Şimdi Ara

2020 Türkiye ve Almanya öğretmen maaşları karşılaştırması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
28
Cevap
0
Favori
18.972
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Konu kısa ve basit olsa da tüm detayı iletmek adına biraz uzun oldu. O yüzden konuyu kısımlara ayırdım. Her bir kısım birbirinden bağımsızdır fakat birbirini doğrulamaktadır.

Yani tüm konu yerine sadece bir kısma da bakabilirsiniz. Örneğin alttaki 2 satırlık özeti okuyup tüm konu hakkında fikir alabilirsiniz. Özeti doğrulamak için diger kısımlara bakabilirsiniz.

Özet:

Türkiye'de öğretmenler genel ücret ortalamasının %145'i kadar ücret alırken, Almanya'da öğretmenler genel ücret ortalamasının %40'ı ücret alıyor.

Ayrıntı:

2020'de işe yeni başlayan bir ilkokul öğretmeni maaşı
    Türkiye'de net 3819TL
    KamuAjans
    2020 Ocak-Haziran Kademe Derecesine Göre Öğretmen Maaşı Ne Kadar? Sosyal Denge Tazminatının Aylık Miktarı
    http://www.kamuajans.com/maaslar/2020-ocak-haziran-kademe-derecesine-gore-ogretmen-maasi-ne-kadar-sosyal-denge-tazminatinin-aylik-miktari-h515664.html

SGK ve emeklilik, işsizlik kesintileri ve aile yardımı bakımından, bekar (veya eşi çalışan) ve çocuksuz personele göre çıkan rakamdır.

2020'de işe yeni başlayan bir ilkokul öğretmeni maaşı
    Almanya'da €1363
    Hesaplama linki:

2020 dönemi için kıdemsiz ve ilkokulun bir kademe üstü (E1 grubu sıfıf 2) öğretmen maaş bordrosu (kırmızı kutu içinde net maaş rakamı)

İşbu rakam, brüt ücret üzerinden emeklilik sigortası, işsizlik sigortası, hastalık sigortası ve sağlık sigortası ve vergi kesintisi sonrası ve bekar (veya eşi çalışan) ve çocuksuz kişiler için çıkan rakamdır.

Şimdi bu rakamların her iki ülkenin GÜOK ya göre ne kadar yüksek veya düşük olduğunu görelim:

Türkiye'de GÜOK 1.56 ve öğretmen maaşı = asgari x 1.64 yani GÜOK'un üstünde.
    Almanya'da GÜOK 2.61 ve öğretmen maaşı = asgari x 1.05 yani GÜOK'un oldukça altında.

Ancak bu hesap son derece yanıltıcı. Çünkü

Türkiye'de öğretmen 4 ay ücretli tatil yapıyor, Almanya'da ise 2010'dan itibaren çıkan yeni yasalar ile öğretmene 4 ay ücretli tatil uygulaması sona erdi. Almanya'da öğretmenlerin diger tüm çalışanlar gibi yılda 1 ay ücretli tatil hakkı var.

Türkiye'deki bir öğretmen, 1 ay standart izin yapan normal bir çalışanın net 11 ay mesaisi yerine net 8 ay mesai yapıyor. öğretmen maaşını 8'e bölüp 11 ile çarparsak 11 aylık standart mesai üzerinden maaşı hesaplarsak 5251TL veya asgari x 2.26 çıkar.

Sonuç:

Türkiye'de bir öğretmen asgarinin x2.26 katı, genel ücret ortalamasının x1,45 katı maaş alırken Almanya'da asgarinin x1.05 katı, genel ücret ortalamasının ise x0.40 katı maaş alıyor.

Referans:

Türkiye ve Almanya'da aylık resmi net asgari ücretleri ve Genel Ücret Ortalaması Katsayısı (kısaca GÜOK) rakamları:

Almanya'da 2020 resmi asgari ücret brüt €9.35/saat ve resmi mesai 40saat/hafta. Ayda 174 saat üzerinden brüt €1627 yapar. Kaynak:
    www.brutto-netto-rechner.info
    Brutto Netto Rechner 2020 2019 Gehaltsrechner 2020 2019 Lohnrechner Gehalt
    https://www.brutto-netto-rechner.info

Bu brüt ücret üzerinden emeklilik sigortası, işsizlik sigortası, hastalık sigortası ve sağlık sigortası €325 ve €0 vergi kesilince €1302 net kalır.

