Şimdi Ara

20k mühendislik yazma fikri (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
7 Misafir (2 Mobil) - 5 Masaüstü2 Mobil
5 sn
67
Cevap
0
Favori
2.912
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

20k lık mühendislik te globaldeki okullardan ne gibi farklar oluyor ki. globalde iş aradığın zaman senin ne boğaziçi ne koç ne odtü mezunu olduğuna bakmıyorlar. öncelik dilin yeterli ise adamlar seni hangi departmanda kullanacaksa o birimin programları ile yeteneğini ölçüp etkin misin yeterlimisin onu sınarlar. usa da çoğu iş yeri senden diploma bile istemez. önemli olan onların istediği paket programları yeterli düzeyde kullanabil. bunun da senin bitirdiğin okulla bir alakası yok. tabiki istanbul, ankara daki okullar ile siirt , batman hatta sivas daki ee bölümleri bir değil ama bi gazi ile odtü nün etkinlik açısından arasında uçurum yoktur mühendislik mezunları açısından. ha bu 2 si arasında bariz dil üstünlüğü vardır odtü nün onuda başta yazmıştım zaten.

Not: geçen sene bizde bu konu başlığındaki arkadaş gibi muğlak kaldığımız için çok ça araştırmıştım. o yüzden bu sene aklında soru işareti olanlara bir fikir olsun diye yazıyorum. 20 değil 40 k ile de mühendislik tercih edilir. yeterki ilgin alakan ve azmin olsun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maviplanet -- 9 Temmuz 2025; 9:53:41 >

• maviplanet kullanıcısına yanıt

hocam yanlış biliyorsunuz birçok şeyi.

abd'de iş için abd'de master/doktora şart.

abd'de iyi şirketlerde çalışan bilkent, boun, odtü topluluğu sayesinde gayet de biliniyor bazı büyük şirketler tarafından. bunu faang'da hr olan birinden duydum

20k okul ile top tierlar arasında ciddi farklar var eğitim, vizyon, ingilizce vs.

ama en kritik fark öğrencinin kendisinde. 1-3-5k yapmış biri ile 40k yapmış biri arasında ciddi fark var. bunu kendi bölümümden gözlemliyorum. aynı okul bölüm olmasına rağmen 2 binden giren burslu ile 40 binden giren yarı burslu arasında ciddi farklar var. övünmek için demiyorum ben 5k oldum, olimpiyat geçmişim var, not ortalamam 3.9, derslere ek kendimi geliştiriyorum, günde 12 saatim ekran başında ders çalışma, kod yazma, problem çözme ile geçiyor. 30-40 bine giren biri nasıl farkı kapatacak? top okullardaki derece yapan çoğu öğrenci benim gibi. yani kimse yerinde saymıyor ki farkı kapatsınlar aksine fark ünide daha da açılıyor.

1k olmuş çalışkan birini sütçü imam'a koyun, 60-70 binle koç'ta paralı okuyandan daha başarılı olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-26D038039 -- 9 Temmuz 2025; 10:11:30 >

• abd de iş imkanı yazılımdan ibaret değil kardeşim. makine mühendisliğinden tut endüstriye kadar çok geniş bir skala var. işe alım uzamanlar youtube da bir çok video var anlatılan. yanlışım olabilir ama genel olarak kaide bu şekilde.

diğer mühendislikler için de geçerli dediğim.

isabetli bir yorum olmuş, elinize sağlık. Top tier gatekeeping'i yapmaya gerek yok, kariyerinizde iyi bir noktaya gelmek için top 6 okula girmek zorunda değilsiniz, girerseniz işiniz kolaylaşır sadece.

• Arkadaşlar Gazi üniversitesi elektrik elektronik müh bölümü hangi yerleşkede? Birde hazırlık gölbaşında galiba doğru mu biliyorum. Bilen biri yardımcı olabilirmisi

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Tıp yaz. Tıp yazıp doktorluk yapmanın pişmanlığı daha iyi. Mühendis olup aç kalmak da var. Average doktor her türlü daha iyi mühendisten.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • tıpı kötüleyen tıp yazacaktır sıralamalar yükselmesin istiyordur

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

Bu tarz yorumları okuması güzel oluyor, keşke gerçekler de böyle güzel olsaydı. Fosforlu motivasyon yazıları, güzel insanlar, pembe bulutlar vs.

Şirket sahibi olsanız, işe eleman alacaksanız itu, odtu bilgisayardan mezunlar başvururken biraz react biliyor diye siirt bilgisayar mezununa mı şans verirdiniz?

Yani mutlaka örnekler vardır, özellikle araya tanıdık sokunca falan bazı kapılar açılıyordur, ama vasat unilerin adlarını gördüğümde midem kalkıyor, daha baştan ne tarz profilleri olabileceği konusunda ön yargılarım oluyor.

