Teğmen
26 Ekim 2010
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
2 üye
Görüntülenme
Toplam: 56 (Bu ay: 0)
Gönderileri

Merhaba.

Yakın çevrem komple Covid. En büyük temennim hafid geçirmeleri. 2 gün önce ben de koku duyumun tamamen gitmesiyle pozitif olduğumu fark ettim. 5 gün evvelki testim negatifti. Koku duyum gitmese hasta olduğumu dahi anlamayacaktım. Çevremden ilk vaka haberini aldığımın ertesi günü (2gün önceki testim negatif olmasına rağmen) tamamen izole etmiştim kendimi. Test sonucu gelene kadarki o 1 gün de hasta akrabam ile aynı odada bulunmuştum 20dk kadar. O ara kaptığımı düşünüyorum. Tek temennim hafif atlatılması ve kendimi erken kapatarak başkasına bulaştırmamış olmam.

Konuya geleyim. ULV sisleme-ilaçlama makinesi. İşyerimde ve evimse bioxi nin ortam dezenfektanını kullanıyorum. Sağlık bakanlığı vb. onay sertifikaları olduğu için. Bir de bildiğiniz nalburlarda da satılan basit 30₺ lik 1lt lik ilaçlama pompasını. Fakat hem evde hem işyerinde, hem araçlarımda pek içim rahat etmiyor bu püskürterek ilaçlama yöntemi. Özellikle de hasralık atlatıldıktan sonra ortamı dezenfekte etmek için en teferruatlı ilaçlama olarak ULV geliyor aklıma.

Evinde işyerinde bu tip cihazlardan kullanan varsa tavsiyelerini bekliyorum. Zira 1800₺ ile 450₺ gibi uçurum fiyat farkları var. Hemen hepsi de birbirine benziyor. Bazılarında Watt değerleri farklı yazıyor. Ve hepsi de burada montajlanıp satılan ürünler. O sebeple tavsiye benim için birinci tercih sebebi olacak.

Bir yandan da standart manuel püskürtme neyine yetmiyor diye tırmalıyor cimri tarafım. Ancak dediğim gibi, hastalık sonrasına ve ayrıca işyeri ofis için, araba için damla damla nereye değdiği belli olmadan bir ilaçlama içimi rahatlatmıyor.

Bu konuda tavsiyelerinizi bekliyorum.

Sağlıklı günler dilerim.

Merhaba.
Bende emektar bir Hp pavilion G6 1095ET model laptop var.
Çok badire atlattı, klavyesini kasasını değiştirdim, halen kullanılıyor lazım olduğunda.
Lakin harddisk ömrünü tamamladı gibi, yavaşlamalar, tam kapasite kullanımlar vs.
Bu sebeple bir adet SSD takmayı düşünüyorum. Ancak model hakkında anakart SATA1 mi yoksa SATA2 mi olduğunu bulamıyorum.
Sata1 ise en azından takıp açılışını hızlandırmak ve işlemleri rahatlatmak istiyorum. Sata2 ise halay çekebilirim,garanti vermiyorum.
Bilen, benden daha detaylı araştırıp bakabilen veya nasıl bulacağımı söyleyen varsa yanıtlarını bekliyorum.
Merhaba.
Elimde birden fazla sayıda bauhaus tan aldığım led ışıldak var. Tamir işlerinde vs kullanıyorum kendilerini.
Bu fener 3 adet AAA (kumanda pili) ile çalışıyor.
Piyasa pilleri de olsa, uzun ömürlü olduğunu vaadeden duracell de olsa beni memnun edecek kadar uzun dayanmıyor.

Elimde, hi-level ve slink powerbank tan söktüğüm 2 adet 18650 lityum pil mevcut.(biri 3000mah diğeri 2600mah, kodlarına detaylı bakmadım henüz, olay taze) Bu pilleri şarj ettim ve fenerin içini açarak kutupları dokundurmak suretiyle fenerin düğmesine bastım, her zamanki ışığı verdi. Zararı olabilir düşüncesiyle (malum lityum piller. Şakaya gelmiyor) 10sn kadar bekledikten sonra bağlantıyı kestim.

