Şimdi Ara

3D Modulator Hakkında Herşey

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
5
Favori
5.312
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Burada sizlere 3D Pasif Polarizasyon Modulatörünün ne işe yaradığını , satın alırken nelere dikkat etmemiz , kullanacağınız alana göre 3D Modulatör seçimini nasıl yapmamız gerektiğini , daha ötesi bu konu ile ilgili merak ettiğiniz herşeyi burada sizlerle paylaşacağız.Benim bu konudaki tecrübelerim , sizlerinde soru ve önerileriniz ile bu konunun çok aktif olarak tüm merak eden ve satın almak isteyen kişileri aydınlatacağına eminim.

Öncelikle sizlere kendimi tanıtmak istiyorum.Ben Türkiye'de Sinema ve Eğlence sektöründe faaliyet gösteren köklü bir firmada çalışmaktayım. 3D alanında çok iyi derecede bilgi kapasitesine sahip biriyim ve bu bilgilerimi paylaşmayı seven bir kişiliğe sahibim. 3D ile ilgili diğer yazılarıma bu forumda veya internette Mastercodex yazarak ulaşabilirsiniz.

Burada sizlere 3D Modulator cihazını tanıtmaya başlamadan önce kısaca projeksiyonda 3D görüntü nasıl oluşturulur çok basit olarak kısaca anlatmak istiyorum. Tabiki konumuz 3D Modulator cihazı olduğu için fazla detaya girilmeyecektir.

3D Projeksiyonun çalışma mantığı
    --------------------------------

DLP Çipli 3D projeksiyon cihazları, HDMI 1.4 girişlerinden uygulanan (Side By Side), O/U (Over/Under yada Top/Bottom), Frame Packing formatındaki dijital 3D içeriği içinde bulundurduğu yazılım sayesinde işleyerek projeksiyonun içindeki Texas Instrument firmasının üretmiş olduğu DLP görüntü çipine aktarmaktadır. DLP görüntü çipine aktarılan bu işlenmiş görüntü sonrasında çeşitli optik aksamlardan geçirilerek projeksiyonun
    çıkış lensi tarafından dış ortama aktarılmaktadır. Dışarıya aktarılan görüntü HDMI 1.4 girişinden uygulanan çeşitli formatlardaki 3D içeriğin birleştirilmiş bir halini oluşturmaktadır. 3D projeksiyon içinde işlenip projeksiyon dışında bir perdeye yansıtılan bu sıralı görüntüyü çıplak gözle insan gözünün algılayıp beyinde işlemesi mümkün olmadığı için gözümüze beynimizin algılayacağı biçimde aktarım yapacak bir gözlüğe ihtiyacımız olacaktır.

Normalde gözlerimiz etrafımızda bulunan objeleri farklı açılardan algılayarak bu birleştirme işlemini beyinde yapmaktadır. 3D projeksiyon cihazları için üretilen DLP Link uyumlu 3D gözlükler perdede oluşturulan sıralı 3D görüntüyü sırası ile sağ ve sol göze göndermeye yaramaktadır.Bu gözlüklere genelde aktif shutter gözlük denilmektedir.Aktif shutter gözlüklerin perdeye yansıtılan 3D görüntüyü uygun bir senronizasyon ile işleyebilmeleri için 3D projeksiyon cihazı görüntüyü oluştururken aynı zamanda yansıtılacak 3D görüntü içeriğine bir 3D senronizasyon sinyali eklemektedir.Bu sinyale orjinalinde beyaz ışık senkronizasyon sinyali (White Light Sync Signal yada DLP Link signal ) denilmektedir. 3D projeksiyon cihazından gelen senronizasyon sinyali 3D görüntü ile paralel hareket etmektedir.Böylece DLP Link aktif shutter gözlükler sayesinde görüntü gözlere dağıtılarak her gözün saniyede 60 kere açılıp kapanması sağlamaktadır. Buda toplamda 2 göze uygulanan 120 Hz sinyal anlamına gelmektedir. Teknolojinin gelişmesi ile günümüzde 3D projeksiyonların görüntü üretme hızı 144 Hz 'e yükseltilmiştir.

