana kampüsten ayrı, ufak bir yer. İçinde hastane, bizim okul, yemekhane, izmir biyogenom enstitüsü, deü teknopark ve diğer sağlık bölümleri var (hemşirelik, acil tıp teknikerliği vs.). Gün boyu kampüste oturup çimlerde milletle takılacağınız bir kampüs hayatı beklemeyin. Biz genellikle sahile iniyoruz okul çıkışları. Ya da civarda 3 tane avm var, oyun oynanan kafeler/kahveler var vs oralara takılıyoruz. Eğitim çok iyi ve diğer fakültelere göre zor. Örn her yerde geçme notu 60 iken bizde 65. Çoğu okulda sınavlarda çıkmış sorular tekrar sorulur, öğrenci son gece çıkmış ezberleyerek 5 10 puan yüksek alır. Bizde çıkmış sormak Y A S A K. Hocalarımız idealist ve başarılıdırlar. Okulun imkanları kaynakları vs son derece iyi. Örn okulun e kütüphanesi sayesinde 1 kuruş para vermeden binlerce kitabın pdf sine ulaşıyorum. İstanbulun gelişmişliği, metropollüğü; izmirin doğal güzellikleri ve huzuru, insanının saygısı derim. Ayrıca izmir de -istanbul kadar değil tabii- son derece akıcı ve hızlı bir gece hayatına sahiptir. Gazide olan kampüs hayatı beklememe olayı burada da geçerli. Çıkmış soruların sorulmaması dezavantaj sayılabilir. Akdeniz deü tus başarıları hakkında bir yazı: Urap sıralamasında dokuz eylül akdenizden birkaç tık daha üsttedir. Tus başarısına baktığımızda dokuz eylül yine bi gömlek üstündür. Akdeniz ile deü arasında çok bariz bir sınav zorluk farkı var. Okuduğuma göre deü'dekiler çok kasmadan geçebilirken akdenizde daha zor. DEÜ pdö ile alakalı önemli bir yazı: konuşkan değilseniz yazmayın zaten kesinlikle hocalar pdö de konuşup konuşmadığınıza baktığından direk düşük alırsınız ve sınıfta kalırsınız gerçi pdö kalktı şimdi sistemi bilmiyorum ama %16 notu etkileyen pdöden 40 aldığımı bilirim bunu konuşmak istediğimde ise sen okulu bırak bence diyen bi dekan yardımcısına da sahip bir okuldur aynı zamanda (bu dekan yardımcısı gitmiş şu an) farklı bölümlerden gelen (hemşirelik ve kimya gibi) yaşlı dinazorlara sahiptir aynı zamanda ve bu hocalar egoisttirler adama bir sürü küfür ettirirler hayattan soğuturlar benim tandığım tek iyi hoca vardı ki öğrendiğim kadarıyla hollandaya gitmiş kendisi o nedenle ben tavsiye etmiyorum gazi tutarken yazmayınız yazdırmayınız bu yazının güvenirliğinden emin değilim ama dursun burada. İlginç bir yazı burada da pdö'de konuşkanlıktan bahsedilmiş: Hocam önce kendimden bahsedeyim deu tıpa 2016 da girdim ilk sene sınıfta kaldım sonra geçtim 2. sınıfta tekrar kalınca okul ve bölüm değiştirdim şu an hacettepe bilgisayardayım ve bu sene 2 ye geçtim soruya gelirsek bahsettiğim hocalar temel bilimci isimlerini ifşa etmek istemiyorum ama bölümleri anatomi ve biyokimya şahsi fikir olarak anotomiciden nefret ediyordum nefret edeni de çoktur kendisinin benim bildiğim kadarıyla pdö ortalamaları artık ne kadar etkiliyor bilmiyorum ama sessiz biriyseniz kesinlikle düşük gelir ben 3 senede 85 den yukarı not alamadım ki konuşkan olanlar 100 alırlar genelde ve bu sizi geriye atar notlarınız da düşükse sınıfta kalırsınız ki benim tandıklarım var 2013 girişli olup hala 1. sınıf olan 3. sınıfta 10 yıl tekrar yapan okulu 9-10 senede bitiren veya bitiremeyen vs. diğer fakülteleri bilmiyorum ama bence bunlar normal değil ki ben de tembel biri değilim şu an 1. sınıf ortalamam 3.3 fen lisesi mezunuyum vs hocalara gelirsek sevmediğim ve karşılaştığım birkaç durumu yazayım öncelikle anatomi labında video çekmek yasaktır ve bu nedenle ben öğrencilerin labdan kovulduğuna şahit oldum aynı şekilde bir klinik sınavında eşofman giydim diye hocanın biri beni azarladı ilerde nöksler olacak ve mecbur takım elbise giyeceksiniz nökse giderken son olarak en nefret ettiğim yanı öğrenci portföyü benim girdiğim sene tamamen egoistlerden oluşuyordu tıp kazandım diye kendini bişe zanneden bi ton insan adama selam veririsin selamını almaz derste hocanın önünde ben bu çocuktan nefret ediyorum der ve en önemlisi WhatsApp ve telegram kavgaları bizzat birisi bayramı kutladı diye bu grupta bayram kutlanamaz inanç özgürlüğümüz var diyen insanlar gördüm ki bizim bilgisayarda da grubumuz var ve hiç böyle bir şey ile karşılaşmadım vs bu insanlar doktor olcak en çok buna üzülüyorum 3. sınıftan sonrası için ise hiç hoş şeyler konuşulmuyordu fakültede ben bizzat evde karısından hıncını çıkaramıyor (burası biraz argo o nedenle kapalı yazdım) bizden çıkarıyor diyen öğrenciler gördüm diğer tıplar da böyle midir bilmiyorum