Bildirim
3 fazlı motor kontrol devresi lazım

Daha Fazla 
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az 

2 Misafir - 2 Masaüstü

Giriş
-
motorum kw kaç motor hızını ayarlamanın en kolayı inverter fakat dediğin gibi pahalı ama en pıratik yönündür. -
2,2 kw -
kw söyle bende birtane var olursa sana göderirim -
Kendin yapabilirsin belki ama pek sağlıklı olmaz.... 3 Fazlı motoru sürmek LED sürmeye ,Anfi çalıştırmaya benzemez... Devamlı yük altında çalışıyor olabilir.... Hem hazır Sürücülerde Yumuşak yol verme ,PLC ,PC haberleşmeleri , Değişik hızlar için butansal girişler VS. var..Bunları yapabilmen zor görünüyor...
www.fastltd.net burada hesaplı bi bak.... -
ARKADAŞIM KENDİN YAPMAYA KALKARSAN MALİYETİ HAZIRINDAN PAHALIYA GELİR. -
Bu motor sürücüsünü DSK (Darbe süresi kiplemesi - Pulse Width Modulation, PWM) ile yapabilirsin. Ben henüz üç fazlı bir motoru bu şekilde sürmedim ama bu, bu şekilde oluyor. Üç fazlı bir sinüs işareti bulman lazım. Bunu nasıl bulabileceğini bilemiyorum tabi. Duruma göre değişir. Mesela bu motor denetim devrende bir adet mikrodenetleyici vardır, onu kullanabilirsin. Ya da bu iş için özel olarak üç fazlı sinüs üreteç yongaları vardır belki.
Not:
1. DSK devresi vermiştim foruma, başkaları da vermiştir, bakıver.
2. Üç fazlı sinüs demek genlikleri ve frekansları aynı olan, birbirleri arasında 120 derece faz farkı bulunan sinüsler demektir. (Ya da süre olarak bir her birinin arasında, bir periyotlarının 1/3'ü kadar zaman kayması olan sinüsler diyelim) -
Motor ne tür?
- Sincap kafesli asenkron
- Bilezikli asenkron
- Senkron...
Sargılar nasıl?
- Tek sargılı
- Çift sargılı
Kutuplar nasıl?
- 2, 4, 6, 8, n kutup (motorun devir hızından bulunabilir)
Hız kontrolü ihtiyacı nedir?
- Sürekli, 1Hz-100Hz arası kesiksiz ayar (2 çift kutupluda 30-3000 d/d arası)
- Belirlenmiş kesikli (500-1500 d/d)
Cihaz/devre neyi kontrol edecek?
- Hızı
- Torku
- Gücü
Cihaz nasıl kontrol edilecek?
- Butonla, iki değişik hızda çalıştırılacak
- Bir düğme çevrilerek hızı değiştirilecek
- Dışarıdan gelen sinyale göre otomatik olarak kendi hızını sürekli veya basamaklı olarak ayarlayacak
...
Bu ve benzeri sorular neden motor sürücülerinin hemen her "elektronikçiyim" diyen firma tarafından üretilemeyeceğine ışık tutacaktır. Amatör olarak ise... Neyse.
O cihazlar boşuna 400€ değil.
.oO°Oo.
-
quote:
Orjinalden alıntı: Mesudum
Motor ne tür?
- Bilezikli asenkron
- Senkron...
Sargılar nasıl?
- Tek sargılı
- Çift sargılı
Kutuplar nasıl?
- Hızı
- Torku
- Gücü
Cihaz nasıl kontrol edilecek?
- Butonla, iki değişik hızda çalıştırılacak
- Bir düğme çevrilerek hızı değiştirilecek
- Dışarıdan gelen sinyale göre otomatik olarak kendi hızını sürekli veya basamaklı olarak ayarlayacak
...
Bu ve benzeri sorular neden motor sürücülerinin hemen her "elektronikçiyim" diyen firma tarafından üretilemeyeceğine ışık tutacaktır. Amatör olarak ise... Neyse.
O cihazlar boşuna 400€ değil.
.oO°Oo.
Vay be! Hakikaten de o cihazlar boşuna 400 yuro değilmiş. Ne zor şeyler bunlar. Biz hayatta yapamayız ki bunları. Yapsak bile bir şeye benzemez, hem eksik olur, 2 fazı kontrol eder. 3 faz ise bizim harcımız değil. (Polemiğe giriş)
Hakikaten çalışmak çabalamak gereken bu devre tasarımı gerçekten de adamı çileden çıkarana kadar uğraştırabilir ama sonunda olur, garanti ederim çok da güzel olur. Yumuşak yol verme de yapılır, merak etme.
Kolay gelsin.
-
quote:
Orjinalden alıntı: Mesudum
Motor ne tür?
- Bilezikli asenkron
- Senkron...
Sargılar nasıl?
- Tek sargılı
- Çift sargılı
Kutuplar nasıl?
- Hızı
- Torku
- Gücü
Bütün bunların donanım bazında çok fiyat farkı yapacağını zannetmiyorum. Sonuçta 6 IGBT, 1 tane 3 faz köprü doğrultuçu, kapı sürücüler,guc kaynagi, bir kac elektrolitik kapasite(Enaz 400V, ve 5-10 milifarad civari), microcontroller ve bir kaç koruyucu aygıt bu işin hardware yani donanım kısmını belirleycekdir. Geriye kalan detaylarin cogu zaten yazilim icinde hallediliyor. Donanim büyüklüğünü ve dolayısıyla fiyatını nominal güç ve hız gibi değerler belirler.
Bütün bunlara rağmen böyle bir sistemi 400 Euro ya maletmek çok zor olur. Ama yapmasını öğrenmek için değer bence.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Haldun Meric -- 5 Ağustos 2006; 0:04:31 >
Sayfa:
1
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X