Şimdi Ara

3. havalimanı için şok tespit: 'pistlerde büyük çökmeler olabilir'

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
967
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  3. havalimanı için şok tespit: 'pistlerde büyük çökmeler olabilir'


    3. HAVALİMANI'NA İLGİNÇ TESPİT!

    İstanbul ’un 3. havalimanı nın yapılacağı bölgeyi araştıran jeolog Esen Arpat, pistlerin yapılacağı alanlarda 800 milyon metreküp dolgu yapılacağını, ancak bu dolgulara rağmen arazinin niteliği nedeniyle pistlerde büyük çökmelerin olacağını söyledi.


    İstanbul ’un 3. havalimanı nın yapılacağı bölgeyi araştıran jeolog Esen Arpat, pistlerin yapılacağı alanlarda 800 milyon metreküp dolgu yapılacağını, ancak bu dolgulara rağmen arazinin niteliği nedeniyle pistlerde büyük çökmelerin olacağını söyledi. Radikal'de yer alan habere göre; Arpat, Cumhuriyet Bilim Teknik ’te yayınlanan yazısında özetle şu tespitlerde bulundu:

    800 MİLYON METRE KÜP DOLGU

    “Uluslararası niteliklerdeki hava alanlarının pistleri için kabul edilebilir pist eğimi sınırı düşüktür. Seçilmiş alan güneyde kabaca 130m yükseltisinde uzanan bir sırt ile kuzeyde Karadeniz kıyısı arasında yer almakta olduğu için pistleri söz konusu düşük eğime getirmek çok büyük miktarlarda dolgu yapmak zorunluluğunu doğurmaktadır.

    Bu dolgunun miktarı, çeşitli hesaplamalara göre biraz farklılıklar gösterse de, yaklaşık 800 milyon metreküptür. Yapılacak dolgunun kalınlığı çok büyük olup, genelde deniz yönünde artmakta, pek çok yerde 50 metrenin üzerinde olup, bazı pistlerin altında 95 metreye kadar ulaşmaktadır.

    10 metrelik otoyol dolgularının bile zaman içinde, çoğu kez de kısa sürede, trafiği rahatsız edecek şekilde oturduğu anımsanırsa, bu olağanüstü kalın dolguda karşılaşılacak ürkütücü sonuç kolay anlaşılır.

    Uçak pistlerinin oturmaya, hele farklı oturmaya toleransının çok küçük olması, uçağa binmiş olan herkesin çok kolay kavrayacağı bir konudur. Planlanan yeni havalimanında uzunlukları 3500 ile 4100m arasında değişen altı tane pist vardır. Pistler 60m genişliktedir; ama, pistlerin yanında onlara koşut konumda, gerektiğinde acil inişler için de kullanılacak yan yollardan, pistler arasındaki bağlantı yollarından oluşan geniş alanlar vardır.

    Bunlara uçakların apron sahasında kullanacakları diğer geniş alanları da eklediğinizde söz konusu havaalanı sahasının çok büyük bir bölümünün dolgu oturmasına karşı toleransının çok düşük olacağı görülmektedir.”

    20 METRE DERİN GÖLLER

    “Doğal orman özelliğini yitirmemiş güney bölgenin dışındaki arazi, ocak işletmelerinin atıklarının oluşturduğu tepelerden ve bu tepeler arasında kalmış çukur alanlardan oluşmaktadır. Bu çukurlukları dolduran 66 gölün 16 tanesi 15 metreden derindir. Bunlardan 8 tanesi 20 metreden de derindir. Aralarında 29m derinliğe ulaşanı vardır. Özellikle büyük göllerin tabanında 6,5m ye kadar varan kalınlıkta balçığın yer aldığı bilinmektedir.

    Tepeler oluşturan işletme atığı dolgular ana pistlerin altında bile yer yer 30m kalınlığa ulaşmaktadır. Asıl ürkütücü olan durum pistlerin, uzunlukları doğrultusunda değil, yalnız enleri boyunca incelendiğinde bile çok farklı kalınlıklarda dolgu üzerinde yer almakta olmalarıdır.

    Bazı pistlerin bir yanı 20m kalınlıkta ocak artığı üzerinde iken, diğer yanı bir gölün üzerine rastlamaktadır. Söz konusu ocak atıkları çoğu yerde bir plan ve özel uygulama gözetilmeden dökülmüş yığınlar şeklindedir. Bu tür atık yığınlarının gevşek, duraysız niteliklerini gösteren bir fotoğrafa bu yazıda yer verilmiştir. Bu yığınlar, onların üzerlerinde yapılacak dolguların altında büyük miktarda sıkışacak ve oturacaktır.”