ama kişisel olarak dokuz eylülü kesinlikle tavsiye etmem DEÜ'nün yabancı öğrenci kontenjanın artırılmasına halkımızın bazı reaksiyonları: surilerle ders keyf PDÖ SİSTEMİNİN DERSTEKİ HALLERİNE BAZI YAZILAR: hocanın gözüne girmek için glukoz adı geçince glukoz hakkında tüm bildiklerini sayanı mı ararsın,çalışmayıp iki lafla hocayı kandırmaya çalışanı mı, yoksa konuyu tamamen çalışıp anlayıp konuşmaya utananı mı? pdö, teorikte çok iyi görünen ama pratikte o kadar da iyi yürümeyen bir sistem. pdö de yönlendiriciye çok büyük rol düşüyor,her şeyi kendi anlatan hocalar var e o zaman niye yapıyoruz biz bu naneyi? neyse, öğrenciye düşen en büyük görev grupta zaten herkes konuşuyor ben yatayım değil,araştırmak ve öğrenmektir. beyin fırtınası yapılmaya çalışılırken çoğu zaman laf kalabalığı olan oturum DEÜ'nün başka bir sıkınıtısı: Bi dezavantaj olarak da okulun geç bitmesini yazacağım sanırım :( Daha finallerimiz başlamadı (Tarih 18 temmuz). 4.komite bitti finale çalışıyorum şimdi de. Çoğu fakülte bitirdi bizim final ayın 21inde daha. Bütler de 31 ağustosta. 2.dönem de eylül ortasında başlayacak gibi duruyor. 1.Sınıfların daha geç başlıyordu sanırım ama ekim gibi olması lazım. Okul ile alakalı bir hocam ile yaptığım hasbihalden parçalar: Hocam okulun konumu egeye göre daha kötü bi yerde tabii. Sağlık kampüsü ve diğer bölümlerin kampüsü ayrı. Sağlık kampüsü balçovada, diğer bölümlerin çoğu bucada. Benim de okulun konumuyla ilgili tereddütlerim vardı fakat ulaşım konusunda hiçbir sorun yaşamadım. İzmir ulaşımı aşırı kolay ve kısa bi sürede alıştım. Okulun olduğu noktada metro durağı yok. Yapılıyor şuan 2023te biter deniyor ne kadar doğru bilemiyorum eğer biterse ulaşım konusunda en ufak sıkıntı bile olmayacak zaten. Otobüsle 5 dakikalık yol sonucu Fahrettin Altay metrosuna gidiliyor şimdilik. Ordan sonrası da direkt metro var çoğu yere zaten. Faltay metrosundan Konak metrosuna 15dk civarı sürüyor. En merkez diyebileceğimiz yer Konak diye düşünüyorum. Dersliklerin durumu iyi, bu sene covidden dolayı 2 amfiye bölündük. Bir amfide hoca anlatırken diğer amfide projeksiyonla tahtaya yansıtıyorlardı. Bu olay bana aşırı saçma geliyor online dersten farksız çünkü. Seneye tek amfiye dönülür tekrardan diye düşünüyorum. Amfiler büyük ve yeterli sayıda. En başlarda 1 ay civarı düzenli gittim amfi derslerine fakat sonradan gitmemeye başladım. Çünkü dersi amfide anlamak gerçekten zor hatta bazen imkansız. Sonradan hepsine tekrardan çalışmak zorunda oluyorsun o yüzden de bana vakit kaybı geliyor. Histoloji uygulama derslerinde mikroskop sayıları yeterli, her öğrenciye bir mikroskop düşüyor o konuda sorun yok. Anatomi uygulama derslerinde de öncelikle maket üzerinden anlatılıp daha sonra kadavra üzerinden gösteriliyor ben o konuda da herhangi bi eksiklik hissetmedim gayet yeterli. Ev fiyatlarını tam bilmesem de kira fiyatlarından biraz haberim var. Biz geçen sene ekim gibi ev tutmuştuk. 3+1 eşyalı 3500e anlaşmıştık, o zaman için tuzluydu tabi biraz ama okula yakın evlerin çoğu böyleydi. Şimdi ise okula yakın evlerin çoğu 5-6bin civarı ama eşyasız. Hocam sosyal açıdan okulun bayağı bir eksiği var maalesef ki. Sağlık kampüsü zaten ayrı diş,tıp vs var sadece. Hatta kampüs denir mi bilemiyorum. Bu konuda akdeniz deüye ağır basar hatta kafamı kurcalayan sorulardan biri de buydu. Kampüs içerisinde çok fazla araç var, çoğu yer otoparka döndürülmüş neredeyse. Arkadaşlarla oturup sohbet edilecek yemek yiyilecek 2-3 cafe var. Okulun yakınında da biri büyük biri küçük avm var, benim için yeterli oldu ama daha iyi olmasını çok isterdim bu konuda çoğu üniversiteden geride maalesef. Özet olarak Deü'nün asıl özelliği olan pdö çok azaltılmış ve entegre sisteme geçilmiş. Yani deü'nün bir esprisi yok artık. Yukarıda da yazdığı gibi pdö'de konuşkan değil iseniz sıkıntılar çıkıyormuş. Bazı hocalar hakkında hoş şeyler de söylenmiyor. İyi hocaların da göç olarak verildiği söyleniyor. İzmir'de iseniz yazılır diyeceğim fakat izmirde olup Antalya'ya giden çok duydum. Eğer sınavlar çok zorlamasın konuşkan, girişken biriyim çok ders çalışmak istemiyorum diyorsanız Deü sizi bekliyor. |
5-8K ARALIĞINDAKİ TIPLAR REHBERİ

-
-
4. AKDENİZ
Geçen sene 6.5 ile almış ben 7'lere çıkacağını pek sanmıyorum hatta düşebilir diye bile düşünüyorum. Sanki muadilleri olan diğer tıplar biraz daha düşüşte gibi geldi bana. Akdeniz 6.2 ile kapatsa yav nasıl demem.
