< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
2002 yılında asgari ücret yaklaşık sadece 103 dolarmış... (3. sayfa)

-
-
O hesap öyle değil. Bir kere özel sektör asgari ücretin 2 katı alıyorsan bile devlete asgari ücret olarak gösterirdi. Hem o yıllarda maaşı bankadan verme zorunluluğu bile yoktu.
Biz yaşadık gördük. Özel sektörde sayılı şirket aldığın parayı aynen gösterirdi. Bu işin vergisi var, sigortası var. Neden devlete fazla para versinler?
-
İlkokul mezunlarının bile cumartesi tatili aradığı bir zamandı. Pazar günü tatildi ama arkadaşım cumartesiyi de istiyordu. Sanırsın devlet memuru. Asgari ücret meselesini konuşan arkadaşlar o yıllarda çeyrek altının kaç para olduğuna baksın. Millet birikim için kenara çeyrek atıyordu. O yıllarda kenara çeyrek atsam şimdi kraldım. Üniversite mezunu 2001-2002 hariç güzel maaşlar alıyordu. Şimdiki gibi asgari ücreti yapıştırmıyorlardı. Üniversite okumanın bir şerefi vardı.
Maaşlar resmiyette asgari ücret gerçekte 2-3 katı oluyordu. Mesela ayakkabı satan tezgahtar maaşın 2 katına yakın prim alıyordu. Tabi 2001 yılı krizin başladığı yıl 2002 sonu ise krizden yavaş yavaş çıkılıyordu.
2022 yılında 2002 yılını örnek gösterenler 2002'den bu yana dünyadaki diğer ülkelerin kaç kat zenginleştiğine baksın öyle konuşalım. Aradan 20 sene geçmiş. Kıytırık ülkeler bile 2-3 kat zenginleşirken türkiye geriliyor yıllardır.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vanished Man -- 27 Temmuz 2022; 0:49:45 >
-
Bulgaristan'da da asgari ücret 2002 yılında 52 € ydu ona bakarsan. Yani bizden 2 kat düşük. 2022 yılı itibarı ile bizden fazla alıyorlar
-
Bu ülkede bir realite var, o da asgarinin hiçbir zaman yetmeyecek olması.
2002 yılında da asgari bir boka merhem olmuyordu, 2008 yılında kur'un bire bir'e yaklaştığında da olmadı.
Hatta şu an kiralar, tüketici ürünlerinin zamları derken yine asgari zor yetiyor, hatta açlık sınırında yaşatıyor.
Gidin diş hekimine bir kaç diş yaptırın bak o ay asgari alan adam beli doğrultabilecek mi?
Bunun üst başı var, temizlik malzemesi var, pazarı var vs vs..
2008 yılını cam gibi net hatırlıyorum, biz asgarinin bir miktar daha üstünde alırken patronlar altına mersedes çekmişti.
Aldığımız maaş bazı ekstra harcamalar bile yapmamıza yetmiyordu.
Hepiniz şunu bilin arkadaşlar, tüm samimiyetimle söylüyorum, ya okuyup tırnaklarınızla kazıyacak, okuduğuz kadar da iş hayatınızda
kendinizi geliştirmekle uğraşacaksınız ya da belli bir seviyeye çıkıp yurt dışına gideceksiniz.
Türkiye'yi kurtaracak olanlar siyasetçiler değil ben sen o, bizleriz yani. Biz de oyumuzu AKP'mi? CHP'mi? diye düşünürken
zaten böyle böyle zaman doluyor, ömrünüzün onlarca yılı geçiyor bu rezil insanlar arasında tercih yapmak arasında kısır bir döngüye düşüyoruz.
Bu ülke düzelmez arkadaşlar, sürekli bataklığa gidiyor.
-
Türkiye nüfusu 20 milyon arttı. Nüfus arttıkça işsiz sayısı hane olarak artar ama oran olarak artmaz. Bu durum teknik olarak işsizliğin artması olarak yorumlanamaz. Tabii eminim bunu sende biliyorsundur, sonuçta beyin lazım dediğine göre
-
90 kar ve 2000 lerde asgari ücret çok dusuktu. Zaten lise mezunu kimse de kolay kolay asgari ücretle çalışmıyordu. Asgari ücretli oranı çok dusuktu. Benim esim asgari ücretin bir tık üstünde calisyordu. Gelen asgari ücret zammı ile asgari ücretliler kervanına eklendi. Her asgari ücret zammında bu kervana yenileri yıllardır ekleniyor. Daha fazla insan asgari ücretli oluyor. Şu an Türkiyede asgari ücretli çalışan seviyesi yüzde 60 lara yakın. Böyle bir utanç ortadayken sen bana sabahtan akşama kadar yıl bazında asgari ucretleri say say dur.