Sorum şu, 3 adet 1.5v luk AAA pil kullanılan bu pil canavarı fenerde, yer problemini, pil yuvası problemini tamamen bir kenara bırakırsak tam şarjda 4.2V luk bu 18650 lityum pili sağlıklı bir şekilde kullanabilir miyim? Powerbank şarj modülü çıkışı 5v a kadar çıkarıyor, pili denememdeki gibi direkt bağlamak yerine şarj modülünü kullanmam yeterli olur mu?

Powerbank ın usb şarj modülü duruyor. Pil yuvasını kesip modifiye edip powerbank modulünün çıkışını, fenerin devre kartının güç ayaklarına lehimlemeyi düşünüyorum. Kasasında da uygun deliği açarak usb den şarj edebileceğim bu powerbankı ve pil canavarı feneri şarj edilebilir ve powerbank olarak kullanılabilir bir fenere (powerbank olayı şart değil) dönüştürmem mümkün müdür? Sağlıklı mıdır?

Elimde fazladan bir fener var. Evet, uğraşacağına al bir tane rico rc0028 veya 30, onu zaten alacağım.2 adet bulunan Nitecore Tube bile ufacık boyutuyla oldukça işimi görüyor, çok da kullanışlı. Ancak gözden çıkardığım bu powerbankı biraz vakit geçirmek, biraz da meraktan bu şekilde değerlendirmek istedim.
Konu hakkında cevaplarınızı ve fikirlerinizi bekliyorum.
Not:fenerin fotoğrafını ekledim.
Merhaba. Bir arkadaşımın sistemini yenileyeceğiz.Bu sebeple oyun için (Cs go, half life, bfme tarzı çok grafik istemeyen oyunlar), ve genel kullanım için bir sistem toplamak istiyoruz.Mümkünse bugün içerisinde.
600W bir psu muz var.500gb da bir hdd miz.
Cdokuyucuya falan girmiyoruz.salt sistem olacak.
Elimizde HD6850 grafik kartımız var.Bunu kullanabilir veya kullanmadan APU toplayabiliriz.(performans farkı önemli yani apu ile daha mı iyi bir perf. Alacağız)
Bu sebeple amd veya intel,
Anakart
İşlemci
Ram önerilerinizi acilen bekliyorum. 1200tl max. Bütçe olacak şekilde.
Merhaba. Bir baitcasting makina ve ona uygun kalınlıklarda 1 monoflament 1 fluorocarbon 1 de ip misina aldım. Makinanın 4,5 kg çekeri var.
İstanbul dayım ve sahil yolundan geçerken (beykoz, üsküdar arası kandilli vs.) bayağı bir hoşuma gidiyor orada avlananları izlemek. İzlemek dahi huzur verirken ben de olta atayım, huzurum ikiye katlansın dedim. Ve evet ala ala baitcasting bir makina aldım.

Şimdi, gölde balık tutma şansım yok, dolayısıyla düşük atarlı oltalar işimi görmeyecektir diye düşünüyorum. Büyük balıkta da gözüm yok. Orta karar bir tetikli kamış arıyorum. 200 Tl yi mümkünse geçmeyecek bir kamış.
Taşıma ve kullanım açısından 2 parça olanlar sanırım baitcasting için idealtir. Ancak mevcut casting rod ların atarları sadece kaşık odaklı olduğu için oldukça düşük geliyor. Yani 3-28 gr aralıklarında.
O yüzden jerk veya jig denen daha yüksek atarlı kamışlara mı yönelmeliyim?
Bahsettiğim yerlerde bana lazım olacak kurşun ağırlığı (balığa göre) ne olacaktır?

