Merhaba, Bilgisayarda kullanmak üzere m.2 1 tb ssd zaten alıyorum ancak sırf depolama gerektiren büyük ve aktif olarak doğrudan kullanılmayacak(ram'de işlenmesi dışında) dosyalar için sata almayı düşünüyorum. Bunun için hb gibi sitelere girip bulabildiğim en ucuz harddisk'i seçtim ve alacaktım. Ancak yorumları falan inceleyince gördüm ki pek çok satıcı kullanılmış, elden geçmiş diskleri yeni gibi satıyor. Ürün arızalı veya performansı düşük olabiliyor. Dahası ömrünün bir kısmı tükenmiş oluyor. Çok performanslı bir harddisk aramasam da 2. el, bozulmaya müsait, uyduruk bir şey de almak istemiyorum. Yorumlara bakarak hangi ürün nasıldır ayırt etmek zor. Sizin önereceğiniz, gerçekten yeni olan ve güvenilir marka-model olur mu? |
4tb+ HDD Önerisi

-
-
ya da
https://www.hepsiburada.com/seagate-barracuda-pro-10tb-3-5-7200rpm-256mb-cache-sata-3-sabit-disk-st10000dm0004-pm-HB000002QLZ7 bu diske bakabilirsin. Bende wd 4tb olanı var, 6tb olanı almayı düşünüyorum. Ancak seagate de eski ve iyi bir firmadır. İncelediğim kadarıyla da barracuda pro serisi en performanslı disklerden biri.
-
Teşekkür ettim.
Bu durumda 4tb bi hdd almak istesek minimum 2bin tl mi vermek gerekiyor? bu fiyatlar biraz yüksek geldi. 4tb+ dedim ama 4tb'a sığmak durumundayım o halde. Seagate'in pro versiyonunda 4tb göremedim. WD black serisinde ise 4tb, 6tb'tan daha pahalı görünüyor.
Kullanılmamış bir hdd ücreti bu seviyelerde mi bugünlerde?
-
6 TB'lık hard diske sakın 2-3 bin TL vermeyin. Aşağıdaki ürünü alın, harici disk olarak bilgisayarın yanına koyup kullanın. Kasanın içine koymak istiyorsanız da dış plastiğini dikkatlice söküp hard diski çıkarın. Güç girişinin sol tarafından kalan 3 pini elektrik bandıyla kapatın. SATA ve güç kablolarını taktıktan sonra kasa içinde dahil disk olarak kullanın.
Ben de yaklaşık 1.5 yıl önce 8 TB'lık modeli aldım, içinden sunucularda ve NAS sistemlerinde kullanılan WD Red hard disk çıkmıştı.
-
Çok teşekkürler gerçekten. O rakamları görünce epey korktum. Peki bu kutunun içinden çıkan hdd benzer şekilde 2. el olmuyor değil mi? Amazon yorumlarını, özellikle olumsuz olanları okuduğumda böyle bir şey söyleyen kimse olmamış ama yine de alıp kullanan biri olduğunuz için sormak istedim.
Siz bana önerdiğiniz şekilde kutuyu açarak mı kullandınız?
-
2 . el değil, sıfır cihaz. Harici disk olarak dosya yedekleme amacıyla kullanıyorum.
WD Elements™ Desktop Storage modelini aldığınızdan emin olun.
-
Tamamdır, teşekkürler!
-
Söküp kasanın içine takarak kullanacaksanız aşağıdaki videoları izlemenizi önerirm.
https://www.youtube.com/watch?v=pMudTWoMvsY
https://www.youtube.com/watch?v=1YqMn1pCRd8
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Üstad haklısın da eğer oyun oynamak ve performans istiyorsanız maalesef fiyatlar şu an bu seviyede. Sistemimde şu an wd black 4tb ve 2tb olan 2 ayrı modeli var ve cidden komik rakamlara almıştım zamanında. Şu an kaliteli ve yüksek kapasiteli diskler gerçekten pahalı ancak seagate 10tb olduğu için biraz daha alınabilir duruyor. Ben amazondan bir sürü ürün aldım ve hiç sorun yaşamadım. Kaldı ki yaşasam da iade alacaklarını biliyorum 30 gün içerisinde. Ama siz diyorsanız ki fiyat da benim için önemli arkadaşların önerdiği disklere de bakabilirsiniz. Ben büyük ihtimalle wd 6tb olan modeli alacağım.
-
Ben oyun için falan düşündüğüm için o modelleri yazdım yoksa harici olarak çok daha uyguna modeller var. 8tb disk alırsınız benim dediğimin çok altı olan fiyatlara.
-
WD Elements en uygun seçenek. Sökmesi zor değil. İçinden çıkan disk şu an piyasada satılan ev kullanıcılarına göre üretilmiş disklerden çok daha kaliteli. 8 TB altı kapasiteleri tercih ederseniz performans ve güvenirlik sorunları olan SMR bir disk çıkabilir. Bu nedenle 8 TB ve üstünü tercih etmenizi tavsiye ederim. Şu anda 8 TB modeli 999 liraya satılıyor. Mevcut döviz kuruna göre çok iyi fiyat.
Dikkat! Diski söküp kasanıza takmayacaksanız almanızı tavsiye etmiyorum. NAS diskler iyi soğutulan veri merkezleri için üretildiğinden normal disklere göre biraz daha sıcak çalışır. Üstüne termal dizaynı kötü plastik bir kutu içinde sıcaklık 60 santigrat derecelere kadar ulaşabilir. Bu da veri güvenliği için oldukça sakıncalı.
