Şimdi Ara

3.sınıfta Azami Öğrenim Süresi Dolarsa Ne oluyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
3.394
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selam, önemli bir sorum var. Fikri olan cevaplayabilirse sevinirim.

    Bildiğimiz gibi 7 yıllık bir azami öğrenim süresine sahibiz, 7 yıl sonunda üniversite ile ilişkimiz kesiliyor. Fakat yönetmeliklere baktığımda doğrudan kesmek yerine ek sınav hakkı verdiklerini gördüm. son sınıfta 7 yıllık süresi dolan kişilere sınırsız ek sınav hakkı tarzı bir düzenleme var. Peki 3.sınıfta 7.senesi dolan kişiye nasıl bir uygulama oluyor? Bununla ilgili yönetmelikte yine bir hüküm buldum fakat açık olmadığı için yorumlarınıza veya bilgilerinize ihtiyacım var. Aşağıya yönetmelik hükmünü bırakıyorum, yorumlamanızı istediğim kısmı bold haline getirdim.


    Azami süreler ve öğrencilik statüsü (Değişik başlık:RG-11/9/2011-28051)(2)
    MADDE 28 – (Değişik:RG-22/2/2015-29275)

    (1) Öğrenciler, bir yıl süreli yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, kayıt oldukları programa ilişkin
    derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmadan öğrenim süresi iki yıl olan önlisans programlarını azami dört yıl, öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını azami yedi yıl, öğrenim süresi beş yıl olan lisans programlarını azami sekiz yıl, öğrenim
    süresi altı yıl olan lisans programlarını azami dokuz yıl içinde tamamlamak zorundadırlar. Hazırlık eğitim süresi azami iki yıldır.

    (2) Azami süreler içinde katkı payı veya öğrenim ücretinin ödenmemesi ile kayıt yenilenmemesi nedeniyle öğrencilerin ilişikleri kesilmez. Ancak Senatonun kararı ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile dört yıl üst üste katkı payı veya öğrenim ücretinin ödenmemesi ile kayıt yenilenmemesi nedeniyle öğrencilerin ilişikleri kesilebilir.

    (3) Azami süreleri dolduran son sınıf öğrencilerine, başarısız oldukları bütün dersler için iki ek sınav hakkı verilir. Bu iki ek sınav hakkı, bu derslerin bitirme ve bütünleme sınav dönemlerinin ardından yeni eğitim öğretim dönemi başlamadan Birinci Ek Sınav ve İkinci Ek Sınav adlarıyla tüm dersler için kullandırılır. Bu sınavlardan sonra başarısız ders sayısını beş derse indirenlere, bu beş ders için üç yarıyıl, ek sınavları almadan beş derse kadar başarısız olan öğrencilere dört yarıyıl (yıl esasına göre eğitim- öğretim yapan birimlerde iki eğitim-öğretim yılı); bir dersten başarısız olanlara ise öğrencilik hakkından yararlanmaksızın sınırsız, başarısız oldukları dersin sınavlarına girme hakkı tanınır. Bunlardan uygulamalı, uygulaması olan ve daha önce alınmamış dersler dışındaki derslere devam şartı aranmaz.

    (4) Kayıtlı olduğu diploma programından mezun olmak için gerekli bütün derslerden geçer not
    aldıkları halde mezuniyet için gerekli AGNO şartını sağlayamamaları nedeniyle ilişikleri kesilme durumuna gelen son dönem (yıl esasına göre eğitim-öğretim yapan birimlerde son sınıf) öğrencilerine not ortalamalarını yükseltmek üzere diledikleri derslerden sınırsız sınav hakkı tanınır. Bunlardan uygulamalı, uygulaması olan ve daha önce alınmamış dersler dışındaki derslere devam şartı aranmaz.

    (5) Açılacak sınavlara, üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı hiç girmeyen öğrenciler, sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve bu haktan yararlanamazlar. Sınırsız hak kullanma durumunda olan öğrenciler sınava girdikleri ders başına öğrenci katkı payını/öğrenim ücretini ödemeye devam ederler. Ancak bu öğrenciler, sınav hakkı dışındaki diğer öğrencilik haklarından yararlanamazlar. Açık öğretim öğrencileri, öğrencilik haklarından yararlanmak kaydı ile bu sürelerle kısıtlı değildir.

