Şimdi Ara

48v - 12v converter devresi lazım(çözüldü)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
1
Favori
12.441
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Elektrikli motordaki, 48v akü voltajını 12v 10-15A çeviren devre şeması olan varmı acaba...2 adet 12v 55w lamba sürülecek...bugüne kadarki denemeler olumsuz...48 voltu 12 ye çevirmek kolay ancak çıkış akımı konusu problemli...

buradaki devreyi de denedim,2sn sonra arıza verdi...

http://resim.donanimhaber.com/upfiles/546250/B973E8774F5249DA94E430123BF32C7C.jpg

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi digiteng -- 10 Ocak 2013; 12:37:19 >

• Saglam bi devreye benziyor ama sogutucular yetersiz kalmış olabilir midediginiz gibi 12 volta düşürmek kolay ama iş akıma gelince durum değişiyor

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ampulleri seri bağlayıp 24 volt regülatörü neden yapmıyorsunuz? Hem elektrikli bisiklet değil mi power led li far yapabilirsiniz.
  • O devre sorun çıkarttı ise sorun çok yüksek ihtimalle soğutmadan kaynaklanmıştır. 48VDC girip , 12VDC çıkıp bir de 10A akım çekerseniz , 48x10= 480W güç harcanır. Bunun 120W ı lambalarda harcanırken , 360W lık kısmı transistörlerin üzerinde harcanır. 2N3773 ün verebileceği absolute max. gücü 150W tır ve bu değer , jonksiyon 25 santigrat derecede iken geçerli olan değerdir. Şayet 100 dereceye çıkarsa bu değer %55 ine kadar iner , yani 82.5 W a kadar düşer. Bu durumda , 4 adet transistörün toplam gücü de 600W tan 4x82,5=330W a düşer. Ve doğal olarak 480W gücü karşılayanmayacağından devre arızaya geçecektir.
    Tavsiyem , ferrit trafolu bir DC-DC konvertör yapmanız. Bu durumda hem kayıplarınız , hem de ısınma sorununuz aşırı miktarda düzelecektir. Veriminiz artacak , sonucunuz mükemmele yakın bir şekil alacaktır.
    Saygılar.
    http://www.onsemi.com/pub_link/Collateral/2N3773-D.PDF

• "O devre Şaması Bana Aittir.. Öyle kesinlikle hemen bozulacak bir devre değildir.. mutlaka hatalı montaj veya bozuk bir eleman vardır .. devrenizi tekrar kontrol ediniz..."(kenakord08)

sayın kenakord08,devreniz gayet güzel ve ben de bunun için yaptım...girişteki köprü diyotu kaldırdım,2N3773 yerine TIP3055 kullandım(elimde 2 adet 2N3773, 6 adet TIP3055 olduğu için) ve tek lamba ile deneme yaptım.dolayısı ile 5A bile yeterli geliyor.

12V 7,2AH akü ile 12v 55w lambanın 4ampere yakın bir değer çektiği görüldü.teoride 5ampere yakın çekmesi gerekiyor...

devre 150w 43v çıkışlı trafo ile yapılan denemelerde gayet güzel çalıştı ve herhangi bir sorun görülmedi...

ancak 48v 20ah akü sistemine bağlandığında sonuç hüsran...

önceden kendi tasarladığım birkaç devrede de aynı şekilde trafo ile olumlu akü sistemi ile olumsuz sonuç alınmıştı...zaten çıkış katları genelde aynı,ben sadece 48voltu 12 ye çeviren kısımlarda farklı alternatifler denemiştim ...

sizin devrenizde neresi arıza veriyor derseniz,zenerin sürekli yandığını söylerim...son denemede zener ile çıkış tr lerin sadece birisi yanmıştı...

devreyi zaten birkaç kere kontrolden geçirmiştim...yine de 2N3773 lerle bir denemek lazım...