Kandilli vb kıyı taraflarında sakince keyifle atabileceğim bir kamış önerirseniz sevinirim.
Merhaba. Cihazım ipad air 32gb . Mevcut yazılım sürümü 7.1.1(11D201)
Yeni gelen güncellemeyi yapmak istediğimde wifi ye bağlı olduğum ve bağlantının sağlamlığından emin olduğum halde (3 ayrı wifi ağından da denedim);
" Güncelleme Doğrulanamadı
Artık İnternet'e bağlı olmadığınız için İOS 9.3 doğrulanamadı."
Hatası alıyorum.
Çözüm önerilerine yardımcı olmak için şunları söylemem gerek. Dediğim gibi internet bağlantı da hiçbir sorun yok. Tableti kapatıp açıp tekrar denedim. Yine olmadı. Cihazda 4,5 GB boş alan mevcut. Mevcut sürüm 7.1.1 . Konu hakkında bilgisi olan veya kaynak bulan arkadaşların yardımını bekliyorum.
Güncelleme yeni geldiği için benimle aynı sorunu yaşayacak arkadaşlara da bir çözüm olur umarım.
Forumdan bir arkadaşın sistem toplama tavsiyesi sırasında sorduğu soru beni bu konuyu açmaya itti.
Yöneticiler uygun görürse başlığı üste tutturabilir, bu tip bir konunun kaynamasını istemeyiz sanırım.Bu konuda sorusu olan veya bilgisi olmayan arkadaşlar rahat ulaşıp yanlış seçim yapmasınlar.
SLI umuduyla sistem toplayıp darboğaz yaşamasınlar. Sonra teknik destek bölümüne konu açıp "format at düzelir" cevaplarıyla karşılaşmasınlar.

Detaylı ve teknik anlatım olacağı için başlıklar halinde yazacağım.İlgili başlıkları aşağıda yazıyorum ki daha kolay ulaşabilirsiniz.
1- İşlemci ve SLI yapılıp yapılamaması ne alaka?
2- PCI Express versiyonları ve veri aktarım hızları
3- 5930k ve 5820k sli karşılaştırması (40 hat vs. 28 hat)
4- 4770k doğrultusunda 6700k çıkarımı
5- SONUÇ

-1-
Öncelikle şunu anlatalım kısaca; işlemci ve sli bağlantısını kurma sebebimiz nedir?
http://ark.intel.com/tr/products/88195/Intel-Core-i7-6700K-Processor-8M-Cache-up-to-4_20-GHz

Linkte işlemci özelliklerini incelediğimizde Genişletme Seçenekleri sekmesinde karşımıza 3 satır çıkıyor.
PCI Express Değişiklik Sürümü 3.0
PCI Express Yapılandırmaları ‡ Up to 1x16, 2x8, 1x8+2x4
Maksimum PCI Express Hattı Sayısı 16

Bu demek oluyor ki; işlemcimiz toplamda 16 tane PCIexpress 3.0 kanalından veri aktarmaya müsait.
SLI da ne yapıyoruz?Kabaca; 2,3 veya 4 ekran kartını anakartımıza bağlayıp tek karttan daha yüksek performans alıyoruz.
SLI ın pcie 3.0 aktarım şemaları da işlemci müsade ettiği sürece şöyledir:
2yollu: 16x/16x veya 8x/8x
3yollu: 16x/16x/8x veya 8x/8x/8x
4yollu: 8x/8x/16x/8x

Ve bazı anakartlarda 16in4x veya 16xin8x ibarelerini görebilirsiniz.bunlar da fiziksel olarak 16x genişliğinde olup içinde 4x veya 8x ayak olan slot olduğunu ifade ederi.

-2-
PCI Express versiyonları ve veri aktarım hızlarına tabloda bakarak bir fikir edinelim.
 i7 6700K Skylake ve 5.Nesil i7 işlemciler ile SLI yapmak

Bu tablodan yola çıkarak hızların her bir versiyonda 2 katına çıktığını görüyoruz.Bu da demek oluyor ki veri aktarım genişliği bazında bakarsak;
16x slotta 1x PCIe 3.0 ın veri aktarım hızı = 2x PCIe 2.0 = 4x PCIe 1.0
8x slotta durum şöyle:
1 tane PCIe 3.0 8x slot = 1 tane PCIe 16x slotla eşit miktarda veri aktarım hızına sahip.

