Şimdi Ara

3 adet AAA kullanılan led fenerde 18650 kullanmak?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
2
Favori
1.293
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba.
    Elimde birden fazla sayıda bauhaus tan aldığım led ışıldak var. Tamir işlerinde vs kullanıyorum kendilerini.
    Bu fener 3 adet AAA (kumanda pili) ile çalışıyor.
    Piyasa pilleri de olsa, uzun ömürlü olduğunu vaadeden duracell de olsa beni memnun edecek kadar uzun dayanmıyor.

    Elimde, hi-level ve slink powerbank tan söktüğüm 2 adet 18650 lityum pil mevcut.(biri 3000mah diğeri 2600mah, kodlarına detaylı bakmadım henüz, olay taze) Bu pilleri şarj ettim ve fenerin içini açarak kutupları dokundurmak suretiyle fenerin düğmesine bastım, her zamanki ışığı verdi. Zararı olabilir düşüncesiyle (malum lityum piller. Şakaya gelmiyor) 10sn kadar bekledikten sonra bağlantıyı kestim.

    Sorum şu, 3 adet 1.5v luk AAA pil kullanılan bu pil canavarı fenerde, yer problemini, pil yuvası problemini tamamen bir kenara bırakırsak tam şarjda 4.2V luk bu 18650 lityum pili sağlıklı bir şekilde kullanabilir miyim? Powerbank şarj modülü çıkışı 5v a kadar çıkarıyor, pili denememdeki gibi direkt bağlamak yerine şarj modülünü kullanmam yeterli olur mu?

    Powerbank ın usb şarj modülü duruyor. Pil yuvasını kesip modifiye edip powerbank modulünün çıkışını, fenerin devre kartının güç ayaklarına lehimlemeyi düşünüyorum. Kasasında da uygun deliği açarak usb den şarj edebileceğim bu powerbankı ve pil canavarı feneri şarj edilebilir ve powerbank olarak kullanılabilir bir fenere (powerbank olayı şart değil) dönüştürmem mümkün müdür? Sağlıklı mıdır?

    Elimde fazladan bir fener var. Evet, uğraşacağına al bir tane rico rc0028 veya 30, onu zaten alacağım.2 adet bulunan Nitecore Tube bile ufacık boyutuyla oldukça işimi görüyor, çok da kullanışlı. Ancak gözden çıkardığım bu powerbankı biraz vakit geçirmek, biraz da meraktan bu şekilde değerlendirmek istedim.
    Konu hakkında cevaplarınızı ve fikirlerinizi bekliyorum.
    Not:fenerin fotoğrafını ekledim.
    3 adet AAA kullanılan led fenerde 18650 kullanmak?







  • Piyasadaki kalem piller dediğiniz gibi çok dayanmıyor. Ben de birkaç tane ışıldak aküsünü söküp dediğiniz gibi 18650 pil ekledim.

    Siz de aynen yapabilirsiniz.

    Şu anda 3 adet kalem pil zaten doluyken pil başına 1.6 volt civarında oluyor ki 3 pilde 4.8 volt eder. Siz ışıldağı yakmak için powerbankın çıkışından 5-5,30 volt arasınde bir değer alırsınız. Muhtemelen bu voltajı da götürür ama içiniz rahat etmezse bir adet seri diyot bağlayabilirsiniz. Voltaj bir miktar düşer. Galiba 0,5-0,6 volt aşağı düşüyordu.

    Bunun dışında TP4056 ların koruma modüllü olanlarından da alıp bağlantı yapabilirsiniz.

    Pili direkt bağlarsanız zamanla nominal deşarj voltajının altına düşerse farketmezsiniz ve ömrü kısalır.
  • karadvt K kullanıcısına yanıt
    Bilgi için çok teşekkür ederim.Pili direkt bağlamayı düşünmüyorum. Uygun vaktimde pili tekrar şarj modülüne bağlayıp çıkışını fenere vereceğim.Bu sayede hem pili söküp harici şarj etmem gerekmeyecek, powerbank mantığıyla şarj edeceğim.Hem de gereksiz pil israfından kurtulacağım. Maliyeti de dert değil, ancak birikip pil kutularına atarken harbiden gereksiz gelmeye başladı.
    Usb çıkışını powerbank gibi kullanmaya devam edebilirim büyük ihtimalle ancak fanteziye girmeye gerek yok.Hem fenerin bağlantısını oradan vereceğim için ya usb konnektörü söküp öyle lehimleyeceğim ya da girişi epoxy veya silikon ile kapatacağım.

    Daha rijit olacaksa sizin önerdiğiniz TP4056 şarj modülü devresini tek başına kullanmam da yeterli olur anladığım kadarıyla (yoksa sadece pili şarj etmek için kullanıp bu modülden çıkış alamaz mıyım? Bazı pcblerde OUT ayakları gördüm, bazılarında göremedim, o sebeple karıştı biraz sanırım), lütfen yanlışsam düzeltin.

    +
    @yardımcıPilot ; kullanmak istediğim 18650 piller malum; lityum-polimer değil, li-ion piller. Ve güvenli harici şarj için 18650 leri şarj etmekte kullandığım Nitecore D2 şarj aletini kullanıyorum.




  • tysonpearl kullanıcısına yanıt
    Usb çıkışını hem fener icin hem de powerbank olarak kullanabilirsiniz. Sadece usb cikislarina 2 kablo lehimlersiniz . Usb portu da yerinde kalır.



