Şimdi Ara

4.5 G ile ilgili sorulara cevap verebilecek var mı???

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
1
Favori
629
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar aşağıdaki soruları cevaplayabilecek var mı???

    1- 800, 900, 1800, 2100 ve 2600 MHz frekanslarının farkları nedir?
    2- Her baz istasyonundan tüm bu frekanslardan yayın yapılacak mı?
    3- Frekans bantlarının kullanım alanları farklı mı olacak? Farklı olacak ise nerede hangi frekans aralığından yayın yapılacak? (Örneğin; az nüfus olan yerlerde 800 MHz, çok nüfus olan yerlerde 2600 gibi.)
    4- 800 ve 900 MHz aralığını desteklemeyen bir telefon 4.5 G bağlantısında şehir merkezlerinde veya nüfus yoğunluğunun az olduğu yerlerde sorun yaşar mı?



  • 1- Teknik tanımdan ziyade bizim işimize yarayan şekilde anlatayım. Yüksek frekans daha fazla veri taşınmasına olanak sağlar. Ancak yüksek frekans ile verinin iletilebileceği mesafe, düşük frekansa göre daha azdır. Bunun sebebi ise frekans yükseldikçe dalga boyunun kısalmasıdır. Düşük frekansın en önemli avantajı diğerlerine göre uzun dalga boyu sayesinde iletim sırasında havada karşısına çıkabilecek engelleri daha kolay aşabilmesi ve daha uzun mesafelere gidebilmesidir.

    Ülkemizde 4G öncesinde 900 ve 1800 2G için 2100 ise 3G için kullanılıyordu. Şimdi sanırım kimisi 1800'ü de 4G için ayırıp 800, 1800, 2600 üzerinden 4G yayın yapıyorlar. (Bu kısımdan tam emin değilim. Bilenler aydınlatabilir.)

    2- Bu durum operatörlere bağlıdır. O bölgenin ihtiyacına göre en uygun frekanstan yayın vereceklerdir.

    Şöyle bir örnek verebilirim. 4G ülkemizde yeni olduğu için sürekli operatörün hangi band'dan hizmet verdiğine bakıp hız testi yapıyorum. İstanbul'da Vodafone'u 800mhz haricinde yakalayamadım. Bu hafta Turkcell'e geçtim. İstanbul'da genelde 1800mhz'den yayın yaptığını fark ettim. Kendi evimde ise bir odada 800mhz üzerinden diğer odada ise 1800mhz üzerinden sinyal yakalıyorum.

    3- Nüfus muhabbeti doğru ancak sanırım 2600mhz daha çok avm tarzı kapalı alanlara veya yoğun meydanlara yönelik olacaktır. Bu konuda test etmiş, o frekansları yakalamış kişiler daha doğru cevaplar verebilir.

    4- Bence yaşar. Biraz önce bahsettiğim gibi ben Vodafone'dan 800mhz harici sinyal hiç alamadım ancak Turkcell'de genelde 1800mhz'den sinyal yakalıyorum. Nüfusun az olduğu yerlerde 800mhz'den yayın yapılacağına ben garanti gözüyle bakıyorum. Eğer operatör/telefon tarzı bir şeye karar verecekseniz yaşadığınız yerde hizmet verilen frekansları arkadaşlarınız vasıtasıyla test etmenizde fayda var.




  • UltiCode kullanıcısına yanıt
    Yorumlar için teşekkür ederim. Frekansların karakteristikleri ile ilgili işim gereği biraz teknik bilgim var, ancak öğrenemediğim operatörlerin bu frekansları nasıl kullanacağı. Burda da açıkçası olaya çok bilimsel yaklaşacaklarını düşünmüyorum.

    Soruları bir GSM firmasında istasyonların kurulum - bakım işlerinde çalışan birine de sordum ama cevap alamadım, onlar da bilmiyorlarmış.

    Operatörün hangi frekans aralığında yayın yaptığını nasıl tespit ediyorsunuz?
  • wolfson61 kullanıcısına yanıt
    Android cihazlar için direkt uygulama varmış sanırım. Ben iPhone kullanıyorum. *3001#12345#* yapıncı Field Test menüsü geliyor. Serving Cell Info menüsüne girince Freq Band Indicator değerini alıp hangi frekans olduğunu internetten buluyorum.

    Mesela şu anda bende 3 gösteriyor. Bu 3, LTE Band 3 anlamına geliyor. Bu da Uplink 1710-1785 Downlink 1805-1880 anlamına geliyor, kısacası 1800 olduğunu buradan anlıyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: wolfson61

    Yorumlar için teşekkür ederim. Frekansların karakteristikleri ile ilgili işim gereği biraz teknik bilgim var, ancak öğrenemediğim operatörlerin bu frekansları nasıl kullanacağı. Burda da açıkçası olaya çok bilimsel yaklaşacaklarını düşünmüyorum.

    Soruları bir GSM firmasında istasyonların kurulum - bakım işlerinde çalışan birine de sordum ama cevap alamadım, onlar da bilmiyorlarmış.

    Operatörün hangi frekans aralığında yayın yaptığını nasıl tespit ediyorsunuz?

    TT'yi bilmiyorum anca turkcell büyük şehirlerde genelde 1800 mhz bandında çalışıyor, istanbul, ankara ve kayseri'de gözlemledim bu durumu. Vodafone ise göz bebeği yaptığı vodafone arena'nın dibinde bile 800 mhz, küçük şehirlerde de 900 mhz'den başka bir şey veremiyor. Vodafone'un başka frekans kullandığını göremedim 4.5g'ye geçiş yaptığımız 1 aylık süre zarfında. Vodafone'un tek artısı 3g'ye göre şarjın biraz daha iyi gitmesi oldu, onun haricinde performans olarak yalan. Mecidiyeköy gibi istanbul'da iş yaşamının kalbi sayılabilecek, gün içerişsinde milyonların içerisinden geçtiği bir bölgede bile 800 mhz'den 4g sunuyor, hatta maslak vodafone plaza'da bile durum aynı. spotify paketleri olmasa bir dk durmazdım şahsen.




  • sinyal kalitesi düşükse telefon otomatikmen 800 bandına baglanıyor, sinyal seyiyesi arttıkca önce 1800 sonra 2600 frekansına baglanıyor. vodafone'da 2600 bandına sadece istanbul beyazıt meydanında baglanabildim, onda da hız 75 mbps falan cıkmıstı.
    Bu arada vodafone 800 mhz ve 1800 mhz'de 10 mhz band genisliği kullanmasına rağmen 800'e göre 1800'de 2 kat hız veriyor. Bu da frekans buyukluğunun hıza olumlu, mesafaye olumsuz etkisini gösteriyor.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.