Dolayısıyla 16 PCIexpress 3.0 hattında yani 16xPCIe 3.0 slotunda 16GB/s veri aktarım hızımız var.

-3-
i7 5. Nesil işlemciler olan 5930k ve 5820k. Bu ikisini karşılaştıralım.
Neden bu iki işlemciyi karşılaştırıyoruz peki?
Çünkü biri 40 hat, diğeri 28 hat pci desteklemekte.
5930k: http://ark.intel.com/tr/products/82931/Intel-Core-i7-5930K-Processor-15M-Cache-up-to-3_70-GHz

5820k:http://ark.intel.com/tr/products/82932/Intel-Core-i7-5820K-Processor-15M-Cache-up-to-3_60-GHz
Piyasadaki denenmiş örnekleri ve verileri elimde olan bu iki işlemci var.

Dolayısıyla bu arkadaşların 4K da GTX980 ile slotlara göre tekli, 2li, 3lü ve 4lü SLI karşılaştırma ve performanslarına bakalım.

A-Tek kart ile 4K Oyun Performansı ve pci slot kullanımı

B- 2 Yol SLI ile 4K Oyun Performansı ve slot kullanımı

C- 3 Yol SLI ile 4K Oyun Performansı ve slot kullanımı

D- 4 Yol SLI ile 5K Oyun Performansı ve slot kullanımı - !!!

Görsellerden anlaşıldığı üzere çok fazla belirgin bir fark yok. Özellikle B maddesindeki görsele bakarsak; 2x 16x sli ile 2x8x sli da ciddi bir fark yok.Bu da SLI da nasıl bir veri aktarımı kullanıldığı hakkında bize bilgi veriyor.

-4-
Gelelim 6700k ya. 6. nesil intel 6700k 16 pci hattı destekliyor demiştik ancak verdiğimiz örnekler 40 ve 28 hatlı işlemciler üzerineydi. Şuan bulabildiğim bir görsel yok ancak bulduğumda konuya eklerim;
16 hatlı bir işlemciden örnek verelim. i7 4770k 16 pci hatlı bir işlemci.
http://ark.intel.com/tr/products/75123/Intel-Core-i7-4770K-Processor-8M-Cache-up-to-3_90-GHz

4770k nın 1. maddedeki bölüm özelliklerini incelediğimizde:
PCI Express Değişiklik Sürümü Up to 3.0
PCI Express Yapılandırmaları ‡ Up to 1x16, 2x8, 1x8+2x4
Maksimum PCI Express Hattı Sayısı 16

6700k ile aynı olduğunu görüyoruz.
Bu durumda;
4770k 2way SLI da TitanX ile sli yapılmış örnekleri çokça mevcut.Yani PCI hattına bakarak; 6700k ile bu bakımdan aynı olan 4770k; TitanX ile yapılan 2li SLI da darboğaz yaşamadan SLI imkanı sağlıyor.

-5- SONUÇ

Intel i7 6700K işlemcili bir sistem toplayıp, SLI yapma düşüncesindeyseniz; maksimum 2 pcie 3.0 portu kullanarak 2 KARTLI SLI YAPABİLİRSİNİZ.
Ancak; 2 kartlı SLI yapıyorsanız diğer pci girişlerinize başka bir pci donanım takmamanız gerekir. Bunu PCI Express Yapılandırmaları verilerine göre söylüyorum.

SLI yapacak arkadaşların; SLI ın sadece grafik kartı veya anakartla alakalı olmadığını, veya işlemcinin çekirdek sayısı,işlemci frekansı ile alakalı olmadığını, direkt olarak işlemcinin kendisiyle ve Desteklenen PCI Hat Sayısı ile alakalı olduğunu, işlemci seçimlerini de buna göre yapmaları gerektiğini bilmelerinde fayda var. Aksi takdirde darboğaz yaşayacaklar ve sağlıklı bir verim alamayacaklardır.