Liquid Crystal camlar ile imal edilen aktif shutter gözlükler gözlerin önünde kepenk vazifesi görerek sağ gözün sağ görüntüyü , sol gözün sol görüntüyü algılamasını sağlamaktadır. Gözün önüne getirilen bu elektronik kepenk sistemiyle beynin mükemmel görüntüyü algılayabilmesinin yanında çeşitli negatif unsurları da beraberinde getirmektedir. Çünkü aktif shutter gözlükler her gözün saniyede 60 defa açılıp kapanmasını sağlamaktadır.İnsan vücudunun istemi dışında oluşturulan bu elektronik açıp-kapama işlemi bir müddet sonra gözlerde ve beyinde yorulmalara yol açmaktadır. Buda aktif shutter gözlüklerin keskin geçiş zamanlamasından kaynaklanmaktadır.
    Dünyada daha önceden bu konuda yapılmış olan araştırmalar kullanıcıya 1 saatlik bir 3D izlemesinin ardından 10-15 dk. gözlerini dinlendirmesini tavsiye edilmiştir. 3D içeriğin dijital ortamdan bizlere ulaşma ve bu keyfe varma evresi basitçe bu şekilde anlatılabilir.

3D Modulatörün çalışma mantığı
    ----------------------------

3D Modulator cihazı basit bir anlatımla perdeye yansıtılan 3D görüntüleri dairesel gözlükler ile izlememize olanak sağlayan bir cihazdır. Bu teknoloji ilk zamanlarda NASA tarafından uzay araştırmalarında kullanılmıştır. Sonrasında oluşan talebe göre 3D Modutor cihazı ticari anlamda faaliyet göstermeye başlamıştır. 3D Modulator cihazı tasarım olarak Liquid Crystal cam , Polarizer ve analyzer dizisinden oluşmaktadır. Liquid crystal camlar gelen ışığa yön vermeye , yani teknik anlamda ışığın polarizasyonunu değiştirmeye yarayan bileşenlerdir. 3D Modulator cihazı 3D Projeksiyon cihazının lensinin önüne yerleştirilir. 3D Modulator 3D projeksiyon cihazından gelen ve doğal halde bulunan polarize olmamış ışığı liquid crystal camlar sayesinde polarizasyon işlemine tabii tutarak 3D modulator çıkışından dairesel bir polarizasyon ışık demeti ile perdeye aktarır. Bu aşamada açıkça 3D aktif shutter gözlüklerin görevi aslında modulatore yüklenmiş olur. Sonrasında ise perdeye aktarılan sağ ve sol göze ait dairesel polarize görüntünün algılanması kalmıştır. Bu işlem için gereken gözlük türü 3D dairesel polarize gözlüklerdir (Circular Polarized Glasses).

Perde Seçimi
    ---------------

3D Polarize sistemlerinde kullanılan tek perde çeşidi Gümüş alaşımlı perdedir ( Silver Screens). Gümüş perdelerde aralarında yansıtma kazanç oranlarına göre çeşitlilik oluşturmaktadır. 3D polarize görüntü sisteminde her zaman kaliteli perde kaliteli görüntü oranını işaret etmektedir. Bu nedenle seçim yaparken perdenin geri ışık kazanç oranına (gain) , üretim malzemesine ve kalitesine dikkat etmek gerekmektedir. Tabiki günümüzde bu seçimleri ancak firmaya güvenerek veya birebir demolarını izleyerek yapabilmekteyiz. Aslında basit üretim 3D gümüş perdelerde , kaliteli üretim 3D gümüş perdelerde polarize 3D görüntüyü verebilmektedir. Ancak satın alırken dikkat edilmesi gereken husus ucuz mal ile istediğiniz kaliteyi hiçbir zaman yakalayamayacağınızdır. Burada seçim tamamen kullanıcının isteklerine göre yönlenmektedir.

