Şimdi Ara

3 Aralık Dünya Engelliler Günü Kutlu Olsun

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
492
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Evet arkadaşlar, yarın 3 Aralık Dünya Engelliler Günü,

Ülkemizde; nüfusun yüzde 12.29′u yani 8.5 milyon kişi engelli. Erkeklerde bu oran 11.10, kadınlarda yüzde 13.45.

Buradan söylemek istediğim, yaya ya da aracıyla trafikte bulunan engellilere destek olalım yardım edelim,

* karşıdan karşıya geçiyorlarsa yaya geçidi olsun olmasın 4'lülerimizi yakıp durup bekleyelim,

* bize yeşil yansa bile geçişlerini tamamlamalarını bekleyelim,

* trafikte çevremizde gördüğümüz engelli plakalı araçlara işaret verdiklerinde mümkün olduğunca yol verelim,

* ve son olarak engelli park yerlerine araçlarımızı park etmeyelim.

• O son madde özellikle... Sinir oluyorum, Ankara'da adamakıllı dikkat eden kimse yok! Bilkent-Cepa-Kentpark AVM'lerde özellikle dikkat ediyorum (özellikle o allahın cezası beyaz ticariler) hem engelleri yerine koyuyor, hemde 2 kişilik alanı kapatıyor, malesef topluca elden geçirilmesi gereken bir milletimiz var
  • Teşekkürler bizleri düşündüğünüz için.
  • Engellileri sınava sokan ama sınav yeri binasının 20 basamaklı merdivenden sandalyedekilerin nasıl çıkacağını hesap edemeyen ve tvye konu olan beceriksiz yetkililere selam yolluyorum.tvden izleyince ancak Trde olur dediğim bir görüntüydü.umarım engelli vatandaşlar için dahada somut adımlar atılır ve yaşam kolaylığı sağlanır.
  • birde böyleleri var
  • Adamın biri, ilk defa gittiği küçük bir kasabada şaşkın şaşkın gezindikten sonra yol kenarında duran bir arabanın yanına sokulmuş ve arka koltukta tek başına oturan çocuğa:

- Buraların yabancısıyım, demiş. Parkın hemen yanı başındaki fırını arıyorum, çok yakın olduğunu söylediler.

Çocuk, arabanın penceresini iyice açtıktan sonra:

- Ben de buraya ilk defa geliyorum, demiş. Ama sağ tarafa gitmeniz gerekiyor herhalde.

Adam, çocuğun da yabancı olmasına rağmen bunu nasıl anladığını sormuş ister istemez.

Çocuk:

-Ihlamur çiçeklerinin kokusunu duymuyor musunuz? diye gülümsemiş. Kuş cıvıltıları da oradan geliyor zaten.

- İyi ama, demiş adam, bunların parktan değil de tek bir ağaçtan gelmediği ne malûm?

- Tek bir ağaçtan bu kadar yoğun koku gelmez, diye atılmış çocuk. Üstelik, manolyalar da katılıyor onlara. Hem biraz derin nefes alırsanız, fırından yeni çıkmış ekmeklerin kokusunu duyacaksınız.

Adam, gözlerini hafifçe kısarak denileni yaptıktan sonra, cebinden bir kağıt para çıkartıp teşekkür ederken fark etmiş onun kör olduğunu. Çocuk ise, konuşurken bir anda sözlerini yarıda kesmesinden anlamış, adamın kendisini fark ettiğini.

Işığa hasret gözlerini ondan saklamaya çalışırken:

- Üç yıl önce bir kaza geçirmiştim, demiş, görmeyi o kadar çok özledim ki.

Sizinkiler sağlam öyle değil mi?

Adam, çocuğun tarif ettiği yerde bulunan fırına yönelirken:

- Artık emin değilim, demiş. Emin olduğum tek şey, benden iyi gördüğündür.
    ---------------------

Tüm engelli arkadaşlarımızın günü kutlu olsun!

• bu kadar az mesaj olduğunu görünce konuyu açtığımdan utandım
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: _Pulse_

birde böyleleri var

Bizim ülkemize mahsus olaylar bunlar. Avrupada gittiğim ülkelerde böyle birşeye rastlamadım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: crazyarif

bu kadar az mesaj olduğunu görünce konuyu açtığımdan utandım

O zaman konuyu güncel tutalım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: chakra

Adamın biri, ilk defa gittiği küçük bir kasabada şaşkın şaşkın gezindikten sonra yol kenarında duran bir arabanın yanına sokulmuş ve arka koltukta tek başına oturan çocuğa:

- Buraların yabancısıyım, demiş. Parkın hemen yanı başındaki fırını arıyorum, çok yakın olduğunu söylediler.