SOSYAL HAYAT VE BARINMA
fakülte ve hastane kampüs içerisinde ve şehirden pek de uzak değil hatta konyaaltı sahiline yürüyerek 30-35 dk mesafede (denize doğru giderken böyle denizden geri dönerken süre artıyor zira bi rampa tırmanıyosunuz ve çok sıcak)
meltem mahallesi direk karşısında ve öğrencilik hayatınızın %90-95 i bu mahallede geçecek (ev tutma, arkadaş ziyareti, çıkıp gezme, pazar, kitap alışverişi, yemek gibi) çünkü bu mahalle üniverste öğrencilerinin baskın çoğunlukta mekan edindiği bi yer..
yurt kampüsün içinde ve karma yurt( hemen sevinmeyin erkek ve bayan yurtlarının binaları farklı) içerisindeki sosyal tesislerde yemekhane ve kantin mevcut burası ortak kullanım alanı(karma kısımı burası) çamaırhane mevcut her blokta internet erişimi sağlayan wireless da mevcut
tıp fakültesi öğrencisi olduğunuz için sizi daha lüks odalara alma ihitmalleri var o da muhtemelen 4. blok 5. kat olur orası tıpçıların katıdır. odalar 6 kişilik ve banyo tuvalet her odada bulunmakta bahtı kara bazı arkadaşlar 3. bloğa düşerse ortak banyo ve tuvaletten faydalanacaklar.. yurdun son giriş saati kışın 22:00 yazın 23:00
yok benim devlet yurduyla işim olmaz diyosanız hastanenin ve kampüsün arka kısmında kalan apart oteller bulunmaktadır. aylık 300-500 arası bi kirayla buralarda da barınabilirler.
bayanlar için yine aynı mahallede devlete ait bir kız yurdu mevcuttur odalar 2 kişilik falan
buradaki vakit geçirme mekanlarınız ilk olarak kampüs içindeki olbia olacaktır burası tüm üniverste gençliğinin piyasa yaptığı, okey batak oynadığı, içinde iş bankası bulunan vegeceleri canlı müziğin olduğu bir mekandır ilk anda çok keyifli gelebilir sonradan bayacaktır.
zamanla beach park ve kaleiçi gibi mekanları tercih edeceksiniz.. aranızda pankçı rokçu geçinen varsa kaleiçine takılacaktır muhtemelen bi "the bar" diye bi mekanın adı çokça telaffuz edilecek ardından da "ama eskisi gibi değil artık orası" denilecek 7 yıl önce bana da aynı şeyleri söylediler ama the bar artık eski the bar değil
macera arayan arkadaşlar olabilir araba kiralama falan kemer 1 saat olimpos 1.5 saat mesafede (iyi basarsa) gidilip görülesi mekanlardır doğal güzellik açısından antalya da böyle mekan da çoktur ileriki yıllarda pek fırsatınız olmayacağı için ilk zamanlarınızda gidin görün derim
okul bünyesinde bir çok sosyal klüp barındırmakta bunlara üye olarak da ilk 3 yılınızı bayağı keyifle geçirebilirsiniz kişisel önerilerim dağcılık(AKÜDAK), bisiklet veya kuş gözlem klübüne üye olmanızdır faaliyetleri oldukça güzeldir çok da keyif alırsınız (AKÜDAK forever)
son olarak alışmaya bakın çünkü birbirnden rezil 6 yıl sizleri bekliyor olacak ve şemsiye asla açılmayacak
Akdeniz Eğitimi genel bilgi:
Akdeniz Tıp komite + pdö ile eğitim veriyor. İlk yıl 4 2.yıl 5 ve 3.yıl 8 komite var. Diğer fakültelere göre biraz daha zor. Gerek çıkmış sayısı ile gerek de baraj sistemi ile sağlanıyor bu zorluk. Baraj sistemi de bir dersin %60ından ne kadar az yaparsan bir o kadar daha puanın gidiyor. Mesela anatomi 30 soru diyelim barajı 18 yapıyor. Sen 16 soru yaparsan 14e düşüyor. Geçme notumuz 60 finalsiz geçme yok. Komite notlarının %60ı finalin de %40ı alınıyor. Sınavlara 30 gün kala çalışmaya başlamak lazım. Yoksa sıkıntılı olur. Yetişmez ya da kendini aşırı yorman gerekir ki 30 gün kala başlayınca bile yoruluyor insan. Açılma tarihi eylülün 2.haftası kapanma da haziranın sonu tabi büte kalmazsan büte kalırsan temmuzun 3.haftası oluyor. Hoca olarak bakarsak egolu hocalar pek yok. Ders anlatışı olarak da slayt okuyan da var dersi anlatan da var. Çoğunluğu dersi anlatıyor. Laboratuvar olarak bakarsak mikroskop sayısı gayet yeterli. Kadavra olarak da yaklaşık 10 kişiye 1 kadavra düşüyor. Maketler de yeterli sayıda. Kampüste de 3 tane çarşı var. Bunlarda da kafeler yemek yerleri vs var. Kampüse ait havuz ve spor salonu da var. Açık konuşmak gerekirse buralara çok gidemiyorsun zaten.
Zorluk bu fakültede en çok yakınılan durum. Zorluğun avantajları ve dezavantajları var. Dezavantajlardan başlayalım. Daha stresli daha yorgun daha sinirli daha gergin oluyorsun. Öyle anlar oluyor ki ya bırakıyorum tıpı mıpı uğraşmayacağım artık diyorsun. Avantaj olarak da daha çok bilgi öğrenmek zorunda kalıyorsun. Bu gereksiz gibi geliyor insana. Ama ileride karşına nasıl bir olay nasıl bir durum geleceğini bilemezsin. Ama sınava giriyorsun. Sonra sonuç açıklanıyor. İyi aldığını görüyorsun. Tüm bunlar önemini kaybediyor. Geriye dönüp bakıyorsun ve yaptım be diyorsun. Bu zorluk dediğimiz şey bir şekilde hallediliyor. Zaten tıp nerede olursa olsun bir zorluğu var ama dediğim gibi hallediliyor. Alışıyorsun. Tavsiye etme konusuna da gelirsem PDÖ sistemi bana mantıklı gelmiyor. Hoşuma gitmiyor pek. Biz de toplam da 3 hafta PDÖ ile eğitim gördük. Çok beğendiğim söylenemez. Oturumlar zevkli geçiyor ama bütün yılın öyle olduğunu düşününce bana sıkıntılı geliyor. O yüzden Akdenizi tavsiye ederim. Bu arada yanlış anlaşılmak da istemem. Dokuz Eylül de gayet güzel bir okul.