3D Polarize Gözlük Seçimi
    ---------------------------

Piyasada çok fazla renkte,modelde,fiyatta ve kalitede 3D dairesel polarize gözlük bulunmaktadır. Gözlük seçiminde tamamen kullanılacak alana ve fiyata göre seçim yapılmalıdır.Sonuçta tüm dairesel gözlük camları aynı malzemeden ve aynı teknik ile üretilmektedir. Sadece markalara göre kalite oranları değişmektedir.Bu gözlük kalitesinide kullanılan camların malzeme kalitesi ve kalınlığı belirler. Bazı markalar bu konuda sertifika alarak
    kendi gözlük sistemlerini oluşturmuşlardır. ( Mesela Polaroid , Gunnar gibi )

3D Modulator Seçimi
    --------------------
    Günümüzde piyasada 3D Modulator üreten birçok firma bulunmaktadır. Modulator seçimi yaparken kullanacağımız alana , işe , kalitesine ve bütçemize göre seçim yapmamız daha uygun olacaktır. 3D modulatorler kendi
    aralarında fiyat/performans açısından farklıklar göstermektedir. Bu nedenle Türkiye şartlarında kullanabileceğiniz birkaç modulatorü ithal edip firmalar ile ortaklık anlaşması yapmış bulunuyorum. Sizlere daha iyi seçim önerileri yapabilmem için daha sonraki sorularınız doğrultusunda kullanım alanınıza ve kullanmak istediğiniz kaliteye göre seçim yaptıracağım.

Nerelerde Kullanılır
    ---------------------

3D Modulator çoğunlukla Evlerde , Ofislerde , Okullarda ( Gösterim ve Eğitim) , Eğlence Mekanlarında , Bar ve Restoranlarda , Reklam Alanlarında , Sinemalarda , Toplantı ve Konferans Salonlarında gibi
    ortamlarda kullanılmaktadır.

Türkiye'de 3D projeksiyon alanında Patentli ve Lisanslı olarak tek üretim hakkı tarafıma aittir. Son yıllarda 3D Modulator kullanımı okullarda 3D gösterimler sayesinde çoğalmaya başlamıştır. Bu artış diğer alanlarda çok yavaş bir şekilde yol almaktadır. Son kullacının bu mesafeli yaklaşımının nedenlerini aklıma gelen birkaç madde ile sıralayabiliriz.

1 - 3D aktif shutter sistemlerinin daha kaliteli görüntüye sahip olması.
    2 - 3D Modulator görüntü kalitesi
    3 - 3D Modulator maliyeti
    4 - Yeterli bilgilendirilmeme
    5 - Satış sonrası teknik desteğin yaygın olmayışı vb. gibi

Pasif 3D Modulator sistemlerinin aktif shutter sistemleri ile karşılaştırdığımızda aktif shutter sistemin görüntü kalitesinin daha iyi olduğu görülmektedir. Çünkü 3D aktif shutter sistemleri görüntü geçiş anında oluşan gecikmeleri 300-400us her iki gözü kapalı tutarak ortadan kaldırmaktadır.Böylece ortaya mükemmel bir görüntü kalitesi çıkmaktadır. Fakat bunun yanında 3D Aktif shutter sistemler toplu gösterim uygulanan alanlarda maliyet yönünden tercih edilmemektedir. Daha önceleri sinamalarda aktif shutter gözlüklerle gösterim yapan firmalar bile artık pasif sisteme geçiş yapmışlardır. Ortalama olarak 1 adet Aktif shutter gözlüğün fiyatı 100 TL civarında olmasına rağmen 1 adet Dairesel gözlüğün fiyatı sadece 3-4 TL civarındadır. 3D Modulatörleri değerlendirmeye alırken sadece bir alanda değil fiyat,performans,kalite,servis olarak bir bütün halinde değerlendirmesi son kullanıcı için çok daha mantıklı olacaktır. Daha öncede bahsettiğim gibi piyasada çok miktarda 3D Modulator üreticisi bulunmaktadır. Bu 3D Modulator üreticilerinin birçoğu ile daha öncesinde ve şimdi iletişim halinde olduğum için Modülatör üretici firmalarının hangi fiyat politikasında satış yaptığını aşağı yukarı biliyorum. Bu tesbitlerimde çeşitli 3D modulatörlerini test etmemin büyük katkısı olmuştur. Bu tesbitlerimi ileriki yazışmalarımda size aktararak sizin uygun fiyata uygun modülatörü almanıza yardımcı olacağım.

