Şimdi Ara

3. Yörüngede 8 mi 18 mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
22
Cevap
1
Favori
13.372
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Çok karşıma çıkıyo elektron katman diziliminde bazı yerlerde 3. katmana 8 bazı yerlerde 18 veriyo hangisi neye göre yapılıyo mesela 19K için 3. yörüngede 8 elektron 35 Br için 3. yörüngede 18 elektron almış

• Yapay Zekanın Yanıtı

Yörüngede 8 mi 18 mi?

Bir atomun elektron dizilimi, elektronların atomun çekirdeği etrafındaki enerji seviyelerinde nasıl dağıldığını gösterir. Atom numarası, bir atomun çekirdeğindeki proton sayısını temsil eder. Elektronlar, çekirdeğe yakın olan 1. katmandan başlayarak enerji seviyelerine (yörüngelere) dağılır.

2 8 8 kuralına göre, ilk iki enerji seviyesi sırasıyla 2 ve 8 elektron alabilir. Üçüncü enerji seviyesi ise 18 elektrona kadar alabilir. Bu kurala göre, ilk iki enerji seviyesi dolduktan sonra, üçüncü enerji seviyesine 8 elektron daha eklenebilir.

Yörüngede 8 mi 18 mi sorusuna verilecek cevap, atomun atom numarasına bağlıdır. Atom numarası 18'den az olan atomların üçüncü enerji seviyeleri 8 elektrona kadar alabilir. Örneğin, helyum (He) atom numarası 2'dir ve elektron dizilimi 2'dir. Üçüncü enerji seviyesi henüz oluşmamıştır.

Atom numarası 18'den büyük olan atomların üçüncü enerji seviyeleri 18 elektrona kadar alabilir. Örneğin, argon (Ar) atom numarası 18'dir ve elektron dizilimi 2 8 8'dir. Üçüncü enerji seviyesi 8 elektron almıştır ve doludur.

Sonuç olarak, yörüngede bulunan elektron sayısı atomun atom numarasına bağlıdır. Atom numarası 18'den az olan atomların üçüncü enerji seviyeleri 8 elektrona kadar alabilirken, atom numarası 18'den büyük olan atomların üçüncü enerji seviyeleri 18 elektrona kadar alabilir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Ben de aynısını sorucan 2 8 13 ve 2 8 25 veriyor nasıl çözümlüycem bunları

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • B grubu elementlerinde 18 alıyo 3. Katman mesela Ca 20 : 2-8-8-2 a grubu olduğu için

• formül şu n katman numarası oluyo n. katmandaki elektron sayısı 2n kare
  • 18:2-8-8
    19:2-8-8-1
    20:2-8-8-2
    21:2-8-9-2
    22:2-8-10-2
    23:2-8-11-2
    ...
    30:2-8-18-2
    31:2-8-18-3
    32:2-8-18-4
    ...
    36:2-8-18-8
    37:2-8-18-8-1
    38:2-8-18-8-2
    39:2-8-18-9-2
    40:2-8-18-10-2
    ...
    62:2-8-18-32-2
    63:2-8-18-32-3
    64:2-8-18-32-4
    ...
    68:2-8-18-32-8
    ...

Yani her katmanda 2.(n^2) kadar elektron bulunabiliyor. 1. katmanda 2, 2. katmanda 8, 3. katmanda 18 ve 4. katmanda 32... Ayrı bir kural daha var. Son iki katmanda elektronları önce 8+2 yapıyoruz fazla gelen elektronları 8'in bulunduğu katmana ekliyoruz. 9, 10, 11... ta ki katman dolana kadar. 3. katman 18 elektronla doluyor, 4. katman 32... yukarıda örnek dizilimi yaptım.

Kaynak: Dayım cambridge üniversitesinde çaycı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tekteselli -- 30 Temmuz 2014; 11:53:06 >

• 3.katmanda en az 8 ,4.katmanda en fazla 2 elektron bulunabiliyor

• quote:

Orijinalden alıntı: RealPlayer09

3.katmanda en az 8 ,4.katmanda en fazla 2 elektron bulunabiliyor

Silisyum 2-8-4 ama 3. katmanda 8'den az elektrona sahip.