Almanyada Genel Ücret Ortalaması Katsayısı / GÜOK 2.61 Kaynak:

Alıntı:
    2017 Durchschnittliches Bruttogehalt von Arbeitnehmern in Vollzeit (35-40)
    2017'de ortalama 37,5 saat haftalık mesai üzerinden genel ücret ortalaması brüt €3.770

2017'de resmi asgari ücret brüt: mindestlohn €8,84/stunde (2017) ==> €1442 (37.5 saat mesai için)
    Dolayısıyla Almanya'da 2017'de GÜOK = asgari x2.61 çıkar.

Türkiye'de 2018'de GÜOK 1.56 Kaynak:
    Habertürkhthayat.haberturk.com
    Asgari ücret ile ortalama ücret makası daralıyor
    https://www.haberturk.com/asgari-ucret-ile-ortalama-ucret-makasi-hizla-daraliyor-2548119-ekonomi

Almanya da 2017'den bu yana ücretler asgari ücretin üstünde arttı yani 2019 GÜOK rakamı 2.61'dan yüksek. Türkiye de ise 2019'da ücretler asgari ücretin altında arttı yani GÜOK 1.56'dan düşük. Ancak hesaplama kolaylığı açısından bu 2 rakamı 2020'de sabit kabul edip aynen alacağız:

Türkiye'de GÜOK: 1.56
    Almanya'da GÜOK: 2.61

Ek:

Almanya'daki öğretmen ücretlerini araştırırken tesadüfen denk geldim:
    Nationalen Widerstandsrates Iran
    Gehälter iranischer Lehrer von 900$ auf unter 300$ gesunken
    https://www.ncr-iran.org/de/news/114-gesellschaft/9776-gehaelter-iranischer-lehrer-von-900-auf-unter-300-gesunken

19.Temmuz.2019 baherinde İrandaki öğretmenlerin $900 maaşı $300'ün altına indirildi diyor.

Ek yorum (veya ek bilgi mi desek?) Türkiye'nin batısı ve doğusunda öğretmenlerin maaşları düşüyor.

Not:

Foruma VPN üzerinden girdiğim için gönderilerimi editleyemiyorum. Bu gönderiyi editleyemem. Yanlışlık, rakamlarda hata var ise, düzeltmeyi ancak alttaki mesajlarımda yapabilirim.

Son saniye yorumu:

Öğretmen maaşı konusunda forumdan biri "Almanya'da öğretmen arkadaşım var €4000 maaşı var bordroda gözlerimle gördüm" demişti. İyi de bordroda hem brüt hem net maaş rakamı yazılı, hangisini gördü, brüt mü net mi? Gözler genelde yüksek rakama kayar. Almanya'da 25 yıldır çalışan bir öğretmen kıdem farklı ile eski sistem üzerinden brüt €4000 maaş alabilir.

Amacımız 2020 itibarıyla bir öğretmen brüt ve net ne maaş alıyor resmi belgesi ile onu tartışmaktır, spontone yorumlarla dinozorların ne yaptığını tartışmak değil.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Öğretmenlere yaz tatilinde maaş ödenmesi İsviçre ve Avusturya 'da yasalar ile son verilmiş.

İran'da öğretmen maaşları 1/3 'e indirilmiş.

Sağımız solumuz, öğretmenlerin artık bi işe yaramadığı halde kıyak şartlarda maaş cebe indirdiğini fark etmiş halde.

Bakalım biz ne zaman fark edeceğiz.
    "Türkiye'de bir öğretmen asgarinin x2.26 katı, genel ücret ortalamasının x1,45 katı maaş alırken Almanya'da asgarinin x1.05 katı, genel ücret ortalamasının ise x0.40 katı maaş alıyor"

Bu sonuçlar hiç bir şeyi kanıtlamaz. Sana tek bir şey söylüyeyim türk lirasının değeri . Paramızın artık bir değeri yok bir pazara gitsen 100 TL gidiveriyor.
    O yüzden Türkiye'de öğretmenler asgari katın bilmem kaç katı ücret alırlarsa alsın , elin Almanının aldığı ücret daha değerlidir.