    İKİ BÜYÜK SORUN

    “Bu olayın yaratacağı iki büyük sorun vardır. Bu yığınlardaki oturmalar, düzensiz bileşimlerinin sonucu olarak bir yerden diğerine farklı miktarlarda olacaktır, yani pistin farklı yerleri farklı oturmalara uğrayacaktır.

    Diğer büyük sorun ise bu oturmaların kabul edilebilir düzeylere inmesinin, oturmaların, rastlantısal olarak düzenli olduğu yerlerde bile uzun yıllar alacak olmasıdır. Yani dolduralım, bekleyelim, pisti sonra yaparız deme şansı da yoktur.

    Yukarıda ele alınan oturma şu sırada sahada bulunan ocak atıklarından oluşan tepelerin, sırtların, onların üzerlerine konacak yük altında uğrayacakları oturmadır. Ancak pistleri istenilen eğime getirmek için yapılacak yaklaşık 800milyon metreküp ek dolgu da, yer yer çok büyük boyutlarda olmak üzere oturacaktır. Kendi yükü altında oturmayacak sağlam kayalardan oluşmaması durumunda, her dolgu oturur. Çok özel gereçler kullanarak ve çok özen gösterilerek yapılan dolgular bile zamanla oturur. Kaldı ki söz konusu büyüklükte bir dolguyu gerçekleştirmek için gerekli dolgu gereci karışımını, bölgeden, kabul edilebilir uzaklıklardan sağlamak olanağı yoktur.
    Dolgunun oturmasını hızlandırmak için çeşitli yöntemler vardır; ama, bu yöntemleri kullanarak söz konusu kalınlıkta ve yaygınlıktaki dolgunun oturmasını hızlandırmak, ancak kağıt üzerinde olanaklıdır.”

    MECBUREN ORMANA YÖNELECEKLER!

    “İşte bu noktada, sürprizlere alışmış (belki de alıştırılmış) İstanbullulara bile fazla gelecek bir tatsız sürpriz ufuktadır. Orman talan edilip, tepeler yontulup, sıra dolgu uygulamasına geldiğinde, daha önce saklanmış olan gerçek dile getirilmeye başlanacaktır. “Dolgunun oluşturulmasında kaya kullanmak tek uygulanabilir çözümdür” oldu-bittisi (!) ile işe girişilerek, çevredeki şu sırada yetişkin ormanlarla kaplı olan uygun dolgu kayası sahalarına el atılacaktır. Bu sahalar Kemerburgaz’ın batısındaki ve Kilyos’un güneybatısındaki ormanlık alanlardır.

    Şimdiden gözüküyor ama sıra geldiğinde “çaresiziz” denerek bu ormanlara da saldırılacaktır. Yani, “oralara yönelmeyelim de koca İstanbul daha uzun süre havalimanı sıkıntısı mı yaşasın?” sloganı, sanırım bazılarının kafalarında şu sırada hazırdır.
    Diğer bir çözüm daha sürülebilir piyasaya. Bu çözüm önerisi havalimanı dolgusunda “Kanal İstanbul”un kazısından çıkacak uygun gereç kullanılacaktır, şeklinde olacaktır.

    Günümüzdeki dayanakları ile kendi başına bir macera niteliğindeki o projeden de maalesef umut yoktur. Zira söz konusu kanal yapılsa bile, oradan çıkacak kazı gerecinin ancak çok az bir bölümü havalimanı için gerekli olan dolgunun niteliklerini taşıyacaktır.”

     3. havalimanı için şok tespit: 'pistlerde büyük çökmeler olabilir'







  • Boşver çökmeyi asıl şok çökme bu, acele atmeye başladılar, .otleri tutuşmuş eyicene, bir an önce herşeyi bedavaya kapatmak istiyorlar, yine birileri fena götürecek, sonra kaçıp gitmesinlerde.

    quote:

    3. Havalimanı projesi kapsamına giren araziler “Savaşta yurt savunması” gerekçesiyle kamulaştırıldı. Kamulaştırılan arazi içinde ormanlık alanlar, boşaltılarak başka yere taşınacak köyler de var.