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PİŞMANLIKTIR.
Tercih yapacak arkadaşlar için şimdiden uyarıda bulunmak istiyorum. Akdeniz Tıp Fakültesi’ni sakın köklü okul şöyle böyle diyip tercih etmeyin. İnanılmaz acemi bir idaresi var çok sıkıntı çekersiniz. Birkaç tanesini sayayim. Online pratik derslerini yüz yüze yapacaklarını bir gün önce söylerler, her komiteden birkaç gün önce komite sistemini değiştirirler. Komitelere okuld tabletlerden giriyorsunuz. Yüz yüze olduğu halde çok saçma bir sistem. Soruları en fazla 5 kere görebiliyorsunuz. Yazılım tekrar görmenizi engelliyor. Pratik sınavlarının nasıl yapılacağını son anlarda öğreniyoruz. Bunun gibi türlü türlü acemi işler yapılıyor. Oturmuş bir sistem yok maalesef. Şuan gruplarda öğrenciler “köklü okul diye geldik hâle bak” “çok komik bir okul” gibi şeyler diyip temsilcilerle tartışıyorlar. Daha önce ortalama hesaplamasıyla ilgili değişiklikler yapılmıştı ama uygulamayacaklarını şimdi yeni söylüyorlar, normalde büte kalmayanlar büte kalmış oldu yine :D Seneye merkezi puanımla başka tıpa yatay geçiş yapıcam çevremde de geçmeyi düşünen çok kişi var. Bunlar sebepleri basit görüp sakın tercih edeyim demeyin 277 kişilik sınıfın neredeyse yarısı 139 kişi büte kaldı çoğunluğu sınıfta kalacak. Bu saçmalıklar yetmiyormuş gibi okul her şeyi zorlamak için elinden gelen her şeyi yapıyor. Sınavlarda asla çıkmış sormuyorlar bahsettiğim yazılım daha önce çıkmamış soruları havuzdan çıkarıp soruyor. ASOS diye bir sistemimiz var hocalar havuza soru hazırlayıp yüklüyorlar, yazılım oradan seçip önünüze bi sınav koyuyor. Çok saçma bir sistem.
Üstteki eleştiri baktığım her ünide istisnasız var. İyi idareli üni duymadım daha ona göre değerlendirin.
Yukarıdaki yazıya cevap
Ya dönem kaçsın bilmiyorum ama ben dönem 2’ye geçtim. İdari sıkıntı evet cidden var(ki bunda bizim yöneticilerin akp maşası olmasıyla da ilgisi var çünkü birçok etkinlik engelleniyor) ama eğitim kalitesi imkanları falan (+200 kadavramız var) birçok tıp fakültesinden çok iyi bence ayrıca çıkmış bize final de dahil her komitede soruldu ve yalan söylemiyim bu seneyi yemin ederim yatarak geçirdim ama sınıfı geçtim, yine de tıplar arasında zor bir fakülte bence de(diğer tıpçı arkadaşlarıma kıyasla). Akdeniz tıpın hem hastanesinin dibinde olması hem kocaman kampüsünün içinde olması hem de şehirde güzel bir konumda olması da lüks, bu birçok tıp fakültesinde bulunmuyor. O kadar da berbat değil okulumuz yani evet ilk 5k içindekilerden kötüdür belki ama yönetimsel sıkıntılar çözülebilir diye düşünüyorum. Ayrıca antalyadan bahsedeceksek, eğer ailenizin durumu iyi değilse ya da yüklü burs bulamayacaksanız şirketlerden belediyelerden akrabalardan falan cidden çok pahalı bir şehir. Öğrenci mahallesi, kültürde 1+1 eşyalı evler şu an 5-6k civarı korkunç fiyatlar var. Yurtta kalmak zorunda bırakılıyor çoğu öğrenci ve o yurtlar da cemaat yurtları maalesef.. ama şu an ucuz olup öğrenci s!kme kafasında olmayan şehir yok benim gözümde. Ekonomi tüm türkiyedeki üni öğrencileri için çok büyük problem bence şu an.
Eklemek istediklerim var, sınavları tabletten giriyoruz çünkü reisi cumhurumuz bize destek verdi muhtemelen onunla da tablet alındı bizim bölüme. Sonavda yanına kağıt almana laf etmiyorlar onda sorun yok ayrıca yeni açıklama yapıldı seneye düzenlemeler yapılacakmış bu konu hakkında. Soru görme limiti sınırsız hale getirilecekmiş. Ayrıca ortalama hesaplama konusunda mağdur olunmasın diye herkesin genel ortalamasına +1 puan eklenildi o arada kalan öğrencilerin mağduriyeti giderilmiştir diye düşünüyorum çünkü böyle puan eklemeyi falan başka fakülte yapar mı sanmam. Dekan değişikliği yaşadık bu sene 2 kere mi ne o yüzden biraz sıkıntılar oldu ama dediğim gibi bir şekilde oturur diye düşünüyorum.
Konaklama:
Ulaşım halledilir. Sıkıntı değil. Kampüsün dışında yeterince otobüs durağı var. Onlar istediğin yere gidiyor. Kampüsün içinde de ring sistemi var. Ücretsiz. Konaklama olarak kampüsün içinde 1 erkek 1 kız kyk yurdu var. Tıp fakültesine 10 15 dk uzaklıkta. Bir de kampüs dışında yine 10 15 dk uzaklıkta kyk yurdu var. Özel yurt sıkıntı işte. Okula yakın 1 tane var. O da tıp fakültesine 20dk. Bana kyk çıkmamıştı burada kaldım. Bir de Kültür Mahallesi denen yer var. Kampüsün kuzeyinde hemen yolun karşı tarafı. Apartlar var.
Ufak bir parantez okul içi kyk'da sakın kalmayın.Kötü namı ile bilinir. Çevredeki çoğu yurt dış güçlerin ve tarikatların elinde.