TIP3055 SI-N 100V 15A 90W
    2N3773 SI-N 160V 16A 150W

"Tavsiyem , ferrit trafolu bir DC-DC konvertör yapmanız. Bu durumda hem kayıplarınız , hem de ısınma sorununuz aşırı miktarda düzelecektir. Veriminiz artacak , sonucunuz mükemmele yakın bir şekil alacaktır."(untayk)

sayın untayk,benim de birkaç gündür aklımda bu var...çıkışın trafolu olması sorunu çözecek gibi geliyor...düşüncem, 12v-220v devreleri modifiye etmek...

bilindiği üzere entegre + çıkış ile yapılan step down devreler var...örneğin LT3845 ile yapılan devre bana güzel geldi...ancak entegre piyasada yok sanırım...yine LM 2576 adj ile 3A çıkışlı step down dc-dc converter yapılıp çıkış akımını tr ile yükseltmek te olası...

saygılarımla...

Engin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi digiteng -- 31 Aralık 2012; 2:37:55 >

• 10-15 amperlik 48-12 volt dönüşümü büyük bir iş.
    yaptığınız devre gibi lineer bir devre ile bunu yaparsanız ,lambanın kullandığı gücün 3 katını ziyan etmiş olursunuz. elektrikli bisiklet motoru sanırım 300-500 watt civarı oluyor. bir motorun harcadığı güç kadar gücü ısıya dönüştürerek ziyan etmiş olcaksınız.
    smps gibi anahtarlamalı bir çözüme yönelmeniz gerek.
  • dc-dc konvertöre tam olarak ihtiyaç olmayabilir. lamba rezistif yük olduğu için 48V , 1/16 oranında anahtarlanarak lambalar direk beslenebilir.
    yani lm555 çıkışı totem pole üzerinden bir mosfeti sürecek. 100-200 hz lik hız yeterli olur sanırım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nowanda -- 31 Aralık 2012; 10:50:19 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • "Ampulleri seri bağlayıp 24 volt regülatörü neden yapmıyorsunuz? Hem elektrikli bisiklet değil mi power led li far yapabilirsiniz."(Nipp10)

teoride iki 24v lambayı seri bağlamak mantıklı görünse de uygulamada olumlu sonuç vermiyor, daha önce denendi...24v 70w iki lamba ile denemede lambalar sizlere ömür...ancak aşağıdaki gibi yapılırsa oluyor...bu da sağlıklı gelmedi bana.özellikle şarz sırasında anahtarlar açılırsa sorun olabilir.zira elk motoru başkası kullanıcak...elk motorun üzerinde zaten ledli bir far sistemi mevcut...power led ile de yeterli verimlilik alınamıyacağı düşüncesindeyim...

"dc-dc konvertöre tam olarak ihtiyaç olmayabilir. lamba rezistif yük olduğu için 48V , 1/16 oranında anahtarlanarak lambalar direk beslenebilir.
    yani lm555 çıkışı totem pole üzerinden bir mosfeti sürecek. 100-200 hz lik hız yeterli olur sanırım."(nowanda)

sayın nowanda,bunu da yapacaklarımıza ekleyelelim...

bu arada elk bisikletin motoru 250w,akü sistemi 48v 20ah...

öncelikle ilk yapmayı düşündüğüm, mevcut devrenin soğutma sistemini iyileştirmek...zenerin yanmasını önleycek bir sistem düşünmek...

bu şekilde tıkanma olursa çıkışı trafolu sistemlere yönelmek...nowanda arkadaşın söylediği yöntem üzerinde yoğunlaşmak...

saygılarımla

Engin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi digiteng -- 31 Aralık 2012; 13:22:15 >

• quote:

Orijinalden alıntı: digiteng

"Ampulleri seri bağlayıp 24 volt regülatörü neden yapmıyorsunuz? Hem elektrikli bisiklet değil mi power led li far yapabilirsiniz."(Nipp10)

teoride iki 24v lambayı seri bağlamak mantıklı görünse de uygulamada olumlu sonuç vermiyor, daha önce denendi...24v 70w iki lamba ile denemede lambalar sizlere ömür...ancak aşağıdaki gibi yapılırsa oluyor...bu da sağlıklı gelmedi bana.özellikle şarz sırasında anahtarlar açılırsa sorun olabilir.zira elk motoru başkası kullanıcak...elk motorun üzerinde zaten ledli bir far sistemi mevcut...power led ile de yeterli verimlilik alınamıyacağı düşüncesindeyim...

