Merhaba. Ubuntu da hdd lere 4Kn format atmaya çalışıyorum ancak bir türlü başarılı olamadım. Hdd 4Kn destekliyor anladığım kadarıyla, toshiba 20 tb mg10aca20te modeli. Ubuntu da destekliyor, 24.04 lst Formatlamak için "sudo mke2fs -v -t ext4 -b 4096 -C 65536 -m 0 -N 10000 -E packed_meta_blocks=1 -O ^has_journal,64bit,extent,bigalloc,^extra_isize,flex_bg,huge_file,large_file,mmp,^quota,^resize_inode,sparse_super2 /dev/sd... -L tarla_..." komutunu kullanıyorum. Ancak bir türlü olmuyor. Chatgpt, copilot ve gemini ile de çözüm bulamadım. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi avatarsiz_3 -- 9 Temmuz 2024; 20:36:1 > |
4Kn format nasıl atılır?
-
-
Bende WD Ultrastar DC HC570 var. 512e'den 4Kn'ye çevirmiştim.
Tüm paylaştıklarımı uygularken sorumluluk tamamen size aittir. Ben hiçbir sorumluluk kabul etmiyorum.
Bir kaç şey soracağım. Zaten yazmış olabilirsiniz ama, lütfen yanıtlayın.
- SATA, yazmışsınız. SAS değil. Disk HDD. SATA SSD ya da NVMe SSD değil.
- Fabrika çıkışı physical block size'ı 4096 bayt ve logical block size'ı 512 bayt olan, 512e bir disk bu değil mi?
- Sizin istediğiniz... 512 bayt logical block size'ı, 4096 bayta çevirmek değil mi? Yani logical block size conversion? Yoksa 4096 bayt allocation/unit size ile diski formatlamak mı? İstediğiniz şey bu sonuncusu ise, yazı bunu anlatmıyor, yanlış anlamışım.
- Ve birebir bu model disk için, logical block size'ın 512e'den 4Kn'ye (512 bayttan 4096 bayta) convertible olduğunu üretici kesinlikle beyan etmiş, değil mi?
Ben aşağıdaki prosedürü oluşturup, WD'nin yazılımı olan WDCKit ile hallettim.
Eğer Toshiba'nın kendi yazılımı varsa, onu kullanın. Yoksa, WDCKit veya SeaChest/SeaChestLite/SeaTools veya HUGO evrensel olarak iş görüyor. Ancak sorumluluk size ait.
===============
Get drives info
===============
Windows: fsutil fsinfo sectorInfo X:
SeaChest:
SeaChest Lite: SeaChest_Lite_x64_windows.exe --scan
SeaChest_Lite_x64_windows.exe -d PD# -i
SeaTools:
WDCKit: wdckit.exe s disk#
HUGO: hugo s --device
hugo s -g \\.\PhysicalDrive# -b
NVMe-CLI:
sg3:
===================
Is 4kn convertible?
===================
SeaChest:
SeaChest Lite: SeaChest_Lite_x64_windows.exe --device PD# --showSupportedFormats
SeaTools:
HUGO:
WDCKit:
NVMe-CLI: sudo nvme id-ns -H {/DEVICEPATH}
sg3:
===========================
Fast format / Normal format
===========================
SeaChest:
SeaChest Lite: SeaChest_Lite_x64_windows.exe --device PD# --setSectorSize 4096 --confirm this-will-erase-data
SeaChest_Lite_x64_windows.exe --device PD# --setSectorSize 4096 --confirm this-will-erase-data-and-may-render-the-drive-inoperable
SeaTools:
WDCKit: wdckit.exe format -b 4096 --fastformat disk#
HUGO: hugo format -g \\.\PhysicalDrive# -b 4096 --fastformat
NVMe-CLI: nvme format --lbaf=# {/DEVICEPATH}
sg3:
=============
Ubuntu (NVMe)
=============
Disk Utility: Get drive path
sudo apt update
sudo apt install nvme-cli
sudo nvme id-ns -H /DEVICE
sudo nvme format --lbaf=1 /DEVICE
sudo apt install {PATH}
Tüm yazılımların çeşitli Linux varyantları da mevcut. Ben - istemeyerek de olsa - Windows üzerinde bu işlemi yaptığım için komutlar o yönde.
Ve... Linux'ta işlemi yaptıktan sonra, işletim sistemini cold start/reset yapmalısınız. İşlemi yapar yapmaz diski kontrol ederseniz, yanlış bilgi verecek.
Konuyla ilgili arşivimi (forum gönderileri, makaleler, inceleme yazıları, vs.) ve bendeki yazılımları paylaşabilirim. Lakin yeni sürümleri çıkmış olabilir.
Cihaz SATA HDD olduğu için conversion'ı mecburen fast yapacaksınız ve 3 saniye falan sürüyor işlem ama... yine de ne olur ne olmaz... bir online UPS'e bağlı olsun PC. Bir aksilik olursa, manuel geri dönüş yöntemleri var ama uzun ve karışık.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cafyon -- 14 Temmuz 2024; 5:57:45 >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X