Edit: öğretmenler neden bu kadar çok alıyor diye ağlayacagınıza biz niye bu kadar az alıyoruz diye ağlayın.
  • "Türkiye'de bir öğretmen asgarinin x2.26 katı, genel ücret ortalamasının x1,45 katı maaş alırken Almanya'da asgarinin x1.05 katı, genel ücret ortalamasının ise x0.40 katı maaş alıyor"

Bu sonuçlar hiç bir şeyi kanıtlamaz. Sana tek bir şey söylüyeyim türk lirasının değeri . Paramızın artık bir değeri yok bir pazara gitsen 100 TL gidiveriyor.
    O yüzden Türkiye'de öğretmenler asgari katın bilmem kaç katı ücret alırlarsa alsın , elin Almanının aldığı ücret daha değerlidir.

Edit: öğretmenler neden bu kadar çok alıyor diye ağlayacagınıza biz niye bu kadar az alıyoruz diye ağlayın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Moueson -- 29 Şubat 2020; 21:23:19 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • tamamda almanyadaki öğretmen nüfusuyla türkiyedeki nüfus aynı mı?

• valla biz yıllardır diyoruz bu öğretmen milletinin aldığı para bunlara haram diye anlatamıyoruz

• orada kiralar pahalı

bizim ülkede geçinmek daha kolay,avrupa bizden geride aksini söyleyenden şüphe ederim fetöcüler gibi hükümeti düşürmeye çalışmak suctur

halkı kin nefrete surukleme sucundan 6 yıl hapıs cezası vardır
  • bir iki istisna hariç alakasız yorumlar gelmiş.

yıl 2020. Öğretim işleri artık teknoloji ile öğretmensiz yapılıyor.

1940'larda kürekçiler Kadıköy eminönü arasında kayıkla insan taşıyarak para kazanırmış.

Teknoloji ile birçok meslek gereksiz ve ekonomiye yük konumda. Öğretmenlik bunlardan biri.

Yıl 2020, öğretmenlik geri dönüşü olmayan bir yolda artık. Yok barajmış, yok öğretmen yeterlik testiymiş vs vs. Bunlara gerek yok. öğretmenin yaptığı işi bilgisayar yazılımları 1000x iyi yapıyor.

Almanya Avrupa nın üretim üssü ve öğretmen birşey üretmiyor. Üretime katkısı yok. almanya bu durumun farkına varmış. Yaz tatilinde öğretmene ücret ödenmesini iptal etmişler o yüzden. Onu İsviçre ve Avusturya takip etmiş. Ülkeler öğretmenlik olayını artık tasviye ediyor. Bizde de eninde sonunda bu tasviye süreci başlayacak. Birşey üretmeyen, yılın 4 ayı göbek kaşıyarak maaş alan Bankamatik öğretmenleri, bu durum devam ettikçe daha cok şımarıyorlar, daha bir hadsizleşiyorlar.

• Büyüksün reis her sektörde bizi daha ileri taşımışsın.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • @aydınayhan

almanya da kiralar yüksek fakat coğu kez kiraya su, elektrik ve ısınma/sıcak su parası dahildir. almanya'da yıllarca kaldım oradan biliyorum.

Bu arada her gönderinizde alakasız şekilde fetö'den neden bahsediyorsunuz?

• Aptal insanlar öğretmenlere az maaş vermeye çalışır. zeki ve akıllı insanlar ise öğretmen maaşlarını en yüksek memur maaşı olmasını ister. açık ve net.
  • Öğretmenlere yaz tatilinde maaş ödenmesi İsviçre ve Avusturya 'da yasalar ile son verilmiş.

İran'da öğretmen maaşları 1/3 'e indirilmiş.

Sağımız solumuz, öğretmenlerin artık bi işe yaramadığı halde kıyak şartlarda maaş cebe indirdiğini fark etmiş halde.

Bakalım biz ne zaman fark edeceğiz.

• Ülkede öğretmenlerin maaşıni yariya düşürdek iki üç senede ülke şaha kalkar

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Öğretmen maaşları düşürülsün ülke şaha kalkar gibi bi imada bulundum mu? Hayır. Çarpık yorumlarla bir anlam oluşturmaya calışıyorsunuz.