Yukarıda kısaca sizlere anlatmış olduğum 3D Modulator cihazı ile ilgili bilgiler doğrultusunda aklınıza takılan tüm soruları bu forum altında toplayarak daha bilinçli bir 3D kullanıcı kitlesi oluşturacağımıza eminim. Görüş , Öneri ve sorularınızı bekliyorum. Ayrıca 3D modulator bayiliği almak isteyen arkadaşlar benimle PM irtibata geçebilirler. Teşekkürler...

Saygılarımla

• konuyu inceledikten sonra biraz fiyatlara baktım sizin 900tl lik fiyatla tarafınızdan sattığınız ürüne gözüm çarptı. fiyat olarak değerlendirmek gerekirse 900tl lik bir bürceyle ortalama 150 tl lik bir gözlüklerden 6 adet gözlük geliyor zaten, kimi ev kullanısı 2 yada 3 tane gözlük aldığı için bu ürünlerden almaya gerek duymuyor olabilir ama evdeki kişi sayısı 6 dan fazla ise ozaman mantıklı bir seçim oluyor

aslında şöyle bir düşününce bu sistemler projeksiyonlara entegre olarak gelse daha bir iyi olur sanki..

bilgilendirme için teşekkürler..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi herschell -- 15 Kasım 2013; 13:41:16 >
  • Oradaki 900 TL olan modülatör 1. nesil bir cihazdır.Artık üretilmiyor ve görüntü kaliteside o kadar mükemmel değil.Onun yerine firması artık yeni versiyonunu üretti.Şu anda bende var ve kullanıyorum. Aynen dediğin gibi şu anda 3D Modulator evler için pahalı bir seçenek.Aktif shutter gözlükler herkese daha cazip geliyor. Şu andaki fiyatlar ile ticari kullanımı daha uygun zaten.

Aslında LG marka böyle bir cihaz mevcut ama fiyatı 10000 USD civarındaydı. Projeksiyonların içinde pasif sistem olabilir ama bu sefer ticari kaygılardan dolayı aktif shutter üreticileri baskı uyguluyorlar. Bu olay biraz karışık olduğu için hiç girmiyorum.İnşallah ileride bu sistemde yaygınlaşır.
  • Ufuk bey topiğiniz hayırlı olsun. Özellikle 3d konusundaki bilgi birikimi ve tecrübenizi bu topik altında paylaşmanız forumdaki dostlara çok yardımcı olacaktır. Zira 3d görüntü ve ekipmanları üzrindeki bilgi hakimiyetinizi bildiğimden faydalı paylaşımlar olacağını düşünmektweyim. Sinema sektörü bu işin mutfağı olduğu için belirtmek istiyorum ki perde - projeksiyon ve 3d görüntü ile ilgili öneri ve sorunların tartışılması açısından bu topiğn faydalı olacağını düşünmekteyim. Saygılarımla ...
  • Ufuk bey sizinde merak ettiğiniz silvercrest marka gri perdenin siyahlara etkisini gösteren ekran görüntüsünü paylaşmak istedim ...

Perde arayışında olan bir çok arkadaş kullandığım gri perdenin pm le görüntü performansı ve mekanizması hakkında sorular sormaktalar. Dün akşam perdenin siyahlara olan etkisini görebileceğiniz ekran görüntüsünün fotoğrafını çektim ve ilgilenen arkadaşlara fikir verir diye düşünüyorum. Gri perdenin üzerine a4 kağıdın dan biraz ufak mat beyaz kağıt yapıştırdım. Gri perde üzerindeki siyah ile mat beyaz kağıt üzerindeki siyah farkını resim incelenirse fark edebilirsiniz.
    Kullanılan projeksiyon panasonic pt-ae1000 dir. Led projeksiyon cihazları ile bu perdeyi kullanılmasını tavsiye etmem.
    Perdenin mekanizmasına gelirsek, açılıp kapanırken sesli çalışmakta. Çok hassas değil.
    Mekanizma açısından pahalı perdeler kadar herkesi memnun etmeyebilir.
    Perdenin en boy oranı – ithal yerli olması gibi nitelikleri pek önemsemeden kullanmaktayım. Saygılarımla ..