    İstanbul’a yapılacak 3. havalimanı projesi kapsamında kamulaştırma süreci başladı. Dünkü Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla, İstanbul’da, Arnavutköy ilçesi, İmrahor, Tayakadın ve Yeniköy köyleri ile Eyüp İlçesi, Ağaçlı, Akpınar ve İhsaniye köylerini kapsayan bir bölgeyi 3. Havalimanı inşaatı için TOKİ tarafından kamulaştırıldı. Kamulaştırma kararının yasanın “Milli Müdafa” kapsamında “yurt savunması ihtiyacı” hükmüne dayanarak yapılması dikkat çekti. Böylece yurt savunması ve olağanüstü durumlarda yapılan acele kamulaştırmanın 3. Havalimanı projesiyle nasıl ilişkilendirildiği anlaşılamazken, kamulaştırılacak bölgede 2 milyon 513 bin ağaç, 70’i aşkın sulak alan, Alibeyköy Barajını besleyen 3 dere bulunuyor.

    Kamulaştırma kararına ek olarak konulan harita, kamulaştırılan bölgedeki ormanlık alanları, boşaltılarak başka yere taşınacak köyleri ve dereleri de kapsıyor. Kararın ekinde bulunan harita ile 6 bin 172 hektarı orman alanı olmak üzere 7 bin 650 hektar alan kamulaştırıldı. Buna göre kamulaştırılan alanda 20 bin futbol sahası büyüklüğünde ormanlık alan olması dikkat çekiyor. Sözkonusu ormanlık alan, ÇED raporunda da belirtilmişti. Ormanlık alanın 2 milyon 513 bin ağaçtan oluştuğu kaydedildi.

    Köyler taşınacak

    Öte yandan kamulaştırılan bölgede Yeniköy, Toyakadın, Akpınar bölgelerinde bulunan madenlerin tamamının kapatılacağı anlaşılıyor. Bunların kamulaştırma bedeli Ulaştırma Bakanlığı tarafından ödenecek. Ayrıca bu alanda yatırımcılara rüzgar enerji santrali için lisansların verildiği ilan edilmişti. Bu lisansların da iptal edilmesi gerekecek. Ödeme yine devlet tarafından yapılacak. Ağaçlı köyünun tahliye edilmesi gerekecek. köye yeni bir yer bulunacak. Kamulaştırma kararının çıkmasına rağmen, 3. Havalimanı ihalesine dönük davalar ise devam ediyor. Buna göre ihaleyle ilgili yürütmenin durdurulmasına dönük Ankara 11. İdare Mahkemesi, açılan davada 2013/760 sayılı karar ile kendisinin yetkili olmadığına karar vererek, davayı İstanbul 7. İdare Mahkemesi’ne gönderdi. İstanbul 7. İdare Mahkemesi de aylar sonra kendisinin bu davaya bakamayacağını belirterek davayı 2013/1814 sayılı karar ile Danıştay Başkanlığı’na gönderdi. İhalenin iptali için açılan dava ise yine Ankara’daki mahkeme tarafından yetkisizlik kararı verilerek İstanbul’a gönderildi. Aynı idare mahkemesi tarafından bakıldığı için bu davanın da Danıştay’a iletilme ihtimali bulunuyor.

    Bu acele karar manidar!

    Devamı :http://haber.gazetevatan.com/3-havalimani-arazisine-savas-kamulastirmasi/601634/2/ekonomi


    Kırmızı olan yazıda çok komik olmuş, o ona yolluyor o başkasına yolluyor bir türlü çözememişler bakalım kimin elinde patlayacak.




  • Savaş varmış ondan dolayı kamulaştırma acil yapılıyormuş, yuh yazıklar olsun batıda kiminle savaşacaksın bre gaffurlar, adice yalanlarla daha nereye kadar gideceksiniz.
    Orada ki halk memnun mu bu olanlardan bakalım göreceğiz, zorla alsınlar yerlerini, ucuza kapatsınlar üsütne birde borçlandırsınlar ohhh süper olur.

    quote:

    İstanbul’a yapılacak 3. havalimanı projesi kapsamında kamulaştırma süreci başladı.

    3. Havalimanı projesi kapsamına giren araziler “Savaşta yurt savunması” gerekçesiyle kamulaştırıldı.

    Kamulaştırılan arazi içinde ormanlık alanlar, boşaltılarak başka yere taşınacak köyler de var.

    Vatan gazetesinden Gülümhan Gülten'in haberine göre Dünkü Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla, İstanbul’da, Arnavutköy ilçesi, İmrahor, Tayakadın ve Yeniköy köyleri ile Eyüp İlçesi, Ağaçlı, Akpınar ve İhsaniye köylerini kapsayan bir bölgeyi 3. Havalimanı inşaatı için TOKİ tarafından kamulaştırıldı.

    "MİLLİ MÜDAFA, YURT SAVUNMASI İHTİYACI..."