Uzatmayacağım Eğitim seviyesi temel için deü akdeniz hemen hemen eşit > gazi gibi geldi bana. Sizin tercihlerinize göre bu 3 üniden birini seçebilirsiniz
Özet olarak Akdeniz Şu ana kadar yazdığım üniler arasında size kampüs hayatı yaşatacak tek üni. Çok güzel bir kampüsü var. Antalya'yı anlatmaya gerek yok herhalde zaten.Zorluğunu ben kafaya takmıyorum takan arkadaşlar yazmasın zorlanırsınız diye düşünüyorum farklı bir puan sistemi var.
Yani ben dersten çıkınca bir deniz göreyim sıcak seviyorum deü ile eşit seviyede eğitim almak istiyorum hocalarım çok iyi olsun kampüs hayatı da yaşayayım diyorsanız full paket Akdeniz sizi bekliyor. Kiralar biraz yüksek fakat şu an ucuz olan yer yok zaten.
-
5-SBÜ SİVİL İSTANBUL HAMİDİYE:
6.4k ile almış geçen sene
Kendimce ufak bir yorum yapmak istiyorum üni hakkında çok detaylı bir yazı forumda dolaşıyordu zaten oradan bulursunuz:
Sbü yandaş bir üni. Darbe sonrası kurulan hiçbir şeyi önermiyorum. Ben kendim darbe sonrası kurulan bir fen lisesinden mezunum. Bu kurumlarda temizlikçisine kadar adamları oluyor. Bizim okulda Müdür ve hocalar paket halinde bir okuldan gelmişti hepsi olmasa da %90ı yandaştılar. Bazıları imam hatiplerden getirilmişti. Düşünün fen lisesinde imam hatipten hoca vardı. SBÜ de aynı şekildedir diye düşünüyorum ufak bir araştırma ile sonuçlara ulaşabilirsiniz buraya daha fazla detay yazmayacağım. Ben sbü yazmıyorum siz yazabilirisiniz. Üni zaten 2016'da kuruldu oradan bir şeyler hesap edersiniz. Size kalmış.
6-YEDİTEPE %50 İNGİLİZCE
Tüm tıplar yükselişte iken düşüşte olan o tıpa geldik. Geçen sene 6.6 ile almış 2 3 sene önce 7.7lerle alıyormuş. Bu yükselişin ardında burslar var birazdan bahsedeceğim.
Ayrıca buradan da phlevid hocama çok teşekkür ediyorum her soruma cevap verdi, okulu güzel bir şekilde açıkladı bana. Burs imkanlarından da haberim olmasını sağladı.
Öncelikle kampüs ile başlayalım ben gidip kendim de gezdim. Kampüs çok çok iyi Akdeniz'den bile daha iyi diyebilirim. Yurtlar çok güzel ortak mutfak vs. var yani konaklama ve okul yapısı 10 numara.
Biraz burslardan haber vereyim:
Ben burada ilk 5 6 7 8k'lara hitap ettiğimden ilk 10k bursundan yararlanıyoruz yani %50 ya da %100 burslu olun olmayın siz üni'ye girdiğinizde 9 ay süreyle her ay 1500 tl burs alacaksınız hazırlık yılı da dahil olarak. Buna ek olarak 2 kişilik yurt odası bursu da alıyoruz. Yurt odaları çeşit çeşit ona kendiniz bakabilirsiniz içe bakan dışa bakan diye ayrılıyor odalar. Eğer ben tek kişi kalacağım diyor iseniz 4k civarı ek ödeme yapıyorsunuz. Odalar kura ile çekiliyor. Odaların kendi tuvaletleri var. Ortak mutfak var. Amfiye 5dk. İlk 5 tercihte yazarsanız 3 öğün yemek bursu da alıyorsunuz. Cennet gibi bir yer. Youtube'de okulun her şeyini çeken tıp okuyan biri var ben ondan okulun her detayını öğrenmiş durumdayım. Okula gitmeye çok kararlıyıdm taa ki eğitim seviyesi hakkında birkaç kişiyle görüşene kadar.
Eğitim:
Eğitim sistemi hakkında benim çok bir bilgim yok phlevid hocam size daha iyi yardımcı olabilir. Ben biraz hazırlıktan bahsedeyim. Hazırlık her ünide olduğu gibi ya 3 kurlu giriyorsunuz ya 2. 3'lü girerseniz yazın b2'yi tamamlıyorsunuz. Eğer %50 burslu girerseniz ki biz %50 tutturduğumuzdan yazın ek para alıyorlar 1 kuru. + Kitap paraları vs. hazırlık bize 30 40k'lara patlıyor. Birkaç kişi ile görüştüm hazırlık eğitiminin kötü olduğunu söylediler. Klasik lise hocası tarzı hocaların olduğunu bazılarının ingilizcesi'nin bile seviyesinden şüphe ettiklerini söylediler. Klasik bazıları ödev verip gönderiyormuş. Yani memnun değillerdi genel olarak. Hazırlıkta kalan kişiler oluyormuş ama korkmanıza gerek yok çalışarak çok rahat geçersiniz geçen bazı tipleri gördüm kesinlikle geçersiniz hazırlığı. Günlük çalışma yeterli gelir muhtemelen. Eğer ingilizce'niz çok iyi değil ama çok da kötü değil ise A'dan başlayacaksınız renklerden itibaren başlatıyorlarmış. Boşuna bir de orada para gidecek. Eğer girmekte kararlı iseniz B1'e atmaya çalışın kendinizi 2 kurda tamamlayıp yazın da hiç uğraşmayın.
Benim yazmamama sebep olan asıl yazı:
Merhaba, öncelikle tebrik ederim. Ben 1 yıl yeditepede okuduktan sonra cerrahpaşa türkçeye geçtim, şu anda 5. sınıf öğrencisiyim. Kendi tecrübelerimden yola çıkarak size tavsiyem özel okul yazmamanız. Yeditepeden memnun kalmama sebebim eğitimini hiç yeterli bulmamıştım. Dönem 1deyken dersimize giren hocalardan sadece 2 tanesi tıp doktoru idi, geri kalan hocalarımız biyoloji, veterinerlik gibi bölümlerdendi. Cerrahpaşaya geçince aradaki eğitim farkının dağlar kadar olduğunu fark ettim.