Fotoğraf yaklaşık bir metreden ve zoom yapılarak çekilmiştir

• Öncelikle çok güzel bir karşılaştırma yapmışsınız. Bu karşılaştırma resminin bu perdeyi satın almak isteyen arkadaşlara yardımcı olacağına eminim. Gördüğüm kadarıyla siyah ve diğer renklerin ton farkı belirgin bir oranda birbirinden ayrılmakta.Perdenin mekanizmasına gelince firma bu olayı düzeltemez.Çünkü kullandığı sistem bu ancak komple sistemini değiştirirse o zaman bu sorun çözülür. Oysaki Türkiyede üretim yapan kasa ve mekanizma açısından çok daha kaliteli perdeler mevcut ama fiyatları biraz yüksek.

İş yoğunluğumdan dolayı bir türlü İstanbul'a gelemedim.Yoksa firmasında test edecektim ama az önce bir adet sipariş verdim. Perde geldiğinde bende sizin gibi Gümüş perde , beyaz perde ve bu perdeyi üst üste test edip hemen fotoları koyacağım. Hemde mekanizmasına birde ben bakayım belki birşeyler düşünebilirim.

Zaten tüm perde materyalleri yurtdışından geliyor. Türkiyede orjinal perde malzemesi üreten firma yok. Firmalar rulo halinde satın alıp burada ölçüye göre işlem yapıyorlar.Perde stor malzemeleride alüminyum satıcılarından bulunabiliyor. Bu yüzden kaliteye önem verenler kesinlikle Da-lite , Stewart , Harkness veya Galalite gibi yüksek performanslı perdeler kullanıyorlar.

• Mastercodex kullanıcısına yanıt
    Ufuk bey sizin perdeler ve 3d deki tecrübenizi forumda paylaşmanız forumdaşlara çok yardımcı olacağını biliyorum.
    Sizin de belirttiğiniz gibi perdelerin yüzey malzemesi yurt dışından geliyor. Burda kasaya montaj ve işçilikte ürün tamamlanmakta.
    Silvercrest gri perdeyi merak ettiğinizi biliyorum. Sizin testinizden mekanizmasının geçeceğini pek zannetmiyorum. Gerçi siz bi çözüm bulabilirsiniz. Mat gri perde - mat beyaz perde ve gümüş perde hepsini birarada test edip fotoğraflamanız bilgi açısından çok faydalı olacağını düşünüyorum.
    Silvercrest gri perdenin etkisi daha çok siyah ve renk doygunluğu açısından iyileştirme yapmakta. Kaliteye önem verenler belirtiğiniz üzere daha kaliteli markaları seçiyorlar. Kısa zaman da testin sonuçlarını paylaşırsınız ... Saygılar ...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Alt DVB Hakkında Herşey
    19 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Dual Projeksiyon 3D Sistemi

Gerekli Donanım
    1 - 2 Adet DLP 3D projeksiyon cihazı
    2 - 1 Takım Left Hand / Right Hand dairesel polarize filtre
    3 - Dual Projeksiyon standı
    4 - 3D dairesel polarize gözlük
    5 - 3D Gümüş perde
    6 - Windows / Linux veya Macos işletim sistemli bir PC/HTPC/Notebook

Kurulum
    --------------------
    1- Projeksiyon cihazları stand'ın yapısına göre alt alta veya yan yana konulur.
    2- Sonra bilgisayar ile projeksiyon cihazları VGA veya HDMI kablo ile birbirine bağlanır.
    3- Left Hand ve Right Hand dairesel polarize filtreler projeksiyon lenslerinin önüne yerleştirilir.
    4- Bilgisayara Sview 12 3D medya yazılımı yüklenir. (http://www.sview.ru/en/download )
    5- Sview 3D yazılımında default çıkış olarak "dual çıkış" ayarlanır.
    6- Perdedeki görüntünün iki projeksiyon için keystone ayarları yapılır.
    7- Sview 3D yazılımına SBS veya Over/Under içerik yüklenir.
    8- Böylece her iki cihaza ayrı ayrı gönderilen sol ve sağ görüntü gümüş perde birleşmiş olur.
    9- Perde birleşen bu polarize 3D görüntüyü izlemek için 3D dairesel polarize gözlükleri takıp sistemi kullanmaya başlayabiliriz.
    10- Eğer keystone ayarı iyi yapılmamış ise yada sol-sağ görüntü yanlış projeksiyona ters olarak gönderiliyorsa o zaman görüntüde gölgelenme oluşabilir.Bu durumda her iki projeksiyonun keystone ayarlarını kontrol edip yada Sview 3D yazılımından L/R ayarlarını R/L yapmanızı öneririm.