    Kamulaştırma kararının yasanın “Milli Müdafa” kapsamında “yurt savunması ihtiyacı” hükmüne dayanarak yapılması dikkat çekti. Böylece yurt savunması ve olağanüstü durumlarda yapılan acele kamulaştırmanın 3. Havalimanı projesiyle nasıl ilişkilendirildiği anlaşılamazken, kamulaştırılacak bölgede 2 milyon 513 bin ağaç, 70’i aşkın sulak alan, Alibeyköy Barajını besleyen 3 dere bulunuyor.

    KÖYLER BAŞKA YERE TAŞINACAK

    Kamulaştırma kararına ek olarak konulan harita, kamulaştırılan bölgedeki ormanlık alanları, boşaltılarak başka yere taşınacak köyleri ve dereleri de kapsıyor. Kararın ekinde bulunan harita ile 6 bin 172 hektarı orman alanı olmak üzere 7 bin 650 hektar alan kamulaştırıldı. Buna göre kamulaştırılan alanda 20 bin futbol sahası büyüklüğünde ormanlık alan olması dikkat çekiyor. Sözkonusu ormanlık alan, ÇED raporunda da belirtilmişti. Ormanlık alanın 2 milyon 513 bin ağaçtan oluştuğu kaydedildi.

    MADENLERİN TAMAMI KAPANIYOR

    Öte yandan kamulaştırılan bölgede Yeniköy, Toyakadın, Akpınar bölgelerinde bulunan madenlerin tamamının kapatılacağı anlaşılıyor. Bunların kamulaştırma bedeli Ulaştırma Bakanlığı tarafından ödenecek.

    RÜZGAR ENERJİSİ LİSANSLARI İPTAL

    http://www.haber3.com/3-havalimani-icin-savasta-yurt-savunmasi-haberi-2432560h.htm




  • Yahu bu gerizekalı herifler ne yapıyora arkadaş verimli arazilerin ağzına sıçıyor sulak alanları kurutuyor bir de üstlüne üstlük savunma ihtiyacı diyor ne alaka lan. Yeşil alan bırakmıycaklar anlaşılan her yer beton bildiğin içimiz daraldı arkadaş ee orman kalmayınca yağmur nasıl yağıcak zaten hava kirli birde ormanlar yok olunca iyiden bokun içinden çıkılmaz bir halir örnek olarak çini verelim adamlar kömür dumanı yüzünden güneşin doğuşunu televizyonlardan izliyor bizde mi aynısını yapalım zaten denizlerde belli bok götürüyor yapıcaz diye ülkenin içine sıçmanın hiç anlamı yok bir kere proje 3. köprü gibi saçma oldu oradaki pistin çöküceği belli zaten ee sen ne diye halen pist yapıcam diye düşünüyorsun 2 hava alanı neye yetmiyorduda gidip verimli arazileri yok ediyorsun en başka yapılcak yer bulamamış gibi sanki diğer ülkelerde 3 4 tane hava alanı varmış gibi birde 3. yü yapıcam bizim beyinsiz herifler.




  • Onerilen cozumlerin (!) ilkini bogaz koprusunde gorduk. Saka gibi, iki ucunu yanlis yerden gormusuz diyerek hafriyat yaptiklari bir alani tamamen biraktilar ve ucuncu yeri hallettiler. ama bu basta şakıtılan yer ne oldu, hadi ormanlar yikildi; artik islevsiz biz oraya iskan acalim. ne tesaduf ki yakinlardaki arsa sahipleri de kamulastirma diye el degistirmisti, hay allah.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bunların yaptığı projelerde acele davrandıkları sürece daha çok problemler çıkar, adamlara bakın nasıl havada asılı kalmışlar resmen rezil olmuşlardır, çokta komik durmuşlar.

    quote:

    Milletvekiliyle başkan havada asılı kaldı
    Artvin’de Atabarı Kayak Merkezi’nde telesiyej açılış töreninde aralarında AKP Milletvekili İsrafil Kışla ve Belediye Başkanı Emin Özgün ile ilçe kaymakamlarının da bulunduğu çok sayıda kişinin bulunduğu telesiyej arıza yapınca havada asılı kaldılar.
    Aşırı yüklenme nedeniyle yaklaşık iki saat havada asılı kalanlar atılan ve koltuklara bağladıkları iplerle aşağı indiler. Telesiyej sistemi, yoğunluk azaldıktan tekrar çalışmaya başladı.