İngilizce konusu gözünüzde büyümesin, hazırlıkla halledilebilir. Ben hazırlığı atlamıştım, ingilizcemin iyi olduğunu düşünüyorum fakat hocaların ingilizce ders anlatımları çok kötüydü. Birkaç hocanın inglizcesi o kadar yetersizdi ki dersi geçiştiriyorlardı. İngilizcemin iyi olmasına rağmen şu anda türkçe okumaktan çok memnunum açıkçası, çünkü bir bilgiyi en iyi anadilimizde öğrendiğimizi düşünüyorum. Hocalar kendi deneyimlerini ve tecrübelerini net bir şekilde aktarabiliyorlar. İngilizce tıp okumak zor değil, hazırlık eğitimi ile halledilir, sorularımız da kolay oluyordu çünkü muhtemelen hocaların da soru hazırlarken ingilizceleri bir yere kadar yetiyordu.
Koç ve acıbadem dışında diğer özel okullarda okumaktansa en kötü devlet okulunda bile daha iyi bir eğitim alırsınız. Devlet okullarında birçok çeşitli hasta görüp, muayene etme şansımız var. Bu sene genel cerrahi stajı alırken staj hocam beni yanında ameliyata steril bir şekilde almıştı, ameliyat sonunda hastaya dikiş atma şansım da olmuştu. Özelde olsaydım böyle bir şansım olmazdı, çünkü hastalara dokunamazsınız.
Size bir diğer tavsiyem akademik kadroları incelemeniz. Tıpta 4 önemli staj vardır, 4 büyük staj olarak geçer bir tanesi pediatridir. Yeditepe ve akdeniz pediatri kadrolarını aşağıya bırakıyorum, inceleyebilirsiniz;
https://med.yeditepe.edu.tr/tr/cocuk-sagligi-ve-hastaliklari/akademik-kadro
http://www.hastane.akdeniz.edu.tr/tr/pediatri/hekimler.html
Pediatri kendi içinde birçok yandala ayrılır, yeditepede sadece 5 profesörün olması oldukça az bir sayı.
Ben sadece 1 yıl yeditepede okumuş bir tıp öğrencisi olarak kendi deneyimlerimi aktardım. Daha çok insanla da iletişime geçmeye çalışın, daha farklı fikirler edinebilirsiniz. Belki zorluk açısından yeditepede okumak daha rahat ve kolay olabilir, ama kazanacağınız deneyimler açısından akdenizi tercih etmenizi öneririm. Hakkınızda hayırlısı olsun.
Görüldüğü gibi gazi'de olan aynı sıkıntılar yeditepede de mevcut durumda. Özellikle gazi ingilizce yazmayın dememin sebepleri de aynı. Hocaların belirli bir ingilizce seviyesi var ve bu muhtemelen yeterli gelmiyor ki insanlar şikayetçi. Top üniler dışındakilerin hepsinde aynı durum mevcut.
Normal vakıflarda olan Arap öğrenci bolluğu sanırım yeditepe tıpta da mevcut. Onu da ekleyeyim.
Kısaca Eğitim seviyesinin çok iyi olduğunu söylenemez. Eğitim seviyesinin kötü olmasını göze alarak burs için yazacaksanız kesinlikle yazın. İstanbul gibi bir yerde bedava yurt bir babanızdan alırsınız. Ben maalesef eğitim seviyesini çok önemsediğimden yeditepe'den vazgeçtim.
7- İstinye
Bakmayın bile burada yazdığım üniler varken istinye yazmayın.
8-İzmir Ekonomi
Adı gibi ekonomik olarak atılmış bir adım. Gerek yok.
9-Yıldırım Beyazıt
Akreditasyon yok gazi yazın.
10-ESKİŞEHİR (Esogü)
ESOGÜ'yü anlatan çok güzel bir yazı yazmadan önce kesinlikle okuyun
tabii ki her tıp fakültesinin olduğu gibi bu fakülte de zor. tıp fakültesinin zorluğu konusunda zaten hepimiz hemfikiriz. ancak bu fakültenin en büyük sıkıntısı vermeden istemeye alışmış olması. eğitim gerçekten yerlerde. bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıdaki değerli hocamızı da tenzih ederim. ancak geri kalan kadronun büyük çoğunluğu slaytlarını güncellemez, kullandığı slaytları öğreticilikten olabildiğince uzaktır. öğrencinin öğrenmek için kullanabileceği verimli ve yararlı bir ders materyali ne yazık ki yok. hocaların slaytları baya kötü gerçekten, öğrenciler kendi arasında not çıkartmaya çalışır(bu bile tam yapılamaz, bazı kırtasiyeciler zengin edilir.) bir de tüm bunların yanında 5 bin sıralama ile gelmiş bu ülkenin pırıl pırıl zekaları aptal ve salak ilan edilir. hiçbir şey bilmiyorsunuz diyerek sürekli salak muamelesi görürsünüz. anatomi abd'de emel ulupınar vardır, nöroanatomici. kendisi researcher olarak gayet başarılı bir akademisyen olmakla beraber eğitmenlik faslında sınıfta kalır ne yazık ki. slaytları görsellerden oluşur ve paylaşmaz. amfide gizli gizli fotoğraf çekmeye çalışırsanız ve yakalarsa çok kızar. telif hakları olduğunu, bunu paylaşmanızın suç olduğunu vs söyler. anatomi abd'nin bir diğer hocası yüksel aydar'dır. gazi yaşargilile slaytlarını paylaşmışlığı vardır. istanbul'daki vakıf üniversitelerinde de dersler verir. amerika'da da yıllarca tıp öğrencilerine dersler vermiştir. bu tarz bir abd'de çölde vaha gibidir. bu okula halen saygı duyan, eğitimine halen bu fakültede devam eden insanlar varsa bu güzide insan sayesindedir. şimdilerde de youtube kanalı açmış ve anatomi anlatıyor. ara ara açıp izliyorum. iyi ki varsınız hocam, bu okulun dönem 1 ve dönem 