Ülkedeki fakirlesmeyi göremeyecek kadar kör olmuşsunuz. Tezgahtaki boş baklava orada durduğu sürece, 20-30 TL ye domates büyüksehirlerde 5000-6000 kiralar olduğu sürece birşeyleri savunanilmek ciddi yüz ister. Ben tebrik ediyorum. Bravo !
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
2000 senesinde part time cafede çalışırdım haftalığıma 30 dolar alırdım be dün gibi aklımda. İnternet bankacılığı falan yoktu bildiğin kağıt dolar alır saklardım. Asgari ücretle çalışan falan yoktu, işverenler asgari ücret teklif etmeye utanırdı.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Asgari ücret neden yükseltilir azıcık düşünün yahu, azıcık akıl azıcık mantık yeter.
S.çıp batırdığın zamanlarda ki düzeltmeye çalışma hareketinden başka bişey değildir.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
İşsizlikten bahsetmiyorum mal herif. Sence 2002'de Türkiye'de sadece 5.5 milyon kişi mi çalışıyordu? Bunların çoğu kayıt dışıydı.
Ayrıca çoğu işveren maaşı asgariden yatırıp kalanı elden veriyordu. Eskiden garson bile asgari ücret almazdı. 20 yaşından küçük getir götür yapanlar ancak gerçek anlamda asgari alıyordu.
Şimdi bırak asgariyi asgarinin de altında çalışan yüzbinlerce kaçak göçmen var.
-
bence sende kuyruk acısı gibi bir şey var, gerçekleri kabullenmek yerine oradan buradan sallıyorsun. garson asgari ücret almıyormuş, bah yaw hele bir garsona asgari ücretin 3 - 5 katını veriyorlardı değil mi? siz bu kafayla bi 500 yıl daha iktidar hayali kurarsınız benden söylemesi
-
Eşeği koysan, makam boş kalsa 20 senede aynı seviyeye gelirdik ama asgari ücretin geçmişe göre yüksek olmasını siyasi başarı sananlar var. Dünyada hangi ülke bu süre içinde geriye gitti diye sorsak öylece kalırlar. Dünyada her ülke öyle böyle 2-3 kat zenginleşmiş. İçlerinde türkiye gibi 2013'ten beri aşağıya giden ülke mi var?
Sanki 1982-2002 arası o beğenilmeyen koalisyon zamanlarında 20 senede türkiye geriye mi gitti? Çok ilerledi. O zamanlardaki hükümetlerden böyle şeylerle övüneni görmedik. 20 sene olarak bakarsan dünya çok değişti 20 sene uzun bir zaman.
Doğru dürüst politikaları olup olmadığı belli olmayan doğu avrupa ülkeleri bile geriden gelip bizi solladı gitti. Önceden Türkiyede kaçak çalışan bu ülkelerin insanları artık bizim aldığımız maaşı beğenmiyor. Bazıları hala yok asgari ücret şu kadar dolar oldu bu kadar dolar oldu diyor. Eski yılların kayıtdışı ekonomisinden zerre haberleri yok. Önceden biz mal alırken bile fiş almazsak kaça olur diye sorardık. Kredi kartı yok birşey yok herşey nakit ve elden taksitle. Tekstil atölyesinde usta olacaksın ve patron sana asgari ücretin 2 katını verse bile sigortaya gerçek ücreti mi beyan edecek? Bunu böyle sanan çocuktur, geçmişi hiç bilmiyor demektir. Önceden özel sektör sigortayı zor yapardı ki bir de tam gösterecek
Daha neler.Millet sigortası olduğuna seviniyordu asgariden mi yatmış buna mı takılacak? Yani sizin veriler komple uydurma.
-
Eskiden birçok firma hatta orta ölçekliler de dahil,quote:
Orijinalden alıntı: Halikarnas Şakşakçısı
vergiden primlerden vs kaçmak için asgari ücret gösterip elden maaş veriyorlardı. istanbulun yarısı öyleydi yahu 😁
2003`de Endüstri mühendisi olarak çalışma hayatıma "resmi olarak asgari ücretle" başladım.
cevap bu kadar,
sırayı bitirdim. 😉
.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gimmeluck -- 27 Temmuz 2022; 10:42:5 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
Bu mesajı bana mı yazdın bilmiyorum. Ben 45 yaşındayım, kardeşim dediğine göre sen de hatırlarsın 2001'i.