Maliyet
    --------------------
    1 - DLP Projeksiyon maliyeti kalitesine göre değişmektedir. ( Minimum : 2000 TL (2 adet 1024*768) / Maksimum : 7000 TL (2 adet 1080p) )
    2 - 1 Takım Left Hand / Right Hand dairesel polarize filtre ( 250 TL / Takım )
    3 - Dual Projeksiyon standı ( Kullanılan malzemeye göre maliyet değişir )
    4 - 3D dairesel polarize gözlük ( 400-500 TL arası / 100 Adet (Kaliteye göre fiyat değişir )
    5 - 3D Gümüş perde ( Kaliteye ,ebata ve tasarıma göre fiyat değişir / Gümüş perde materyalinin m2 fiyatı 100-250 USD arasıdır. Bu fiyat içinde çerçeve dahil değildir.)
    6 - Windows / Linux veya Macos işletim sistemli bir PC/HTPC/Notebook ( Bu seçenek kullanıcı tarafından değerlendirilir)

Ortalama Fiyat / Minimum : 4000 TL - Maksimum : 10000 TL ( Bilgisayar hariç )

Alternatif Sistemler
    ------------------------------
    1- Aktif Shutter sistemi : Dual projeksiyon sistemine bir alternatif olarak aktif shutter DLP Link gözlüklerle kullanılabilen 3D sistem önerilebilir. Bu sistemde 1 Adet 3D Destekli herhangi bir projeksiyon cihazı (DLP,3LCD,SXRD,LCOS,D-ILA) , Matt White Perde , Medya Oynatıcı ve 3D Shutter gözlüklere ihtiyaç vardır.
    (Ortalama Fiyat / Minimum : 6500 TL - Maksimum : 80000 TL ( 50 adet Aktif Shutter Gözlük)

2- Pasif 3D Modulator sistemi : Dual projeksiyon sistemine alternatif olabilecek bir diğer seçenekte pasif 3D modulator sistemidir. Bu sistemde 1 Adet DLP çipli 3D bir projeksiyon , 1 adet medya oynatıcı , Gümüş Perde , 3D modulator ve dairesel polarize gözlüklere ihtiyaç vardır.
    (Ortalama Fiyat / Minimum : 5400 TL - Maksimum : 9000 TL ( 100 adet 3D dairesel polarize gözlük)

3- Dual projeksiyon ile manual kurduğumuz sistemimize karşılık Epson firması yine Dual Projeksiyon ile izleme imkanı veren bir sistem piyasaya sürmüştür.
    (Ortalama Fiyat : 6000-7000 TL arası ) (http://www.epson.com.tr/tr/tr/viewcon/corporatesite/products/mainunits/overview/11993) ( Fiyat sadece projeksiyon fiyatıdır )

Sonuç

Sonuç olarak 3D sistemlerindeki alternatifleri değerlendirdiğimizde aktif shutter sistem çok pahalı bir seçenek oluşturmaktadır. Tabiki aktif shutter sistemin 3D görüntü kalitesinin pasif polarizasyona göre bir hayli iyi olduğunu söylemeye de gerek yok sanırım.

Dual projeksiyon ile kurulan 3D sistem hesaplı olmasına rağmen taşınabilirliği , kurulabilirliği ve kalibrasyonu zor olmasından dolayı az tercih edilmektedir.Sabit kurulum yapılan ve bir kereye mahsus kurulum ve kalibrasyon gerektiren yerler için ideal bir çözüm olabilir.