2'nin yükünü tek başınıza sırtlamaya çalışıyorsunuz. bir derdiniz olursa yaydar'ın kapısını çalın. dinler, akıl verir, mentörlük yapar, anlar, babacandır. emel hocayı gördüğünüzde ise yolunuzu değiştirebilirsiniz bence. bir de hilmi özden vardır. ilk başlarda her ne kadar garip biri gibi gelse de iyi biridir. öğrenciyi sever, öğretmeye çalışır. anlattığını sorar. gidip en ücra köşelerden bir şeyler arayıp, bulmaz. canınıza okumak için uğraşmaz. bir diğer üyeleri ise nedim ünal'dır. başlığından inceleyebilirsiniz, yeterince şey anlatılmış. nedim ünal ve peşinden yürüyenler var bir de(emekli olmuş ama fakülteyi tanımak adına siz yine de bir başlığına bakın derim). lablara çalışabilmek adına kendimiz bir ara kayıt alıp drive'a yüklüyorduk. lab anlatımları da 7 dk falan sürüyor, o kadar umursamıyorlar yani. maketleri önünüze koyup hadi çalışın diyorlar. hocalar da pek uğramaz laba. asistanlar da işte allaha emanet anlatır geçer. sonra bir ara asistanlardan abdullah abi herkesi tek tek gezip o drive'ı silceksiniz, kayıt almak yasak vs diye baskı kurmuştu.(yukarıda bahsedilen lordsofanatomy kanalının sahibi, ilginçtir binbir baskı ve tehdit ile drive'ı kapattırmıştı. şimdi interaktif eğitime mi yönelmiş.) drive hesabını kapattırmıştı. önceden videoları kaydedenler kendi arasında izleyebilmişti kimseye söylemeden(şaka gibi ama bu okulda gizli gizli ders çalışıldı bir vakitler). öyle saçma bir şey ki ders çalışacaksınız ama paylaşılan hiçbir şey yok. sanıyorlar ki oturup evde tüm o kitapları okuyarak müthiş birer doktor olacağız. tabii pandemi ile birlikte bu tür sorunların bir çoğu çözülmüş, elimizde çalışacak bir kaynak oluşmuştu ancak şimdi düşündüğümden daha hızlı gerisin geriye gitmiş.
genel olarak pek sevilmez bu fakültede öğrenci. stajlar içerisinde tek işe yarar stajı pediatri. (bkz: koray harmancı) eli öpülecek hocalardansınız hocam. saygılar, sevgiler. iyi ki varsınız. çok kalp. liste başındaysanız kadın doğumdan geçmeyi beklemeyin. malignler direkt liste başını alıyor. bütte verirsiniz şansınız varsa biraz. temel tıp için konuşmak gerekirse keyps diye bir sistem aldılar. her şey bizim için evet. kendilerini yenilemek ve değiştirmek yerine kamu gelirini harcayarak sadece çıkmış soruları tespit edip sınavlardan çıkartan bir sistem satın aldılar. halen aklım almıyor neden bu nefret diye. çıkmış soru tembel hekim yetiştirmez, eğitmenin veremediği önemli noktaları ve bilgiyi işaret eder öğrenciye. bu sistemi destekleyen hocalarımız da uzmanlık, yan dal sınavlarında harıl harıl çıkmış çözüyorlar ne hikmetse. keşke bir şeyler verilse de o geri istense. sınav soruları yayınlanmadığı için itiraz edebileceğiniz bir soru da yok. yayınlanmıyor ve çözümü de yapılmıyor. yani neyi doğru neyi yanlış yaptınız bilmiyorsunuz. 12 puanlık klasik sorular için aynı cevabı yazıp farklı notlar almıştık bir arkadaşımla. itiraz dilekçesi yazmıştık da direkt reddedildi. neyi eksik ya da yanlış yaptığımızı halen biz de bilmiyoruz. bu okulda sınıf geçmek için şansınız da yanınızda olmalı yani. fakülte öğrencileri arasında ssri kullanmak oldukça yaygın. herkes major depresyon tanısı almış durumda. ama kimse de sesini çıkartmıyor. herkes eğiyor boynunu.
bence siz, çocuğunuz, kardeşiniz ya da uzaktan bir tanıdığınız bu fakülteyi tercih edecekse bu sorunları yaşayabileceğini göz önünde bulundurun. bu sıralama ile illa ki tıp tercih edilecekse uludağ tıp ya da medeniyet tıp tercih edilebilir. uludağ tıp da zor bir fakülte ancak en azından eğitim var. çabalarsanız yapabileceğiniz, çabalarınızın boşa çıkmayacağı bir yer. ama ben gencim, hatalar da yapabilirim bu hayatta derseniz medeniyet tıp yazın. hatalarınızı daha kolay tolere edebilirsiniz. ki ben geriye dönüp sizin yerinizde olsam sıralamamı pek de umursamayıp 10k ve üzeri bir tıp yazardım. en azından o fakültelerde biz süperiz siz salaksınız üslubu yok. oradaki eğitimciler çabalıyor. çevremdeki arkadaşlarımdan duyduğum neticesinde karşılaştırıyorum. yozgat, çorum, düzce, balıkesir buradan iyidir.
akrediteydi eskiden ama süresi doldu. sürekli yenileneceği söyleniyordu ancak henüz yenilenmemiş. açıkcası akreditasyonu da hak etmiyor bence.
kıssadan hisse: kendi tecrübelerim ile türkiye'deki en kötü temel tıp, teorik eğitime sahip fakülte. bunu bu hale getirenler de düşmanmışızcasına bizden nefret eden emel ulupınarve diğer eğitim koordinatörleri. ben öğrencime daha ne katabilirimden ziyade öğrencime neyi nasıl zorlaştırırım ile kendilerini yenileyeceklerini sanıyorlar. çok sürmez 1-2 yıla yaptıkları hatayı fark ederler ancak olan yine öğrenciye olur.