Umarım konu yeterince açık ve faydalı olmuştur.
-Yanlışım varsa uyarırsanız sevinirim.-

i7 6700K Skylake ve 5.Nesil i7 işlemciler ile SLI yapmak i7 6700K Skylake ve 5.Nesil i7 işlemciler ile SLI yapmak i7 6700K Skylake ve 5.Nesil i7 işlemciler ile SLI yapmak i7 6700K Skylake ve 5.Nesil i7 işlemciler ile SLI yapmak i7 6700K Skylake ve 5.Nesil i7 işlemciler ile SLI yapmak
Merhaba.
S-link SL-3EX5 marka ve modelde pci-e 2 portlu usb 3.0 kart aldım.
(x4) PCI-E yuvasına taktım. (Anakart Supermicro X8DAL-i)
Kartın kullanım kağıdında "Kartın arkasına Molex gücünüzü takmanız önerilir. Çoğu PCI-e yuvaları kartın çalışması için gerekli gücü tedarik edemeyecektir." yazıyor.
Ancak mevşu şu;
Benim bildiğim molex budur:

---
Fakat kart şöyle:

Belki kullanım kağıdındakiler kafa karıştırmış olabilir ancak;
Sağ alt köşedeki gibi kartın güç girişi. Ben hangi kablo ile bu karta güç vereceğim?
Power Supply: Xigmatek Centauro 800W 80+ Bronze

Konu hakkında bilgisi olanlardan yardım rica ediyorum.
İyi günler.
Merhaba.
Yeni topladığım kasada (workstation)Photoshop-Corel tarzı programlar sorunsuz çalışıyor.Ekran kartımı (Sapphire HD 7850) ve kasamı test etmek için CS GO açayım dedim; oyuna girdikten birkaç saniye sonra ekran kararıyor, ses kesiliyor ancak kasa çalışmaya devam ediyor. Ramden şüphelendim, oyun açılınca ram kullanımına baktığımda 3gb kullanıma gelince dediğim sorunu yaşıyorum.Ama emin değildim.

Bios u güncel değildir diye biosunu güncelleyeyim dedim usb boot ile. Güncelleyince resimdeki " Cmos Checksum Destroyed" ibaresini gördüm ama update tamamlandı.

Ardından yine denedim, yine aynı. Bu sefer ramleri kontrol etmek için 'memtest86+ 5.01' ile ram testine başladım.İlk test tamamlandı (bkz. Diğer foto) 2.ye geçti.
Pass: 0. Yazan kısım Pass. 1. Oldu.

*Bu kapanma sorununun sebebi nedir?
* Bahsettiğim cmos hatası nedir? Düzeltilebilir mi?Nasıl düzeltilir?
*Kapanma cmos hatasıyla bağlantılı mıdır?

Sistem:
Win 8.1 pro
Anakart: Supermicro X8dal-i dual 1366 socket 5500 chipset
İşlemci: 2 x Xeon X5650
Soğutucu : 2 x Zalman CNPS11X Performa
Ram: 2 x hi level 8gb 1333Mhz DIMM
Depolama: hi level 120gb ssd + samsung 1tb sata
Ekran kartı: Sapphire HD7850 1GB GDDR5
PSU: Xigmatek 800W bronze

( memtest devam ediyor, 2. Test %24 te.2saat13 dk geçti.bildiğim.kadarıyla ramde sorun varsa memtestte çabuk çıkıyor ilk yarım saat gibi)

Sorun hakkında bilgisi, tecrübesi , fikri olanlardan cevap bekliyorum.
İyi günler.
Merhaba.