3D Modulatör ile oluşturulan pasif 3D sistemi kurulum açısından çok kolay , maliyet açısından çok hesaplı , performans açısından çok iyi ve taşınabilirlik açısından en ideal sistem olarak öne çıkmaktadır. Bu sistemde kurulum 5 dakikanızı bile almamaktadır. Taşınabilir olarak tasarlanacak sistemlerde kullanılması tavsiye edilen tek sistemdir.

• Sahte Film Gösterim Lisansları Hakkında Bilgilendirme

Okullarda 3D gösterim yapmayı düşünen kişilerin satın alacakları film gösterim lisanslarını mutlaka yetkili dağıtıcılardan alması gerekmektedir. Bu konuda insanları dolandırıp mağdur olmalarını sağlayan birçok insan bulunmaktadır ve lisans konusunda da mağdur olan arkadaşlarımız mevcuttur.Bu yüzden gösterim yapacağınız filme ait lisansı alırken aşağıdaki husulara dikkat ediniz.

1- Lisans alacağınız firma ve kişilerin vergi numarasından firmayı sorgulayınız. ( Vergi dairesi ve vergi numarası )
    2- Ödeyeceğiniz ücreti firma hesabına banka transfer yolu ile ve açıklama yaparak gönderiniz ( Örneğin : Madagaskar 2 3D filmi Gösterim Lisans bedeli )
    3- Lisans bedeli karşılığında eğer mümkünse kesinlikle fatura talep ediniz.
    4- Film şirketleri aynı filmi başka şahıs veya firmalara aynı anda satış hakkını vermiş olabilir. Bu yüzden lisans almadan önce kesinlikle bir ön araştırma yapınız. ( Bu konuda bana ulaşıp bilgi alabilirsiniz. )
    5- Satın alacağınız filmin içeriğini mutlaka kontrol ediniz.
    6- Film lisans belgesinin şirket kaşesi ve yetkili imzasını taşıdığından emin olunuz.
    7- Kısaca bu şekilde bir dolandırıcılık veya sahte lisans olayına mağruz kalmamak için kesinlikle araştırmadan bu işe kalkışmayınız.

Bir sonraki yazımda Türkiye'de film gösterim lisansı verebilen yetkili firmaları sizinle paylaşacağım. Bu arada bu şekilde sahtecilik ve dolandırıcılık olaylarına tanık olan arkadaşlarımızda paylaşım yaparlarsa diğer arkadaşlarımızda bu konuda bilinçlenmiş olacaktır.

• Mastercodex 3D Modülatör

Türkiyenin ilk ve tek patentli 3D Modülatörü
  • Hayırlı olsun konunuzu okuma fırsatı buldum şimdi. Çok güzel bilgiler içermekte. Yalnız merak ettiğim bir kaç şey var. Mesela 3d modülatorün kullanımı her 3d projeksiyonda çalışabiliyor mu yoksa bu görüntüyü işleyen projektörler mi mevcut ? Anladığım kadarıyla kullanımı filtreyi projeksiyonun önüne kullanılarak çalışıyor. Modülatör kullanıldığında 3d görüntüyü alabilmek için yalnızca gözlüğü takmamız yeterli midir ? Sorularım saçma gelirse kusura bakmayın :)

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • miyankizu kullanıcısına yanıt
    Arkadaşım öncelikle daha önceki yazılarımıda okuduysan benim için tüm sorular bir değer taşır. Mastercodex 3D modülatörü tüm 3D destekli DLP çipli projeksiyon cihazları ile kullanabilirsiniz. 3D modülatörü kullanabilmek için bazı donanımlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bunlar 3D DLP projeksiyon cihazı + Gümüş perde + 3D medya oynatıcı + 3D Modülatör ve 3D dairesel polarize gözlükler.

3D Modülatör projeksiyon lensinin önüne yerleştirilir. Gümüş perdeye yansıyan 3D görüntü 3D dairesel polarize gözlükler ile izlenir. Sinemalarda izlediğimiz RealD tekniği ile aynı sistemde çalışır.