    Tp4056 ya gelince aynen out olanlardan tercih edin. Ledler cok amper çekmedikce sorun olmaz.olcme imkaniniz var mi ?

    5V 1A Micro USB 18650 Lithium Battery Charging Board Charger Module Protection Dual Functions TP4056
    https://s.click.aliexpress.com/e/eqWnYK0DN



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karadvt -- 11 Aralık 2018; 20:34:28 >
  • Avometrem yanımda değil, yaptıktan sonra ölçeceğiz artık. :) bir de Ni-Mh AAA piller var elimde, yeni almıştım, şarj ettim duruyor. Önce tam şarjda onları deneyeceğim kaç dk yanıyor diye. Ardından 18650 yi bağlayıp. Şarj süresi konusunda ne kadar değdiğini de görmüş olurum.

    Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: karadvt

    Usb çıkışını hem fener icin hem de powerbank olarak kullanabilirsiniz. Sadece usb cikislarina 2 kablo lehimlersiniz . Usb portu da yerinde kalır.



    Tp4056 ya gelince aynen out olanlardan tercih edin. Ledler cok amper çekmedikce sorun olmaz.olcme imkaniniz var mi ?

    5V 1A Micro USB 18650 Lithium Battery Charging Board Charger Module Protection Dual Functions TP4056
    https://s.click.aliexpress.com/e/eqWnYK0DN
    Aynısı mıdır?
    https://urun.gittigidiyor.com/ev-elektronigi/tp4056-micro-usb-5v-1a-adroid-samsung-soket-lityum-ion-pil-18650-sarj-devresi-mikro-usb-sarj-by37-398131659

    Kullanılmayan tablet bataryalarım var. Powerbank yapmak için bu devre uygun mudur?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Alphace -- 16 Aralık 2018; 15:40:18 >




  • Alphace A kullanıcısına yanıt
    Bunda koruma çıkışı yok ama pilleri sarj ederken linkini verdigimden bir farki yok. Ayrıca Tp4056 tek başına yeterli degil. Tp4056 sadece pilleri sarj etmeye yarar.
  • O zaman şunu alayım

    5V 2A Power Bank Charger Module Charging Circuit Board Step Up Boost Power Supply Module 2A Dual USB Output 1A Input

    https://s.click.aliexpress.com/e/SqhzzNQ
  • Alphace A kullanıcısına yanıt
    Evet bununla powerbank yapabilirsiniz
  • TP4056 ile 1 adet 18650 pili devreye bağladım. Yaklaşık 1 aydır kullanıyorum. 3 kere tam şarj dolu iken süre ölçümü yaptım. Bahsettiğim el fenerinde "aralıksız" 5:30 - 6:00 saat civarında yanıyor. İşimi fazlasıyla gördü. Yani 6 saate yakın kesintisiz ışık alıyorum. Pili hi-level ın tekli powerbank inden sökmüştüm. TP4056 yı Kadıköy den 3-5TL civarı bir fiyata aldım. Fenerin kasasını aşındırarak modifiye ettim. Ettiğime de biraz pişman oldum. Şimdi olsa direkt powerbank kutusunu fenerin arkasına Dyson kuvvetli silikonla yapıştırır sadece kablo bağlantısını yapardım pili fenerin içine gömmek yerine. Yardımcı olan arkadaşlara teşekkür ederim.

    Bu sistem işimi görmeseydi Rico nun 420lm lik şarjlı fenerlerinden alacaktım yaklaşık 200-250TL civarı fiyata. Gerek kalmadı.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tysonpearl

    TP4056 ile 1 adet 18650 pili devreye bağladım. Yaklaşık 1 aydır kullanıyorum. 3 kere tam şarj dolu iken süre ölçümü yaptım. Bahsettiğim el fenerinde "aralıksız" 5:30 - 6:00 saat civarında yanıyor. İşimi fazlasıyla gördü. Yani 6 saate yakın kesintisiz ışık alıyorum. Pili hi-level ın tekli powerbank inden sökmüştüm. TP4056 yı Kadıköy den 3-5TL civarı bir fiyata aldım. Fenerin kasasını aşındırarak modifiye ettim. Ettiğime de biraz pişman oldum. Şimdi olsa direkt powerbank kutusunu fenerin arkasına Dyson kuvvetli silikonla yapıştırır sadece kablo bağlantısını yapardım pili fenerin içine gömmek yerine. Yardımcı olan arkadaşlara teşekkür ederim.

    Bu sistem işimi görmeseydi Rico nun 420lm lik şarjlı fenerlerinden alacaktım yaklaşık 200-250TL civarı fiyata. Gerek kalmadı.
    İyi olmuş. Tp4056 yine lazım olacaksa aliexpressten ucuza siparis edin. Her zaman ise yarar.



    Hurdacidan da laptop bataryası alırsınız.




  • 3 tane almıştım zaten Kadıköy den. 2si yedek. İlk etapta fazla beklememek için attım köşeye. 3 pil vs için olan boarddan da sipariş verdim. Gelir bikaç haftaya.Eski laptop bataryalarım var. AncakLaptop bataryasının içindeki 18650leri sağlıklı bir şekilde ölçecek ekipmanım henüz yok. Şuan ihtiyacım da yok. Yine de tavsiyeniz için teşekkür ederim.
  • tysonpearl kullanıcısına yanıt
    Ekipmanınız yoksa bile pilleri sarj ederken elinizle de olsa ısısını takip edin. Isınıyorsa o pili kullanmayın. Genelde Sanyo Ur18650a kodlu olanlarda ısınma problemi olabiliyor.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.