Workstation ayarında; kendime ve arkadaşıma birer bilgisayar toplayacağım. Render odaklı olacak ve bana gereken işlemci gücü. Belki CS 1.5 de oynarım. :)
Kullanacağım programlar Solidworks, Keyshot, 3DSmax, Maya
Tekrar belirteyim; video montajı, ağır yüklü animasyon için değil, obje-parça çizimi-tasarımı ve render işlemi için kullanacağım.
Bu sebepten pahalı ekran kartlarına ihtiyacım olmadığını düşündüm, yanlışım varsa düzeltin.
Ayrıcailk etapta 8gb-16 gb civarı ram takmayı düşünüyorum.

Cpu Benchmark tan baktığıma göre dual X5650 nin performansı; yeni birçok işlemciye göre bana daha cazip geldi.

2 adet Intel Xeon X5650 işlemci birkaç güne elime ulaşıyor. Yurtdışında bir akrabamdan gelecek.
Ben de bu çift işlemci odaklı bir anakart arayışına girdim.

(sizin sorabileceğiniz mutemel sorulara cevabımdan sonra benim sormak istediğim)
!!! Asıl Soru !!!:
1366pin Intel Xeon X5650 işlemcilere uygun (2x grafik kartı slotu işimi görür) hangi anakartı almalıyım? + Bu anakartlarda (z800 ile supermicro farklı olabilir bilmiyorum, ondan soruyorum) hangi tip ram kullanabilirim?

Ufak bir araştırma yaptım ve
1- EVGA SR2 nin uyumlu olduğunu gördüm. 5 grafik kartı slotu var,yüzeysel bir araştırmayla internette sıfırını veya ikinci elini bulamadım.Fiyatı yüksek.

2- Supermicro nun dual cpu anakartları var ancak çok fazla çeşit var ve hangilerinin bana uygun olacağını tam çözemedim.

http://www.supermicro.com/products/motherboard/Xeon1333/#1366

3- Bir de yurtdışında (USA, Almanya,UK vs.) HP Z800 workstation anakartları satılıyor; dualcpu olan. Çıkma diye tahmin ettiklerim uygun fiyatta. Ama uygun fiyatı gözümü döndürecek olup da alırsam, bir de elimde patlarsa diye düşünmeden edemiyorum. Ancak iki kasa birden toplayacağım ve eğer bu da işimi görürse bir taşla iki kuş vurmuş olurum.

4- ASUS Z8NA-D6C Dual LGA 1366 Intel 5500 ATX Dual Intel Xeon 5500 and 5600 Series Server/Workstation Motherboard -> Bunun hakkında emin değilim ve 2. el piyasasında da göremedim.

Bunların dışında başka bulamadım, ki bu saydıklarım hakkında da net bir bilgiye sahip değilim.

Anakartları yurtiçi-yurtdışı temin konusunda sıkıntım yok.

Aranızda bu veya buna benzer sistem kullanan varsa değerli görüşlerini merak ediyorum.
Elinde uygun anakart olan ve satan varsa özelden yazabilir.

Uzun, belki detaylı ve basit şeyler sorduğum için üzgünüm, ancak o kadar kararsız kaldım ki, bu sabah rüyamda anakartlarla, devrelerle boğuştum resmen.

Yardımcı olursanız sevinirim.
Güzel günler.
Hakkında
Sistem ve Tercihleri
Bilgisayar
Dual Xeon X5650
Otomobil
Chevrolet Impala 64'
Steam
KelebekTayyar
Tablet
İpad Air
Notebook
HP
İşlemci
Intel Xeon X5650
Anakart
SuperMicro X8DAL-i
Ekran Kartı
Quadro 2000
Temel Bilgiler ve İstatistikler
Aktiflik: Şu anda DH'de değil
Son Giriş: 2 yıl önce
Son Mesaj Zamanı: 3 yıl
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 340
İkinci El Bölümü Mesajları: 58
Konularının görüntülenme sayısı: 4.241 (Bu ay: 166)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 195 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Sıcak Fırsatlar
Mesajları
İkinci El Referansları
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.