Öğretmenler günümüzde anlamsız ve gereksiz.

Reddit Avusturya'da bir konuda gördüm. Avusturya da biri öğretmenlik bölümünü bitirdim, €1300 net maaş ve yılın 4 ayı maaş ödemesi yok, ne yapacağım ben diyordu. Haftada 25 saat mesai. yılın 4 ayı boş. 2. işte çalışabilir.

Öğretmenlik işi sonuçta resmen gereksiz ve anlamsızlaştı. Olayın aslı budur. Öğretmenlik sektörünün bütçeden çektiği milyarlarca TL başka bir gereksiz alana gidebilir o başka. Sonuçta insanlar yaşamlarının en güzel 11-12 yılını bu öğretmen takımı ile boşuna harcamamış olur.

• +1 Zannımca milletin vergisiyle maaşını alıp da millete layıkıyla faydası dokunmayan tüm memurların bu muameleyi görmesi gerekmektedir.

• Demek Almanya bu yüzden kıskanıyor.

Geleneksel bir öğretmen maaşları konusu daha.

Ekonomi .ka sarınca herkes birbirinin kazancını hesaplıyor. Yanlış yere odaklanıyorsunuz.
  • @mr. solucan
    quote:

milletin vergisiyle maaşını alıp da millete layıkıyla faydası dokunmayan tüm memurların bu muameleyi görmesi gerekmektedir.

Ya aslında öyle de. Fakat öğretmen konusunda farklı durum var: Yılda 4 ay tatil. haftada 25 saat mesai ile "biz acayip yıpranıyoruz bizim iş dünyanın en zor işi" edebiyatı yapan başka bi meslek örgütü yok. Memur yılda 1 ay izin yapar. Bazı devlet memurları ctsi de calışıyor. Doktor yağlı börek gibi maaşlar alıyor, hoş insanlara sağlık veriyorum ayağına insanların yaşamını karartıyorlar fakat o ayrı bi konu, ama sonuçta doktor yılda 4 yıl tatil yapmıyor.

Ve 2010'larda Internet Eğitim Devrimi oldu. Artık öğretmensiz eğitim var. Internet eğitim video, app, PDF belgeleri, yazılımlar vs ile son derece kaliteli eğitim imkanları ile dolu. Artık insanlar herşeyi öğretmensiz öğreniyor. Almanya, İsvicre, Avusturya bu sisteme geçiş yapıyor.

Nitekim....

O yüzden Almanya'da öğretmen gerçek net maaşı, GÜOK'un %40'ı düzeyinde.

GÜOK'un %40'ı olması demek, bu işin artık önemsiz ve anlamsız olduğunu gösterir.

Budur.

• Türkiye'de öğretmen maaşlarının bu derece haksız olması tamamen siyasidir arkadaşlar hakettiklerinden değil hiç bir hükümet bunları karşısına almak istemez sayıları çok çok fazla ama buna rağmen yaranilmaz hala ağlarlar. Eğitim seviyemizin bu denli kötü olmasında sistemin ve insanımızın problemli olması yadsınamaz bir sebeb olsa da birbirimizi kandırmayalım öğretmenlerde ki kalitenin yerlerde olması en büyük sebep. Adam tatili çok yatış diye öğretmenliği seçiyor ideal öğretmen sayısı %10 u geçmez.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • aydınayhan kullanıcısına yanıt
    Anayasa 25. Madde.

• @ibrahim.42
    Corona hoax'ı yaygınlaşıp, okullar 14 gün tatil edildiği (= öğretmenlere yılda 4 aya ek olarak 2 HAFTA DAHA tatil imkanı olduğu) için mi yazdınız ? Yoksa, zaten bu konu kafanızı kurcalıyordu aradınız ve bulup da mı yazdınız?

Babası öğretmen kendisi mühendis bi arkadaş var. Onun sözü aklımdan cıkmaz: Öğretmen haftada 30 saatten fazla çalışmaz.

Ya aslında öğretmenlik olayı teknoloji ile bitti. Uzatmalar oynanıyor. Internette her bi halt var. Öğrenmek isteyen için. Öğretmen gereksizlik. Irrelevant ta deniyor.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.