    Atabarı Kayak Merkezi’nin telesiyej sisteminin açılış nedeniyle yapılan konuşmalarının ardından sistem devreye alındı. Artvin Valisi Kemal Cirit, eşi Seval Kaya Cirit ile birlikte telesiyeje binenler, yaklaşık 700 metre uzaktaki zirveye ulaştı. Halkında yoğun ilgi gösterdiği açılış töreninde daha sonra telesiyeje binenler havada asılı kaldı. AKP Milletvekili İsrafil Kışla, Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün, CHP Artvin Eski Milletvekili Yüksel Çorbacıoğlu, Kayak İl Temsilcisi Yusuf Arifağaoğlu, ilçe kaymakamları, belediye başkanları ve vatandaşların da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi, arıza nedeniyle hareketsiz kalan telesiyej koltuklarında uzun süre beklemek zorunda kaldı.

    MİLLETVEKİLİ VE BELEDİYE BAŞKANI HAVADA ASILI KALDI

    Artvin Valisi Kemal Cirit de, arıza üzerine zirveden aşağı inerek olaya müdahale etti. Cirit’in müdahalesi sonrasında Atabarı Kayak Merkezi’ne çok sayıda ambulans ve kurtarma ekibi geldi. Bu arada telesiyej koltuklarında üşüyen bazı vatandaşlar yüksekten atladı. karların üzerine düşenler, olayı hafif sıyrıklarla atlattı. Aralarında Milletvekili Kışla ile Belediye Başkanı Özgün ve diğer protokol üyelerinin olduğu çok sayıda kişi de aşağıdan atılan ipleri koltuklara bağladıktan sonra tutunarak aşağı indi. Yaralanan olmadığı olayda telesiyej sisteminin aşırı yüklenme nedeniyle arıza yaptığı belirlendi. Yoğunluk azaldıktan sonra telesiyej sistemi tekrar çalışmaya başladı.(MUE)

    http://www.sansursuzhaber.com/milletvekiliyle-baskan-havada-asili-kaldi_334638
     3. havalimanı için şok tespit: 'pistlerde büyük çökmeler olabilir'





  • Daha çok sevinirsiniz siz.
    Hayvancılık, çiftçilik te yasaklanır oralarda artık, neyse bu sefer tam tersine sizde şehre göç edersiniz, boşalan şehirler, olursa tabi.
    quote:

    New Yorker'a göre, köyün çoğunluğu Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti destekçisi sakinleri, emlak fiyatlarının yükseleceği, turizmin artacağı, köyün elden geçeceği ve Başbakan Erdoğan'a İstanbul'un aşırı kalabalık yolları ve köprülerinin rahatlatılmasında yardım edecekleri gerekçesiyle çok mutluydular.
    Ancak önce Gezi Parkı protestoları ardından da 17 Aralık'ta başlatılan rüşvet ve yolsuzluk operasyonu Garipçe köylülerinin bu dev projeyi sorgulamasına neden oldu. New Yorker muhabiri Jenna Krajeski'nin ifadeleriyle, "Garipçe'deki ruh hali neşeli olmaktan çok uzak: Köylüler de artık bu projenin başlangıçta inandıkları gibi olumlu bir gelişme olup olmadığını merak ediyor. Kalenin ve diğer binaların yenilenmesine henüz başlanmadı ve şu ana kadar köprüden yana tek işaret denizin hemen kıyısında yükselen iki dev sütun ve yeşil olman alanı içindeki dev kelleşmiş bölge oldu. Yerel balıkçılar inşaatın, ana geçim kaynakları olan balık nüfusu üzerine yapacağı etkiler nedeniyle kaygılı. Herkes mülkünün başına ne geleceğini düşünüyor; gelecekte zengin olma konusunda en iyimser düşünenler bile köyün hiçbir şekilde aynı olmayacağı gerçeğine teslim olmuş gibi görünüyor".
    Serter önce genel olarak projeye destek verdiğini, Garipçe nüfusunun yüzde 99'unun da bu durumda olduğunu söylese de sonradan itirazlarını sıralıyor: Ağaçlar kesilecek, inşaat dengeyi bozacak. "Rüzgar güneyden estiği zaman gürültü olacak, egzos dumanları gelecek. Yaz aylarında güneş mahallenin üzerinden doğar. Çok güzel olur. Bunu kaybedeceğiz."
    Kısa bir süre önce Garipçe muhtarlığına soyunan Elvan Aslan ise "Ben köprüye tamamen karşıyım" diyor, "Bence İstanbul'daki trafik sorununu çözmeyecek. Projenin bütün olayı kâr". Bununla birlikte seçim kampanyası sırasında köprüye karşı propaganda yapmayacağını da belirtiyor Aslan, "Çünkü köylüler zaten bu projenin çıkarlarına olmadığını biliyor".

    http://www.haber3.com/garipce-koyunde-ucuncu-kopru-huzursuzlugu-foto-galerisi-30498.htm




  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Avrupa'nın en büyük hava limanı olacağı doğru mudur?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.