Kıyaslaman tamamen yanlış. Şu mantığın aynısını kurmuşsun: 2001 yılında asgari ücretli bile araba alabiliyordu ama 1850 yılındaki kral arabaya binemiyordu. Demek ki 2001 yılındaki asgari ücretli ingiltere kralından bile daha çok refah içinde yaşıyormuş.
90larda (2001dahil), bize gelen almancılar bile opel vectra, reno 21 gibi araçlara biniyordu. Yani bizim ferrariye binmemizi beyni olan birisi zaten bekleyemez. Evet o zaman bizde iphone yoktu, ama amerikalıda da yoktu. İngiltere kraliçesi de tüplü tv izliyordu. Neyle neyi kıyaslıyorsun, kafan mı güzel?
Yukarda grafik attım, 2002 ile 2020 arasında bizim ayarımız ülkelerin ortalama gelirleri var.
Bi defa asgari ücreti kıyaslamak da yanlış. O zaman %10, şimdi %50si asgari ücretli. Üstelik şu anda asgari ücretin hemen üzerinde maaş alanı da hesaplarsan %70-80'lere ulaşıyor rakam.
Kişi başına düşen gelirdeki sıraya bakmak esas olandır. Ki, bizim şu anki hesabımız da çarpıtmadan ibaret. Ülkedeki 10 milyon kaçağın geliri pastaya dahil ediliyor ama kişi başına bölmek için o nüfus hesaplanmıyor. Milletin dolarını bozmayı bırakıp doları da serbest bırakırsalar şu anki kişi başı gelir 6000-7000 arasına gelir heralde. Tarihi dip noktalardayız şu anda, dünya sıralamasındaki yerimize bakarsak.
Ama mesela şu bişey ifade eder:flourish
Seçili Ülkelere Göre Kişi Başına Düşen GSYHhttps://public.flourish.studio/visualisation/3127775/?utm_source=DonanimHaber&utm_campaign=DonanimHaber&utm_medium=referral
95de çalışmaya başladım. 2001 krizinde ben 6 yıldır çalışıyordum. Kriz denen dolar patlaması 2 ay falan etkiledi, sonra bitti gitti. O 2 ayda da şimdiki gibi mryve sebze et peynir veya kıyafet alırken hesap yapmıyordum. O krizde neredeyse hiç etkilenmedim. Akp geldiğinde kriz zaten çoktaan bitmişti. Bizzat yaşadım ben. Ve yine söylüyorum, o krizde dolar borcu olanlar hariç, çok etkilendim diyen kişi YALAN SÖYLÜYORDUR. Şimdiki krizle ise aynı cümlede anan kişi ya cahildir bilmiyordur, ya da troldür.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi asderty -- 27 Temmuz 2022; 10:44:51 >
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
-
Ben de 2001 krizinden sonra 2002-2005 yılları arasında öyle çalışmak zorunda kaldım. Maaşlar asgari ücretten gösterilip bankaya yatırılıyordu, üstünü muhasebede elden zarf içinde takdim ediyorlardı. O dönemde sayısız firma bu yola başvurmuştur.
-
Bu aktrollerin yaşları yetmediği halde, 1994 ve 2001 krizlerinin uzmanı kesilmişler, yaşayan bizlerden iyi biliyorlar.
1994 krizinden hiç etkilenmedim hatta çalıştığım firma %95 ihracata çalıştığı için krizden manyak karlı çıktı, bize de iyi bir zam yapmıştı.
2001 krizinde ise finans sektöründeydim ve dolar borçlu olarak krize yakalandım. Hem bir ev almıştık senetleri dolar üzerindendi hem de kirada oturduğumuz evin kirası mark üzerindendi. Katmerli yakaladı beni 2001 krizi.
Buna rağmen krizin etkileri 2 ay kadar ya sürdü ya sürmedi. sadece beim gibi döviz borçlu olanlar yıllarca sıkıntı çekti.
Fakat her 2 krizde de gıda, konfeksiyon vb. fiyatları neredeyse milim oynamadı. Şimdiki kriz 1994 ve 2001 krizinin toplamından bile beter çünkü yıllardır sürüyor. Çocukuğumda devamlı film matineleri olurdu. Filme yarıdan girerdin, film bitince salonda kalıp izlemediğin yarısını da seyrederdin, hiç ara vermezdi bu matineler. Bugünkü kriz de aynı onun gibi, 2018'den beri hiç ara vermiyor, devamlı matine yapıyor.
-
Buna benzer bir konuyu 2 yıl önce açmıştım. Rakamlarla tüm algıları yıkmıştık.
https://forum.donanimhaber.com/ak-parti-oncesi-hayat-pahali-degildi-aldatmacasi--141578232
-
Aynen öyle. İşin kötüsü bu sefer filmde biz oynuyoruz 😪
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X