"Biraz daha fazladan çalışıp aradaki farkı kapatırsınız" tarzı motivasyon konuşmaları yerine, bunun ne kadar zor olacağını anlatan gerçekçi şeyler duymaları lazım belki de.

Hocam olay şu; eğitim farkından falan bahsetmiyorum da, şimdi siz birine nike ayakkabı ve "abidos" ayakkabıyı aynı fiyata satmaya çalışıyorsunuz, arada tamamen marka farkı var. Bunun ötesine geçmek çok kolay değil.

20k vs top tier arasında bu derece fark yok ama genel fikir vermek açısından aynı örneği farklı marka adlarıyla kullanabilirsiniz.

ABD'de diplomaya bile bakmıyorlar olayı da şu an için doğru değil. Diploma istemiyoruz diyen AI işlerine bakıyorsunuz; top tier phd dolu oluyor  

• ikigai kullanıcısına yanıt

yazıma bir dön bak, istersen tekrar oku. senden farklı ne yazmışım. siirtteki okulu mu övmüşüm acaba.

Aynı şeyleri yazdığımızı düşünmüyorum, benzer şeyler ama kritik bir fark var arada; ben top tierle diğerleri arasındaki farkın büyük olduğuna dikkat çekmeye çalışıyorum, siz ise bu farkın çok da büyük olmadığını söyleyerek öğrencileri rahatlatmaya çalışıyorsunuz. Amaç TR'de herhangi bir iş bulmaksa bu fark önemli olmayabilir, ama diğer arkadaşın da yazdığı gibi ABD'de iş veya doktora gibi hedefler varsa çok büyük fark ortaya çıkabiliyor, ayrıca öğrenci ve hoca kalitesi de çok farklı.

Bu arada infernix'in sütçü imam'daki 1kdan giren öğrenci örneğine katılmıyorum, imkan sunmayan ve kötü ortamı olan yerde en iyi öğrenci bile büyük ihtimalle yolunu kaybedecektir. 60-70k'dan Koç'a giren ve arkasında maddi desteği olan bir öğrencinin dünya ayaklarının altında, yeter ki imkanlarını kullanmak istesin.

Maddi durum bağımsız olmasını kast ettim hocam. Ayrıca para her kapıyı da açmıyor. Bir de çok zenginler teknik bölüm okumaz genelde.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Codewake kullanıcısına yanıt

Sütçü İmam'ı 1. olarak bitirir en fazla da daha sonra ne yapacak? Koç'un adı bile daha değerli Sütçü İmam'da yapacağı herhangi bir başarıdan. Çok zengin olmasına gerek yok, çok zenginler genelde kendi holdinlerini ve servetlerinin başına geçiyorlar ve ona göre eğitim yapıyorlar biliyorum.

Hocam kısacası imkanlar çok önemli; en önemli imkan paradır ve okullar açısından da top tier dışında doğru düzgün imkan veren okul pek yok. Dediğiniz gibi olsaydı zaten 1k'ya girenler Bilkent/ODTU/Koç/Sabancı'ya değil illerinde olan üniversiteye girerlerdi.

Okul adı falan verip birilerini rahatsız etmek istemiyorum, ama fırsatınız varsa ODTU mezunu, ABD phdli akademisyen vs mid universite mezunu, mid universite TR phdli akademisyen farkına bakın. Yani bunu gördüğünüzde zaten başka bir şey demeye gerek kalmıyor genelde.

Ayrıca eskiden 20klık mühendislikler şimdi ilk 5k, eski 50k'lıklar şimdi ilk 20k oldu (özellikle bilgisayarda) o yüzden ona göre düşünmek lazım.

Tekrar söylüyorum; amaç TR'de bir iş bulmaksa araya bir tanıdık falan sokarsınız iyi stajlar ve iş bulursunuz vs. o yüzden amacınız buysa dediklerime çok takılmayın.

yazın komplesine bakınca doğru ama bakış açın eksik. mühendislik fakülteleri bilgisayardan mı ibaretler.

bugün kimsenin beğenmediği pirim vermediği inşaat mühendisliği bile başlı başına bir bilim dalı.

mühendislikler 10-20 sene evveline göre tamamen sıralama olarak yükselenler ve düşenler çorba olmuş durum ama bu bir tarihsel döngü içinde. eskiden makine pek de matah olmayan tercih edilirken inşaattan bile geride seyreden bir bölümken şuan aşırı rağbet görüyor.