Çocuk, arabanın penceresini iyice açtıktan sonra:

- Ben de buraya ilk defa geliyorum, demiş. Ama sağ tarafa gitmeniz gerekiyor herhalde.

Adam, çocuğun da yabancı olmasına rağmen bunu nasıl anladığını sormuş ister istemez.

Çocuk:

-Ihlamur çiçeklerinin kokusunu duymuyor musunuz? diye gülümsemiş. Kuş cıvıltıları da oradan geliyor zaten.

- İyi ama, demiş adam, bunların parktan değil de tek bir ağaçtan gelmediği ne malûm?

- Tek bir ağaçtan bu kadar yoğun koku gelmez, diye atılmış çocuk. Üstelik, manolyalar da katılıyor onlara. Hem biraz derin nefes alırsanız, fırından yeni çıkmış ekmeklerin kokusunu duyacaksınız.

Adam, gözlerini hafifçe kısarak denileni yaptıktan sonra, cebinden bir kağıt para çıkartıp teşekkür ederken fark etmiş onun kör olduğunu. Çocuk ise, konuşurken bir anda sözlerini yarıda kesmesinden anlamış, adamın kendisini fark ettiğini.

Işığa hasret gözlerini ondan saklamaya çalışırken:

- Üç yıl önce bir kaza geçirmiştim, demiş, görmeyi o kadar çok özledim ki.

Sizinkiler sağlam öyle değil mi?

Adam, çocuğun tarif ettiği yerde bulunan fırına yönelirken:

- Artık emin değilim, demiş. Emin olduğum tek şey, benden iyi gördüğündür.
    ---------------------

Tüm engelli arkadaşlarımızın günü kutlu olsun!

+1
    Çok güzel bir hikaye, güzel bir anlatım.

• quote:

Orijinalden alıntı: Janjan

quote:

Orijinalden alıntı: crazyarif

bu kadar az mesaj olduğunu görünce konuyu açtığımdan utandım

O zaman konuyu güncel tutalım.

tutalım
  • Demek ki burada da engellilere gereken yardımı gösterenler!! çok ki konuya katılım yok.
  • Twitter'da Aylin Aslım-Betül Demir-Doğa Rutkay ve Hande Yener tarafından paylaşılarak destek verilen yazım :

http://umutakdas.blogspot.com/2010/12/engelleri-kaldr.html
  • Ne eksik ne fazla... Kitabın orta yerinden

Ahh carınım o bile gelmiş

Star Haber ekibimizin başarılı muhabirlerinden biri, Erol Çalışır...
    Bedensel engellidir.
    Dünya Engelliler Günü vesilesiyle "365 gün yaşadıkları"™ yazdı... Önerileri var size.
    Akülü Sandalye kullanan bir engelliyi görünce "a-aaa oyuncak gibi kendi kendine gidiyor" deyin mesela!
    Engelliye ayrılmış park yerine otomobilinizi park edin, engelli itiraz edince, pişmiş kelle gibi sırıtın, "ben de engelliyim, kafadan engelliyim" diye yılışık yılışık, güya espri yapın.
    Konserde, tiyatroda engelli görürseniz, "bunun burda ne işi var" gibilerinden bakın... Ya da "ahh canııım, baksana ayol o bile gelmiş" filan diye acıyın.
    Felçli biriyle karşılaşınca, bacağını sıkın "his var mı?" diye sorun. "İğne batırınca da mı yok?" diye sorun. Görme engellinin gözüne, suratına, burnuna elinizi sallayın, test edin.
    Çocuğunuza gösterin, "yaramazlık yaparsan böyle olursun" deyin.
    Engelli biriyle herhangi bir fikir üzerine tartışırsanız, baktınız başa çıkamıyorsunuz, "sen adam olsaydın, o sandalyede oturmazdın zaten" deyin, aşağılayın.
    Zihinsel engelliye "deli" deyin. Birbirinize şaka yaparken... "Hadi len spastik" deyin.
    Kız arkadaşı olan veya evli bir bedensel engelli gördüğünüzde "cinsel hayatını" sorun! Yardım istemese bile, illa yardım edin...
    "Lütfen sandalyemi ittirmeyin, ben hallederim" derse, "sana da iyilik yaramıyor be" deyin.
    "Raporun yüzde kaç?" diye sorun... "Özürlü maaşı alıyor musun?" diye sorun. îş görüşmesinde "mesleğin ne?" diye sormayın, "neleri yapamıyorsun?" diye sorun... Engelli çalıştırmak yerine, onunla mı uğraşacaksınız, boş verin, yasa gereği cezayı ödeyin daha iyi.
    Spordan anlıyor olamazlar, takım tutamazlar! Futbol muhabbeti yaparken yanınıza gelirse, konuyu değiştirin... "Milli" bile olma hakları yoktur, "milli maçı" bile konuşmayın onlarla.
    Uçak bileti Satarken, tekerlekli sandalyeyle rol yapıyor olabilir, kimliğindeki "engelli" damgası da sahte olabilir, sağlık raporu isteyin. Otele gelirse, "refakatçin var mı?" diye sorun.
    Gece kulübüne girmeye kalkarsa, "burası sana göre değil" deyin.
    Baktınız, işitme engelli... Bağıra bağıra konuşun.
    Almaya mecbur ya...
    Tekerlekli sandalyeyi, işitme cihazını, bastonu üç katı fiyata satın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Erzurum lu -- 4 Aralık 2010; 8:52:14 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Erzurum lu