Germanyum 2-8-18-4 ama 4. katmanda 2'den fazla elektron var.

Sen yanlış söylüyorsun.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    1+1 mi? 2+1 mi?
    15 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: tekteselli

quote:

Orijinalden alıntı: RealPlayer09

3.katmanda en az 8 ,4.katmanda en fazla 2 elektron bulunabiliyor

Silisyum 2-8-4 ama 3. katmanda 8'den az elektrona sahip.

Germanyum 2-8-18-4 ama 4. katmanda 2'den fazla elektron var.

Sen yanlış söylüyorsun.

Geçiş metallerinde dediğim gibi

• RealPlayer09 kullanıcısına yanıt
    Geçiş metallerinde bu dağılım geçerli değil. Elektronları orbitallere dağıtarak dağılım yapılıyor. d orbitali en fazla 10 elektron alıyor.

Aşağıdaki resim bazı geçiş metallerinin elektron dağılımını gösteriyor:

3. Yörüngede 8 mi 18 mi?
  • RealPlayer09 kullanıcısına yanıt
    şöyle bişey buldum mesela 22 için 2-8-10-2 eğer ilk 2 katman doldurulduktan sonra 10 dan fazla elektron varsa en dışa 2 elektron yerleştirilir gerisi dıştan 2. katmana yazılır diyodu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DreDre -- 30 Temmuz 2014; 12:04:46 >
  • Bunu demek istiyordum da anlatamadım

• quote:

Orijinalden alıntı: solwied

şöyle bişey buldum mesela 22 için 2-8-10-2 eğer ilk 2 katman doldurulduktan sonra 10 dan fazla elektron varsa en dışa 2 elektron yerleştirilir gerisi dıştan 2. katmana yazılır diyodu

İki saattir ne anlatıyoruz. Okumuyor musun mesajları?
  • tekteselli T kullanıcısına yanıt
    okudumda karışık yazmışsın biraz teknofemde buldum şimdi daha net geldi :D
  • quote:

Orijinalden alıntı: solwied

okudumda karışık yazmışsın biraz teknofemde buldum şimdi daha net geldi :D

Doğru biraz daha çok kelimeyle anlatabilirdim. Açıklama eksik kalmış. Dayım çay dağıtırken bu kadar duyabilmiş.
    hahaha sonuçta aynı kapıya çıkıyo dedğimiz sağolasın yinede :D
  • bende birşey sorucam b grubu elementlerin elektron dizilişlerini nasıl yapıyoruz hani a grubu elementlerini paulu ile oluyorda b grubunu çözemedim bi yardımcı olun
  • quote:

Orijinalden alıntı: scdewils

bende birşey sorucam b grubu elementlerin elektron dizilişlerini nasıl yapıyoruz hani a grubu elementlerini paulu ile oluyorda b grubunu çözemedim bi yardımcı olun

s, p, d, f orbital dağılımında uyulan Pauli prensibi B grubu metallerinin elektron dağılımı için de aynen geçerli fakat B grubu elementlerinde elektron katman dağılımı ile periyodik cetvelde yer belirleyemiyorsun.
    anladım yani değerlik elektron sayısına bakarak b grubu olduğunu söyleyemiyoruz?
  • quote:

Orijinalden alıntı: scdewils

anladım yani değerlik elektron sayısına bakarak b grubu olduğunu söyleyemiyoruz?

"Katman dağılımı"na göre söyleyemiyoruz. 1s2, 2s2, 2p6, ... bu dağılım katman dağılımından farklı, bu dağılıma bakarak B grubunda yer belirleniyor olabilir.

Yani orbital dağılımına göre yer belirlenilebilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tekteselli -- 30 Temmuz 2014; 12:45:48 >
    anladım demek istediğinizide ben anlatamadım sanırım teşekkür ederim sorumun cevabını aldım
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.