3D hakkında aklınıza takılan ne varsa sorabilirsiniz.
  • cevaplarınız için teşekkür ederim. az önce yazdığımda telefondan girdiğim için konuda bulunan resimler çıkmamıştı resimleri görünce çalışma mantığını daha iyi anladım.
  • Ufuk Bey merhaba,
    Konunuz, ürününüz ve patentiniz hayırlı olsun.
    Gelişim için çok çaba harcayan ender firmalardan/kişilerdensiniz umarım emeklerinizin karşılığını alırsınız.

Real D yöntemi 3d için gayet başarılı olacaktır ancak gümüş perdenin 2d başırımı nasıldır?
    Bu konuda da bilgilendirirseniz sevinirim.
  • onkal kullanıcısına yanıt
    Çok teşekkür ederim arkadaşım ,

Kullanılan gümüş perdenin kalitesi ne kadar iyi olursa o kadar mükemmel görüntü elde edilir. Mesela m2 si 75 USD 'ye , m2 si 200-250 USD 'yede gümüş perde mevcut. Bu karar tamamen son kullanıcıya kalmıştır.

Gümüş perdeler 2 teknik ile üretilir.

1. Teknik

PVC materyal gümüş alaşımlı boya ile kaplanarak üzerine koruyucu kaplama uygulanır.

2. Teknik

PVC materyal üretilirken gümüş alaşımlı boya perde hammaddesinin içine karıştırılır. En ideal ve performanslı perde çeşididir.
    Hızlı cevap için teşekkür ederim.

Gümüş perdelerde gain oranı yüksek diye biliyorum (yanlış biliyor da olabilirim) gümüş perde seçtiğimizde lümeni düşük projeksiyon seçmek mi lazımdır?
    Yani (izleme/atım mesafesine göre) normal yada gri perde de hesapladığımızdan daha düşük lümenli seçilmelidir diye düşünüyorum, doğru mudur?
  • merhaba modilatör cihazını çok beğendim bütçem düzelince mutlaka 1 tane almayı düşünüyorum.

size 2 sorum olucak

1. cam tozlu perdeleri öneriyormusunuz renk ve ışık açısından ne gibi farkları var.

2. sizin sitenizde 3d gümüş perde boyası gördüm ne işe yarar biz kullanabilirmiyiz.

saygılar
  • ahmettunc2323 A kullanıcısına yanıt
    Merhaba ,

Cam tozlu perdeler kazanç oranını arttırmak ve perdedeki görüntüye canlılık kazandırmak için kullanılır. Cam tozlu perde yerine size gri perde tavsiye ederim. Silvercrest marka gri perdeler başlangıç seviyesi için idealdir.

Gümüş perde boyaları çok pahalı olduğu için Türkiyede pek rağbet görmüyor. Ben bu boyalar ile Ar-Ge çalımalarımı gerçekleştiriyorum ama benim gibi kendi perdesini oluşturmak isteyen arkadaşlara da bu boyadan tedarik ediyorum.Tabiki fiyatı çok yüksek olduğu için talep yok gibi birşey. Yurtdışında bu boyayı uygulayıp kullanan kişilerin videoları mevcut. Bu videoları youtube altından Screen Goo diye arattırabilirsin.

Saygılarımla
  • onkal kullanıcısına yanıt
    Gümüş perdelerde gain oranı ortalama 2.4 dür. Gümüş perdeler gri perdeler gibi kontrast arttırımının yanında polarizasyon özelliğine sahip olduğu için pasif 3D sistemlerinde kullanılır. Ben gümüş perdede 3200 AL kullanıyorum ama sizinde dediğiniz gibi perde büyüklüğüne göre ansilümen seçimi çok önemlidir.
    benim pj promacto pro x10

ışık gücü 700 lüm, ürün normal kullanımda yeterli fakat 3D kullanımda 240*200 ölçülerde biraz yetersiz olduğunu düşünüyorum gri perde kulandığımda daha da karanlık görünmezmi? cam tozlu perde de görüntü 2 kat daha parlak görünürmü?

sizin fikriniz benim için çok önemli ,cam tozlu perdelerde cam tozları dökülür diye korkuyorum arada kaldım siz olsanız hangisini seçerdiniz?

alacağım perde 240*200 düşünüyorum
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.