Ne eksik ne fazla... Kitabın orta yerinden

Ahh carınım o bile gelmiş

Star Haber ekibimizin başarılı muhabirlerinden biri, Erol Çalışır...
    Bedensel engellidir.
    Dünya Engelliler Günü vesilesiyle "365 gün yaşadıkları"™ yazdı... Önerileri var size.
    Akülü Sandalye kullanan bir engelliyi görünce "a-aaa oyuncak gibi kendi kendine gidiyor" deyin mesela!
    Engelliye ayrılmış park yerine otomobilinizi park edin, engelli itiraz edince, pişmiş kelle gibi sırıtın, "ben de engelliyim, kafadan engelliyim" diye yılışık yılışık, güya espri yapın.
    Konserde, tiyatroda engelli görürseniz, "bunun burda ne işi var" gibilerinden bakın... Ya da "ahh canııım, baksana ayol o bile gelmiş" filan diye acıyın.
    Felçli biriyle karşılaşınca, bacağını sıkın "his var mı?" diye sorun. "İğne batırınca da mı yok?" diye sorun. Görme engellinin gözüne, suratına, burnuna elinizi sallayın, test edin.
    Çocuğunuza gösterin, "yaramazlık yaparsan böyle olursun" deyin.
    Engelli biriyle herhangi bir fikir üzerine tartışırsanız, baktınız başa çıkamıyorsunuz, "sen adam olsaydın, o sandalyede oturmazdın zaten" deyin, aşağılayın.
    Zihinsel engelliye "deli" deyin. Birbirinize şaka yaparken... "Hadi len spastik" deyin.
    Kız arkadaşı olan veya evli bir bedensel engelli gördüğünüzde "cinsel hayatını" sorun! Yardım istemese bile, illa yardım edin...
    "Lütfen sandalyemi ittirmeyin, ben hallederim" derse, "sana da iyilik yaramıyor be" deyin.
    "Raporun yüzde kaç?" diye sorun... "Özürlü maaşı alıyor musun?" diye sorun. îş görüşmesinde "mesleğin ne?" diye sormayın, "neleri yapamıyorsun?" diye sorun... Engelli çalıştırmak yerine, onunla mı uğraşacaksınız, boş verin, yasa gereği cezayı ödeyin daha iyi.
    Spordan anlıyor olamazlar, takım tutamazlar! Futbol muhabbeti yaparken yanınıza gelirse, konuyu değiştirin... "Milli" bile olma hakları yoktur, "milli maçı" bile konuşmayın onlarla.
    Uçak bileti Satarken, tekerlekli sandalyeyle rol yapıyor olabilir, kimliğindeki "engelli" damgası da sahte olabilir, sağlık raporu isteyin. Otele gelirse, "refakatçin var mı?" diye sorun.
    Gece kulübüne girmeye kalkarsa, "burası sana göre değil" deyin.
    Baktınız, işitme engelli... Bağıra bağıra konuşun.
    Almaya mecbur ya...
    Tekerlekli sandalyeyi, işitme cihazını, bastonu üç katı fiyata satın.

Alıntıdır (Yılmaz Özdil)

• herkes bizi gözden çıkarmış zaten.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.