Şimdi Ara

2020 AYT fizik balıklı dalga sorusunu Nihat Bilgin TUTTURMUŞ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
1
Favori
2.513
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
12 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Sınavdaki soru gibi çukur çizgisi eksik bir soruyu daha önce çözdüğümü söylemiştim. Sonunda gittim soruyu buldum, sizlere sunuyorum:

Nihat Bilgin TYT-AYT Fizik Soru Bankası - (Ağustos 2019 baskısı) - Ses Dalgaları - Son test, Soru 11:
    Sorunun cevabı B şıkkıdır.
    Sınavdaki sorudan tek farkı soru kökünün "duyamayabilir" yerine "duymaz" ile kurgulanmış olmasıdır ki bu soruya dikkat ederseniz bunun önemi yok.

Sorunun YKS'deki ile birebir aynı mantığa sahip olduğunu da yayının çözümüyle tescilliyorum:

Sonuç günü sorunun akıbetine bağlı olarak Nihat Bilgin yayınlarına bazı laflar hazırlayabilirim .

Peşin not: Bilimsel anlamda çukur çizgisinin olmamasının doğru olduğunu iddia etmiyorum ama bir yayın tıpatıp aynı soruyu aynı tartışma konusu dahil şekilde sormuş mu sormuş... Açtığım konunun amacı da bakın soru doğru demekten ziyade bir keşfi ortaya koymak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vedddddddd -- 17 Temmuz 2020; 3:6:43 >

• Off sanirim haklisin

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kuduranlar olur şimdi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-89F03B04A -- 17 Temmuz 2020; 3:52:37 >
  • Müfredata göre cevap D. (YKS sorusunun cevabı) ÖSYM cevabı değiştirsin veya değiştirmesin gerçekler değişmiyor. Yayınlarda bir sürü yanlış soru var zaten, normal.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LuciliusBagus -- 17 Temmuz 2020; 3:30:17 >
  • LuciliusBagus kullanıcısına yanıt
    değil işte nesini anlamıyorsunuz? hala cevap D diye diretmekten vazgeçin. bu soru hatalı değil ve yine tam ortada. göremiyorsanız bi göz doktoruna görünün

• Tamam kardeşim anladık soruyu Yalnız A yaptın anladık

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • cubb0rn C kullanıcısına yanıt
    yalnız A yapsam da yapmasam da KÖR değilsen şekli anlarsın. cins cins yorumlar yapmayın şimdi bana

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    KAF 4 ve AYT Matematik Hakkında
    6 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Ama simdi şöyle bisey de var. Bu soru ogretmenleri de ogrencileri de ikiye böldü. Uzerinde boyle uzun tartismalar yapilan bi sorunun güvenilirligi nedir ? Bence soru sirf bu yuzden bile iptal edilmeli. Yalniz a yapan da a ve c yapan da azimsanmayacak derecede var. Osym iki tarafi da magdur etmez cevap anahtarini degistiremeyip sadecr iptal eder diye dusunuyorum

• Guest-89F03B04A G kullanıcısına yanıt
    .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cubb0rn -- 5 Haziran 2021; 11:52:7 >
    alakası yok ve sizin argümanınız çok saçma sadece bunu demek istiyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-89F03B04A -- 17 Temmuz 2020; 3:44:16 >
  • Senin argümanından daha saçma olamaz. " Tam ortada işte kör müsünüz" diye bir argüman mı olurmuş

ortada olduğunu nasıl anlatayım kardeşim? cetvelle ölç anlarsın o zaman. görmeyle alakalı bi şey olduğu için öyle dedim. daha da yazma artık iptal olcaksa olur zaten

• Açtığım konu amacından biraz saptı ama sanırım kaçınılmaz bir şeydi.

Madem böyle oldu ben de konuya bakanlar için daha önce verdiğim cevabı tekrarlamak istiyorum:
    quote:

Bu soruda tartışılacak olan konu fizik değil. Ertan hoca sağolsun herkes acayip tartışmalara giriyor.

Bu soruyu sorarak ÖSYM'nin kazanım olarak neyi sorguladığı apaçık ortada. Soru apaçık demiyorum, sorgulanan kazanım apaçık diyorum. ÖSYM cevap anahtarını yalnız A olarak belirledi çünkü senin sınavda çukur+çukur veya tepe+tepe seçmediğini görmek istiyordu. Ben dahil yalnız A diyen herkes de sorgulanan şeyin bu olduğunu görerek işaretledi.

Sorunun neyi sorguladığını çoğu kişi anladı, soranın da neyi sorduğu belli.

Fakat soruda sıkıntı yok değil, soruda kesikli çizgi olması gerekirdi şu tartışmaları başlamadan bitirmek için. Sorudaki hatanın fizik bilimi ile alakası yok. ÖSYM'nin soru geleneği ile alakası var. ÖSYM idealist bir kurum mu? Geçmişten görülüyor ki hayır, değil. Öyleyse olacak olan yüksek ihtimalle sorunun olduğu gibi kalması.

Ertan hoca inatla, inatla devam ediyor işin bilimsel boyutunu irdeleyip durmaya. Şu sorudaki hatanın bilim ile zerre kadar alakası yok. Ertan hoca bunu ilk defa da yapmıyor. Yanlış hatırlamıyorsam sınavdan önce de DH'de konu açmıştı MEB'e değil gerçek bilime dikkat edilmesi gerek diye. Ancak gerçekler böyle yürümüyor. ÖSYM'nin belli bir geleneği var ve kendi kurallarına göre oynuyor oyunu.

Özetle demeye çalıştığım şey şu: Bu soruda bir şeyi tartışmak istiyorsanız ÖSYM'nin prensiplerini, geleneğini, alışkanlıklarını, kurallarını tartışın. Başka da tartışılacak olay yok.

Eğer görürse Ertan hocaya not: Üstteki alıntıyı yazdığımda öğrencilerin arasında oluşturduğunuz algıya biraz kızgındım, bu yüzden sizinle ilgili cümlelerimdeki üslubum gereğinden sert görünebilir. Sene sonuna doğru en gözde hocalarımdan biriydiniz, sizinle (agresif) tartışmak istemem.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vedddddddd -- 17 Temmuz 2020; 3:56:23 >

• Vedddddddd V kullanıcısına yanıt
    hocam siz ne yaptınız bu soruyu

• Ben sınava hazırlanırken konuda attığım soruyu zaten çözdüğüm için tabi ki Yalnız A işaretledim. Soruda çukur çizgisi olmadan sorulması çok dikkatimi çekmişti o yüzden sınavda da bu soruyu aynen hatırladım.
  • Vedddddddd V kullanıcısına yanıt
    sizce hata var mı peki?

• Az önce yaptığım alıntıda buna cevabımı söylemiştim aslında. Soru kusursuz değil, kusurlu.

Ama ÖSYM'nin genelde kusursuzluk iddiası yok. Bu oyunu böyle oynuyor ÖSYM.

Edit: Ha ama şunu tekrar belirteyim: Ben bu soruda tartışma konusunun bilimsel hata olmadığını net şekilde söylüyorum. Bunu da yine bahsettiğim alıntıda açıklamıştım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vedddddddd -- 17 Temmuz 2020; 4:10:23 >
  • Bu kitabı 2018in kasım ayında almıştım orda da cevap B :))

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.