Daha önce 8 TB modellerden Helyum dolu modeller çıkarken şu an Hava dolu modeller çıkıyor. Bu da diskin boşta daha yüksek sıcaklarda çalışmasına neden oluyor. Kasanıza takarsanız Helyum ya da Hava model olması çok da önemli değil.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
-
hocam bu smr'nin net olarak zararı nedir biraz baktım ama tam anlayamadım. kapasite artışı sağlarken hız problemi yaşatıyormuş sanırım. onun dışında elimizdeki harici disklerin bu teknolojiyle üretilip üretilmediğini anlamak mümkün mü? crystaldisk veya hdd sentinel benzeri programlarla görebilir miyiz?
wd elements 8 tb altı dediğiniz 2.5 inç olan modeller oluyor değil mi? 1-2-4-5 tb olanlar.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sroad -- 11 Kasım 2020; 16:43:22 > -
CMR/PMR disklerde her veri bloğu birbirine karışmadan paralel olarak yazılırken SMR disklerde benzer bloklar üst üste yazılarak aynı alana daha fazla veri sığdırılmış olur. Bu oldukça karmaşık bir işlem. Veri silme ve yazma işlemlerinde üst üste gelen blok zincirleri bozulacağından disk fazladan yazma işlemi yapmak zorunda kalır. Bu fazladan yapılan yazma işlemi performansı olumsuz yönde etkiler. Diğer yandan üst üste gelen bloklar bir şekilde bozulursa birden fazla veri kaybına sebep olur. SMR diskler sık sık yazma silme işlemi yapmaya bence uygun değil. Daha çok arşivleme yapmak için uygundur diyebilirim. Gerçi ben hiçbir senaryoda SMR bir diski kasama sokmam.
quote:
elimizdeki harici disklerin bu teknolojiyle üretilip üretilmediğini anlamak mümkün mü? crystaldisk veya hdd sentinel benzeri programlarla görebilir miyiz?
Maalesef hayır. Bu konuda WD disk kodlarına göre hangi modellerinin SMR hangilerinin CMR olduğuna dair bir tablo yayınladı. Ancak Seagate bu konuda ketum davranıyor.
Bir diskin kaç plakadan oluştuğu bilinirse küçük bir hesaplama ile diskin SMR ya da CMR olduğunu tahmin edebiliriz.
quote:
wd elements 8 tb altı dediğiniz 2.5 inç olan modeller oluyor değil mi? 1-2-4-5 tb olanlar.
Bahsettiğim 3.5" Elements serisi diskler.
Tek tek incelemedim ama şu an piyasada satılan 2 TB üstü tüm 2.5" harici diskler SMR teknolojisine sahip diye biliyorum.
WD 8 TB ve üstü hiçbir diskini SMR olarak üretmediğinden konu sahibi arkadaşa 8 TB altı kapasiteli bir disk almamasını tavsiye etmiştim.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -dehşet- -- 11 Kasım 2020; 18:9:30 >
-
cevabınız için teşekkür ederim. yani yalnızca film arşivi yapmak için 2.5 inç smr bir disk alsam ve sürekli film silip değişim yapmayacağım için daha ziyade okuma yapacağım için sorun yaşama olasılığım daha az oluyor değil mi? malum 3.5 inçlik modeller prizle çalışıyor ve harici kullanımda taşınabilirlikte sorun yaşatıyor.
-
Belli bir kapasitenin üstündeki 2.5" disklerde seçme şansınız yok zaten. Elbette silme yazma işlemi de yapabilirsiniz. Ben sadece önemli verilerinizi SMR disklerde tutmanızın sağlıklı bir karar olmadığını düşünüyorum. Film dosyaları uçarsa telafi edilebilir belki ama fotoğraf gibi telafisi olmayacak verilerinizi SMR bir diskte depolarken başka bir diske de yedeklemenizi tavsiye ederim.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
anladım hocam teşekkür ederim. fotoğrafları eski model diskimde saklıyorum. sanırım bu teknoloji 2017-18 ve sonrasında yaygınlaşmış. eski disklerde olmadığına dair bir yazı okudum. sanırım eski seagate 1 tb diskim smr değil.
bu arada bu verilerin bozulması durumu yalnızca smr teknolojisinden mi kaynaklanıyor? yani stabil bir şekilde diski tek bir yerde ve hiç hareket ettirmeden bile kullanıyor olsam veri kaybı riski diğer teknolojiye göre daha mı fazla?
-
Hangi diskin ne zaman ve hangi şartlar altında bozulacağını kestirmek oldukça güç. CMR disk alırsınız 1 ay sonra bozulur SMR disk alırsınız yıllarca sorun çıkarmayabilir.
Verilerin bozulmasının bir çok nedeni olabilir. İmalat hataları, elektriksel nedenler, HDD kafası hareket halindeyken diskin darbe alması, üreticinin tavsiye ettiği sıcaklık aralığının dışında çalışması.
Ben sadece SMR disklerin fazladan yazma işlemi yapmak zorunda olmasının veri güvenliği açısından bir dezavantaj oluşturduğunu düşünüyorum. Yani her SMR disk kesin sorun çıkarır gibi bir sonuca varılmaması lazım. Performans açısından da geride olan diskler. Tek avantajı birim alana daha fazla veri sığdırılabilmesi, aynı kapasiteli CMR disklere göre daha az sayıda disk bulundurması. Daha az disk daha düşük maliyet anlamına geliyor elbette.
HDD'in sabit kalması elbette disk sağlığı açısından daha iyi olur ama bir diski hiç oynatmasanız bile üstte saydığım bir başka nedenden dolayı yine bozulabilir.
En sağlamı önemli verileri birden fazla yerde depolamaktır. En güvenilir disk serisini de kullansanız yedeklemekten vazgeçmeyin.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X