"dc-dc konvertöre tam olarak ihtiyaç olmayabilir. lamba rezistif yük olduğu için 48V , 1/16 oranında anahtarlanarak lambalar direk beslenebilir.
    yani lm555 çıkışı totem pole üzerinden bir mosfeti sürecek. 100-200 hz lik hız yeterli olur sanırım."(nowanda)

sayın nowanda,bunu da yapacaklarımıza ekleyelelim...

bu arada elk bisikletin motoru 250w,akü sistemi 48v 20ah...

öncelikle ilk yapmayı düşündüğüm, mevcut devrenin soğutma sistemini iyileştirmek...zenerin yanmasını önleycek bir sistem düşünmek...

bu şekilde tıkanma olursa çıkışı trafolu sistemlere yönelmek...nowanda arkadaşın söylediği yöntem üzerinde yoğunlaşmak...

saygılarımla

Engin

Hocam 30 W power ledin ışığını asfalta çıkıp denediniz mi?

• Ekteki devreyi yapabilirsiniz sadece beslemedei 100 ohm dan sonra BD139 ile ve 12 volt zenerle basit bir regüle devre ilave edin girişe 60 volt bile verin çıkışta istediğiniz gerilime ayarlayın akım olarakta rahatça 15 amper bile sağlanabilir ancak Fet Transistor olarak IRFP264 kullanın .. (kenakord08)

nowanda arkadaşın tavsiyesi üzerine ben de bu tarz devreleri inceliyordum...hazır siz vermişsiniz,teşekkürler...

Hocam 30 W power ledin ışığını asfalta çıkıp denediniz mi?(Nipp10)

hayır,denemedim...elk bisikleti kullanan istemediği için...kullanılan yol-asfalt ile ilgili özel bir durum var...bir de fiyatı yüksek...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi digiteng -- 1 Ocak 2013; 16:24:43 >
  • 48v giriş 12v 55w lamba sürme devresi tamamlandı...trimpot, önce minimum noktaya getirilip arttırılması uygun olur.çıkış voltajı(lambalar devredeyken) 5-9v arası ayarlarda iyi netice veriyor...5-8v arası mosfetlerde neredeyse hiç ısınma olmuyor...lambaların parlaklığı gayet iyi...

katkısı ve ilgisi olan herkese teşekkürler...

saygılarımla...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi digiteng -- 11 Ocak 2013; 13:33:49 >

• işinizi gördüğüne sevindim. güle güle kullanın. yalnız plakette de mi bu şekilde bilmiyorum ama Q3 transistörü ters olmuş. emiteri mosfet tarafında olmalıydı.
    halihazırda çalışıyor olabilir fakat mosfetlerde fazla ısıya ve enerji kaybına sebeb olacaktır.
  • devredeki transistörün c-e ters çizmişim...isisi sadece devreyi çizmek için kullanıyorum...plakette bu şekilde değil...eski elektronikçi olarak bu programlara tam alışamadım...devre düzeltildi...

soğutucu meselesine gelice...dediğim gibi 8v altında neredeyse hiç ısınma yok ve lamba gayet parlak(ölçmedim ama tahminen 40-50w civarı)...8.5v ve üzerinde devreye zararı olmayacak düzeyde belirgin bir ısı artışı oluyor ...devreyi ben kullanmıyacağımdan dolayı garanti olsun diye soğutucu ekledim...zaten 5cm lik küçük bir soğutucu...bu tarz bir soğutucu eklememin asıl sebebi ise bunu devrenin kutusu olarak kullanmak istememden kaynaklanıyor...açık olan kısımları,u şeklinde bir aliminyum keserek kapatacağım...biraz aşağıdaki gibi orjinallere benzesin istedim...

bu arada plaketi, asetat mürekkebi(permanent marker) kullanarak elimle çizdim...devrenin girişinde 10A,lambaların çıkışında 5A lik iki sigorta mevcut(kablolar üzerinde)...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi digiteng -- 11 Ocak 2013; 14:43:57 >

• Merhabalar ,
    Bana 48 v dc - 3,3&5&12 v dc conventer devresi gerekiyor. yorumları okudum yalnız ekteki dosyaları açamadım. yardımcı olabilirmisiniz.
    teşekkürler..
  • merhabalar. hocam devreye nasıl ulaşırım acil lazım oldu da.
  • Ekte verdiğim devre işinize yarayabilir inceleyin karar verirseniz baskı ve montaj resimlerini mail adresinizi verirsiniz yollarım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kenakord -- 6 Kasım 2017; 17:13:13 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.