çok değil 2-3 sebe evvel itü matematik mühendisliği mezunları özel kurs öğretmeni olur başkacada pek bi imkanı yok denilir di şuan sıralamada ateş parçası gibi habire yükseliyor.

bugün 5 para etmeyen(sıralama olarak) boün inşaatın 1500 sıralama ile kazanıldığı günleri biliyorum hatta odtü inşaat da ona keza.

tek değişmeyen gerçek ceng ve ee gerçeği. eskidende bilkent, odtü koç da en iyiler giderdi şimdide aynısı. onun dışındaki bölümler zaman zaman rağbet görüp belli zamanlarda gözden düşebiliyor.

birde 20k sıralama ile kazanılan mühendislik mezunları asla aç kalmazlar.

erciyes endüstri ye bir bak sıralamada yerini bulabilecekmisin. ora mezunu bir tanıdığım dış ticaret şirketinde neredeyse genel müdür yar. pozisyonun dai adam yılda bilmem kaç ülkede toplantılara, iş bağlantılarına katılıyor. aldığı maaşı net bilmiyorum ama 150k dan da aşağı değildir.

bakış olarak biraz geniş bakın. sığ yaklaşmayın olaylara. adam zaten elinden gelse 1k sıralamaya girerdi ama girememiş. tıp fakültesinide düşünmüyorsa ne yapsın tercih yapmasın mı.

tıb ba yatkınlığı/isteği olan zaten 10k ile bile yazsın geçsin o apayrı bir konu.

Yok diploma istemiyoruz diyen bir buyuk sirket harbiden diploma istemiyor sadece ve sadece stanfordda herhangi bir seyden dropout olmaniz yeterli 

Alıntı

metni:
    çok değil 2-3 sebe evvel itü matematik mühendisliği mezunları özel kurs öğretmeni olur başkacada pek bi imkanı yok denilir

Bu hicbir zaman boyle degildi ki bundan cikanlar hep analist/mufettis title i altinda excel muhendisligi yapıyorlardi şimdi adi degisti data scientist oldu diye bilgisayarci tayfanin gozune girdi o kadar

Dipnot bu bolum acilen kapatılmalı veya adi uygulamali matematik diye degistirilip mufredati rahatlatilmali

• celal bayar üniversitesi makina mühendisliği, şuan sıralamada 140k civarları ile yerleştirme yapılan bir bölüm. bu bölüm mezunu green card ile amerika ya yerleşmiş bi arkadaş youtube da baya içerik üretmiş. şimdi amerikaya gitmek ve oturum almak başlı başına bir olay. o konuya takılmadan orada iş bulup kabul görmek üzerine adam kendini ispat ettikten sonra kos koca firmada işe alım sorumlusu olmuş ve bir videosunda işe alacakları kişi ile geçen diyaloğunu paylaşmış.

Ecem ve Ömüryoutube
    Amerika'da özel bir firmada baş tasarım mühendisi olarak çalışmaktayım. Bu videoda yeni bir mühendis arkadaşın iş görüşmesinden bahsettim. Nasıl bir süreçle karşılaştı? Hangi soruları sordum? Sonuç ne oldu? Umarım bu yolda ilerleyen arkadaşlar için aydınlatıcı bir video olmuştur. Sorularınız varsa yorumlara bekliyoruz. Kanala abone olmak için bu linki kullanabilirsiniz: https://goo.gl/xTQJqb https://www.instagram.com/ecemveomur/ Superpeer hesabım: https://superpeer.com/akkuzu Aşağıda size yararı olabileceğini düşündüğümüz diğer videoların linklerini bırakıyoruz: Sponsorlukla Amerika'da Mühendislik Yapmak https://youtu.be/ieQfdRzlosQ Amerika'daki ilk mühendislik iş görüşmemde hangi soruları sordular? İşi nasıl aldım? https://youtu.be/Z9I6oDt3JsA Amerika'da Mühendis Olmanın İyi ve Kötü Yanları https://youtu.be/BiCjK7FoEro Amerika'da MÜHENDİSLİK İşi Nasıl Bulunur? | İş Bulma ve İşe Alım https://youtu.be/LGvKIW-IpYg Sponsorluk ve İş birliği için: ecemveomur@gmail.com
    https://www.youtube.com/watch?v=htBUAFmp--Y

firma usa nın en iyi top firması değil kabul ama sonuçta california da kabul gören oturmuş bir şirket.

işe alacağım kişinin bitirdiği üni ile ilgilenmedim diyor. vakti olan dinleyebilir.

• The Killing Road kullanıcısına yanıt

malum adı direk temel bilimler olan matematik ve fizik için oluşturulan mühendislikler gereğinden fazlaca zor oluyorlar. rağbet görmesindeki yazılım olayı etki etmiştir tarihsel olarak bu rağbeti bire bir takip etmedim ama 2021 de 18 k dan almış bölüm.

daha önce çokça gördüm olacakları meslek en az yarısının matematik öğretmeni diye yafta vurulduğunu. tabiki geri kalan yarısı da iyi yerlerdedir. hatta hepsi iyi yerde olmayı hak ediyordur. bence iyi bir okul zaten.

Greencard çıkmış gitmiş beyin göçü yapmamış ki hocam. İyi bir örnek değil.

• Codewake kullanıcısına yanıt

tamam piyango oturum için vurmuş ama celal bayar gibi son derece alt bi müh. den kendi rüştünü ispatlamış. ben olayın sonraki boyutuna baktım.

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.