    (6) Derslere devam yükümlülüklerini yerine getirdikleri hâlde, yıl içi ve yıl sonu sınav yükümlülüklerini bu maddede belirtilen hükümlere uygun olarak yerine getiremedikleri için ilişiği kesilen hazırlık sınıfı ve birinci sınıfta en fazla bir dersten, ara sınıflarda ise en fazla üç dersten başarısız olan öğrencilere üç yıl içinde kullanacakları üç sınav hakkı, not ortalamasını tutturamadıkları için hazırlık sınıfı dâhil ara sınıflarda da sene kaybeden öğrencilere diledikleri üç dersten bir sınav hakkı verilir. Sınav hakkı verilenler, yıl içi veya yıl sonu sınavı olduğuna bakılmaksızın başvurmaları hâlinde her eğitim- öğretim yılı başında açılacak sınavlara alınırlar. Sınavların sonunda sorumlu oldukları tüm dersleri başaranların kayıtları yeniden yapılır ve öğrenimlerine kaldıkları yerden devam ederler. Bu durumda olan öğrencilerin sınavlara girdikleri süre, öğrenim süresinden sayılmaz. Bu sınavlara katılan öğrenciler öğrencilik haklarından hiçbir şekilde yararlanamazlar.


    (7) Üniversiteden süreli uzaklaştırma cezası alan öğrencilerin ceza süreleri öğrenim süresinden sayılır.
    (8) Kayıt dondurma süresi, öğrenim süresinden sayılmaz. Yabancı dil öğrenmek amacıyla yurt dışına gideceği için kaydı dondurulan öğrencilerin bu sürelerinin öğrenim süresinden sayılmaması, yurt dışına giriş ve çıkış tarihlerini gösteren pasaport kayıtlarını ilgili birimlere ibraz etmelerine bağlıdır.







  • kardeşim sorunun cevabını bulabildin mi bende merak ediyorum

  • namyelus123 N kullanıcısına yanıt

    Öğrenci işlerinden aldığım cevaba göre yukarıda yazdığım (6) numaralı fıkra uygulanıyor. Siz bir cevap bulabildiniz mi ?

  • bende öğrenci işlerindeki ablaya sordum dedim ki ben 3.sınıftayım ve benim bu yıl 7. senem ve bu yılı geçerim bunda sıkıntı yok ama seneye 4.sınıfa geçtiğimde okulda 8.yılım oluyor ve 7 sene kuralı var bundan dolayı ben sene geçsemde geçmesemde atılmışmı oluyor diye sordum gayet durumu açıklayıcı bir şekilde oda bana eğer bu sene 4. sınıfa geçersen okul sana okuman için 1 yıl daha veriyor dedi sanırım yönetim inisiyatif kullanıyor. ama umarım dediğimi tam anlamıştır çünkü üstüne basa basa söyledim

  • yani bu durumda noluyor 6.fıkra bizim durumumuzda olanlar içinmi bilirsin bu yönetmelik maddeleri lastik gibi kimi kapsadığı tam bilinmiyor

  • namyelus123 N kullanıcısına yanıt

    Eski yönetmeliğe göre böyleydi ama artık böyle değil diye biliyorum. Hem yönetmelikte farklı bir uygulama var hem de öğrenci işleri bana farklı bir şekilde cevap verdi. Yönetmeliğe göre eğer 4.sınıfta bittiyse azami süren evet okul ek sınav hakları veriyor ama bu dersleri daha önce alı başarısız olman ve 5'ten az olması gerekiyor. Yönetmeliğin söylediği.


    Yani 3.sınıf derslerini verip 4'e geçerken azami süren bitiyorsa ve en fazla ara derslerden 3 başarısız dersin kalmışsa okula dilekçe yazıyorsun ve sana başarısız olduğun dersler için sınav hakkı veriyorlar. Eğer bu dersleri geçersen 4.sınıfa kaldığın yerden devam ediyorsun. Hem yönetmelikte böyle söyleniyor hem de öğrenci işlerim bana böyle bilgi verdi.

  • üniversiteliiühf Ü kullanıcısına yanıt

    Azami süreni uzatıyorlar yani?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Benimde 2021 yılının Haziran ayında azami sürem doluyor. Fakat transkriptimde 4. Sınıfın sadece güz dönemindeki daha önce hiç almadığım derslerim (Toplam 6 ders) kalıyor yani yarım dönemim. Yönetmelikte 5 ders diyor ama sadece yarım dönemim kalmış yine de atılacak mıyım kafam çok karışık bilen birileri cevap verirse çok sevinirim




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nordan0707 -- 26 Şubat 2021; 4:30:53 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yönetmeliğe göre 5 ders hakkının verilmesi için daha önce bir kez bu dersleri alıp başarısız olman gerekiyor.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.