2. bir yazı:
esogü tıp fakültesine gelmeyin. anlatıldığı gibi bir yer değil. şehir haricinde bir ozelligi yok. idaresi, ogrenci isleri turkiye'nin en kötüsü olabilir. bir tane bile artı yönü yok. kolay kolay diye zirlayanlar vardi gecen senelerde onlarin allah belasini versin. geldik okul mevcudu 295 kisi 120 kişi büte kaldı. 80 ortalama üstü yapan sayısı fakültelerde yaklaşık 50 kisi olur bizim okulda 15. 1. sınıftan itibaren 2 haftalık staj koymuşlar onaylatmak için siz uğraşıyorsunuz sağlık ocağı gezip gezip onu da onaylatabilirseniz şanslısınız onaylattiramazsaniz eger öğrenci işlerine sikayette bulunmayin çünkü sizi takmiyorlar boşa uğraşmayın. kardan yollar kapalı olur bir günde karar verir rektörlük pazartesi geleceksiniz diye. herkes tatil diye bilet alır tak bir günde yüzyüze eğitim kararı cikar. dershanelerde 2 saatte okunan optikler burada 2 haftada okunur. eskişehir gibi bir şehirde olmasına rağmen 8 binden kapatması bu sebeple.
not: ayrica sehir icin geldiyseniz millet gezerken ders calisacaksiniz. sinava 3-4 hafta köpek gibi çalışıp kurulda 60 barajının altında kalabilirsiniz. çıkmış sorular az. hocaların slaytlarini ve seda kübra (iki eski öğrenci) notlarını kirtasiyelerde 300 tl civarina size kitleyecekler hem de her kurulda. ve son 5 yilin çıkmışları yok.
not: diğer tıp fakültesindeki arkadaşlarla kıyasladığımızda bu fakülte eskiden cidden kolay bir fakulteymis çünkü eski çıkmışlar aşırı basit oluyor. ama bu sene itibarıyla uludag'dan sonraki en zor tıp fakültesi.
11- İstanbul Medeniyet
Okul ampülün arkadaşlar yazacak arkadaşlar ona göre yazsınlar.
Ben çok takmıyorum ama okul muhafazakar spawn noktası gibiymiş. Yine ona göre düşünün
2015'ten bir yazı bilmiyorum şu an nasıl
3. sınıfa geçtim anatomi'yi kadavra görmeden bitirdik. Yani anlayacağın okulda eksik var baya. Hocaların 2-3 tanesi hariç klasik üniversite hocası. o 2-3 tanesi gayet iyi. Okulda belirli bir disiplin yok. İlk dönem ingilizceye girmedik sadece sınavlara girdik ve geçtik kimse bir şey demedi. 2. dönem yine aynısı yaptık bu sefer vay efendin niye derslere girmediniz diyerek bizi bıraktılar. Okul sözde %30 ingilizce ama ingilizce anlatma kabiliyeti olan sadece 2 hoca var. Diğerlerinin ingilizce çöp. Ayrıca okulda cemaat akp çatışması vardı. Rektörü değiştirip akp li birini getirdiler ama hocaların çoğu yine cemaat kadrosundan. Bu yüzden aralarında belirli bir iletşim sorunu var vs. saymakla bitmez
Burada çok önerildi medeniyet tus başarıları da çok iyi. Tus başarısı biraz da kişi ve dershane odaklı olduğundan bence ona göre yazmayın derim.
12-TOBB EKONOMİ İZMİR
Yine tus başarısı yüksek onun dışında forumda araştırırsanız bulabilirsiniz.
Ben kendi akıl süzgecimden geçirdim ve Yeditepe yazmaktan vazgeçtim. Onun yerine ilk olarak Akdeniz sonra Dokuz Eylül yazacağım. Gerek eğitimi gerek kampüsü ile Akdeniz benim ilk tercihim haline tekrardan geldi. Siz konumunuza göre Deü yazabilirsiniz eğitimi hemen hemen aynı zaten yukarıda da görebileceğiniz gibi.
-
Up Özellikle gazi yazacak hocalarım dikkatli okusunlar
-
7.6 yapmıştım yazacak iyi Tıp kalmadı hocam Gülhane en iyi secenek gibi duruyor Yıldırım Beyazıtta olabilir. Akdeniz 7.6 düşmesi imkansız gibi ama dua ediyorum
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
UP
up
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
up
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Birkaç üniversite için yazılmış olan kadavra eksikliği meselesine değineyim: arkadaşlar HİÇ ÖNEMLİ DEĞİL. tercih yaparken çok önemsemiyor ama bir espirisi yok. Kadavra olsun ya da olmasın, anatomi atlas ve maketler üzerinden öğrenilir. Takılmayın.
Ayrıca ilk sene tıp hocası yoktu meselesini de açıklayalım: 1. Sınıf dersleri çoğunlukla lise 5 gibidir. Biyokimya dersine tıp alanından hocalar girer. Onun dışında biyoloji-biyofizik-prganik kimya gibi derslere fen edebiyat mezunu hocalar girer. Ama bu derslerin zaten bir önemi yok.
Anatomi meselesinde de şöyle bir durum var: tıpçılar uzmanlıkta anatomiyi pek tercih etmiyor. Hem maaş hem de imkanlarının kısıtlı olmasından dolayı. Bundan dolayı anatomi için tıp çıkışlı hoca sayısı zaten kısıtlı.
Sonuç olarak ufak pürüzlere takılmayın. Okul başlayınca en çok önemseyeceğiniz şey sınavların zorluğu olacak. Görece kolay okulları tercih etmeniz akıl sağlığınız için daha iyi olacaktır.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Esogü hakkında yazılan şeylerden doğru bulduklarım var ancak bir kısmını abartı buldum.Evet bu yıl zor bir yıldı hepimizi sınavlarda zorladılar burası doğru.Yönetim kısmı hakkında yazılanlara tamamiyle katılıyorum.Ama köklü bir fakülte ne olursa olsun belirli bir geçmişi ve sistemi var eğitiminin kötü olduğunu düşünmüyorum.Şehre bakacak olursak eskişehir doğudan gelene cennet batıdan geleneyse külfet olduğunu söyleyebilirim.Güzeldir ancak deniz arayanlar sıkıntı yaşayabilir ve kışın gerçekten çok soğuk.
-
Up
emek up
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Sizce hangi sırayla yazılır bunlar vakıf ve istanbuldakiler hariç
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X